stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Wie herkent dit wapen - gevonden op de naam JentinkProfiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Toen mijn vader op zoek was naar gegevens over ons familiewapen vond hij nog een ander wapen, dat ook op de naam Jentink zou staan. Voor zo ver ik me herinner, mijn vader leeft niet meer, dus kan ik het niet navragen, was dit wapen geschilderd op een houten paneel. Maar verder heeft hij er niets over gevonden, wel over het wapen dat de familie nu voert en dat hij heeft laten registreren bij het CBG. Alle bekende collecties met afbeeldingen van wapens, noch het CBG leverden iets op. Maar we zijn vele jaren verder, misschien dat hier iemand iets weet. Het gaat om dit wapen
Nicolette

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 09:52 (laatst bijgewerkt 13 jan 2023 — 09:59 door auteur)

Als je vader het wapen heeft laten registreren door het CBG, moet er een bewijs zijn overlegd met een stamreeks naar de voorvader die het wapen voer.

Vervolgens werd in het jaarboek van het  CBG een melding hiervan gemaakt.

Groet

Everardus Rollema - 13 jan 2023 - 11:26

Nicolette,

Als ik in mijn browser een zoekopdracht uitvoer met je afbeelding, krijg ik flink wat resultaten, maar dan zonder de "barensteel" (het horizontale rode balkje op drie voetjes, bovenaan je wapen). Een barensteel wil zeggen dat men wel van deze familie afstamt, maar niet van de eerste zoon. 

sprangers - 13 jan 2023 - 11:51

Rietstap **) maakt geen melding van een wapen van de familie met een naam beginnende met Jentin* / Ientin* [hfdletter i-] / Yentin*

**) bron: Armorial Général, met een beschrijving van wapens van meer dan honderdduizend families (1884-1887), Johannes Baptista Rietstap (1828-1891)

W. van der Kooij - 13 jan 2023 - 11:51

Het op onze naam geregistreerde wapen is een ander wapen.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 11:56

Nee, je moet bij het CBG kijken, daar vind je het wapen dat op onze familienaam is gergistreerd.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 12:01

Nicolette, ik neem aan dat je met je reacties van 11:56 en 12:01 het niet tegen mij hebt? Heb je mijn link kunnen openen en wat vind je ervan? 

sprangers - 13 jan 2023 - 12:11

Inderdaad niet tegen jou. De link werkte prima en zag inderdaad een aantal wapens die lijken op het wapen dat ik zoek. Kwam daarbij op Geneanet uit en moest even een nieuw pasword aanmaken. Ga ik daar eens verder zoeken. Voorlopig ligt Geneanet er uit. 
Dank vast voor de link.
Nicolette

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 12:18 (laatst bijgewerkt 13 jan 2023 — 12:23 door auteur)

Ik neem aan dat uw reactie slaat op mijn bericht van 13/1 11.51u.

Maar waarom zou ik cbg.nl bekijken als uw vraag van 9.52u over een geheel ander wapen gaat?

W. van der Kooij - 13 jan 2023 - 13:21

Beste meneer van der Kooij,
Sorry, dan heb ik uw antwoord verkeerd begrepen. Maar in geen Rietstap of welke heraldische verzameling dan ook, zult u een familiewapen van Jentink tegenkomen. Alleen bij het CBG waar mijn vader het wapen dat we voeren, in 1981 liet registeren. Het is een 17e eeuws wapen, dat in de 18e eeuw via een huwelijk in onze familie terecht kwam.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 13:41

In Gens Nostra staat het geregistreerde wapen van de familie Jentink incl genealogie.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Heeft niets met de gestelde vraag over het andere wapen van doen overigens.

Ben Wegman - 13 jan 2023 - 14:43

Die genealogie is wel verouderd. Mijn vader was een enthousiast genealoog, hij bracht heel wat vakantie door in archieven, hij volgde een cursus paleografie, maar soms liet hij zich meeslepen. Daardoor heeft hij ook fouten gemaakt, als sommige daarvan al niet gemaakt waren door zijn grootvader die met de stamboom begonnen was en waarop mijn vader voortbouwde.
Nicolette

  
 

Nicolette Jentink - 13 jan 2023 - 17:25

Na met de link die de heer Sprangers me gaf, aan de slag te zijn gegaan, heb ik nog een laatste vraag. Zou het wapen buitenlands kunnen zijn? Alle wapens die leken op het wapen dat ik zoek, komen namelijk uit het buitenland en dan nog voornamelijk Frankrijk. En met Frankrijk heeft mijn vaders familie geen enkele link. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 14 jan 2023 - 17:46

Ik zie dat de 13 januari door mij gegeven link niet meer werkt. Dus heb ik opnieuw gezocht, maar nu via Google/image. Ik krijg dan weer flink wat resultaten. Als ik bij het eerste de beste doorclick kom ik op deze website met een stamboom van de familie Noël du Payrat uit de Perigord.

Een andere click leidt tot de Franse (Nantes) familie Pavret op een Spaanse site, die naar Rietsstap verwijst. Liste (genheral.com) kom ik die ook tegen als La Rochefordiere (Pavret de)

Nog een andere leidt naar Wikipedia familie Juhé de Barenton.

Met geen van deze namen kom ik op Rietstap verder. 

Wel vind ik op Wikipedia ene Noël du Payrat  die inderdaad het bewuste wapen voert (maar zonder barensteel) Vandaaruit kan je nog doorclicken naar de geschiedenis van diverse familieleden van Noël.

Of deze familie relaties heeft met de familie Jentink kan jij beter beoordelen dan ik, maar kan het niet zijn dat jouw stamboom nog een foutje bevat? Het lijkt me sterk dat er nooit ergens een Fransman of Française is langsgekomen.  Jouw wapen heeft een "barensteel". Volgens sommigen kan dit ook betekenen dat het om een bastaard afstamming gaat en die kan natuurlijk een andere naam hebben gekregen... bijvoorbeeld Jentink. 

sprangers - 15 jan 2023 - 15:51 (laatst bijgewerkt 15 jan 2023 — 16:25 door auteur)

Dank meneer Sprangers zeker voor het feit dat u zo veel moeite doet. Wat u heeft gevonden, vond ik echter ook. Het wapen met Barensteel zou dus van een jongere zoon uit die familie kunnen zijn. Zal nog eens kijken wat ik nog nader over die families kan vinden, maar een link met mijn familie ligt niet voor de hand. We komen uit Aalten, buurtschap De Haert, maar dat geldt voor heel wat Jentinks waarmee tot nu toe niemand de verwantschap heeft kunnen aantonen. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 15 jan 2023 - 16:32

http://jean-paul.desgoutte.pagesperso-orange.fr/livres/il%20pleut.2eme%20partie.htm

Hier ook nog hetzelfde wapen (zonder barensteel) van de Heerlijkheid La Goutte in de buurt van de Loire.

Michaël

Boers 2 - 18 jan 2023 - 17:33


"geschilderd op een houten paneel"


Zou hij het in een kerk hebben gezien, een memorie- of een rouwbord ?

Willem H. - 18 jan 2023 - 17:52Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu