stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Wie heeft meer informatie wapen P. de RidderProfiel afbeelding

Wie herkent dit familiewapen? Het hing bij mijn grootouders aan de muur en is na hun dood naar de oudste zoon gegaan. Mijn opa (en zijn kinderen ) droeg een zegelring met dit wapen en verzegelde geregeld zijn brieven. Als kind vond ik dit erg interessant. Er schijnt ook een familiegraf in Rotterdam, Kralingen te zijn met deze afbeelding. 

Alle info is welkom! 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacqueline van Vliet - 25 jul 2023 - 17:15 (laatst bijgewerkt 26 jul 2023 — 08:55 door moderator)

Bij het CBG een lak-afdruk [hier].

Anneke 12 - 25 jul 2023 - 19:06

Ik had al gereageerd toen uw bericht nog onder 'Zoekplaatjes' stond, maar dat is kennelijk niet overgekomen. Uw bericht bevat nu wat meer informatie en een grotere afbeelding.

Een paar dingen vallen op:

  • De drie figuren in rood op het schild zijn niet goed te onderscheiden en zijn ook niet identiek.
  • Het lint onder het wapen - bedoeld voor een motto of spreuk - is gebruikt om de naam van één persoon, hier "P. de Ridder" weer te geven.
  • De familienaam "De Ridder" zou los onder het schild moeten staan.

Ik denk eigenlijk niet dat het een correct familiewapen is. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het ook nog de vraag of uw (eigen) familie aansluiting heeft op de wapenvoerder.

W. van der Kooij - 29 jul 2023 - 11:43

Dank u voor uw reactie. Ik moet nog even de weg vinden op dit forum/deze site. 
Misschien dat anderen nog iets kunnen zeggen over de drie vaandels, het open vizier. De naam P. de Ridder komt van een aantal generaties vader/zoon maar ik begrijp dat de familienaam los van het wapen moet staan. 

Jacqueline van Vliet - 30 jul 2023 - 00:56

De drie figuren lijken mij geen (ingevouwen?) vaandels.
De helm op de afbeelding is een traliehelm, i.p.v. een helm met open vizier.
Een familiewapen betreft altijd een familie (zoals De Ridder), waarvan één persoon (zeg Pieter de Ridder) het wapen is gaan voeren. Bijvoorbeeld omdat hij indertijd een functie had in een gemeenteraad of polderbestuur.

W. van der Kooij - 30 jul 2023 - 09:00

Het wapen dat je toont, is kennelijk een houten exemplaar en wellicht heeft die P. de Ridder het laten maken en zijn naam er onder laten zetten. Waar zat die P. de Ridder in je stamboom? Hoe meer je weet, hoe dichter je bij een oplossing komt. Zijn er nog oude zegelringen uit de familie overgebleven of andere lakafdrukken? Als je alles bij elkaar hebt en je kan aantonen dat je van de juiste persoon afstamt, kan je het wapen bij het CBG laten registreren. Persoonlijk denk ik, dat het wapen in de 17e eeuw werd ontworpen, gezien de vele krullen. Maar ik ben zeker geen deskundige.
Nicolette

Nicolette Jentink - 30 jul 2023 - 13:17

Dank je Nicolette. Die P de Ridder komt een aantal keer voor, in de 18 eeuw en later. Ik ben nog zoekende. Er zijn zeker nog lakafdrukken en mijn opa (en zijn vader) en zijn kinderen (en hun kinderen) droegen een zegelring. 

Jacqueline van Vliet - 1 okt 2023 - 17:29

Uitgaande van Kralingen en na vluchtig zoeken op sites van o.a. het gemeentearchief van Rotterdam, van Leiden, het Noord-Hollands archief, wiewaswie.nl en online-begraafplaatsen.nl, vermoed ik dat het om de volgende "Pieters" van de familie De Ridder zal gaan. Daarmee is vanzelfsprekend het bestaan en/of de correctheid van - en een link met - het wapen nog niet verklaard.

I. Pieter de Ridder, overleden Kralingen 1788, gehuwd met Johanna Knoest.

II. Pieter de Ridder, overleden Kralingen 1827, gehuwd met Neeltje van den Arend (van den Arent).

III. Pieter Arij de Ridder, schilder (1825), later huis- en rijtuigschilder, geboren Kralingen 1799, gehuwd (1) Kralingen 1825 met Johanna Burkens.

IV. Pieter de Ridder, cigarenfabrijkant (1850), later werkman, houtzaagmolenaar, werkman, geboren Kralingen 1826, overleden Haarlemmerliede 1878, gehuwd Leimuiden 1850 met Alida Timmers, geboren 1833 (haar zusje en naamgenote geb./overl. 1832).

V. Pieter Arij de Ridder, geboren Leimuiden 1856, overleden Bloemendaal 1902 (won. Bennebroek), gehuwd Steenwijkerwold 1887 met Mekje Polleman.

VI. Pieter Barend de Ridder, geboren Sloten 1891, gehuwd Hilversum 1917 met Adriaantje Boekhout.

VII. Pieter Arij de Ridder, geboren Hilversum 1917, overleden 2003, gehuwd met Adriana J.E. van Hal.

W. van der Kooij - 3 okt 2023 - 12:29

Wapens kunnen ook afkomstig zijn van een echtgenote. Mijn familie draagt een wapen, dat oorspronkelijk van de familie van Velsen was. Van het wapen is aangetoond, dat mijn het al heel lang draagt en is derhalve sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw geregistreerd op onze familienaam. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 3 okt 2023 - 13:40

Wat u beschrijft (...afkomstig zijn van een echtgenote) komt m.i. niet erg veel voor:

De site van het Blauwe boekje ( http://nederlandspatriciaat.boydis.net/familie-wapens.php ) schrijft hierover:
"Het is geen ongewoon verschijnsel dat een wapen in het verleden van een andere familie is overgenomen. Wanneer dat min of meer bewust gebeurde spreekt men van usurpatie. Het kan dan gaan om het wapen van een (al dan niet uitgestorven) geslacht waar de onderhavige familie in de vrouwelijke lijn van afstamde of aan verwant was. Vaker nog gaat het om het wapen van een (vrijwel) gelijknamige maar niet-verwante familie. Dergelijke overgenomen of geüsurpeerde wapens worden soms al vele generaties gevoerd, in een aantal gevallen zelfs al sinds de zeventiende eeuw. [..]"

W. van der Kooij - 4 okt 2023 - 08:39

Zal wellicht niet veel voorkomen, maar een Jentink trouwde een van Velsen en die familie had geen mannelijke verwanten meer. Dat zal dus wel de reden geweest zijn, dat Jentink het wapen ging gebruiken. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 5 okt 2023 - 11:45


@ mevrouw Jentink,
Kennelijk drukte ik mij niet goed uit in mijn reactie van 4/10 op uw bericht van 3/10 (Wapens kunnen ook afkomstig zijn van een echtgenote). Ik meende dat u inging op het feit dat ik alleen in de richting van "De Ridder" heb gezocht.

W. van der Kooij - 5 okt 2023 - 12:24Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu