stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Rietstap: Familiewapen Bruinsma



Profiel afbeelding
  • Registratiecode: HLAKNL018310
  • Titel: Bruinsma
  • Afbeelding: Bruinsma01
  • Collectienummer: 1802
  • Familienaam
    • Bruinsma
  • Wapen: gedeeld: I de Friese adelaar; II een zandloper, boven vergezeld van een klaverblad en beneden van een vogel.
  • Helmteken: een vlucht.
  • Materiaal: lak.
  • Vorm: ruit.
  • Wapenvoerder
    • Persoonsnaam: Bruinsma
  • Bron: CBG, coll. De Vries, ordnerdoos, our nr. 31196

In het wapenboek van Rietstap wordt een afbeelding van het boven omschreven familiewapen Bruinsma, Holland, getoond en een afdruk is te vinden in het archief van het Centraal Bureau Genealogie. Ben op zoek naar de oorsprong van dit familiewapen of wie het misschien heeft laten ontwerpen. In onderzoek naar Bruinsma's in Den Haag, Utrecht en Amsterdam nooit iets gevonden.

Albert Bruinsma 1950 - 29 feb 2024 - 16:49 (laatst bijgewerkt 29 feb 2024 — 17:17 door moderator)

Opvallend is de ruitvorm van het wapen; vroeger veelal voor vrouwen.

Gezien de (Friese?) halve adelaar (en de familienaam eindigend op -sma) lijkt Friesland als oorsprong aannemelijk. Het eerste gebruik moet dan grofweg vóór 1887 zijn, omdat Rietstap het wapen vermeldt in zijn Armorial Général. Misschien weet de stichting Fryske Akademy raad? ( https://www.fryske-akademy.nl/nl/ )

Overigens zou ik voor 'vogel' (van zandloper, met er boven een klaverblad en er onder een vogel) eerder 'eendje' aanhouden.

W. van der Kooij - 1 mar 2024 - 12:25

[..] In onderzoek naar Bruinsma's in Den Haag, Utrecht en Amsterdam nooit iets gevonden.

 

Helaas blijft deze vraag zonder reactie en/of aanvulling van gegevens van/door de vraagsteller. Mogelijk was de eerste bijdrage allang bekend; maar dat had dan prima bij de vraag kunnen staan...

Inmiddels is gebleken ( https://www.stamboomforum.nl/subfora/181/2/76742/0/bruinsma_cbg_familiewapens_wie_gaf_de_opdracht_voor_het_wapen_opgelost ), dat de lakafdruk (collectie CBG) wordt koppeld aan Backers Juweliers in Den Haag. Daarmee is de lakafdruk wel erg recent ten opzichte van het wapen zelf;

F.B.M. Backers (geboren Bergen op Zoom) was een goudsmid, die trouwde in Amsterdam in 1918. Hij vestigde zich in Den Haag in 1923. Als "juwelier graveur" werkte hij op het Westeinde (o.a. 1928) en later op het Noordeinde (bijvoorbeeld 1951). (bronnen: delper en sites gemeentearchief Amstrdam en Den Haag)

W. van der Kooij - 9 mar 2024 - 14:07

dank voor reactie, hopelijk ooit nog te vinden waar Rietstap de afbeelding gezien heeft. Belangrijker wie heeft wapen laten ontwerpen en als zijnde van Bruinsma Holland aangenomen.

Albert Bruinsma 1950 - 9 mar 2024 - 14:34

M.b.t. de opmerking dat de lakafdruk nogal recent is, merk ik graag het volgende op. Het zegel is ruitvormig, dus waarschijnlijk voor een ongehuwde vrouw, in casu wellicht een dochter. De lakafdruk is gemaakt toen de ring werd afgeleverd. Bij elke afgeleverde zegelring wordt nl. en lakafsdruk geleverd. En Backers juweliers zit al meer dan 100 jaar aan het Noordeinde in Den Haag volgens hun eigen vermelding, dus zo recent hoeft  de lakafdruk nu ook weer niet te zijn. 
Dan is zoeken naar de ontwerper van het wapen waarschijnlijk weinig succesvol. Zou wel kunnen helpen de stamboom Bruinsma ter hand te nemen en eens te kijken waar je uitkomt. Veelal rijke boeren o.m. in Groningen en Friesland, hadden bijbanen waarvoor zij stukken moeten kunnen zegelen en lieten dus een zegelring ontwerpen en vervaardigen.
Nicolette 

Nicolette Jentink - 14 jun 2024 - 13:35


[..] merk ik graag het volgende op. (a) Het zegel is ruitvormig, dus waarschijnlijk voor een ongehuwde vrouw, [..] (b) Backers juweliers zit al meer dan 100 jaar aan het Noordeinde in Den Haag [..] dus (c) zo recent hoeft de lakafdruk nu ook weer niet te zijn.


(a) Zie mijn bericht van 1 maart 2024 (Opvallend is de ruitvorm van het wapen);
(b) Zie mijn bericht van 9 maart (F.B.M. Backers werkte in 1928 in ieder geval nog op het Westeinde.);
(c) Een lakafdruk van zeker ná 1928 ten opzichte van een wapen van in ieder geval vóór 1887 beschouw ik als recent (mijn bericht van 1 maart).

W. van der Kooij - 26 jun 2024 - 21:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu