stamboomforum

Forum logoVerborgen verleden » Verborgen Verleden met Loes Luca


Profiel afbeelding

Loes Luca is actrice, zangeres en comédienne en al die talenten laat ze bijvoorbeeld zien als Doortje in de KRO-NCRV serie ’t Schaep. De inmiddels overleden vader van Loes vertelde zijn dochter altijd sterke verhalen. Hij had een grote duim, zoals Loes zegt. Zo zou hij als matroos alle wereldzeeën bevaren hebben. En tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij als jongen van veertien de meest afschuwelijke dingen hebben meegemaakt aan het front. Wat is daarvan waar? Loes probeert dezelfde reis te maken die haar vader in de oorlog gemaakt zou hebben en probeert zo te achterhalen wat echt en wat verzonnen was van de verhalen van haar vader. Hoe groot was zijn duim?

Uitzending: za 16 jan 2016, 20.30 uur, NPO 2.
Herhaling: zo 17 jan 2016, 13.30 uur, NPO 2.


Praat mee over deze aflevering door hieronder te reageren!

Heeft u links met de voorouders van Loes Luca?
Wat zijn uw ervaringen met onderzoek naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog?
Wat vindt u van deze aflevering?

Bob Coret

Hallo Bob,

mooi initiatief. Ik ga zeker kijken. Eerste reactie: mijn moeder komt uit een NSB gezin, mijn kinderen hebben een Duitse moeder en daarmee Duitse voorouders. Ik ben inmiddels aardig bedreven in het boven tafel tillen van informatie, zowel in Nederland als ook in Duitsland. Dit ook met hulp van deskundigen zoals Stijn Reurs die voor het programma zwarte soldaten mijn oom interviewde en Coen Cornelissen die veel over de oorlog in Twente schreef en daarmee ook over mijn familie. Je komt dan iedere keer weer tot het weerleggen van leugens over de geschiedenis. Dat heeft voor en nadelen. Geeft veel emotionele momenten. Familie is niet altijd even blij met me. Ik bied me bij deze aan om leden te helpen met hun zoektocht naar het verleden van "verkeerde" voorouders. 

Bavo van der Molen

Ik vind het een goed en interesant programma, vind het alleen jammer dat het weer de zo genaamde Vip's moeten wezen. Het zijn wel de gewonen mensen die Nederland hebben opgebouwd en niet die potsemakers. Het verhaal van de gewoone inwoners kan ook interesant zijn. Zie naar de reactie van Bavo.

J. van der Linden

Laat ik nu denken dat alles over Loes Luca reeds eerder in 2005 aan de orde is geweest!

http://www.verreverwanten.nl/afleveringen/serie_2/verre_verwanten_van_loes_luca_en_jan_groneman/

Martin Carbo

Goed verhaal Bavo; ik kom hetzelfde tegen in mijn genealogisch onderzoek en merk dat taboes in de familie om erover te praten eigenlijk allerlei verschrikkelijke fantasieen in stand hebben gehouden. Door speurwerk in de CABG archieven kreeg ik feiten boven water, die veel rust hebben gebracht en veel nare interpretaties naar het rijk der fabelen konden verwijzen. Als kind van de jaren 60 is het ook makkelijker hiernaar afstandelijk te kijken, maar alle verhalen van direct betrokkenen bevestigen hoe sterk de emoties in de bevolking de oorlogsgeneratie in de greep hielden.

Arnold Bosman

Zelf heb ik als kind de oorlog ervaren. nu ben ik 81 en weet nog het begin als kind wat er gebeude rond Schiphol. Later verhuisde ik naar de utrechtse heuevelrug in 1943. als wees bij mijn groorouders Woonde net even buiten het dorp. Mijn grootvader was nij de spoorwegen en weet van de spoorwegstaking en er kwamen 2 hoge pieten van de Spoorwegen bij ons in huis. Vanuit ons huis  werden personeel betaald  van de spoorwegen en ik sliep op de grond achter een kast. Soms lawaai bij ons op het erf  Mijn opa  zei  blijf liggen . De volgende dag was er veel eten gebracht door de ondergrondse. Bij einde oorlog  woonde wij in het duitse gebied en de canadese kanonen schoten naar ons dorp en achter ons stonden de Duitse kannonen, Wij zij de polder ingevlucht. Bij einde ooorlog overal Canadese soldaten onder gebracht  Het verhaal is langer maar ik vergeet het nooit.

Ben benieuwd wat er vanavond gemeld wordt  wens een ieder een prettige avond.

Henk

Wat een leuk iniatief. Heb eerlijk gezegd nog nooit met zo'n 2e scherm gewerkt want ik neem altijd alles op. Deze aflevering ga ik zeker ook opnemen want ik heb met Loes op de ULO in dezelfde klas gezeten. Mijn oudste dochter zat met een nichtje van haar op de lagere school en zij hebben nog steeds contact want het waren dikke vriendinnen. Dat nichtje is kapster en doet wel eens mijn haren als ik bij de kapper kom en haar vader, een oom van Loes woont 2 deuren verder op dezelfde gallerij als ik. Wat kan de wereld toch klein zijn nietwaar? Ben in ieder geval erg benieuwd naar deze aflevering om zo nog meer van Loes en haar verleden te weten te komen.

Regina Philip

Heel leuk idee @Bob.

Maar ik moet helaas passen.

ien lejeune

Lijkt me goed om binnenkort contact te leggen en eens te kijken wat we samen al weten en hoe we verder kunnen komen.

Dank voor je reactie.

mijn emailadres: hfb.vandermolen@home.nl

Bavo van der Molen

De aflevering is begonnen!

Bob Coret

Twee jaar na scheiden is Aria Jacob Luca overleden in Duitsland: https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/97423/arie-jacob-luca

Bob Coret

Archieven van de Nederlandse Volksdienst: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.19.070.01

Bob Coret

Oorlogsarchief van het Rode Kruis: http://www.rodekruis.nl/dit-zijn-we/oorlogsarchief

Bob Coret

Arie Jacob Luca 

Bob Coret


NIOD: de razzia van Rotterdam - http://www.niod.nl/nl/de-razzia-van-rotterdam/razzia-rotterdam

Bob CoretPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu