stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Doop Helena Albertina van Rijssel in Doornik?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo,

Ik ben op zoek naar de doop (gereformeerd) van Helena Albertina van Rijssel. Zij is geboren in garnizoensplaats Doornik (Tournai), vermoedelijk in 1755/56, als dochter van luitenant Willem van Rijssel en Cornelia Henrietta Clermont. Weet iemand of de doopboeken van Doornik al via internet toegankelijk zijn? De link naar de waals-gereformeerde dopen van geneaknowhow.net werkt niet en met Google kom ik ook niet verder.

Kan iemand mij verder helpen?

Met vriendelijke groet,

J. van Rijssel

Jos v. R.

Ik ben ongeveer een maand geleden bij het Archives de l'Etat in Doornik geweest, waar ook de doop-, trouw en begraafregisters van de garnizoensstad Doornik berusten. Als ik jou was, zou ik per email contact opnemen met het archief. Overigens zijn verreweg de meeste DTB registers van Doornik (met het gehele oude stadsarchief) in de oorlog verbrand; overgebleven zijn slechts de 19e eeuwse klappers daarop, die zeer summier zijn. Maar misschien is uitgerekend het doopregister dat je nodig hebt, wel ongehavend uit de brand gekomen...

Michiel

Beste Michiel,

Bedankt voor je reactie. Ik ga het via de mail (in mijn beste Frans...) proberen bij het archief van Doornik.

MvG,

Jos v. R.

Jos v. R.

Hoewel dit onderwerp van jaren her dateert, toch maar mijn reactie:

Onderzoek in de Barière steden Spaanse Nederlanden en Frankrijk is een ramp: te veel oorlogen en te veel verwoestingen. Ben zelf ook druk met een doop van rond 1725 in Doornik/Tournai. Het volgende heb ik geprobeerd;

Universiteit van Lille informatie m.b.t. DTB Waalse kerken in de Barrière: http://nordnum.univ-lille3.fr/ark:/72505/a0114331432655dwf98

Digitaal archief van België : http://search.arch.be/fr/tips/98-registresparoissiaux

Zoek Akten (Mormonen) : http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=HT|57081| maar die beginnen pas in 1797.

De predikant in het garnizoen Doornilk was Du Lignon en ik heb de volgende notitie in mijn systeem staan:

  1. De pasteur Du Lignon is Abraham Louis du Lignon, geboren ca 1710 in Amsterdam en aldaar overleden op 7 nov 1789. Bron is http://www.dbnl.org/tekst/bie_005biog06_01/bie_005biog06_01_0010.php (Koninklijke Bibliotheek) . Du Lignon was 2 mei 1749  benoemd te Tournai als Waals predikant  voor het Nederlandse garnizoen door de Raad van State (de Republiek) . Hij verbleef daar tot 1782, toen het Barrière-tractaat (Vrede van Utrecht 1715) werd opgeheven. Het is dus zeer waarschijnlijk, dat het DTB boek is meegenomen naar de Republiek. Ik zal bij het Nationaal Archief in den Haag nagaan of dat boek daar aanwezig is.

Dus ik ga nog te rade bij het NA en daar ik pas deze week achter al die info ben gekomen, heb ik nog geen contact met het NA gehad.

groet!

Robert van der Hall

Robert van der Hall

Beste Robert,

Bedankt voor je reactie. De discussie is inderdaad van heel wat jaren geleden, maar ik heb in de tussentijd deze doop ook nog steeds niet gevonden, dus het onderwerp is nog steeds relevant. Wel heb ik inmiddels de datum van de geboorte van Helena Albertina gevonden in een oud familiedocument geschreven door haar vader Willem, nl. 11 december 1755. Dit is eigenlijk al voldoende, maar het vinden van de doop zou het wel nog completer maken en kan nog interessant zijn vanwege evt doopgetuigen.

Jouw link naar de Waalse DTB in de Barriere is een erg interessante. Helaas kon ik alleen hierin niet de betreffende doop vinden... Het viel me ook op dat toch de meeste namen Frans waren. Waarschijnlijk lieten veel Nederlandse militairen hun kinderen dus niet in een Waals Gereformeerde kerk dopen. Maar zouden er dan speciaal daarvoor ingerichte Nederduits-Gereformeerde kerken zijn geweest waar de Nederlanders kun kinderen lieten dopen?

Naast deze doop ben ik ook nog op zoek naar twee dopen uit dezelfde familie van Pieter (ca 1697) en Helena (ca 1699) van Rijssel. Zij zijn waarschijnlijk geboren in de vestingstad Nieuwpoort in West-Vlaanderen. De vader, Pieter, lag hier in die periode met zijn regiment in garnizoen, en was Nederduits-Gereformeerd. Hier liep ik tegen hetzelfde probleem aan. Ik kon alleen katholieke parochieregisters vinden uit de regio, maar geen Gereformeerde doopboeken.

Mocht je toevallig nog op Gereformeerde doopboeken van Doornik (of Nieuwpoort) stuiten in het Nationaal Archief, hou ik me zeker aanbevolen!

Hartelijke groeten,

Jos

Jos v. R.

Goede middag Jos,

Bij genealogisch onderzoek speelt 'toeval' een belangrijke rol, vooral wanneer je met militairen bezig bent. Mijn contact Evert vond bij het CBG via

cbg.nl/documents/2/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf

het gezochte DTB boek (kopie)  en ook de Waalse fisches DTO 1749-85 en L 1762-1785. Dat kan kloppen want in mijn aantekening staat .:

De pasteur Du Lignon is Abraham Louis du Lignon, geboren ca 1710 in Amsterdam en aldaar overleden op 7 nov 1789. Bron is http://www.dbnl.org/tekst/bie_005biog06_01/bie_005biog06_01_0010.php (Koninklijke Bibliotheek) . Du Lignon was 2 mei 1749  benoemd te Tournai als Waals predikant  voor het Nederlandse garnizoen door de Raad van State (de Republiek) . Hij verbleef daar tot 1782, toen het Barrière-tractaat (Vrede van Utrecht 1715) werd opgeheven. Het is dus zeer waarschijnlijk, dat het DTB boek is meegenomen naar de Republiek.

Op zoek naar de doop en ouders van Engel Elisabeth Heijne heb ik een in kopie getekend certificaat van pasteur Du Lignon mbt overlijden en begraven van Engel te Doornik: zo kwam ik in Doornik terecht

De informatie ontving ik gister en ben derhalve nog niet bij het CBG geweest, Zal overigens ergens in december pas plaats kunnen vinden.

Zeer waarschijnlijk is er ook informatie te vinden bij het Gemeente Archief den Haag in "Kerkelijke Archieven, Archiefdienst Nederlandse Hervormde Kerk 's Gravenhage, 1970- " wanneer ik het goed begrepen heb. Zal ook in december worden bezocht (elk aan een kant van het CS)

Hopelijk brengt bovenstaande je weer een stap verder

met groet!
Robert

Robert van der Hall


Beste Robert,

Bedankt voor de tip. Wanneer ik weer tijd heb naar Den Haag te gaan (ook pas in december weer waarschijnlijk), zal ik zeker eens bij het CBG in deze DTB gaan kijken.

Hartelijke groeten,

Jos

Jos v. R.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!