stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » op zoek naar Fiers

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste Lezer,

 

volgens http://www.genealogieonline.nl/over-de-familienaam/fiers zijn de meeste Fiers te vinden in Belgie. Daarom een sterk vermoeden dat ene Constant FIERS (~1780-1830 getrouwd met Guurtje MOLENAAR (~1777-1843) uit Belgie afkomstig is. Mocht u meer weten over deze Constant dan hoor ik het graag van u. Bij voorbaat dank,   Steve

Steven

Staat in de trouwinschrijving niet waar hij vandaan kwam? Waren er bij de dopen van zijn kinderen dragers van de naam Fiers aanwezig? En wat staat er in de akte van overlijden over zijn herkomst vermeld? Ouders? Geboorteplaats?

niepoort

Ik vraag me af of je hem wel zo ver weg moet zoeken, in de 18e eeuw kwam de naam ook al in Noord-Holland voor, o.a. De Rijp, Graft. zijn oudste kind is zo te zien Pieter. Kan hij dan niet een zoon zijn van Pieter Fiers. Zou ook zijn voornaam verklaren.

 

Pieter Fiers Plaats De Rijp Bron Doop-, Trouw- En Begraafregister Periode 1750-1847 Bevat Legger van de graven Inventarisnummer 17 Soort registratie begraafakte Religie Gereformeerd Bijzonderheden fol.252 Plaats begraven De Rijp Datum begraven

20-01-1786

 

Overledene Trijntje Constant Smit Relatie

Pieter Fiers

Het komt hier wat vreemd over, maar de overledene is de vrouw van Pieter Fiers.

niepoort

Als eerste, Guurtje molenaar, geb./ged. op 23-11-1777 te Alkmaar, van beroep winkelierster/tapster

(1832). Het overl. van Guurtje was op 20-12-1843 te Haarlem, (66 jr.) en geb. te Alkmaar.

Constant (Constand) Fiers (Viers) was op 15-02-1830 te Alkmaar overleden en geb. te Berts/Bects . 

Ergens was er een vermelding van zijn beroep, en wel Postiljon en brievenbesteller.

Kijk nog even verder, o.t.w. even eten en afwassen. oke gebeurt.

De kinderen van Constant en Guurtje waren geb./ged. vanaf 1802 enz. te Alkmaar

De ouders van Constant waren: Pieter Viers (Fiers), begraven op 13-12-1804 te De Rijp

en Trijntje (Constant) Smit, begraven op 20-01-1786 te De Rijp.

Info o.a. afkomstig van Regionaal Archief Alkmaar

DHv. E.

Dit is wellicht, maar niet zeker, de doop van die Pieter:

 

Kind:PieterVader:Gijsbert FiersMoeder:Treijntje Jacobs SchoolhouderGebeurtenis:DoopDatum:zondag 25 november 1742Plaats:GraftDocumenttype:DTB DopenErfgoedinstelling:Regionaal Archief AlkmaarPlaats instelling:AlkmaarCollectiegebied:Noord-HollandRegistratienummer:18Pagina:62464Registratiedatum:25 november 1742Plaats:Graft

niepoort

Hier de trouwinschrijving:

 

Constand Viers Aktenummer 29927 Plaats Alkmaar Bron Doop-, Trouw- En Begraafregister Periode 1802-1809 Bevat Ondertrouwen, trouwen Inventarisnummer 958 Soort registratie trouwakte Aktenummer 29927 Bijzonderheden Stadstrouw Plaats huwelijk Alkmaar Datum huwelijk

24-01-1802

 

Bruidegom Constand Viers Bruid Guurtje Molenaar

niepoort

In de trouwinschrijving (in te zien via Genver) staat dat Constant geboren is op de Beets en Guurtje in Alkmaar.

niepoort

Beets, in vroeger tijden Beet genaamd, is een langgerekt en tamelijk groen dorp in de gemeente Zeevang, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp had in 2009 541 inwoners.[1] Het ligt tussen Hoorn en Purmerend, ten noordoosten van de Beemster. Het vormde met Schardam tot 1970 een zelfstandige gemeente, maar is nu met de voormalige gemeenten Oosthuizen, Kwadijk, Middelie en Warder opgenomen in de gemeente Zeevang.

Al deze dorpen behoren tot het Noord-Hollandse laagveengebied, een weidelandschap. Veeteelt - en tot voor kort zuivelbereiding - was en is nog steeds de belangrijkste bron van bestaan, hoewel sinds de zestiger jaren van de 20e eeuw veel elders werkende stedelingen Beets als woonplaats hebben gekozen.

De naam is waarschijnlijk de Friese uitspraak van "Beek". Beets ligt inderdaad langs een water, de Korsloot, een oude natuurlijke verbinding van de Beemster met de Zuiderzee. Deze open verbinding werd in het begin van de 14e eeuw verbroken door het leggen van de Schardam, die het water van de Zuiderzee buiten hield. Sinds de droogmaking van de Beemster in de 17e eeuw fungeert de Korsloot gedeeltelijk als ringvaart van die polder.
De Beetser dorpsweg, die in feite een dijk is, beschermde de daarachter liggende polder Beetskoog tegen het water van de Beemster en de Korsloot. De eerste bekading van de Beetskoog vond plaats in 1304.

Rond 1360 is waarschijnlijk de eerste stenen kerk gebouwd. De huidige kruiskerk dateert uit de 15e eeuw en heeft een kleine toren op het dak. De torenklok, een echte Hemony, is van 1650. Het dorp is sinds de reformatie protestant.

Het vroegere gemeentewapen toont drie elkaar kruisende hamers. Dat zou verband kunnen houden met de aanwezigheid in het verleden van scheepstimmerbedrijven, maar zekerheid daarover bestaat niet

Dopen etc. van Beets zijn in te zien via Genver. Wel al een kind vn het echtpaar gevonden, maar Constant nog niet. Denk dat hij misschien wat eerder of later geboren is dan 1780. Heb nu geen tijd om verder te kijken. Het is niet veel zoekwerk in Beets, er werden niet meer dan misschien 20 kinderen per jaar gedoopt.

niepoort

"Lijst van perzone van tijd tot tijd in de kerke tot Rijpe getrouwd":

29.6.1727: Gijsbert Fiersse, j.m., West Graftdijk, en Trijntje Schoolhouder.

G.Karssenberg

12-10-1883 laat het echtpaar een zoon Pieter dopen, voorts vermoedelijk 7 maar 1779 een dochter Geertje en 1-1- 1778 een zoon Jan. De achternaam van de vader lijkt bij de twee laatste dopen Fekke te zijn. Ook een kind Trijntje16-2-1772. En Constant gevonden op 7-8-1774.

niepoort

In De Rijp gedoopte kinderen van mr. Jacob Petersz (Schoolhouder) en Jannetje(n) Ysaaks/IJsaaks:

Trijntje (2.5.1700), Peter (28.10.1703), Wilmpje (11.4.1706).

G.Karssenberg

Voor het huwelijk van Pieter en Trijntje zie Genver, NH, Beets, image 241. Hij geboren te Rijp.

niepoort

Huwelijk 1.2.1699 in De Rijp:

mr. Jacob Pietersz. Schoolhouder, jongman en Jannetje IJsaks, weduwe "tot Rijp beijde".

G.Karssenberg

En: 1.2.1699 De Rijp: Attestatie gegeven aan Jacob Louwris Slot, jongman tot Graft en Jannetje IJsaaks, jongedogter tot Rijp "om elders te werden getrouwd".

G.Karssenberg


En in Graft (13.5.1690):

"Jacob Lourentsz Slot, jongesel, wonende te Graft, compareerde voor hem sijn voogt Pieter Claasz Olij, met Jannetjen Isaaks, jongedogter wonende te Rijp, compareerde voor de bruijt Jelger Isaaksz Smit, haer broeder.......".

G.KarssenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!