stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » familie Bauters omgeving Oudenaarde

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

We hebben de verbinding gevonden tussen de Bauters uit Oost Vlaanderen en de Bouter in Stolwijk plm 1560 door de staten van goed op de website van de stad Oudenaarde te doorzoeken; deze lopen van 1378-1593 en vermelden alleen de overledenen als er iets te vererven was. Het ontstane beeld is dus verre van compleet.

Zijn er nog andere bronnen op internet te vinden over genoemde periode, waardoor de nu gevonden informatie kan worden aangevuld?

Ook bronnen die aansluiten de genoemde periode zijn welkom.

Wie weet meer?

Dan gaat het dus vooral om om de naamdragers Bauters of wellicht ook Bauter die na 1550 naar Nederland kwamen als gevolg van de zgn troebelen en de beeldenstorm in en rond de stad Oudenaarde. Velen van hen waren werkzaam in de lakenhandel en de produktie van onder andere (wand)tapijten en linnen stoffen.

Zo weet ik al dat Mathijs Bauters zoon van Adriaen uit Asper (Oost Vlaanderen) na 1536 in Culemborg overleed. Verder weet ik nog erg weinig over hem. Was hij hier getrouwd en waren er kinderen?

[Bauter is de Franse schrijfwijze van Bouter of omgekeerd. Bauters met een S zou dan aangeven dat het oorspronkelijk om een patroniem ging?]

Ook Pieter Bouter, zoon van Arien Jacobse Bauters, zeer waarschijnlijk geboren in Zingem (Oost Vlaanderen) is zo´n linnenwever die zich in Stolwijk vestigde en de stamvader is van veel naamdragers Bouter. Het keiharde bewijs dat hij inderdaad de zoon is van de hierboven genoemde Vlaamse vader is er niet. Wel zeer aannemelijke redeneringen. Meer informatie is dus zeer welkom.

Willem Pietersz de Nachtegael werd vermoedelijk geboren rond 1580 in Gent. Hij was onder meer van 1608 - 1615 schoolmeester in Groot Ammers, waar hij in 1637 overleed.

Het ging bij deze Vlamingen veelal om protestantse gelovigen die naar de Nederlanden kwamen omdat zij door de inquisitie werden opgejaagd. Zij sloten zich dus meestal aan bij de Hervormde of Nederduits Gereformeerde Kerken. De informatie die wij zoeken zal dan ook uit die hoek moeten komen van bijvoorbeeld verslagen van kerkeraadsvergaderingen of lidmatenregisters.

Mocht u zo´n Vlaamse asielzoeker tegenkomen, dan houd ik mij aanbevolen.

  

Hans Meijer

Beste meneer Meijer,

 

Voor de familie van mijn oma ben ik hoogstwaarschijnlijk ook een Belgische asielzoeker tegengekomen, maar kan ik dat nog niet helemaal zeker stellen.

 

Het gaat om Philips Sonneville, die later zijn naam veranderde in Sonnevelt, die trouwde met Barbara Jonasdr Kivith. Het feit dat hij zijn naam heeft veranderd, deed mij al vermoeden dat hij een immigrant is. Bovendien kan ik nergens in Nederlandse archieven zijn voorouders terugvinden én is hij Nederduits hervormd, zoals veel Belgische vluchtelingen.

 

Het feit dat ik bij u uitkom, is dat Willem de Nachtegael (vond ik in uw stamboom), getuige was van de doop van een van de kinderen van deze Philips Sonnevelt. Op dat moment woonde Philips in Streefkerk (ligt tegen Groot Ammers, waar Willem dus geruime tijd woonde) en was hij ook schoolmeester. Gezien de naamsverandering, het geloof, de woonplaats en het schoolmeester zijn, vermoed ik dat Philips Sonneville en Willem Pieters de Nachtegael daarom met elkaar bevriend zijn en dat Philips dus eenzelfde achtergrond heeft als Willem. De vraag is nu alleen nog waar Philips uit België komt. Ook denk ik dat beide heren particuliere schoolmeesters zijn geweest en daarom, in het geval van Philips, niet lang op één plek bleven. 

 

Het doopregister heb ik gevonden op http://www.geneaknowhow.net/vpnd/bronnen/zh/streefkerk/streefkerk_index_ref-dopen-1586-1624.pdf en ik denk dat deze u bekend voorkomt.

 

Met vriendelijke groet,

 

J. van Os

Joyce van Os

ik kom hier later op terug

Hans Meijer

Gister kwam ik - op zoek naar een andere voorouder - Gilles Sonnvyle tegen in/rond Brugge, die in 1545 verooordeeld werd, niet zoals de twee anderen tot de doodstraf maar tot geseling. En omdat Philip Sonneville, schoolmeester,  ook mijn voorouder is, vroeg ik me af of deze Gilles dan ook een voorouder nog verder terug zou kunnen zijn....

Anna Chaplin Opstelten

rectificatie: Gilles Sonnevyle

Anna Chaplin Opstelten

Ik vond zijn naam twee of drie keer in deze geschiedkundig en genealogisch boeiende verhandeling, waarin nog veel meer namen genoemd worden: http://www.theologienet.nl/documenten/Decavele%20Reformatie%20Vlaanderen.pdf

Anna Chaplin Opstelten

Nb. deze Sonnevyle is een olieslager: iemand, die olie perst uit oliehoudende zaden. Of er al oliemolens bestonden in 1545 in (West-) Vlaanderen om bij dat werk te helpen is de vraag. Hier in Nederland wordt de eerste pas in 1566 in Harlingen gebouwd.

Anna Chaplin Opstelten


Vóór die tijd werden er rosmolens gebruikt: Een rosmolen is een molen waarbij de aandrijvingkracht wordt geleverd door een paard (ros) of een ezel. In het verleden waren er boerderijen die zelf een rosmolen hadden maar meestal stond er in een dorp een grotere rosmolen, vaak aangedreven door twee paarden.            

(nb. zo ook zelf weer wat geleerd!)

Anna Chaplin OpsteltenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!