stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Pierre Jacques (Petrus Jacobus) Hennaert



Profiel afbeelding

Is geboren op 24 augustus 1700 in Poperinge. Hij was getrouwd met Isabella Claire (Overbeeke???Oorelebeeken???) Uit dit huwelijk werd geboren Marie Catherine Hennaert, een oudmoeder van mij. Over Isabelle Claire is eigenlijk niets bekend, alleen dat zij vermoedelijk uit Brugge komt. Mogelijk is zij rond 1734 geboren. Eveneens is niet 100% zeker of Pierre Jacques/Petrus Jacobus haar vader is. Op haar doopakte van Marie Catherine staat Pierre Jacques, maar op de doopakte van vader Hennaert in Poperinge staat Petrus Jacobus.

Wat ik dus vooral wil weten is meer informatie over Isabella Claire en haar voorouders. Ik ben blij met iedere informatie.

 

MVG,

 

Harry Tanke

Harry Tanke - 6 apr 2016 - 18:55

Dag Harry

Klopt het overlijden van Maria Catharina Hennaert te Leeuwarden op 8 juni 1833? (volgens Uw gegevens)

Niet te vinden op die datum en ook niet in de index van overlijden voor 1833

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939F-W4Y4-4?i=6&wc=MQ1D-5WG%3A344263101%2C346386401%3Fcc%3D2026975&cc=2026975

Tenzij ik er overheen kijk.

MVG-Paul

vap - 9 apr 2016 - 20:27

Hallo Paul,

allereerst dank voor je reactie. De naam Hennaert is door een ambtenaar van de burgerlijke stand ( al in Den Bosch) verbasterd tot Anor. Als je deze naam in wiewaswie invoert vind je haar overlijden op 6 juni 1833.

De verwarring is begrijpelijk,, omdat de H in Hennaert niet uitgesproken wordt. Als schrijfwijze werd ook Annoi en Annart gehanteerd.

groeten,

Harry

Harry Tanke - 9 apr 2016 - 21:47

Ter aanvulling op voorgaande:

Marie Catherine Hennaert werd op 17 januari 1758 geboren in Teteghem. (Vlak bij Duinkerken) Zij trouwde op 17 augustus 1781 in Duinkerken met Louis Joseph Foulon. Louis werd geboren op 30 januari 1752 in Douai (Noord-Frankrijk) Hun eerste kind Jean Baptist (vernoemd naar zijn opa) werd geboren rond 1782 in Ieper (DTB akten vernietigd in de eerste Wereldoorlog) Hun tweede zoon Sylvain Louis Foulon werd geboren op 13 juni 1783 in Duinkerken. De derde zoon Louis Foulon werd rond 1786 in Duinkerken geboren.Lodewijk (20-12-1795) en Renirus (20-4-1800) werden in Den Bosch geboren. In de geboorteakte van de in Den Bosch geboren kinderen wordt Marie Catherine aangeduid met de achternaam Anor/Annoi. In het meest bizarre geval betreft het twee verschillende echtparen. Dit is m.i. echter onwaarschijnlijk. De paternale lijn van Louis Joseph gaat terug tot 1683 in Oisy-le-Verger, waar de grootvader van Louis werd geboren: Gratien Foulon. Mijn vrouw en ik hebben dit dorp bezocht en mensen ontmoet, waarvan enkelen duidelijke kenmerken had van de nog levende Voulons (Foulons) in Nederland.

De burgerlijke stand in den Bosch en Leeuwarden gaan in hun akten uit van de achternaam Anor/Annoi en dat heeft geleid tot grote verwarring bij de nakomelingen. Ik geloof in bovenstaand verhaal. De vader van Marie Catherine is waarschijnlijk (!) Pierre Jacques Hennaert. (Deze naam wordt ook genoemd in de geboorte/doopakte van Marie Catherine.) Dit is een voorzichtige conclusie van de ambtenaar in Poperinge, die voor mij naspeuringen heeft verricht. Hij is gedoopt op 24 augustus 1700 in Poperinge. Over zijn vrouw is dus eigenlijk niets bekend. Er is ook geen trouwdatum van dit echtpaar bekend noch eventuele andere kinderen. Hopelijk leidt deze informatie tot nieuwe inzichten.

Harry Tanke - 10 apr 2016 - 19:41

Dag Harry

Heb je aanwijzingen dat Petrus Jacobus Hennaert uit Poperinge afkomstig was ( werd hiernaar verwezen in de doopakte van Maria Catharina?)

De naam Hennaert is een frekwent voorkomende naam in de Westhoek en we  vinden enkele personen met de naam Petrus Jacobus Hennaert vb in Reninge ten noorden van Poperinge ( 24/8/1722 zoon van Petrus Hennaert en Maria Legrand ; 14/8/1729 zoon van Joannes Hennaert en Joanna Verhelst )

Wie was de moeder volgens de doopakte ?Isabella Claire?

Vinden bv een doop van Isabella Clara Overbeke te Wingene op 16 jan 1720 dochter van Jacobus Overbeke en Amenrentia Colin.

Doch verder onderzoek is nog steeds noodzakelijk.

MVG-Paul

vap - 10 apr 2016 - 21:58

Hallo Paul,

 

Ik denk dat we met jouw opmerkingen inderdaad op een goed spoor zitten. "Mijn" Pierre Jacques was ook wel een beetje oud voor het vaderschap. Reninge ben ik inderdaad vaker tegengekomen. Marie Catherine is op 17 januari 1758 gedoopt in Uxum, maar zij is geboren in Teteghem. In de akte staat dat haar vader afkomstig is uit Poperinge....

 

http://www.archivesdepartementales.lenord.fr/?id=viewer&doc=accounts%2Fmnesys_ad59%2Fdatas%2Fir%2FEtat%20civil%2FFRAD059_MI_A_Z_2011_07_01%2Exml&page_ref=295751&lot_num=1&img_num=1&index_in_visu= 

Je ziet ook de vreemde spelling van Isabelle Claire afkomstig uit Brugge (Parochie St. Donats), waarmee men in Brugge dus niets kon aanvangen.

Ik hoop dat je er iets mee kunt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Harry

Harry Tanke - 11 apr 2016 - 10:15

Paul,

Volgens mij werkt de link naar de URL niet die ik gestuurd heb. Het is in ieder geval akte 223 van de 907 van de doopregisters in Uxum.

 

Groeten,

 

Harry

Harry Tanke - 11 apr 2016 - 10:48

Dag Harry

Vader zal dus wel afkomstig zijn uit Poperinge gezien er werd verwezen naar de parochie St Bertinus ( Reninge is St Rictrudis)

Spijtig beginnen de dopen op search arch pas vanaf 1755 voor de parochie St Bertinus in Poperinge.

Betreffende de moeder werd verwezen naar Brugge St Donatius maar de federatie St Donatius in Brugge bestaat uit 10 parochies namelijk Christus Koning ; Heilige familie ; Heilige Magdalena en Catharina ; O.L.Vrouw ; Sint Anna ; Sint Gilis ; Sint Jacob de meerdere ; Sint Pieter op den Dijk ; Sint-Salvator de verrezen heer en Sint Donatius  ;en Sint Walburga.

Ik zoek verder

Vinden o.a. naamvarianten zoals Oerlebeke , Oorlebeecke , Oorlebeeke , Oorlebeke , Orlebecke , Orlebeke , Orelbeke , Oorelbeecke , Oorelbeeke , Oorelbeke

Zie

http://www.vrijwilligersrab.be/nl/node/61

MVG-Paul

vap - 11 apr 2016 - 21:02

Allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor alle moeite die je neemt om deze informatie boven tafel te krijgen. Dit is geen eenvoudige kwestie. 

Even een kanttekening: de doopakte van Marie Catharine spreekt over de vader als zijnde afkomstig uit Poperinge. Dus niet geboortig uit Poperinge. De functionaris die ik in Poperinge sprak gaf als enige mogelijkheid Pierre Jacques Hennaert geboren in 1700 in Poperinge. de exacte datum heb ik met de ipad in de hand niet direct voorhanden. Als hij echter de gezochte persoon is dan zou hij 58 zijn geweest bij de geboorte van zijn dochter. Het kan.....maar....Reninge is dus zo gek nog niet. Een eventuele huwelijksakte van Hennaert x Overbeke zou uitkomst kunnen bieden. De geboorteplaats van de Isabelle Clara die je eerder noemde ligt op 13 km van Brugge. Kan.. Maar dan moet er een reden geweest zijn om Isabelle in Brugge te laten dopen. Van de andere kant zou de eenvoudige naam Overbeke correct vermeld moeten zijn op de geboorteakte. In plaats daarvan is het Orelebeeke geworden. (Franstalige priester?)In Brugge is deze naam niet bekend. ( Heb navraag gedaan) Mogelijk is een andere spellingsvariant inderdaad de oplossing van dit probleem. Lijkt mij een moeilijke. 

Hartelijke groet,

Harry

Harry Tanke - 11 apr 2016 - 23:59

Vinden een doop van  Isabella Clara Oerlebeeke dochter van Matthias en Cornelia Vermant op 25 jun 1718 ( zou biologisch nog kunnen om moeder te worden in 1758)

Maar spijtig genoeg te Zarren ( niet zo ver van Poperinge ) en niet te Brugge .

Tevens vinden we de naamvariante ook vaak in de omgeving van Langemark.

Nota zijn er eventueel nog andere dopen te vinden van andere kinderen met verwijzingen ?

In de Westhoek waar Marie Catharina werd gedoopt was de nederlandse taal nog heel gewoon in die tijd.( akte wel in het frans opgesteld)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Westhoek_%28Frans-Belgische_regio%29

In de doopakte van  Marie Catharina staat wel duidelijk bij de ouders " natif de " voor de vermelde parochies wat betekent dat ze er geboren zijn. In de denkwereld van die tijd was het vaak dat , indien de ouders niet afkomstig waren uit de parochie , het voor de pastoor belangrijk was te weten waar de ouders gedoopt waren.

Heb tevens gezocht naar de huwelijksakte maar niet gevonden te Brugge wat doet vermoeden dat de bruid niet meer woonachtig was te Brugge op het ogenblik van haar huwelijk.

MVG-Paul

vap - 12 apr 2016 - 08:21

Isabella Clara Oerlebeeke (Orelebeeke in de akte) is logischer dan de Isabella uit Wingene, gezien de achternaam, die zeer goed overeenkomt met de fonetische kenmerken van de geschreven naam in de doopakte van Marie Catharine.

Als deze Isabella uit de omgeving van Poperinge komt en Pierre Jacques doet dat ook is  een verbintenis van beiden niet uitgesloten. Dan zou een doopjaar van 1700 i.c.m. het doopjaar van Isabella (1718)geloofwaardig zijn. Dat Isabella in Brugge is gedoopt wil niet zeggen dat ze er ook geboren is. Tussen doop en geboorte kunnen maanden zitten. Misschien is de doop er niet van gekomen tot ze een dagje op bezoek waren in Brugge?  Het is allemaal mogelijk.

Blijft het grote leeftijdsverschil, maar dat was in die tijd zeker niet uitzonderlijk. Mijn betovergrootvader was er eentje uit een nest van 19 waarvan de laatste werd geboren toen zijn vader 62 was. Er kan dus heel wel een aantal kinderen eerder geboren zijn. 

Harry Tanke - 12 apr 2016 - 10:13

Dag Harry

De term " natif de " vertaal ik toch letterlijk als "geboortig van".

Gezien de hoge kindersterfte werd niet lang gewacht om te dopen bij de RK.( men nam dat risico niet)   Zelfs de vroedvrouw doopte vaak in geval van nood en moest dan aangifte doen binnen de drie dagen. (cfr dopen subconditione )

Een  heel interessante bron in Vlaanderen zijn de "Staeten van goed" .

Als je weet wanneer één van de ouders is overleden en er waren nog minderjarige kinderen ( wat vaak het geval was omdat men ook al vaak hertrouwde ) werd een staat van goed opgesteld. Hierin vinden we vaak meer gegegevens over de overledene. ( zoals wie de ouders waren)

Hou je verder op de hoogte bij nieuwe vondsten.

MVG-Paul

vap - 12 apr 2016 - 11:42


Toch een groot cultuurverschil met Twente en Friesland waar vele voorouders van mij geboren zijn. Vaak nam men daar zelfs niet de moeite om een kind aan te melden voor de doop. Je ziet dit dan weer terug bij de huwelijkse bijlagen, waar dan een akte van bekendheid aan is toegevoegd(in plaats van de kopie van de doopakte). 5 a 6 getuigen moesten dan verklaren de bruid/bruidegom te kennen en te weten dat zij/hij rond dit of dat jaar in een bepaalde buurtschap was geboren.

Harry Tanke - 12 apr 2016 - 16:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu