stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Marie de Rooij

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo,

Ik onderzoek Marie de Rooij. Van Marie de Rooij heb ik praktisch geen gegevens behalve dan de geboorte-akte 5 van Isabelle de Rooij. Marie was dienstbode in Brussel. De geboorte-akte kan ik ook niet helemaal lezen. Ik snap niet alles wat er staat. Isabelle is geboren op 1-1-1819. Er staat zoiets als servant native 's Hollewieren. Ik begrijp dat laatste niet of ik lees verkeerd. En ook onderaan staan namen van heren en ook die kan ik niet goed lezen: Temoins Pierre........(achternaam en beroep kan ik niet lezen) et Leonard Gregoire, barbier. De rest kan ik niet lezen. En daaronder een zin: Sur la réquisition à nous faite par......(er staat een naam en beroep en adres maar ik kan het niet lezen, helaas) Ook het adres van Marie de Rooij begrijp ik niet of ik lees het niet goed.  Isabelle de Rooij is naar Den-Haag gegaan en daar gehuwd met Henikus Johannes Limburg en overleden 25-2-1901. Bij huwelijksakte wordt vermeld dat Marie is overleden. Echt overal bewijs van vinden is moeilijk. Zou het fijn vinden als ik geholpen werd bij wie Marie dienstbode is geweest en waar ze is geboren en wie haar ouders zouden (kunnen) zijn geweest en ook de geboorte-akte van haar dochter Isabelle een beetje meer oplossen. https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HT-6SXB-T2?i=6&wc=ST22-829%3A966896201%2C967128301%3Fcc%3D1482191&cc=1482191 

Lucia Molenkamp

Eerst maar even de huwelijksdatum opgezocht:

Bruidegom     Hendrikus Johannes Limburg , 24 , schoenmaker
Vader van de bruidegom     Antonie Limburg , schuitenvoerder
Moeder van de bruidegom     Cornelia Nagel , -
Bruid     Isabelle de Rooij , 39 , zonder beroep
Vader van de bruid     - - - , -
Moeder van de bruid     Marie de Rooij , -
Getuige     Johannes George Jozinskie , 28 , kleermaker
Getuige     Jacobus Limburg , 25 , kleermaker
Getuige     Benjamin Meijer , 68 , zonder beroep
Getuige     Johannes Pijpers , 52 , schoenmaker
 
Plaats     's-Gravenhage
Huwelijksdatum     29-12-1858

 's-Gravenhage Huwelijken 1858 Akte 667

Jan Clavaux

Bij huwelijksakte wordt vermeld dat Marie is overleden

Er zit geen uittreksel van haar overlijdensakte in de huwelijksbijlagen: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939X-T7SS-ZQ

In de akte staat wel, dat zij is overleden: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-WH3Y Daar wordt ook niet gerept over het overleggen van een extract

Jan Clavaux

Ik vind in de digitale stamboom Den Haag een Maria de Rooij die op 19-10-1823 in Den Haag is overleden. Ze was dienstbode van beroep en 27 jaar oud toen ze overleed. Geen idee of dit de moeder van Isabelle de Rooij is, maar ik meld het hier toch maar. Zie hier voor de overlijdensakte (scan 186).

Johanna C.

Mooi gevonden, Johanna.

De links van Den Haag werken maar een paar minuten, daarom hier de link op Familysearch: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-W49Z-G?i=704

Dat wordt dus rond 1796 zoek in de dopen naar Maria de Rooij, mogelijk met een moeder Isabella.

Jan Clavaux

Bedankt Johanna en Jan,

Wat ontzettend leuk dat er wordt meegedacht. Ik zou het erg fijn vinden als de geboorte-akte van Isabelle goed wordt vertaald want ik kom er niet helemaal uit. En ik hoop te kunnen achterhalen bij wie Marie in dienst is geweest in Brussel en welke heren er onderaan vermeld staan in de geboorte-akte. Ik heb zelf al heel veel gevonden over haar dochter Isabelle de Rooij, huwelijk, kinderen voor het huwelijk, na het huwelijk en overlijden en bijlagen bij huwelijk. Ook het overlijden van ene Marie in Den-Haag heb ik gezien, vooral de opmerking "ongehuwd, zijnde overigens niet bekend". Misschien dat ik met vertaling van de geboorte-akte weer verder kan zoeken. Tenslotte ben ik een nazaat van Isabelle de Rooij en ben nieuwsgierig naar wat er is gebeurd.

Lucia Molenkamp

Vertaling geboorteakte

Isabelle De Rooij, geboren 1-1-1819 om vier uur 's ochtends, dochter van Marie De Rooij, dienstbode, geboren te Hellewierum in Holland, wonend in Den Haag en bevallen in deze stad, Rue des Pigeons (Duivenstraat) sectie 1 nr 402.
Het kind is van het vrouwelijk geslacht.
Getuigen Pierre Sereranch(?) verkoper (van tweede hands goederen) en Leonard Gregoire, barbier, beiden 33 jaar oud en wonend in de Rue des Pigeons.
Aangifte door Thecle Bollart, kraamvrouw. Geen van drieëen kunnen lezen en schrijven, dus ondertekenen niet.

Rue des Pigeons, op een oude foto

In je vraag bespeur ik de wens, om te achterhalen, wie de biologische vader van Isabelle was. Die zul je echter nooit vinden. De getuigen waren buren uit dezelfde straat (of hetzelfde huis wellicht). Waar zij in dienst was, valt niet te achterhalen. Vaak wordt gedacht (gehoopt), dat de (rijke) heer des huizes de verwekker van het kind wel zal zijn geweest. De realiteit is, dat er nog honderdduizenden mannen in aanmerking kunnen komen voor het vaderschap.

Hellewierum (als dat er staat) is voor mij verder een raadsel.

Jan Clavaux

Hallo Jan,

Bedankt voor je reactie om te vertalen. Hellewierum ken ik ook niet. En ik dacht zelf dat er in die tijd van Brussel best wel veel lieden waren van allerlei landen, het was daar nogal turbulent in die periode. Ik hoop toch nog wat te vinden over haar ouders, dat zou wel leuk zijn.   En de foto vind ik geweldig. Dan snap ik tenminste het hoe en wat.

Met vr.gr. Lucia

Lucia Molenkamp

Er is een plaats Holwierde in de gemeente Delfzijl (provincie Groningen). Zie hier.

Verder vind ik in de provincie Groningen nog 6 plaatsnamen met "wier" in de naam: Onderwierum, Opwierde, Uitwierde, Wierhuizen, Wierum, Wittewierum.

Johanna C.

Op de website van de digitale stamboom Den Haag komt Isabelle/Isabelle de Rooij twee keer voor in het notarieel archief. Daaruit blijkt dat ze ook Josephine werd genoemd. Zie hier

Johanna C.

Met dank aan Johanna (nogmaals, de links van de haagse website zijn vluchtig en werken maar heel even):

Jan Clavaux

Hallo allemaal,

Hartelijk bedankt voor alle reactie zover. Ik heb alles al wat doorgenomen. Ga er verder mee aan de slag.  Erg interessant.

Vriendelijke groet,

Lucia

Lucia Molenkamp

Als ik de geboorteakte van Marie's dochter Isabella op me in laat werken: "Marie is woonachtig in Den Haag en bevallen in deze stad (Brussel)", dan krijg ik de indruk, dat ze speciaal voor de bevalling naar Brussel is gegaan. Ze moet daar dus mensen gekend hebben, of ze is naar Brussel gereisd met iemand (haar vriend?) die daar bekenden had. Dat laatste, dat ze samen met haar vriend Den Haag is ontvlucht, klinkt erg romantisch, maar het lijkt me wel de meest aannemelijke verklaring voor haar gedrag.

Verder werd Isabella ook Josephine genoemd. Die verandering van haar voornaam zal wel niet ergens in de loop van haar leven hebben plaats gehad. Mijn vermoeden is, dat Marie al na een paar dagen spijt had van de naam Isabella, maar daar viel niets meer aan te veranderen.

Helaas zijn dit speculaties, die naar ik aanneem twee eeuwen later niet meer zijn aan te tonen Niet blij

Jan Clavaux

@ Willem: heel mooi gevonden !!

Via google vind ik een publicatie waarin Isabelle/Josephine en Juliana Izabelle allebei als dochters vermeld staan van de Maria de Rooij die in 1823 overleed. Zie hier

Johanna C.


Mooi gevonden, @Willem. Mijn theorie, dat Marie de naam Isabella achteraf niet geschikt vond gaat daarmee van tafel. Sterker nog, als ze beide dochters (zo het er niet meer waren) als tweede naam Isabella gaf, dan wordt het interessant als we een Maria de Rooij vinden met een moeder Isabella.

Volgens de publicatie op Genealogieonline woonde ze in 1822 in Wijk H nr 388 (Dat is aan de achterzijde van de huizen aan het Lange Voorhout, aan de noordzijde,  mogelijk de huidige Kazernestraat). Dat haal ik niet uit de geboorteakte Verbaasd

Met dank aan Willem voor de link naar de kaart en de wijkindeling

Josephine zat trouwens goed in haar kleine kinderen, vóórdat ze uiteindelijk in het huwelijksbootje stapte.

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!