stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Theresia Geerts, gedoopt in Rijkevorsel op 20 juni 1807, originele inschrijving gezocht. [opgelost]


Profiel afbeelding

In de huwelijkse bijlagen (Rijkevorsel 11 februari 1835) van Theresia Geerts vind ik een extract van haar doop op 20 juni 1807 in Rijkevorsel. Ze is de dochter van Josephus Geerts en Anna Maria Janssen. Maar de originele inschrijving in het geboorteregister is voor mij niet te vinden.

Olav

Ik vind wel die geboortedatum in de huwelijksakte (link) maar vind geen extract uit een register in de HB (link). In de tafel van geboorten 1807 (link) vind ik haar niet, en ik heb de tafels van een jaar ervoor en erna ook bekeken.

Peter S

Dag Peter,

Inderdaad zit het extract niet in de huwelijkse bijlagen, maar vreemd genoeg heb ik wel een kopie van het doop-extract. De vraag voor mij is nu, waar heb ik dat dan vandaan? Kan ik dat extract uploaden?

Olav

U kunt een plaatje uploaden :
1. Ga naar https://www.mupload.nl/
2. Klik op browse
3. Selecteer het bestand
4. Klik op "upload je afbeelding"
5. een aantal internetadressen worden nu getoond; kopieer de laatste in een reactie op het forum

Zelf denk ik overigens dat een doopinschrijving wel zal bestaan maar dat die niet op FS te zien is en mogelijk niet in de reguliere archieven te zien is omdat dit na de invoering van de BS speelt, dus misschien alleen ter plaatse. Wellicht is men indertijd vergeten de geboorte aan te geven bij de BS, en is op basis van zhet doopboek een extract opgesteld. Ik zie wel verwijzingen naar scans op FS van doopboeken tot 1812 maar m.i. zijn dat de BS stukken waar ze niet in staat. Overigens zag ik wel een geboorteaangifte een of twee jaar eerder van dezelfde ouders.

Peter S

Ron

Ik hoop dat dit lukt met deze link: https://www.mupload.nl/img/cqska53jjwa.jpg

Olav

Jammer dat ik niet meer weet waar ik dat extract vandaan heb.

Olav

Het doopextract zit toch wel in de huwelijkse bijlagen ??

Zie hier https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GYJY-FW4?i=385&cc=2138481&cat=109896

karel honings

Geweldige vondst, Karel.

Toch blijft het vreemd dat in haar huwelijks- en overlijdensakte melding wordt gemaakt van haar geboortedatum, maar dat die in het geboorteregister niet is te vinden.

Olav

de huwelijksbijlage betreffende haar geboort komt van de kerk, niet van de burgerlijke stand, dus waarschijnlijk is haar geboorte nooit aangegeven

Peter B

Klinkt aannemelijk, maar dat zou er toch de doopinschrijving moeten zijn.

Olav

Die doopinschrijving is er zeker (geweest), anders had het extract niet in de huwelijkse bijlagen kunnen zitten. 

Je vraag is wellicht waarom die niet online te vinden is. Burgerlijke stand is in deze streek rond 1796-1798 ingevoerd. Toen werden de kerkregisters gevorderd voor het burgerlijke archief. De daarop volgende jaren zijn niet door de overheid opgeëist, en berusten mogelijk zelfs nog bij de plaatselijke kerk, en zijn dus waarschijnlijk ook nog nooit op microfilm gezet en/of gedigitaliseerd.

karel honings


Dankjewel Karel.

OlavPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu