stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Hoe start ik genealogisch onderzoek in België? (Rooms Katholiek, omgeving Wachtebeke)



Profiel afbeelding

Geachte forumleden,

Ik ben pas begonnen met genealogisch onderzoek in Vlaanderen. Ik zit nu al vast, zo rond 1763. Mijn directe voorouder Joannes Baptiste De Mulder trouwt op in 1772 met Anna Maria D'Hooghe. Hier is de huwelijksakte: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS1C-W3CM-J?i=109&cat=16410 (Rechtsonderin). Volgens deze klapper is hij eerder getrouwd: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS1C-77D5-5?i=433&cat=16410

Ik kan de huwelijksakte totaal niet lezen, en al kon ik het lezen, is dit de manier om te vinden waar de bruid en bruidegom vandaan kwamen? Hoe kom ik erachter waar Joannes en Anna Maria vandaan kwamen? 

Dit is mijn eerste keer dat ik onderzoek doe in Vlaanderen. Ik hoop dat iemand mij een beetje op weg kan helpen. Alvast heel erg bedankt!

B Volger - 4 aug 2020 - 16:59

Beste heer of mevrouw Volger,

de belangrijkste bronnen voor het vinden van parochieregisters zijn FamilySearch en het Rijksarchief in België. Voor het overgrote deel kan je hetzelfde op zowel FamilySearch als op de site van het Rijksarchief in België vinden, daarom zou ik in de eerste plaats FamilySearch aanraden gezien het gebruiksgemak ervan. Een klein deel van deze parochieregisters is ook als index te raadplegen via Open Archieven.

Via FamilySearch kan je het beste eerst kijken of de gezochte persoon in de klappers (indexen) voorkomt, alvorens beginnen te zoeken in de originele parochieregisters. Daarnaast zijn er voor diverse regio's, plaatsen, gemeenten aparte websites met bronnen, hiervoor kan je een kijkje nemen in de Stamboom Gids.

Om erachter te komen waar Joannes en Anna Maria vandaan kwamen kan je gewoon dezelfde manier hanteren zoals je dat in Nederland ook gewend bent. Dus eerst kijken of het in de trouwinschrijving staat genoteerd, anders alternatieve bronnen bekijken en door de klappers van omringende dorpen en steden bladeren.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 4 aug 2020 - 17:24 (laatst bijgewerkt 4 aug 2020 — 17:26 door auteur)

Hallo meneer van Lieshout, dank u wel voor de tips! Ik zal werken volgens de stappen die u opnoemt. Het is toch wel een beetje anders dan in Nederland lijkt het. Normaal zoek ik altijd de geboorteplaatsen van de bruid en bruidegom via trouwen bij gerecht of NG trouwen. In België, of tenminste in Wachtebeke, bestaat alleen het kerkelijk huwelijk zover ik kan zien. Meestal staat daar geen geboorteplaats in, zoals ik nu lees in de akte ook niet.

Ik zal proberen in de klappers van omringende dorpen te kijken, alhoewel er vreemd genoeg heel veel mensen zijn in die omgeving met exact dezelfde naam rond dezelfde periode, haha.

Desalniettemin, heel veel dank, ik ga zoeken.

B Volger - 4 aug 2020 - 18:25

Beste,

het vinden van de geboorte/doopplaats van een voorouder kan soms inderdaad wel lastig zijn. In België (voor 1830 o.a. het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, de Zuidelijke Nederlanden en de Spaanse Nederlanden genoemd) had men natuurlijk in veruit de meeste dorpen enkel een katholieke kerk. Wat mijn ervaring is, is dat men vaak uit dezelfde parochie of hetzelfde dorp kwam, als in de trouwinschrijving geen geboorte- of doopplaats wordt aangeduid. Natuurlijk werd dat ook niet altijd netjes genoteerd, maar regelmatig staat er toch wel bij waar iemand vandaan kwam, als hij niet van de parochie of plaats was.

Overigens ook wel handig om te weten is dat zowel in Zuid-Nederland als in België het vaker voorkwam dat een bepaald dorp nog geen eigen parochie had en men dan bij in de buurt gelegen parochie naar de kerk ging. Dat zie ik vooral veel in West-Brabant. Mijn voorouders uit Ossendrecht en Woensdrecht gingen vaak in Hoogerheide naar de kerk. Wel moet ik zeggen dat ik in (Oost- en West-)Vlaanderen minder thuis ben, mijn voorouders komen voornamelijk uit (Belgisch én Nederlands) Brabant en Limburg.

Zo af en toe heb ik ook wel eens dat sommige combinaties van voor- en achternaam heel vaak voorkomen in een bepaald dorp of bepaalde stad. Het enige wat je dan kan doen is alle gezinnen uitwerken om te kijken of je al die dopen goed kan onderbrengen in de juiste gezinnen. Ik loop daar zelf ook wel eens tegenaan. Soms geef ik de hoop maar op, sommige dingen vergen zo veel extra verdieping dat ik daar geen zin in heb hahaha.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 4 aug 2020 - 18:40

Als je nu eerst de kinderen in kaart brengt dan zie je dat de oplossing nabij is.

Bij de doop van Johannes Baptista 5-12-1772 staat: filium Johannis de mulder ex Saffelaere et Anna Maria d'hooghe ex hac parochia

Dus de vader kwam uit Saffelaere (Zaffelare) en de moeder van deze parochie (Wachtebeke)

De vader heet overigens Johannes zonder Baptista.in de index.

Ludovicus Johannes 24-4-1775 is goed te lezen.

Frank Fransz - 4 aug 2020 - 19:16 (laatst bijgewerkt 4 aug 2020 — 19:35 door auteur)

Ik ben even nieuwsgierig.

Ik kan de huwelijksakte totaal niet lezen, en al kon ik het lezen, is dit de manier om te vinden waar de bruid en bruidegom vandaan kwamen? 
Hoe kom ik erachter waar Joannes en Anna Maria vandaan kwamen? 

Hoe kom je dan toch bij dit huwelijk terecht?

Frank Fransz - 4 aug 2020 - 19:27 (laatst bijgewerkt 4 aug 2020 — 19:29 door auteur)

Zeer veel dank voor de info meneer van Lieshout! Dat wordt vernoemingen nagaan. Meneer Fransz, dank u voor het vinden van de geboorteplaatsen! Ik heb het huwelijk gevonden via de index, toen heb ik gekeken waar in het boek het ongeveer was, en toen zag ik D’Hooghe en dus wist ik dat dat het huwelijk was.

B Volger - 4 aug 2020 - 22:55

Een zeer informatieve bron voor Vlaanderen zijn de "staten van goed". Deze werd opgesteld bij het overlijden van een ouder waarbij er kinderen ter sprake kwamen. In zo'n staat is er een opsomming van een overledene, al zijn/haar echtgeno(o)t(e), alle nog levende kinderen en de voogden van moeders- en vaderskant. Meestal wordt ook de vader van de overledene genoemd (ook vaak die van de weduw(e/naar). Een ideale bron, voor onderzoek voor 1800.
Gelukkig zijn de staten van goed van Ambacht Assenede - Vierschaar Wachtebeke uitgewerkt door Marijn Claeys e.a. en in pdf-formaat te downloaden van de site van VVF regio Meetjesland https://www.familiekundevlaanderen-meetjesland.be/web/pdf/ 
(er staan hier nog meer bestanden! ook uitgewerkte DHO)

De staat van goed van Petronella van der Haeghen [0783, reg. 1162, fol. 15r] vermeld: overleden oktober 1771; haar ouders Pauwel en Livijne van Rompu; haar man Joannes de Mulder fs (= zoon van) Jan; haar nog levende kinderen Livijne Joanne 7 jaar en Jacobus Francies 5 jaar en de Vm (voogd moederskant = meestal een broer/zus) Joannes van der Haeghen. (Vp = Voogd vaderskant, in dit geval is dat Joannes de Mulder zelf)

Van belang is wel om eerst alle kinderen in beeld te hebben. Raadpleeg de indexen alleen om een overzicht van de kinderen/huwelijken te hebben. Vertrouw niet de data's van de indexen (01-01-1748 kan soms betekenen gedoopt in 1748 en niet op 1 januari). 

Een andere site voor Vlaanderen is de Database Akten West-Vlaanderen link. En verder moet je je verdiepen in de geografische situatie van een stad/dorp.

Veel succes

Marcel Dirks - 9 aug 2020 - 18:40 (laatst bijgewerkt 9 aug 2020 — 18:47 door auteur)


Meneer Dirks, heel veel dank voor deze tips! Ik heb nu al meer informatie kunnen vinden over mijn Belgische voorouders! 

B Volger - 12 aug 2020 - 15:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu