stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Bevolking Antwerpen - Straatnaam gezocht - huw Franciscus Croes & Catharina Somers opgelost



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar informatie over Franciscus Norbertus Croes en Catharina Somers. Zij trouwden op 22 dec 1881 te Antwerpen (akte hier). Hun (en met name zijn) voorgeslacht ken ik, maar is er nog nageslacht?

Waar zijn zij terecht gekomen? Waren er kinderen?

Ik kan verder geen gegevens over dit echtpaar vinden in de archieven van de burgelijk stand te Antwepren. Ik dacht het via Bevolking te proberen, maar heb problemen met het lezen van het adres in bovengenoemde akte. Welke straat is dit. Een wijk 7 is er wel, maar 17 kan ik niet vinden. De straatnaam kan ik ook niet lezen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Alvast bedankt voor jullie hulp/

 

(NB: De link in het bericht is door een moderator aangepast, zodat deze nu wel werkzaam is.)

Arnaud - 11 aug 2020 - 16:10 (laatst bijgewerkt 11 aug 2020 — 16:30 door moderator)

Beste Arnaud,

het gaat om de Sauciesstraat nummer 17 te Antwerpen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 11 aug 2020 - 16:34

Saucierstraat 17

zie hier bij het Felixarchief

Peter B - 11 aug 2020 - 16:35

Hoi Peter,

inderdaad de huidige Saucierstraat, maar er staat Sauciesstraat.

SAUCIERSTRAAT (1), rue du Saucier. In den Franschen tijd werd het vertalingsvraagstuk opgelost door den naam te veranderen in Sauciesstraat, rue des Saucisses. De naam Saucierstrate is minstens van de XVIIe eeuw. In de oudere tijden hiet het hier ook Kraaiwijk. Saucier beteekent zouter. Saussen bij Kiliaen is condere, intingere. Hier duidt het op de haringzouters, want de Sauciersstraat, die uitloopt op het rookhuis (van den haring) op de haringvliet en op het haringveer is de woonplaats van ettelijke haringzouters. 19 Meteen herinnert ons die naam aan den vroegeren zoo belangrijken haringstapel en aan de beteekenis van den haring in den tijd der vele en volstrekt onderhouden abstinentiedagen: een stukje folklore van beteekenis.

- De Wapper, jaargang 18, nummer 2, pagina 18

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 11 aug 2020 - 16:38

Hoi Arnaud,

ter aanvulling op je vraag om iets meer over het nageslacht te weten te komen. Het beste kan je de tienjarige tafels van de stad Antwerpen en haar districten op FamilySearch nalopen, wellicht dat deze familie er nog vaker in voorkomt. Het komt namelijk vaak voor dat men vanuit de stad Antwerpen naar een van de omliggende districten verhuisde, deze districten zijn Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo (drie voormalige gemeenten), Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk en waren vroeger nog zelfstandige dorpen, dan wel gemeenten voordat deze door Antwerpen werden geannexeerd.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 11 aug 2020 - 17:00

Bedankt voor de snelle reakties. Inmiddels heb ik via het Felixarchief (Bevolking) gevonden dat het echtpaar na het huwelijk (vanaf 6 jan 1882) ingeschreven stond op het adres Sauciesstraat 10, waarna verschillende andere adressen vermeld staan. Ik ga dit verder uitzoeken.

Wellicht is het echtpaar kinderloos gebleven. Zijn overlijdensaangifte (A'pen 10 aug 1917 . akte 3202) was in ieder geval niet door een zoon/dochter gedaan.

Arnaud - 11 aug 2020 - 17:13

Ik ben zelf een stapje verder gekomen, via de akten van bevolking (niet via het Felixarchief, maar via FamilySearch). Ik vond dit echtpaar vanaf 4 okt 1890 op het adres Van Aerdt 23, wijk 7. Op dat moment zijn ze (nog) kinderloos. Zier hier.

Van daar gaat het dan via verschillende verhuizingen naar de Falconrui (wijk 2) - dit ga ik nog verder nakijken.

Tevens is er melding in bovenvermelde census dat Catharina Somers overleden zou zijn in Roubaix in 1907. Via FamilySearch vind ik echter enkel informatie voor deze noord franse stad tot 1892. Iemand advies waar ik recentere akten zou kunnen vinden?

EDIT: Overlijdensakte (akte 2064, pagina 217) voor Catharine gevonden.

Arnaud - 13 aug 2020 - 16:08 (laatst bijgewerkt 13 aug 2020 — 16:39 door auteur)


In de verschillende dokumenten die ik vond is geen vermelding van kinderen (wat je bijvoorbeeld bij bevolking / census zou verwachten).

Conclusie; echtpaar is kinderlooos gestorven. Via dit familielid zal ik geen link kunnen vinden naar andere Croes'en.

Bedankt voor de hulp en adviezen.

Arnaud - 14 aug 2020 - 11:23







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu