Grootvader Joannes Baptista Vanderwildt, geboren in Ruisbroek-Sauvegarde (Puurs) in 1864, gehuwd met Maria Theresia Cleerbaut, verdween met de noorderzon uit Antwerpen rond 1892. Is iemand bij onderzoekingen ooit deze man tegengekomen toevallig? Zijn vader heette Philippus Jacobus, zijn moeder Isabella Desmedt, zijn zusters Anna Catharina, Maria Theresia en Paulina. Zijn zonen Joannes Baptista Carolus en Joannes Baptista Franciscus.
———
Titel is aangevuld met namen en tijdvak door moderator
Dat klopt. De vraag is inmiddels deels beantwoord. Joannes Baptista heeft plaats moeten maken voor een andere man, zo is gebleken. Maar wat er dan verder met hem gebeurd is, daar ben ik nog altijd naar op zoek.
Zie hier voor de archiefkaart van Maria Theresia Cleerbout. De overlijdensdatum van Joannes Baptista Vanderwildt is niet op deze kaart vermeld. In de kolom "huwelijk ontbonden door" wordt verwezen naar kolom 24. Helaas is kolom 24 op deze kaart afgedekt.
Ik denk dat dit document een aantal dingen verklaart. Er wordt o.a. vermeld dat Maria Theresia Cleerbout door Joannes Baptista Vanderwildt is verlaten.
Wellicht staat in kolom 24 dat men ooit langs diplomatieke weg getracht heeft het overlijden van JB bevestigd te krijgen maar dat dit niet gelukt is. Zo staat het op een ander document in het archief van Amsterdam. Vandaar de spoorloosheid, die ik zo graag zag opgelost.
Het vreemdelingendossier roept bij mij toch wat vragen op. Er is vermeld dat Maria Theresia Cleerbout al vele jaren buiten echt samenwoont met Frederik van Swoll. Zij hebben samen 4 kinderen, die op het moment dat het document werd opgemaakt in Alkmaar woonden, na hun vlucht uit België. Ik vraag mij af: zijn alleen de kinderen naar België gegaan en later weer naar Nederland teruggekomen, of was hun moeder daar ook bij? Waar verbleven ze in België? Verder is vermeld dat Van Swoll met haar wil trouwen zodra de echtscheiding tot stand gekomen zal zijn. Vraag: Is er ooit een echtscheiding geweest? In 1915 blijkt Van Swoll overleden te zijn, dus tot een huwelijk kwam het niet meer. Is de echtscheiding toch doorgezet? Zomaar een paar vragen die bij mij opkomen.
Zoon Fredericus Wilhelmus Hermanus Franciscus van der Wildt trouwt op 13-09-1939 met Anna Gijsbertha Hoenson. Volgens de huwelijksakte (zie hier) is Joannes Baptista Vanderwildt dan al overleden. Ik weet niet hoe betrouwbaar deze informatie is.
Dat klopt dus. Maria Theresia ging binnen de vier jaar na haar huwelijk met Joannes Baptista samenwonen met Van Swoll. JB verdween, goedschiks of kwaadschiks? MT kon niet scheiden, want JB was nergens te vinden, en een eventueel overlijden kon niet, en ook jaren later niet, worden aangetoond. Dus hebben MT en Van Swoll hun mond gehouden en hebben zij net gedaan alsof Van Swoll Vanderwildt was. Officieel woonden zij niet samen, toch stonden ze in Antwerpen wel op hetzelfde adres ingeschreven. In Antwerpen werd nog hun eerste kind geboren, waarna ze naar Amsterdam verhuisden. In 1907 keerden ze terug naar Antwerpen, inmiddels met vier kinderen erbij (de jongste werd mijn vader). Het oudste meisje overleed in 1914 en in dat jaar vluchtten ze naar Amsterdam - de kinderen werden bij gastgezinnen ondergebracht o.a. in Alkmaar. Eenmaal in Nederland moest MT wel kleur bekennen bij de vreemdelingendienst. Van de "echte" Vanderwildt-kinderen keerde er één na de oorlog terug naar Antwerpen; de andere bleef in Amsterdam maar raakte op de dool. Meer kan ik er niet over kwijt. Alleen dat er dus sprake was van een groot familiegeheim dat in menig graf is meegenomen.
In die zin niet betrouwbaar dat zijn overlijden nooit bewezen is kunnen worden. De burgerlijke stand heeft op een gegeven moment, ambtelijk, beslist, na onderzoek, dat Maria Theresia beschouwd moest worden als "weduwe van" en de kinderen die zij met Van Swoll had als Vanderwildt's.
Ik blijf nog steeds hopen dat iemand Joannes Baptista tegen het lijf loopt, bijvoorbeeld in stambomen waarin zijn zussen voorkomen. Het zijn er inmiddels drie; in 2010 was dat nog niet geweten. Toen was ook nog niet geweten dus dat Van Swoll op het toneel was verschenen. Van Swoll was overigens een geboren Amsterdammer.
Bij het huwelijk van de dochter Theresia Louisa in 1932 staat dat het verblijf of bestaan van de vader onzeker is.
Maar ja, hij was haar vader niet. Ze was een van Swoll.
(is inmiddels uitgelegd)
Op papier was JB haar vader wél. Mijn onderzoek heeft heel wat opgeleverd en het is tijdverspilling om het nog eens over te doen. Toch bedankt. Ik ben enkel benieuwd dus of iemand Joannes Baptista Vanderwildt in eigen opzoekingen ooit is tegengekomen (vooral dan Belgische forumleden).
die Frederik Willem Herman Corneel van Swoll is een interessant sujet... al in 1892 wordt hij er in zijn vreemdelingendossier in Antwerpen van beticht "in boelingschap" te hebben geleefd met een getrouwde vrouw [hier, scan 3]
Zeg dat wel. De vrouw met wie hij daar in de Leeuwerikstraat samenwoonde, was dus mijn grootmoeder Maria Theresia... Zelf ben ik eigenlijk dus een Van Swoll overigens.
Ik vind in Antwerpen het overlijden van Maria Elisabeth Ooms. Zij is overleden op 25-10-1916 en o.a. weduwe van Joannes Baptista VanderWildt. Zie hier. Zou dit de gezochte Joannes Baptista VanderWildt zijn of een naamgenoot?
Toegevoegd: het huwelijk was op 05-03-1867 in Antwerpen. Zie hier. Uit de huwelijksakte blijkt dat het om een andere persoon gaat.
Interessant, Johanna C. Wellicht toch eerder een naamgenoot. De naam Joannes Baptista kwam veelvuldig voor toen, en Vanderwildt is een in het Antwerpse (vooral in Klein-Brabant) een vertrouwde naam. Hij zou de eerste echtgenoot geweest zijn dan van Maria Elisabeth Ooms; hij was van 1864 en dus 17 jaar jonger dan ME (1916 minus 69 jaar). Weinig waarschijnlijk voor die tijd. Uit documenten van het huwelijk van JB met Maria Theresia Cleerbaut blijkt niet dat hij al eerder gehuwd zou zijn geweest; hij zal nadien (na de de facto scheiding van MT) ook niet met ME hebben kunnen huwen zolang hij officieel nog gehuwd was met MT. Ik hou het dus op een toevalligheid. Maar zeer bedankt.
Jee, Frank, dat is spectaculair! Dankjewel. Het gezin Vanderwildt-Desmedt zou dus uit 10 kinderen hebben bestaan! Dit wist ik inderdaad niet. Nochtans geregeld op FamilySearch gezocht en in lokale archieven. Welke "ingang" heb jij gebruikt?
Johanna C.: in Antwerpen heb ik een kleinkind van de "echte" zoon van JB, Frans, teruggevonden. Ook zij wist in feite niets, behalve dan dat JB zou zijn uitgeweken naar Amerika, zoals het gerucht ging in haar familietak.
Puurs -population
In de huwelijksakte staat zijn adres Zomerstraat 1 wijk 6 Antwerpen
Antwerpen -population geeft aan dat ze met hun oudste zoon ook op dat adres woonden. Zijn de vervolg inschrijvingen al nagegaan?