stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Hulp gevraagd bij Antwerpse familie Van der Meeren (tijdvak 1500-1576)


Profiel afbeelding

Wie kan mij verder helpen?

Wie was Jan van der Meeren, burgemeester van Antwerpen, die tijdens de Spaanse Furie vermoord werd in 1576.

Rond dezelfde tijd leefde er nog een Jan van der Meeren in Antwerpen. Hij was een rijk koopman en mede stichter van een school en een weeshuis. Diens overlijdensdatum staat vast op 19 november 1562 (73 jaar oud)

Hebben we het hier over vader en zoon? Of is hier sprake van 1 en dezelfde persoon?

Welke van de twee was gehuwd met Margaretha van Hertsbecke?

Een dochter van dit echtpaar, Anna van der Meeren huwt Adriaan van Nispen.

Een vermoedelijke zoon, Jacob huwt Elisabeth van Sompeken, dochter van Augustijn van Sompeken. Dit echtpaar huwt in Utrecht. Jacob heeft nog bezittingen in de omgeving van Antwerpen. Hij overlijdt tevens in Antwerpen in 1576 (Tijdens de Spaanse Furie?)

In deze periode zijn er te Antwerpen nog meer Van der Meeren leden woonachtig waarvan ik het verband nog niet heb kunnen ontdekken: Nicolaas van der Meeren gehuwd met Beatrix van Damme; Herman van der Meeren gehuwd met Geertruida van Kessele.

In welke familie relatie moet ik al deze mensen bezien? En zijn leden van de Familie Van der Meeren van Saventem/Sterrebeke die ook in de omgeving van Antwerpen voorkomen?

Wie wil er zijn licht op schijnen en mij verder helpen in deze kwestie?

—-//

Het is niet de bedoeling eenzelfde vraag in twee sub fora te plaatsen. Het is of Nederland of in België. 1 topic is verwijderd door moderator 

Rosemarie van den Kieboom - 15 okt 2020 — 12:49 (laatst bijgewerkt 15 okt 2020 — 14:12 door moderator)

Beste moderator,

Ik had de vraag in twee verschillende Subforums geplaatst omdat het hier personen betreft die én in Nederland én in België woonachtig waren, sterker nog het wat indertijd 1 geheel land. Omdat niet iedereen op het subforum van België kijkt had ik het ook in die van Nederland geplaatst om meer bereik te creëren.

Het is jammer dat dit zonder overleg verwijdert wordt.

—-

Er zijn soms vragen van leden, waar verschillende landen in worden genoemd. Het zou verwarrend zijn, wanneer een vraag met dezelfde tekst in diverse sub fora wordt geplaatst. Let wel dat een topic niet gelijktijdig wegzakt en na verloop van tijd van elkaar loskomt. Een forum lid die dan toevallig op 1 topic stuit, zou dan mogelijk onnodig zijn tijd hierin steken. Mocht dit topic na 2 weken geen resultaat opleveren, dan ben ik bereid Uw topic te verplaatsen naar sub forum onderzoek Nederland. Ik zal U een PB toesturen, zodat U weet aan wie U dit verzoek kunt toesturen. Een bericht aan U is er even bij ingeschoten, daar er momenteel maar één moderator actief is. Zie ook de huisregels van het forum waarin vermeld wordt dat het niet is toestaan. Zie link

https://www.stamboomforum.nl/help/item.php/149

 

Groet moderator

Rosemarie van den Kieboom - 15 okt 2020 — 15:07 (laatst bijgewerkt 15 okt 2020 — 18:48 door moderator)

De koopman Jan van der Meeren, oprichter van het Maagdenhuis, zou later burgemeester zijn geworden.

"Zo is er in 1552 het initiatief om in Antwerpen te starten met een scole voor jonge schamele meyskens. Het Maagdenhuis werd opgericht met steun van de koopman en latere burgemeester Jan van der Meeren

De familie Van der Meeren leverde de volgende burgemeesters: Niklaas, binnenburgemeester in  1549, 1550 en 1553. En Jan, buitenburgemeester in 1571-1572 en 1576. Er is dus geen Jan die vóór 1570 overleed als burgemeester te vinden. Als ik goed gekeken heb. De lijsten met burgemeesters van Antwerpen staan gewoon op internet.

Liesbeth Niepoort - 15 okt 2020 — 15:51 (laatst bijgewerkt 15 okt 2020 — 15:52 door auteur)

Dank je Liesbeth voor je reactie. Die gedachte had ik ook maar op sommige website's (zie onderstaande links) hebben ze het over een Jan die overleden is in 1562 en over een Jan overleden in 1576. De laatste is dan de Burgemeester. Zou dit dan vader en zoon betreffen?

http://www.avbg.be/kroniek_Antwerpen_1501-1600

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LVxYea7wKdcJ:https://issuu.com/heemkring-hoghescote/docs/bruggeske_2002-4_december+&cd=8&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&client=safari

(even op Meeren zoeken)

Rosemarie van den Kieboom - 15 okt 2020 — 17:18

Het gaat om vooraanstaande personen. Je zou toch denken dat daar een hoop van te vinden moet zijn. Notariele aktes bijvoorbeeld. Maar geen idee hoe je daar in Belgie naar moet zoeken.

Liesbeth Niepoort - 15 okt 2020 — 18:39

Dat is ook mijn gedachte Liesbeth. Heb het gehele internet afgeplozen maar kan enkel flarden, snippertjes vinden. Erg lastig! Hoop eigenlijk dat iemand hier ook mee bezig is geweest en me verder zou kunnen helpen.

Rosemarie van den Kieboom - 15 okt 2020 — 19:58

Misschien heb je nog wat aan deze sites:

stadsarchief@antwerpen.be
www.felixarchief.be

Liesbeth Niepoort - 16 okt 2020 — 09:58


Dank je Liesbeth! Goede tip! Ik ga me er even in verdiepen.

Rosemarie van den Kieboom - 16 okt 2020 — 11:25Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu