stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Ouders van Pieter (Pierre) François Vermeer, geboren Brugge ca 1793.


Profiel afbeelding

In de huwelijksakte van Tientje Vermeer met Petrus Lourens Velsberg, Batavia 01-09-1848 (Bronnenpublicaties IGV 29) worden de ouders van Tientje genoemd, nl. Pieter François Vermeer en Piena Sournatta. Tientje werd geboren in Batavia op 02-08-1831.

Pieter François Vermeer trouwt later, Batavia 29-08-1838 (Bronnenpublicaties IGV 27) met Wilhelmina van Meegen. In deze akte staat dat hij ruim 45 jaar is en geboren in Brugge. Hij is opziener bij de Waterstaat. In de huwelijksannonce in de krant wordt hij Pierre genoemd.

Pieter (Pierre) moet dus rond 1793 in Brugge zijn geboren. In 1826 wordt hij voor het eerst als inwoner van Batavia vermeld in de Regeringsalmanak. 
Heeft iemand een suggestie wie zijn ouders zouden kunnen zijn? 

Met vriendelijke groet
Cees Feringa
 

Cees Feringa

Ik denk dat je geluk hebt

Er was een Pierre Francois Vermeer, uit België, uit 1793, die uiteindelijk naar Indië ging

Hier zijn KNIL inschrijving.

Hij was 'provoost geweldige' (zie stamboek) èn 'opziener bij waterstaat'.

Frank Fransz

https://www.archiefbankbrugge.be/Archiefbank

Brugge heeft een prachtige archiefbank - via uitgebreid zoeken krijg ik als antwoord voor 1793 : er is geen data gekoppeld aan dit bestand ! Er zijn natuurlijk verschillende parochies waarop je goed kan zoeken bvb via de indexen misschien kunt u dit eens proberen het is toch leuker als je het zelf vindt toch ?

Succes + MVG

Huijghe Etienne

Knap gevonden. Hoe kom jij zo snel op de juiste pagina bij Familysearch? Ik ken geen index.

Maar er zijn ondanks jouw slimme vondst toch nog wat vraagtekens. In het document staat dat hij mei 1826 op het schip naar Indië gaat.
In de Regeringsalmanak van 1826 komt hij als inwoner voor in Batavia. Deze lijst gaat veelal uit van de stand van zaken van een jaar eerder. Dit spoort niet met het vertrek uit Nederland.
Ook zijn geboorteplaats Duinkerken klopt niet met Brugge in zijn Huwelijksakte. Maar ja, bij militaire inschrijvingen heb ik al de meest wonderlijke afwijkingen meegemaakt. 

Bij het Nationaal Archief is nog een microfiche te raadplegen over de ambtelijke loopbaan van ene P.F. Vermeer.
Als ik weer eens zonder beperkingen toegang kan krijgen, zal ik nog wel eens afreizen naar Den Haag.   

Hartelijk dank
Cees

Cees Feringa

In de indexen van de doopboeken van Brugge komt hij niet voor.
Hij stond wel in wiewaswie, anders was het 'einde verhaal'.

Hij gaat 1820 ! , Zie andere inschrijvingen.
De Concorde vertrok 6 juni 1820 uit Vlissingen (KNIL boek)

Frank Fransz

@Huijghe
De archiefbank en de daar gepresenteerde parochieregisters had ik inderdaad al bekeken. Maar er zijn er ook nog bronnen die niet op internet zijn ontsloten. Het is om deze reden dat ik hier een vraag stel.  En ja, ik zoek altijd zelf in bronnen. En deze vermeld ik waar mogelijk, in tegenstelling tot vele anderen, dan ook bij mijn onderzoeksresultaten. Zoals o.a. te zien op mijn webpagina https://sites.google.com/site/ceesferinga/ en de verwijzing daarop naar uitgebreidere resultaten op https://gw.geneanet.org/feringa

@Frank
Inderdaad. Het document op Familysearch heeft een hele slordige 0 die ik voor 6 heb aangezien. Het NA document laat niets te raden over de datum.
Als slecht excuus voor mijn onhandigheid bij het zoeken geef ik aan dat bij wiewaswie het boek nr 33 werd aangegeven. Bij Familysearch stond nr 30 vermeld. Maar ja, als je er dan op klikt, blijkt dit een verkeerde omschrijving te zijn van hetzelfde boek, waar jij je niet door hebt laten verrassen. 

Beide hartelijk dank voor de hulp .
Cees 

Cees Feringa


Dank u wel voor uw uitleg ivm zoeken en bronvermeldingen - ik kon natuurlijk niet weten dat  u Archiefbank Brugge reeds had geraadpleegd en ik sta 100% achter uw standpunt - ik heb veel te danken aan dit Forum dankzij een Nederlandse Dame die mij, toen (2012) de goede weg heeft getoond en tracht op mijn manier een klein steentje bij te brengen - intussen heb ik opnieuw iets bijgeleerd ! u bent net zoals ik Geneanetter https://gw.geneanet.org/ehuijghe_w

Succes verder + mvg

Etienne

Huijghe EtiennePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu