stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Jan Ferla / Farla 1714 Belgie / Frankrijk?Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar mijn voorvader Jan Ferla (Joann(i)es). Ik loop vast in Nederland, Zevenbergen in 1714.

Jan Ferla woonde toen in Zevenbergen met zijn vrouw. Waarschijnlijk hadden zij toen reeds kinderen.

Het zou kunnen dat Jan Ferla uit Wallonie, omgeving Ieper of Comines, afkomstig was. Die naam kwam daar in die tijd veel voor.

Jan Ferla zal geboren zijn tussen 1680 en 1697.

Zijn  vrouw heette waarschijnlijk Gertrudis of Geertruij

Op de site van Het Rijksarchief Belgie, heb ik ook niets gevonden wat mij verder brengt.

Is er iemand die informatie voor mij heeft of een tip waar ik verder kan zoeken? Het gaat dus om informatie van VOOR 1714.

Dank alvast voor je moeite.

karin farla - 10 feb 2021 - 21:36 (laatst bijgewerkt 9 jan 2023 — 02:03 door auteur)

Kunt u de onderwerptitel iets uitbreiden. Dat maakt het onderscheidend. Vermeld naast de volledige naam ook plaats/regio en jaar/tijdvak in de titel. Alvast bedankt.

(aanpassen onderwerptitel: klik rechtsonder uw eerste bericht op -bewerk en pas de onderwerptitel naar wens aan.)

mvg-Ben

Ben Wegman - 10 feb 2021 - 22:01

Van genealogie online En waarschijnlijk al bekend, maar interssant voor de andere onderzoekers:

Notes about Jan Ferla

Jan Ferla is hoogstwaarschijnlijk de vader van Adam Farla. Zijn naam is de eerste Ferla die je tegenkomt in de archieven van Zevenbergen(verpondingsboek 1717-1718).
De oudste zoon van voornoemde Adam heet Joannes. Het vernoemen naar vaders vader was destijds een traditie en bevestigd bovenstaande mogelijkheid.
Bij de doop van Joannes was Jan Ferla (genoemd Joannes) peetvader. Peetmoeder was Maria Josephi Acardio.
Er is een mogelijke link met het (destijds spaanse koningrijk van Aragorn) huidige italiaanse dorp Ferla op Sicilië. In die tijd vestigden zich spaanse soldaten in de nederlanden die als huurlingen met het leger meegekomen waren. Het front van de spaanse invasie stopte bij Breda. Het is niet ondenkbaar dat ene Ferla een van deze soldaten geweest is.

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 06:50

Uit Indeklundert uitgave 2019/04:

De familie Farla uit Zevenbergen, de familie van mijn vrouw, probeert al jarenlang te achterhalen waar hun naam vandaan komt. Ze weten inmiddels bijna zeker dat ze waarschijnlijk afstammen van een Sicili- aanse huursoldaat, die met het leger van het Spaanse koninkrijk Ara- gon naar het noorden kwam om de strijd aan te binden met de troepen van Willem van Oranje en zijn opvolgers. Een van zijn nakomelingen, Jan Ferla, duikt rond 1710 in Zevenbergen op als schoenmaker. Zijn zoon Adam Ferla, vermoedelijk geboren in 1720, gaat op 7 mei 1745 in Klundert in ondertrouw en trouwt op 30 mei 1745 met Margriet van Beveren uit Namen. Sinds ik het hieronder staande artikel van Linze van der Mierden uit de editie van mei 1977 van de Overdraght, het ver- enigingsblad van Heemkundekring “Die Overdraghe”, heb gelezen, sluit ik niet uit dat deze Adam Ferla in Klundert geboren is en daar ook woonde. .........

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 06:55

Hier een hele draad over dezelfde vraag op forum bic: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/koophuis-in-1700

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 06:58

Beste Heer van Egmond.

 

Dank voor al uw moeite.

De link van het BHIC...die is van mijzelf. Omdat ik daarop ook niet verder kwam, heb ik mijn bericht hier geplaatst.

 

De informatie die u schrijft, is mij reeds allemaal bekend. De stamboom van de Farla's is destijds gemaakt door mijn neef. Ik heb deze stamboom dus ook. Wat ik aan het doen ben is zoeken naar de tijd VOOR 1717. Alles van daarna heb ik reeds.

Het verhaal dat wij afkomstig zouden zijn uit Sicilie , of een link met Spanje hebben..is PUUR op suggesties gebaseerd.

Er is hier helemaal geen enkel bewijs of document van te vinden. Ik weet wel hoe dit verhaal de wereld in is gekomen. 

Komt waarschijnlijk ook van mijn kant. Ik ben destijds naar Sicilie afgereisd, naar het dorp Ferla. Heb contact gehad daar met de burgemeester en er is daar van alles doorzocht en besproken. Niets gevonden wat onze kant opwijst. Ik heb ook nog samengewerkt met een dame uit USA, die ook Ferla heet.

Ook zijn er toen mogelijkheden geopperd, maar niets daarvan kon onderbouwd worden. Het waren alleen aanname's . Ik heb dat anderen verteld en men heeft dit zo klakkeloos op het internet geplaatst. Dat is heel jammer, want ik heb liever een stamboom die berust op de feiten dan op de fantasie die de vrije loop heeft genomen.

En zo zie je dat heel veel anderen dit dan weer voor de waarheid aannemen en weer gaan publiceren.

De connectie met Spanje, Aragon, ach....Het zou zomaar kunnen...maar ook dit is echt fantasie. De naam Acardio...is NIET Spaans, maar komt van de naam (H)Acardiau(x). Deze naam kwam in die tijd (en nu nog) voor in Wallonie.

Dat Jan Ferla in Klundert geboren zou zijn, is zeer onwaarschijnlijk. Dan zou er toch een geboorteakte te vinden moeten zijn, maar er is geen enkel document van hem te vinden van voor 1717. 

Ik heb echt al heel erg veel uitgezocht en al weer wel meer documenten gevonden dan mijn neef die indertijd de stamboom heeft opgesteld. Hij heeft trouwens ook wel heel veel prachtig werk verricht.

Zo heb ik al wel gevonden dat Jan Ferla, al werd geregistreerd als Jan FARLA of Jan Jansse Farla...  Dus niet zoals men dacht dat de naam eerste FErla is geweest. Het zou goed kunnen dat de naam gewoon FArla is geweest.Ik heb daar zelf ook wel een theorie over. Zijn vader zal dus ook Jan geheten hebben. ( ook niet echt een Spaanse of Italiaanse naam). Het spoor leidt dus nu echt naar Wallonie ( De zuidelijke Nederlanden) en Noord Frankrijk.

 

De heer uit Klundert heb ik ook al eens geschreven. Zijn verhaal is dus ook waarschijnlijk van het internet gehaald. Het klopt wel voor een deel, maar niet vanaf het begin. Dat Adam Ferla in Klundert ingeschreven werd met huwelijk...was toen zeer gebruikelijk. Katholieken moesten toen ook in de Hervomrde kerk ingeschreven worden. 

Ik  wil dus de stamboom gaan aanvullen met feiten die ik vind. Maar er is vrij weinig meer te vinden, vandaar mijn oproep op dit forum.

Alles van voor 1717.....DAT is nou net waar ik naar op zoek ben.

karin farla - 11 feb 2021 - 09:19 (laatst bijgewerkt 11 feb 2021 — 19:09 door auteur)

Dank voor uw uitgebreide reactie.

Het was mij alleen te doen om andere onderzoekers te informeren dat er al op andere fora veel over geschreven en onderzocht is zodat mensen niet dingen dubbel gaan doen die veel onnodige tijd kosten.

Het is altijd wel netjes om anderen te informeren over wat er al bekend en al onderzocht is.

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 18:14

Teneinde evt misbruik van uw mailadres te voorkomen is het aan te raden dat uit uw bericht te verwijderen. Men kan altijd met u contact opnemen door op uw naam onder het bericht te klikken en te kiezen voor -neem contact op.

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 feb 2021 - 18:29

Beste Heer van Egmond.

 

Ik probeer ook altijd netjes te zijn. Daarom had ik ook vermeld dat ik op zoek ben naar informatie van VOOR 1717. Het lijkt me toch duidelijk dat men dan niet hoeft te zoeken naar informatie van NA 1717.

Het is een heel verhaal om te vertellen wat ik allemaal al wel heb uitgezocht en gevonden.

Ik heb nu op 2 fora oproepen geplaatst, en 2 maal ben ik erop gewezen dat ik dit gedaan heb, wat ik niet goed begrijp.

Hoe moet ik dan aan verdere informatie komen? Daar zijn toch deze fora voor? Ik hoop dat er iemand is die mij een tip of informatie kan geven over mijn voorvader of waar verder te kunnen zoeken eventueel. Misschien zijn er mensen die weten hoe de geschiedenis in die jaren verliep..het dagelijks leven van toen...de garnizoenen van toen....Ik zelf heb daar geen verstand van nl.

 

Ik dank iedereen, ook u,  voor te nemen moeite en hoop dat er eens en tip komt die mij verder helpt met mijn speurtocht.

karin farla - 11 feb 2021 - 19:19

Heeft u dit huwelijk in Groningen als een verder onderzocht? https://www.openarch.nl/gra:4133cf3a-dafc-0c01-4c40-4f15b946132e
 

Jan Ferla afkomstig van Bronswijck = Brunswick = Braunschweig Niedersachsen?

Jan was soldaat onder kapitein Erhard Clant, die is omgekomen bij de Slag om Fleurus in (nu) België.

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 19:24

Het is duidelijk dat u informatie zoekt vòòr 1717. Maar de geschiedenis na 1717 is mede bepalend voor de zoekakties omdat daar aanknopingspunten kunnen liggen. Op het forum stellen mensen vragen, waarbij lang niet altijd duidelijk is welke onderzoeken men inmiddels zelf heeft gedaan en welke onderliggende bronnen de vraagsteller heeft gebruikt. Men plukt makkelijk iets van internet om vervolgens met die gegevens de forumleden aan het werk te zetten (terwijl de basis [nog] niet gecheckt is). In uw geval blijkt er gedegen onderzoek te zijn verricht.

Maar in uw vraag staat slechts 1 vaststaand feit: Jan Ferla woonde in 1717 in Zevenbergen met zijn vrouw. 
Waarschijnlijk hadden zij toen reeds kinderen. Zijn vrouw heette vermoedelijk Gertrudis of Geertruij of Maria Joseph (H)Acardiau(x). Was hij een soldaat uit Ieper?

Er zijn nauwelijks feitjes waarop doorgepuzzeld kan worden. Dat is m.i. ook de reden dat Anne aanvullende informatie opgezocht en geplaatst heeft. Om de vraag meer body en samenhang te geven. Dat was echter mijn persoonlijke opinie.

Een ander puntje (maar dat kon u niet weten): het is binnen dit forum inmiddels een goed gebruik om aan te geven waar men elders een vraag heeft gesteld dan wel een vraag heeft lopen. In het verleden is het diverse keren voorgekomen dat forumleden resultaten van onderzoek plaatsen waarop het antwoord was: dat weet ik al. Dat kan ergernis of frustraties geven. 

Veel succes met deze vraag en uw onderzoek.

Met vriendelijke groet, Ben 

Ben Wegman - 11 feb 2021 - 19:43

Ik ken deze vermelding inderdaad ook ..Jan Ferla uit Groningen. Heb ook een vaag vermoeden dat deze Jan wellicht de vader zou kunnen zijn van de Jan Ferla die ik zoek.

Dat kapitein Clant omgekomen is in Belgie...dat heb ik echter nooit gevonden. Ik ga er verder mee aan de slag. Dank voor uw informatie.

karin farla - 11 feb 2021 - 19:48

Ik begrijp het.

 Ik heb inderdaad maar weinig feiten en aanknopingspunten meer nu, om op verder te zoeken. Maar daarom is het onderzoek ook zo moeilijk en loop ik vast. Ik dacht dat er misschien iemand was die meer wist over de garnizoenen uit de Zuidelijke Nederlanden of iets dergelijks. Of over de familienaam Ferla uit Wallonie.

Op het forum van het BHIC ben ik niet meer actief, na een opmerking van iemand die vond dat ik er maar mee op moest houden. Ik ben daar zeer van geschrokken.

Overigens heb ik via dat forum, van anderen, die er veel verstand van hadden en wisten waar ik nog verder kon zoeken, hele goede tips gekregen, waaruit veel nieuwe informatie tevoorschijn is gekomen. Registers waar ik zelf geen enkel idee van had. Dus dat was geweldig.

Ik hoop dit ook via dit forum te kunnen krijgen.

karin farla - 11 feb 2021 - 19:55

Er zijn inderdaad mensen op het forum die goed thuis zijn in de garnizoenen ed. Wellicht plukken zij uw vraag ook op.

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 feb 2021 - 19:58

Het overlijden van kapitein Erhard Clant bij de slag om Fleurus wordt hier genoemd op pag. 20.

http://ngv-groningen.nl/wp-content/uploads/oudgroningen/HDP%202006-2.pdf

 

Waarom zou deze Duitse Jan Ferla de vader moeten zijn en niet de gezochte Jan Ferla?

Welke bron vermeldt een leeftijd v.d. Gezochte Jan Ferla, waaruit zou blijken dat hij tussen 1680 en 1697 geboren moet zijn?

Waar wordt vermeld dat hij soldaat uit Ieperen was?

Waaruit zou blijken dat Arcadio zijn vrouw was?

 

Dit soort broninformatie is nodig om enig houvast te krijgen op de gemelde feiten!

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 20:01

Tja....veel vragen. 

 

Acardio kan zijn vrouw geweest zijn...is niet duidelijk, Ik denk eerder dan zijn vrouw Gertrudis heette. Gezien de namen van zijn kleinkinderen. Zijn tweede kleindochter ( die bekend is ) heette Gertrudis.

Jan uit Groningen is zeer waarschijnlijk NIET de Jan Ferla die ik zoek. Zijn vrouw heette Swaentien . 

De kleinkinderen van Jan Ferla die ik zoek ..daar is niet een Swaentien of Susan( zoals die ook werd genoemd) bij. 

Hij was ook nog in leven in 1649. Als dat deze Groningse Jan was...dan zou hij in de 90 geworden zijn. Kan.

De Groningse Jan Ferla trouwde in 1677...leeftijd dan toch rond de 25 misschien? Dus geboortejaar rond 1652?

Ik denk eerder dat het zijn zoon zou kunnen zijn.  De Groningse Jan had een eerste zoon, Ludovicus, geboren in 1678.

 Zijn eventuele tweede zoon zou Jan kunnen zijn. de Jan die ik dus zoek. Die zou dan geboren zijn na 1678.

 Omdat deze Jan een huis kocht in 1717 in Zevenbergen, neem ik aan dat hij dan toch wel ouder was dan 20 jaar. 

 

Soldaat Ieper?..

Ik heb eens ergens gelezen ( ik weet even niet meer precies waar, maar kan dat wel terugzoeken) van een compagnie, onder aanvoer van Martijn de Plante, die in Ieper gelegerd was. Nadien was de Plante aanvoerder in Klundert. De naam Ferla kwam en komt in de buurt van Ieper nog veelvuldig voor.

Ik dacht...wellicht is Jan Ferla meegegaan van Ieper naar Klundert als soldaat. Hij had ook 2 vrienden, in Zevenbergen, die in het garnizoen diende onder de Plante. Van een van hen had hij dat huis gekocht in 1717, wat hij in 2 jaar mocht afbetalen. Zou een vriendendienst kunnen zijn.

Omdat er verder geen documenten te vinden zijn in NL, zou het kunnen dat zijn familie, ouders en eventuele broers en/of zussen, in Belgie zijn blijven wonen. Er is wel een vermelding van een Anne Maria Farla. Ik denk dat zij een zus zou kunnen zijn van Jan. De kinderen van Jan zouden dan ook geregistreerd moeten zijn in Belgie. In ieder geval NIET in NL.  Zijn (waarschijnlijke)zoon Adam trouwde met een dame uit Namen. Ook weer een connectie met Belgie.

Dit is dus geen feit maar een spuculatie. 

Maar ik ga de Jan uit Groningen nog wel verder onderzoeken. Had ik al gedaan, maar kwam ook niet echt verder. Heb ook in Duitsland gezocht, maar daar staan de gegevens nog niet echt goed op het internet.

 

Dank in ieder geval voor het meedenken hoor. 

 De vermelde feiten heb ik echt helemaal tot in detail onderzocht en daar de documenten van. Ik kan hier wel alles gaan benoemen en beschrijven, maar dat gaat een NOG langer verhaal worden.

karin farla - 11 feb 2021 - 20:35

De Martijn de Plante zou dan deze persoon zijn:

Raad van State: Commmissieboeken, Naam: Jan Martijn de Plantte

Periode: 1586 1792

Naam Jan Martijn de Plantte

Functie Kapitein

Datum 17-4-1688

Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1532, folionummer: 159v

 

of deze die misschien dezelfde is als bovengenoemde

Raad van State: Commmissieboeken, Naam: Johan Martin de Plante

Periode: 1586 1792

Naam Johan Martin de Plante

Functie Adjudant Generaal van de Majoor Generaal de heer Van Zuijlessteijn

Datum 16-6-1691

Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1532, folionummer: 302v

 

wederom jaartallen die vroeger zijn dan dat je verwacht.

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 20:44 (laatst bijgewerkt 11 feb 2021 — 20:45 door auteur)

En met die referentie naar soldaat onder Johan Martijn de Plante komen we bij een eerdere vraag/vondst van ene Johannes Kerle (weduwnaar), getrouwd in 1712 met Geertrui van Kleef.

https://watstaatdaer.nl/forum/wie-kan-mij-helpen-1
 

A van Egmond (oud) - 11 feb 2021 - 20:51

@ Anne,

Goed  gevonden!

Ben Wegman - 11 feb 2021 - 21:19


Had ik ook reeds gevonden. Maar dan NOG is er geen enkele geboorte van kinderen van hen of verdere gegevens te vinden.

 Al zou de naam Kerle,... Ferla, hebben moeten zijn dan zouden hun kinderen toch geregistreerd moeten staan in Klundert of Zevenbergen.

Zo ook is er een geboorte van zoon Adam te vinden van Jan Jansse en Gertrudis Osscam in 1713. (WBA). Verdere geboortes niet te vinden.

Ik denk een toevalligheid van de combinatie van namen. Jan (Joannes) en Geertruij waren in die tijd veel voorkomende namen.

Ik vind toch die Slag om Fleurus 1690, misschien wel een goed punt om verder te gaan zoeken. Dank.

karin farla - 11 feb 2021 - 21:38Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu