stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Jan Ferla / Farla 1714 Belgie / Frankrijk?



Profiel afbeelding

@ Karin,

Help mij eens even svp. 

"Acardio kan zijn vrouw geweest zijn...is niet duidelijk, Ik denk eerder dan zijn vrouw Gertrudis heette. Gezien de namen van zijn kleinkinderen. Zijn tweede kleindochter ( die bekend is ) heette Gertrudis". en "Maar dan NOG is er geen enkele geboorte van kinderen van hen of verdere gegevens te vinden"

Om bij een kleindochter uit te komen moet je toch op zijn minst een zoon hebben kunnen traceren, denk ik. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 feb 2021 - 22:56

Ja...Het is zeer aannemelijk dat de zoon van Jan Ferla, Adam Ferla was. Getrouwd met Margaretha van Beringen (Bering, Beven, Beveren) in 1745 in Zevenbergen en kerkelijk ook Klundert.

Zij was geboren in 1723. Toen ze overleed in 1806 was ze 83. Zij was geboren in Nameur.

 

Adam en zij hadden kinderen.

De eerste zoon heette Joannes (waar ik van afstam)

eerste dochter, Maria

tweede dochter, Gertrudis

tweede zoon, Antonius

Ouders : Jan Ferla.....Marie Joseph Acardio (H)Acardiau(x)...Antonius van Beringen (Bering, Beven, Beveren).

Zij staan vermeld als doopgetuigen bij de eerste kinderen van Adam en Margaretha.

Aannemelijk dat Antonius van B. en Marie J. Acardio de ouders waren van Margaretha

En Jan een vrouw had die Gertrudis heette.

Als de volgorde van de tenaamstellingen van de kinderen kloppen voor die tijd.( Vernoemd naar opa's  en oma's ).

Het kan natuurlijk ook zijn dat Jan en Marie Joseph een stel waren en Antonius een vrouw had die Gertrudis heette.

Gertrudis is echter nergens geregistreerd als doopgetuige of meter.  Misschien dat zij overleden was.

karin farla - 12 feb 2021 - 00:20

Het is me nu wat duidelijker. Als vader Jan militair was dan kan de zoon Adam dus geboren zijn in een van de garnizoenssteden (mogelijk na 1717?). 

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 feb 2021 - 09:40

Er is dus ook een Jan/Joannis Ferla bekend die in 1677 in Groningen trouwt (afkomstig uit Bronswijck = Braunschweig) en militair was onder kapitein Erhard Clant. Deze is oud genoeg om een hogere generatie te zijn dan de Jan/Joannis Ferla die optreedt als getuige bij een doop van Adam Ferla in 1746, maar misschien wel een zeer oude man bij die doop in 1746.

De compagnie van Erhard Clant is in 1690 betrokken geweest bij de slag om Fleurus (in provincie Henegouwen) in 1690, van maarschalk Waldeck tegen de Spanjaarden. Erhard Clant is in 1690 bij die slag om het leven gekomen (net als vele soldaten). 

Mogelijk is de 'Groningse' Jan Ferla, daarna blijven hangen in Wallonie of mee teruggetrokken naar Nederlands Brabant.

Volgens mij is er nog niet met zekerheid bekend over de leeftijd en al dan niet militair zijn van de Jan Ferla die in 1710/1717 in Klundert leeft. Dat maakt het zeer moeilijk om houvast te krijgen op deze persoon.

Als Jan Ferla uit Klundert is overleden waardoor Adam Ferla cq. Margaretha van Beringen in bezit zijn gekomen van zijn huis in Klundert, dan zou daarvan een testament of een boedelbeschrijving / -verdeling te vinden moeten zijn bij een van de lokale notarissen. Daar kan dan iets meer in vermeld staan over de relaties van Jan Ferla en de relatie met Adam Ferla.

 

Aangezien de naam Ferla eigenlijk nauwelijks voorkomt in Nederland, lijkt het mij voor de hand liggen dat de 'Groningse' Jan Ferla verwant moet zijn.

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 11:05

Al de mogelijkheden die u oppert, heb ik inmiddels, helemaal uitgepluisd. 

De Ferla's woonden in Zevenbergen, niet in Klundert.  Misschien Adam ten tijde van zijn huwelijk, maar ook dat is niet echt zeker, Zijn kerkelijke huwelijk werd (moest), zoals ik al zei, ook ingeschreven in de NH kerkgemeenschap (ook voor Katholieken)  en die was in Klundert. In de akte staat dan wel...wonende alhier...maar dat zou ook Zevenbergen kunnen zijn geweest. Want in de gemeentelijke huwelijks/ondertrouw aktes staat dat hij in Zevenbergen woonde. Margaretha kwam uit Nameur (Namen), zou ook een soldatenkind kunnen zijn. Klundert was tenslotte een garnizoensstad.

Maar de optie dat de Groningse Jan naar Wallonie is getrokken en daar blijven hangen.. had ik ook al in gedachten, maar na een uitgebreid onderzoek de afgelopen jaren, ben ik daar nog niets concreets van tegen gekomen.

De houvast heb ik inderdaad ook niet van voor 1717. Vandaar mijn oproep op dit forum.

Tis moeilijk...maar ik zoek gewoon rustig verder. Ik ben met pensioen,...dus heb alle tijd.

Dank voor het meedenken en zoeken.

karin farla - 12 feb 2021 - 11:31

Wat is heb kunnen bepalen is dat in 1677 het volgende regiment in garnizoen lag in Groningen:

IR595b Regiment Nationalen nr.2 

volgens mijn bron tot 1680 onder kolonel Karel Rabenhaupt; baron Sucha, ofwel netjes "Carl von Rabenhaupt, Baron von Sucha".
Maar dat kan niet want Karel Rabenhaupt is in 1675 overleden in Coevorden en aldaar begraven.

De volgende kolonel (vanaf 1680 in mijn bron, maar dat is dan misschien wel vanaf 1675) was Hendrik Casimir II vorst van Nassau

Hendrik Casimir II heeft ook deelgenomen aan de 9-jarige oorlog samen met maarschalk Waldeck en was dus ook bij de Slag om Fleurus.

 

Dus het kan zo zijn dat de 'Groningse' Jan Ferla diende binnen het regiment IR595b.

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 11:34

Ik plaats een kleine kanttekening. Trouwen gebeurde voor het gerecht/schout en schepenen of voor de NH gemeenschap. Het NH huwelijk gold, dacht ik ook als erkend huwelijk. Het huwelijk in de katholieke kerk kon alleen gesloten worden nadat een huwelijk voor gerecht of NH was gesloten. Indien het gezin katholiek was verbaast het mij dat men gehuwd is in NH kerk.

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 feb 2021 - 11:39

Het regiment IR595b Regiment Nationalen nr.2 bestond uit Duitse subsidiesoldaten.

Dit regiment lag van 1709 tot 1715 in garnizoen in KLUNDERT onder kolonel Johan Wichers.

Het regiment IR595b lag in garnizoen in de volgende steden onder bevel van genoemde kolonels:

1680-1696Nassau vorst van, Hendrik Casimir II1685Delfzijl
  1687Delfzijl
  1688Delfzijl
  1689Delfzijl
1696-1705Ham van Holtzappel ten, Junius   
1705-1739Wichers, Johan1707Heusden 
  1708Willemstad
  1709Klundert
  1715Roermond
  1715Stevensweert

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 11:40 (laatst bijgewerkt 12 feb 2021 — 12:20 door auteur)

Ja het zou kunnen hoor...dat de Groningse Jan inderdaad de Jan is die ik zoek.

Ik ga weer speuren.

Dank

karin farla - 12 feb 2021 - 11:55

Hier wat extra informatie over dit regiment en de commando structuren:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 12:05

Jan Ferla woonde in Zevenbergen . Op 1-12-1717 kocht hij een huis van Catrina en Josijntje de Wit. Catrina woonde toen al bij Jan Spanjers waar zij later mee trouwde. Jan Spanjers was ook soldaat onder de Plante. Josijntje ging bij hen inwonen nadat hun huis verkocht was aan Jan Ferla. Josijntje trouwde later ook met een soldaat, Bolsius, gelegerd in Bergen op Zoom.

Jan Ferla mocht dit huis betalen, zonder rente, in 4 termijnen, verdeeld over 2 jaar.. Een bedrag van 95 gulden. In de koopakte staat Jan Ferla, wonende alhier. Dus hij woonde al in Zevenbergen voor hij dat huis kocht.

In de Hoofdgeldkohieren van 1965 en 1714 staat hij nog niet vermeld. (die heb ik laten scannen)

Wel in die van 1717 en de volgende jaren. Alleen als Jan Ferla (Farla)Jansse Ferlaa)..met vrouw. Betekenend dat zijn eventuele kinderen nog niet boven de 16 waren.

Vandaar dat ik al jaren denk dat hij ook soldaat zou kunnen zijn geweest en een huis nodig had met zijn gezin. Misschien is hij toch de Groningse Jan Ferla, maar dan was hij in 1717 al rond de 60. ( deze trouwde in 1677, dan was hij.. zeg maar 25..dus geboren rond 1652). Was dat niet te oud om nog soldaat te zijn in die tijd? Ik weet dat niet. 

Jan Ferla is schoenlapper geworden in Zevenbergen. Echter niet aangesloten bij het Crispijnsgilde der schoenmakers. Hij had dus geen gedegen opleiding. Er zijn ook rechtspraken tegen hem vanuit het Gilde in de navolgende jaren.

Wel bijzonder dat in de index van het Hoofdgeldkohier van 1717, Jan Ferla als ENIGE persoon met zijn beroep (schoenlapper) vermeld staat. Ik vraag me af of hier een reden voor was en zoja welke?

Wat een zoekwerk..(is het geweest). Hopelijk kom ik ooit nog meer te weten...maar het zal nu wel met hele kleine stapjes gaan. 

Adam en Margaretha......trouwen..inderdaad..eerst NH, dan in katholieke kerk. Dat is ook gebeurd.

Er was trouwens in Zevenbergen ook een NH gemeenschap in die tijd. Dus waarom dan in Klundert geregistreerd in NH kerk, .......heb ik niet kunnen vinden.

Er zijn wel registers verloren gegaan bij een brand.....

m.vr.gr Karin

karin farla - 12 feb 2021 - 12:12

Ik wilde hier niet heel mijn verhaal schrijven...alleen info vragen van VOOR 1717. 

 

Maar...je ontkomt er niet aan...hahaha

karin farla - 12 feb 2021 - 12:18

Nee, je hebt context en aanknopingspunten nodig om een onderzoek te kunnen starten en hoe meer bekend is en ook onderbouwd dmv links naar bron documenten, hoe beter je een onderzoek kunt opzetten.

’Alleen maar’ Iets willen weten van voor 1717 gaat niet werken want die informatie komt niet zomaar uit de lucht vallen, die moet je vinden door het bekende te verbinden met het (noch) onbekende door allerlei lijntjes proberen te volgen vanuit de wereld van het bekende.

 

Ik ben nog kleine dingetjes van de Groningse Jan Ferla aan het bekijken.

Bij zijn huwelijk met Swaentje/Susanna Jansse uit Brantlich, staat een kleine markering in de huwelijks registratie die ik niet herkende. In de fiche van dit huwelijk, staat vermeld dat dit huwelijk RK is gesloten. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9WG-3CW2?i=1161&cc=2037901&cat=819100

Past dus nog steeds bij de gezochte Jan Ferla uit Zevenbergen met een RK religie.

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 13:01

ok. mevr. van Egmond.         dank voor al uw moeite.       Als Adam overigens echt de zoon van Jan uit Groningen zou zijn, dan was hij wel heel oud toen hij trouwde in 1745. Hij zou dan geboren moeten zijn tussen 1678 en 1717. De eerste zoon van Jan, Ludovicus, is van 1678. In die tijd kwam er vaak elk jaar of elke twee jaar n kind.  Bij een groot gezin kon er wel bv 20  jaar tussen t eerste en laatste kind zitten.... maar dan zou Adam nog achter in de 40 zijn geweest in 1745.  tja.. t kan... maar... het zou zijn tweede huwelijk kunnen zijn geweest met margaretha... maar zij kregen nog wel veel kindertjes. 

karin farla - 12 feb 2021 - 14:28

ook werd jan ferla in zevenbergen n paar keer vermeld in de hoofdgeldkohieren als jan jansse farla/ferla. dit wil zeggen volgens mij, dat zijn vader jan heette. de eerste zoon van de groningse jan heette ludovicus... waarschijnlijk vernoemd naar vader van vader. dus... daarom dacht ik dat er nog n generatie tussen moest zitten. 

karin farla - 12 feb 2021 - 14:40

... daarom dacht ik dat er nog n generatie tussen moest zitten.

 

Dat vind ik ook wel heel waarschijnlijk.

Het is ook nu mijn benadering om te zien of de gangen van de mogelijke vader te traceren zijn om zo de mogelijke geboortelocaties te kunnen bepalen van evt. kinderen.

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 14:55

Dat je al een patroniem wist, is ook belangrijk om te vermelden.

Ik vindt een kandidaat RK doop, als ik zoek in West-Brabant archief op patroniem i.p.v. familienaam:

RK Dopen 1693-1741 (deel 2)

  • Bron: doop-, trouw- en begraafregister
  • Soort registratie: doopakte
  • (Akte)datum: 01-05-1713
  • Plaats: Zevenbergen

Dopeling Adamus Janse

Vader Joannes Janse

Moeder Gertrudis Osscam

 

Heb helemaal nog niet verder gezocht naar deze Joannes en Gertrudis, maar er is iig een Adamus geboren in een plausibel tijdvak in Zevenbergen.

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 16:30

dat had ik allamaal al gemeld, volgens mij. 

karin farla - 12 feb 2021 - 16:47

in 1713 was jan ferla, volgens de hoofdgeld kohieren nog geen  inwoner van zevenbergen. 

karin farla - 12 feb 2021 - 16:49


En ene Joannes Janse?

A van Egmond (oud) - 12 feb 2021 - 16:54







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu