stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Maria Barbara Van Maelsaeke of Maria Barbara Serlippens † Volkegem 1793/1814 opgelost



Profiel afbeelding

Tijdens mijn zoektocht naar de ouders van Petrus Joannes Mejor (geboren 23/01/1775, Volkegem) stuitte ik op een vreemde situatie. Hij is drie keer getrouwd, eerst met Regina Battiau (Battieuw/Mattheeuws) (27/06/1798, Mater), daarna met Albertine Vande Kerkhove (05/02/1810, Mater) en daarna met Joanna Catharina Everaert (29/07/1814, Mater). 

Op de huwelijksaktes met zijn tweede en derde vrouw worden zijn ouders vermeld (Petrus Franciscus Mejor en Maria Barbara Serlippens), en op de derde huwelijksakte staan tevens de data en plaats van hun overlijdens (02/07/1793 en 09/03/1814, beide in Volkegem).  (zie afbeeldingen onder dit bericht)

Bij het zoeken zag ik dat Petrus Joannes de enige zoon was van deze mensen, maar in dezelfde periode vond ik ook kinderen van Petrus Franciscus Mejor met Maria Barbara Van Maelsaeke. Bij de overlijdensaktes van Volkegem vind ik enkel de Petrus Franciscus die getrouwd was met Maria Barbara Van Maelsaeke. De data van de actes komen wel exact overeen met de data die werden opgegeven bij het derde huwelijk van Joannes Mejor.

Zijn Maria Barbara Serlippens en Maria Barbara Van Maelsaeke een en dezelfde persoon, en indien wel waar komt de andere achternaam dan vandaan?

Hopelijk kan iemand mij helpen licht te werpen op deze verwarrende situatie...

Alvast bedankt op voorhand!!!

Jessica Wittebroodt - 17 aug 2021 - 23:03 (laatst bijgewerkt 18 aug 2021 — 17:39 door moderator)

Dit zijn de huwelijksaktes waar ik over sprak. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jessica Wittebroodt - 17 aug 2021 - 23:56

De achternaam (van) Maelsaeke is volgens de Familienamenbank van het CBG een toponiem. Het zou dus kunnen dat zij deze naam gebruikte naast haar eigenlijke achternaam Serlippens.

Ik zou eens kijken naar de doopgetuigen bij de kinderen van Petrus en Maria Barbara. Daar zal vast familie van de moeder bij zitten. Welke naam hanteerden zij?

Liesbeth Niepoort - 18 aug 2021 - 11:03


De familienamen die gehanteerd werd is ook Van Maelsaeke (of Van Molsaeke). Ik heb bij het kijken naar de getuigen wel gezien dat een van de getuigen bij de akte waar Barbara Serlippens staat getrouwd was met een van de getuigen bij de andere kinderen. Ik geloof dus wel dat ik inderdaad kan aannemen dat het een en dezelfde persoon was. 

Misschien gebruikte haar hele familie dan dat toponiem....

Alvast bedankt voor de hulp, ik zit alweer een heel stuk verder!!!

Jessica Wittebroodt - 20 aug 2021 - 22:21







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu