stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Raadsheer Jacques Schulten (1576-1621) in de archieven van de aartshertogen



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar informatie over onderstaand echtpaar in de Belgische archieven. Jacques/Jacob Schulten bleef net als zijn vader trouw aan de Spaanse koning en later de aartshertogen. Hij behoorde tot het patriciaat van Hasselt (Overijssel) maar mocht als katholiek geen deel meer uitmaken van het stadsbestuur. Uit de in Nederland bewaarde stukken maak ik op dat na het verloren gaan van Overijssel en Gelderland voor de Habsburgers er toch nog een tijdlang een bestuurlijke infrastructuur in stand is gehouden door de aartshertogen. Die zou dan bij een herverovering van de provincies aan kunnen treden en in afwachting daarvan het moreel hoog houden. Een regerinkje in ballingschap op provinciaal niveau. Er werd niet echt meer bestuurd, en daarom was er geen volledig apparaat meer nodig. De Kanselarij van Overijssel werd daarom samengevoegd met het Hof van Gelre en Zutphen en resideerde rond 1620 in Roermond, het deel van Gelderland dat nog in handen was van Albrecht en Isabella. Van daaruit bleef men beleningen registreren, alsof men nog beheersing had over het gebied. Jacques Schulten bleef intussen gewoon in Hasselt, tot steun van de katholieke ingezetenen. Via de oom van zijn vrouw, waren er connecties met de aartshertogen. Ik vermoed dat hij in Leuven heeft gestudeerd, waar ook familie woonachtig was.

 

Vraag:

Zijn er Belgische onderzoekers die mij kunnen vertellen of er archieven zijn waarin iets terug te vinden is van deze instituten-in-ballingschap, benoemingen door de aartshertogen et cetera?

Meester Jacques of Jacob Schulten, zoon van Lephart Schulten (burgemeester van Hasselt (Nld) en later burgemeester van Vollenhoven) en Maria van der Hell of Verhelle, geb. te Amersfoort circa 1576, raadsheer in het Hof van Gelre voor de aartshertogen Albrecht en Isabella, overleden 1621, trouwt in jan 1619 in Den Bosch met Geertruijd Zoes, ovl. na 21 mrt 1621.

Bron: https://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen/erfdelingen%20(1600-1639)/R1856.1.htm.
Jacques SCHULTEN, Raedt ordinaris van het vorstendom Gelre en de Graafschap Zutphen, bruidegom, geassisteerd met Gerhard en Alegonda, zijn broeder en zuster, ter eenre en Geertruijd ZOES, geassisteerd met Heer en Meester Nicolaes ZOES, bisschop van 's-Hertogenbosch, Meester in de Rechten en Geestelijk Raadsheer van Hunne Doorluchtige Hoogheden en de Raadt van Brabant en Deliana ZOES, haar oom en tante, bruid, ter andere zijde, passeren hun huwelijkse voorwaarden.
21.01.1619 | RA 1856 | f 11.

Nicolaes Zoes is de vijfde bisschop van Den Bosch.

 

.

 

                 

Mark S. - 1 apr 2023 - 10:57 (laatst bijgewerkt 1 apr 2023 — 11:04 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu