stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » FamilySearch BS België blokkade downloaden scans opgelostProfiel afbeelding

In het verleden heb ik vele scans gedownload van FamilySearch in België, maar vandaag werd de downloadknop geblokkeerd, met als reden "due to contract restrictions this feature is disabled". Het gaat om een film uit Court-Saint-Étienne, Waals Brabant in België (https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HT-67TQ-QV?i=482&cc=1482191&cat=160357).

Zijn er anderen die dit ook gemerkt hebben en geldt dit nu voor heel België, of ben ik de enige waar dit niet werkt?
Ik heb een test gedaan met een willekeurige film van de BS van Brussel en die was ook geblokkeerd.

Michaël 

Boers 2 - 20 nov 2023 - 13:37 (laatst bijgewerkt 20 nov 2023 — 14:57 door auteur)

Ik heb uw link geprobeerd. Ik krijg de opmerking: vanwege contractuele beperkingen is deze functie uitgeschakeld.

L. Loef - 20 nov 2023 - 13:52

Gisteren heb ik hetzelfde geconstateerd met geboorteaktes uit Sint-Joost-ten-Noode.  (Print Screen werkt wel, maar dan heb e alleen de schermuitsnede, en niet de hele pagina).

Een aantal aktes uit Luik laten zich momenteel (nog) wel downloaden.

karel honings - 20 nov 2023 - 14:24 (laatst bijgewerkt 20 nov 2023 — 14:25 door auteur)

Ik heb een vraag gestuurd naar de Europese helpdesk van FamilySearch. Even afwachten wat voor een verklaring zij geven.

Michaël

Boers 2 - 20 nov 2023 - 14:57

Dan download je het toch gewoon via de officiële site. Genealogische bronnen - (arch.be)

Frank Fransz - 20 nov 2023 - 14:58 (laatst bijgewerkt 20 nov 2023 — 14:59 door auteur)

Ik heb een paar willekeurige films geprobeerd (kerkboeken en BS van Tournai, Mechelen en Brugge) en inderdaad downloaden lukt niet meer. Ook afdrukken is niet meer mogelijk (dan krijg je dezelfde opmerking). Maar je kunt (gelukkig) nog wel downloaden via arch.be

Anneke 12 - 20 nov 2023 - 15:05

Dag Frank,

Dank voor je suggestie. Nog afgezien van het feit dat de doorzoekbaarheid van de website van het Belgisch Nationaal Archief lang niet zo intuïtief is, als die van FamilySearch (ten minste voor mij), zijn ook de films van Court-Saint-Étienne door mij niet te vinden op de website van het Nationaal Archief.

Ik wilde in de eerste plaats weten of de door mij bemerkte beperking uniek voor mij is (niet, dus) en welke beperkingen er nog meer zijn doorgevoerd. En als laatste zou ik willen weten: waarom. Of ik daarop een antwoord ga krijgen van FamilySearch betwijfel ik, maar ik wacht hun antwoord af.

Michaël

Boers 2 - 20 nov 2023 - 15:27

Frank Fransz - 20 nov 2023 - 17:50

Ik heb vandaag antwoord gekregen van de FamilySearch helpdesk. Daaruit de volgende twee zinnen: "There has been a recent change in the records from Belgium. We do not know when these records will again be available. ". Verder een algemeen verhaal waarom sommige scans te downloaden zijn en andere niet en hoe je dit op je scherm kunt herkennen. Het lijkt er dus op dat de Belgische overheid een beslissing heeft genomen dat FamilySearch zijn scans niet meer mag laten downloaden. De motivatie voor dit alles blijft nog onbekend.

Het ligt in de lijn van de verwachting dat het bericht, waar Frank naar verwees daar zeker mee te maken heeft.

Ik ga nog eens in België hengelen.

Michaël

Boers 2 - 21 nov 2023 - 10:57

Het Belgische Nationaal Archief (NA) zegt dat er geen enkele beperking van hun kant is opgelegd voor het downloaden van scans bij FamilySearch (FS), anders dan de standaard wettelijke openbaarheidstermijnen.

Wel zegt het NA dat zij FS de laatste tijd herhaaldelijk gewaarschuwd hebben dat er scans te zien en downloaden waren, die nog onder embargo zijn. De blokkade-aktie van FS lijkt hiermee verband te houden. Ik heb opnieuw navraag gedaan bij de FS helpdesk.

Michaël

Boers 2 - 21 nov 2023 - 16:56

Vandaag meldt FamilySearch: "Unfortunately, at this time we are unable to say if or when we will be in a position to offer access to these records".

Kortom, het probleem ligt bij FamilySearch en die willen zich niet commiteren aan een uitspraak wanneer dit opgelost gaat worden.

Michaël

Boers 2 - 22 nov 2023 - 09:49

Beste, ik heb zojuist nog een bericht hieromtrent in een andere forum over Family Search geplaatst. Heb dit probleem ook enkele dagen geleden vastgesteld. 

Heb enkele uren geleden ook in de genealogiegroep Familiekunde, Genealogie en Stamboomkunde in Facebook met leden contact gehad. Daar zijn enkele voorstellen gedaan en enkele software programma's om te scannen voorgesteld maar het is eenvoudig op te lossen door opslaan als of "save this image as", te gebruiken. Dit systeem geeft ook een goede resolutie bij het inzomen in Filemanager op de pc.

Met vriendelijke groet vanuit Liloan, Cebu, Filipijnen.

André Ignoul

Andr? Ignoul - 28 nov 2023 - 10:47

Michael kun je wat meer uitleg geven over dat algemeen verhaal? Je schrijft Verder een algemeen verhaal waarom sommige scans te downloaden zijn en andere niet en hoe je dit op je scherm kunt herkennen. 

Hoe is dat te herkennen op het scherm?? Is dat specifiek bij microfilms of dorpen van toepassing?? Ik heb vorige week of voor het weekend gemerkt dat het downloaden bij bijvoorbeeld aktes van Opitter niet kunnen, maar wel bij (ik meen) Lommel dat wel kon. Graag die algemene uitleg van Family Search.

Hartelijk dank en groetjes.

André Ignoul

Andr? Ignoul - 28 nov 2023 - 11:00


Dag André,

Het algemene verhaal van FamilySearch gaat over de verschillende contractuele afspraken die er bestaan met verschillende archieven, die het soms verbieden om beelden van archieven in bepaalde regio's aan te bieden. Er werd door FamilySearch niet specifiek op de Belgische situatie ingegaan. "FamilySearch tries to provide as many records as possible to aid in family history research. Each of these records comes with restrictions that are placed upon them by the original owners of these records. These restrictions are liable to change from time to time and we must abide by these. There has been a recent change in the records from Belgium. We do not know when these records will again be available. We have added an article to help explain Why are there access limitations on Historical Records?".

Je kunt het niet kunnen downloaden van beelden herkennen doordat er een pop-up met een verbodsbord-icoon verschijnt wanneer je op de downloadknop drukt. Er is ook een pop-uptekst (bij mij in het Engels): "due to contract restrictions this feature is disabled".

Mijn inschatting is dat dit een tijdelijke beperking is en dat de oude situatie weer hersteld zal worden. Hoe lang dat gaat duren durf ik niet te zeggen.

Michaël

Boers 2 - 28 nov 2023 - 11:37De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu