Zoals geweten moesten destijds verwante trouwlustigen eerst een toelating van het bisdom verkrijgen, vooraleer de lokale pastoor tot hun huwelijk kon overgaan.
Te dien einde moesten ze aan het bisdom een stamboom overhandigen waaruit de precieze aard van hun verwantschap duidelijk bleek.
Ik nam nu onlangs een bewering ter kennis, dat deze dokumenten bewaard gebleven zijn in het bisdom in kwestie. Die zouden nu gearchiveerd zijn in het “Fonds Goethals, G 805 (handschriften)”.
Als dat waar is dan zou zulke oude informatie fantastisch zijn. De lokale pastoor beperkte zich namelijk steeds tot een summiere bemerking in zijn huwelijksakte (bv “in 3de graad verwant” plus vermelding van een bisschoppelijke toelating). Maar vaak krijgt men die verwantschap niet konkreet uitgewerkt en opgelost.
Ik wens dus hier de vraag te stellen, of iemand met verwantschapsonderzoek in dat fonds enige ervaring heeft, en ingeval ja, deze ervaring hier zou kunnen delen?
Huwelijksdispensaties worden al ruim twintig jaar door een werkgroep bijgehouden en op internet gepubliceerd. Daaruit blijkt, dat er geen uniforme regels voor het aanvragen en verstrekken van die dispensaties waren, en dat er maar hoogst zelden een keurig uitgewerkte kwartierstaat te vinden is, waaruit de exacte bloedverwantschap blijkt.
Het hangt er ook vanaf bij welk bisdom de betreffende huwelijksplaats behoorde.
Zelf woon ik in het Nederlandse Zuid-Limburg en de meeste plaatsen hoorde bij het Bisdom Luik of het Bisdom Roermond, met Luik heb je pech gehad want daarvan is bijna niks bewaard gebleven maar met Roermond kon je wel een geluk hebben aangezien vrij veel bewaard gebleven is en bij enkele dispensaties is zelfs een stamboom te vinden!
Bij mijn eigen onderzoek liep ik ooit vast bij een voorvader waarvan ik de doop niet kon (en kan) vinden, maar dankzij het huwelijk van zijn dochter met een familielid vond ik bij de dispensatie een stamboom die bevestigde wie haar vader, grootvader en overgrootvader was!
Dank U voor beide reakties. Zo'n geval als bij Michael Reynders is precies wat mij ook voor de geest staat.
Alleszins betreft mijn vraag de Belgische kontekst omdat mijn stamboom zich door de eeuwen heen ruwweg situeert binnen de driehoek Derdermonde-Aalst-Londerzeel, alwaar het bisdom Mechelen bevoegd was.
Heeft iemand enige kennis over dat zogenaamde “Fonds Goethals, G 805 (handschriften)” in de Belgische staatsarchieven, waar zulke verwantschapsdokumenten nog zouden kunnen worden aangetroffen?