stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Vrielink - Frijling



Profiel afbeelding

Wie kan mij nader informeren over de naam Frijling en met name richting Polen. Nu meen ik te weten dat de naam Frijling een verbastering is van de naam Vrielink! waarvan ik momenteel probeer een link te leggen naar Polen wat tot op heden niet erg lukt.

Frijling is tot op heden de enige naam die ik kan vinden die in 1902 in Polen is geboren en naar Amerika is geemigreerd.

Wie kan mij nader informeren over de naam Vrielink/Frijling richting het Oosten?

Bij voorbaat hartelijke dank.

Vrielink - 15 feb 2009 - 17:43

Hallo Vrielink,

Ik weet niet wie deze Vrielink is, maar er zijn grote genealogiën te vinden op Google.

http://home.hetnet.nl/~Harry.Vrielink/m2s2.html

http://genealogie-vrielink.nl/welkom.php

Zie eigenlijk geen verband met Polen.

mvg, Masje II

Masje II - 15 feb 2009 - 18:11

Klopt, de laatste is mijn eigen website. De eerste is een andere! genealogie-tak Vrielink. Waar ik speciaal op doel is gegevens met betrekking tot het Oosten van Europa, b.v. Duitsland, Polen of Rusland.

Mij is ooit vertelt dat de naam Vrielink zijn oorsprong heeft in Polen, wat ik tot op heden heb kunnen vinden is Freiling en Frelik! Volgens mij moet er meer bekend zijn maar het lukt me niet erg.

Vrielink - 15 feb 2009 - 18:22

Beste Vrielink,

je kunt je het zoeken in Polen en Rusland besparen.

Klik hier.

succes!

Jan Clavaux - 15 feb 2009 - 18:29

Het Meertensinstituut ziet ze allemaal als varianten van dezelfde naam:

varianten en/of samenstellingen van Vrielink:
(Freeling, Freelink, Frehling, Freijling, Freijlink, Freling, Frelink), Frielinck, Frieling, Frielink, Frijlinck, Frijling, Frijlingh, Frijlink, Oude Vrielink, Vredeling, (Vreeling, Vreelink, Vreijling, Vreling, Vrelink), Vrielenk, Vrielynck, Vrielinck, Vrieling, Vrijling, Vrijlink.

http://www.meertens.nl/nfd/detail_naam.php?naam=Vrielink&taal=nl

 

Heb je aanwijzingen (anders dan van horen zeggen), dat deze naam zijn oorsprong heeft in Polen? Naar mijn weten komt deze naam (incl. varianten) reeds in de 9e/10e eeuw voor in Oost-Nederland.

Hoewel je met wat fantasie (zie de eerstgenoemde site in voorgaand bericht van Masje) natuurlijk wel een heel eind komt, ook in de richting van Polen.

JanK - 15 feb 2009 - 18:36

Hallo Jan,

Opgeven staat niet in mijn woordenboek ;-) en ben er van overtuigd dat de naam wel terdege zijn oorsprong heeft in de regio van het toenmalige Europa.

Er is één persoon (vrouw) die in in die jaren bij de Poolse grens heeft gewoond, dus er is een link. In de huidige tijd is Berlijn een woonplaats voor een Vrielink die dicht bij de Poolse grens ligt.

Ook de achtergrond van Vrielink wijst op dit feit door de beroepen van veehandelaren en boeren, ze zijn gewoon de rivieren afgezakt!

Het gegeven dat bijna alle Vrielink's dicht bij het water wonen als afgeleide daarvan klopt niet, dit is eerder doormij onderzocht en klopt maar deels.

Door een verhuizing is mijn archief naar "de hemel" en ben nu bezig dit opnieuw maar nu digitaal op te zetten en mijn zoektocht op een andere wijze voort te zetten.

Probleem is dat ik niet zoek naar "versieringen" voor bij de stamboom maar me louter richt op de naam en afkomst.

Bedankt voor uw reactie.

Vrielink - 15 feb 2009 - 18:46

(Freeling, Freelink, Frehling, Freijling, Freijlink, Freling, Frelink), Frielinck, Frieling, Frielink, Frijlinck, Frijling, Frijlingh, Frijlink, Oude Vrielink, Vredeling, (Vreeling, Vreelink, Vreijling, Vreling, Vrelink), Vrielenk, Vrielynck, Vrielinck, Vrieling, Vrijling, Vrijlink.

Hallo Jan,

Dit is juist, in de gem. archieven zijn daar vele voorbeelden van. Zijn gewoon simpele verschrijvingen, er zijn trouwens meer varianten.

Oude Vrielink is 100% een Vrielink, gewoon voortgekomen uit jong en oud bij verkoop onroerend goed.

Zie verder mijn ander antwoord op een reactie.

Met mijn dank.

Vrielink - 15 feb 2009 - 18:55

" Ook de achtergrond van Vrielink wijst op dit feit door de beroepen van veehandelaren en boeren, ze zijn gewoon de rivieren afgezakt! ".

Welke rivieren? Lopen die van oost naar west?

Waarom bestrijd je de deskundigheid van het Meertens Instituut, die de naam als een adresnaam typeert?

 

Vrielink

 


Wigger, J.H.
Het erve en goed Vrielink te Vasse.
in: Jaarboekje Historische Kring Vasse Mander Hezingen.
1996-1997, jrg. 15, p. 33-45.

Amsterdammer - 15 feb 2009 - 19:18

Er is één persoon (vrouw) die in in die jaren bij de Poolse grens heeft gewoond, dus er is een link. In de huidige tijd is Berlijn een woonplaats voor een Vrielink die dicht bij de Poolse grens ligt

Wat is de naam van die betreffende vrouw?

Over welke jaren spreken we dan?

Maar ja, als men wilt blijven zoeken naar iets wat er niet is.

mvg, Masje II

Masje II - 15 feb 2009 - 19:56

Enkele voorbeelden uit het Münsterland (en aangrenzend Oost-Nederland) mogen duidelijk maken, dat er geen enkele reden bestaat om de naam Vrielink bij uitstek te linken aan Polen.

In het leenregister van de Münsterse bisschop Florens van Wevelinghoven (1364-1379) tref ik o.m. volgende vermeldingen aan:

-       Domus Vrilynchusen in kerspel Diestedde (p. 102)

-       Domum des Vrilinges in kerspel Stromberg (p. 103)

-       Bona to Vrilinch in kerspel Dalfsen (p.177)

-       Vrilinchusen in kerspel Wellingholzhausen (p. 299)

-       Domus to Vrilinctorpe in kerspel Buldern (p. 373)

-       Vrilinch to Anken in kerspel Dalfsen (p. 378)

(Die Lehnregister der Bischöfe von Münster bis 1379. Veröffentl. der Hist. Komm. für Westfalen, XXVIII, Regensberg 1995).

 

Overigens is deze opsomming moeiteloos uit te breiden naar andere regio-s in Oost Nederland en het taalkundig verwante Duitse gebied. Enne, what-s in a name?

JanK - 15 feb 2009 - 19:57

" Namen op -ink vinden we vooral in Twente en De Achterhoek, waar deze namen aan boerderijnamen zijn ontleend.".

(Meertens Instituut).

Amsterdammer - 15 feb 2009 - 20:18

De naam Vrielink komt op talloze plaatsen voor in Oost-Nederland, zoals anderen ook al hebben aangegeven. Ik heb er incl. varianten zelf een stuk of 50 in mijn bestand zitten uit o.a. Rossum, De Lutte (= Frielink op Sanderink), Vasse, Hezingen, Wierden.

Waar komt de oudste Vrielink uit jouw stamreeks vandaan? Misschien kun je wat gegevens vermelden van wat je zelf weet.

Groeten,

Frank

p.s. Jan: Dalfsen is waarschijnlijk gewoon de Dalfsen bij Zwolle. Anken zal wel Ankum zijn.

Frank Steggink - 15 feb 2009 - 23:40

Frank, dat is correct: buurschap Ankum in het kerspel Dalfsen. Steven en nadien Hake van Rutenberge hadden daar leengoederen van de Münsterse bisschop. Overigens ook in Emmen, Gerner, Hessum, Varsen, Vilsteren en Welsum.

JanK - 15 feb 2009 - 23:50

Hallo allemaal,

Hartelijk dank allen voor de reacties, die ik bij naam even zal beantwoorden:

Masje II:

De gegevens die ik onlangs weer verzameld heb moeten nog digitaal verwerkt worden en zijn momenteel niet op te zoeken, maar is bij geheugen ong. 1600.

Jan:

Het gaat me gewoon om de oorsprong van de naam Vrielink te achterhalen, de meeste richten zich op Drente etc. en de omg. van Hengelo en de aansluitende regio van Duitsland. Ben niet bezig met familiewapens e.d. maar simpel met naspeuringen naar de oorsprong.

Amsterdammer:

Niets tegen het Meertens maar ik ga niet op één bron af, gewoon een rot gewoonte van me ;-) . Het is niet alléén een adresnaam, ben voor die gedachtegang nog nooit een steekhoudend bewijs tegen gekomen. Wel is het vaak als zodanig gebruikt, maar niet alleen. De naam was er al voor de boerderijen, althans de meeste. Voor het overige zijn er vroeger wel meer mensen via de rivieren Nederland binnengekomen. Het Meertens Instituut is voor mij niet heilig, net zo goed als geen enkel Instituut. Men is het onderling nog niet eens welke betekenis aan de naam Vrielink ten grondslag ligt, hoe kan men dan beweren dat het een adresnaam is!

In Amsterdam leefden al in ong. 1700 al vele Vrielink's, waar komen die dan vandaan?, zelf weet van 'onze' tak dat die via Nijeveen en Meppel naar Asd. is gekomen met verwanten in Hengelo. Die gegevens kom ik nergens tegen omdat die maar deels op internet staan. De tak Vrieling in Asd. is afkomstig van Vrielink, fout door verschrijving. Moet nog uitzoeken waar de Vrielink's in die tijd vandaan gekomen zijn.

Mocht u het weten dan houd ik me aanbevolen. ;-)

Frank Steggink:

De ouste is in het boekje van Hans Ferrée - Nooitgedacht maar welgelegen (pag.50), waarin de naam aan het eind van de 5e eeuw de naam in Vasse moet zijn voorgekomen.

Algemeen:

Kan momenteel weinig nazoeken door gebrek aan tijd en het ontwerp van de website waarvan de kinderziektes uit verwijderd moeten worden wat ook veel tijd kost. Ben nu het weekend bezig geweest om Vrielink's in de VS op te zoeken en dit moet allemaal digitaal verwerkt worden. De site http://www.genealogie-Vrielink is niet vrij toegankelijk i.v.m personen die nog leven en om te voorkomen dat websites gegevens stelen om er vervolgens geld voor te vragen. Vragen/verzoeken kunnen via info@genealogie-vrielink.nl waarna ik zal kijken of er iets met betrekking vraag instaat.

Mocht u over gegevens beschikken tot Vrielink's dan is dit erg welkom, op die manier kan ik alles weer opnieuw opbouwen.

Het is hartverwarmend al deze reacties waarvoor mijn welgemeende dank.

Vrielink - 16 feb 2009 - 06:59

Ook in de buurtschap Groot Dochteren bij Lochem komt de naam Vrijlinck voor.

De naam dateert al van voor 1500.

In de oudste doop- en trouwboeken van Lochem - van voor 1600 - zijn personen met de naam Vrijlinck

aanwezig.

G.Karssenberg - 16 feb 2009 - 09:14

Vrielink,

 

Je schrijft: "Het gaat me gewoon om de oorsprong van de naam Vrielink te achterhalen". Misschien helpt het als je even uitlegt wat je hiermee bedoelt. Gaat het b.v. om het zoeken naar de oudste uiteraard schriftelijke vermelding? Gaat het om de ontwikkeling van de naamsvarianten van een erf of familie in de tijd? Ben ook benieuwd hoe je bepaalt wat de verwantschap tussen die namen is en of je die "oorsprong" hebt bereikt!

Overigens ben ik zeer geïnteresseerd in de 5e eeuwse bron, waaraan jij refereert m.b.t. het erf in Vasse. Tot dusverre ken ik alleen de 8e/9e eeuwse goederenlijsten van de abdij Werden als oudste bron.

 

Over het hofhorige erve Vrielink in Beckum (Hengelo) heb ik e.e.a. aan informatie; uiteraard ook over de opeenvolgende bewoners, die zich naar Twents gebruik die erfnaam als familienaam toeeigenden. Hebben jouw voorouders daar ook gewoond?

JanK - 16 feb 2009 - 10:54

 

Voor zover ik weet zijn ink-namen grofweg in de 11e tot 13e eeuw ontstaan. De bewering dat Vrielink in de 5e eeuw al in Vasse voorkomt sluit ik alleen op grond daarvan al uit. Wordt er geen 15e eeuw bedoeld? Dat lijkt me wel aannemelijk, en zoals ik hieronder aangeef komt Vrielink in Vasse al in de 14 eeuw voor.

Verder noemt Jan de goederenlijst van Werden. Deze lijst is in het algemeen de oudste vermelding van de dorpen / buurtschappen in Twente. De lijst wordt o.a. in de Overijsselse Historische Bijdragen [PDF] genoemd. Zie het stuk van Molhuijsen: Het hof Elvetre of Monnikhof in Twenthe / P.C. Molhuijsen.  98 - 109. De volledige index van OHB is hier te vinden.

Van Vasse wordt vermeld: "In Fahsi Boio VIII mod. de sigl. et V mod. auene" (blz. 100). Jan, weet jij wat dit precies betekent? Ik heb nog geen poging gedaan om dit te ontcijferen. Ik weet dus alleen dat er toen in Vasse ene Boio verantwoordelijk was voor een erf van de Abdij van Werden. Vasse wordt op blz. 102 als "Fasle" gespeld.

Verder is "Mensch en Land in de Middeleeuwen" van Slicher van Bath vermeldenswaardig. Deze bevat o.a. een lijst van de oudst bekende vermeldingen van erven uit Oost Nederland, voor zover deze in de 15e eeuw al bestonden. Hier volgt een overzicht van de vermeldingen van de erven Vrielink in de landgerichten Oldenzaal en Ootmarsum:

Oldenzaal (excl. Beuningen):

  • Gammelke: Vrilinc, erf 1381/83 (RR. II 750)
  • (Vrielink in Rossum niet vermeld! Wordt wel in de "Historische kaart van Twente ca. 1500" genoemd, zie hieronder.)

Ootmarsum (excl. Denekamp en Noord Deurningen):

  • Breklenkamp: Vrylinc, erf 1328 (Jung. no 66)
  • Geesteren: Vrilinc, erf 1351 (AOtm. no. 8)
  • Hezingen: Vrijelinck, erf 1489 (OA. IV 510)
  • Vasse: to Vriling, erf 1381/83 (RR. II 752)

De vermelde bronnen zijn als volgt:

  • AOtm: Register op het oud-archief van Ootmarsum, door R.E. Hattink, 1878.
  • Jung: J.H. Jung, Historiae antiquissimae comitatus Benthemiensis libri tres. 1773.
  • OA: I-VI. Tijdrekenkundig register op het oud-provinciaal archief van Overijssel, door J. van Doorninck, dl. I-V, aanhangsel (VI), 1857-1874.
  • RR: I, II. De registers en rekeningen van het bisdom Utrecht 1325-1336, door S. Muller Fz. Werken van het Historisch Genootschap te Utrecht, nieuwe serie, nos. 53-54, 1889-1901.
Meestal betekent dat bij deze bronnen het betreffende erf Vrielink terloops wordt genoemd (bijv. in een inventarislijst), maar mogelijk staat er ook informatie in over de bewoners. Ik heb geen verdere informatie over deze bronnen.

 

Verder worden ook in de volgende plaatsen Vrielink genoemd voor 1500:

  • Beckum (Delden, zie ook voorgaande reactie van Jan)
  • Herike (Markelo)
  • Noord Deurningen (ksp. Denekamp)
  • Rossum (Oldenzaal; niet in Slicher van Bath)
  • Twekkelo (Enschede)
  • Wierden
De bron hiervan is de "Historische kaart van Twente ca. 1500". Vereniging Oudheidkamer Twente. Enschede, 1991. De inventaris is gemaakt door verschillende personen met een grote plaatselijke kennis. Helaas staat per vermelding niet wat de bron is.

Hopelijk schijnt dit bericht meer licht op de zaak over de herkomst van Vrielink (tenminste in Twente).


Groeten,

Frank

Frank Steggink - 17 feb 2009 - 04:32

Voor wat betreft de gegevens die ik zelf heb: die zijn grotendeels op mijn website te vinden.

1. Zie hier voor de kwartierstaat: http://www.steggink.org/kws/kws00007/pg/pg-frm3.htm. Nr. 5, Johanna Frilink en haar voorouders komen uiteindelijk van het erf in Rossum af. De naam wordt vaak verschreven. Ook is de naam soms dubbel, aangezien iemand van het erf Vrielink in Rossum naar het erf Sanderink in De Lutte is getrokken. Het was zeer gebruikelijk dat iemand de naam van het erf aannam waar hij later woonde, maar in sommige gevallen blijft de naam van het oude erf "plakken". Pas vanaf 1811 is er echt sprake van vaste achternamen.

2. Veel vermeldingen van Vrielink en varianten komen voor in mijn DTB-transcripties: http://www.steggink.org/transcripties/index.php. Zie RK Rossum / De Lutte voor het erf uit Rossum, en Deurningen voor het erf uit Gammelke. Zie ook het NG doopboek van Oldenzaal (1641-1670) en de NG trouwboeken (tot 1795) en daarop aansluitend de huwelijken van het Landgericht Oldenzaal. Tot 1795 was het namelijk verplicht dat men, ook al was men RK, voor de Nederduits Gereformeerde kerk trouwde.

Groeten en succes,

Frank

Frank Steggink - 17 feb 2009 - 04:44

Jan,

In het boekje van Hans Ferree - Nooitgedacht maar welgelegen - Uitg. Hema, 1986 - staat op pag. 50 de navolgende tekst:

Al tegen het eind van de vijfde eeuw moet zich in Vasse een familie van Saksische stam hebben gevestigd, die waarschijnlijk uit 14 gezinnen bestond onder wie de bebouwbare grond werd verdeeld. De namen van 13 van die 14 eindigden op -ink:

Mastink, Geerdink, Ensink, Teusink, Wennegerink, Mensink, Teusink, Vrielink...........

Mijn vader is geb. in Meppel en mijn grootvader in Nijeveen 1879. Mocht je daar gegevens over hebben dan zou ik die graag ontvangen, evenals van andere Vrielink's infoXgenealogie-vrielink.nl

(X=@)

Door zoekraken archief etc. moet ik alles weer van de grond af opbouwen, wat ik nog weet dat er een neef in Hengelo! woont en de schilder Nico Vrielink tot de tak behoort waar mijn familie ook toe behoort.

Vrielink - 17 feb 2009 - 07:19


Frank,

Met dank voor de uitgebreide uitleg, maar kan er geen zinnig antwoord bij bedenken, zal terzijnertijd eens onderzoeken. Heb door 3 verhuizingen 5 jr. geen tijd gehad om het weer op te bouwen en kom nu meer info op internet tegen dan voor 5 jr. geleden, naast meer betaalsites :-0.

Heb momenteel veel in opslag of uitgeprint en dit moet eerst verwerkt worden, maar nogmaals mijn dank voor de geplaatste links, zal die eens doorvlooien!

Vrielink - 17 feb 2009 - 07:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu