stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ocker Johannssohn Besemer ovl. in 1400 te Dordrecht kwam uit Duitsland wie waren zijn ouders.Profiel afbeelding

Hartelijk dank allemaal voor het vele onderzoek. Bijzonder nuttig nu deze wijnkopers opdoken in mijn stamboom. 

Een opmerking: ik noteer Heinz toch maar als dochter van Johanns zuster, want 'zustesrzoon'  is wat Schwestersohn volgens mij in het Duits betekent.

 

Groet,

 

Binnert

Binnert Jan Glastra - 4 jul 2019 - 21:53

 Aan Arie Bezener


 

Ik denk dat Ocker een buiten-echtelijk kind was van Johan Besener der Junge, die de liefde bedreef aan de oever van de Neckar en zijn zoon daarom Ocker noemde. Toen hij echter zijn zoon die in 1450 20 jaar was, voor erkenning aabij zijn vader Johan der Alte voorstelde, ontstak die  in grote woede (mogelijk omdat een door hem aangeboden echtgenote niet werd aanvaard) en onterfde zijn zoon. Hij liet hem vervolgens (onder dwang?) een volnacht tekenen (document xx) ten gunste van zijn neef.


 

Het is dan duidelijk waarom onze stamvader, als buitenechtelijk kind, niet in de Duitse en alleen in de Nederlandse, Dordrechtse registers voorkomt.

Mijn veronderstelling is dat Ocker na de onterving in 1450 van zijn vader en dus van hemzelf, zijn salaris heeft opgeëist voor zijn werk in de winkel (onder een andere naam), van zijn spaargeld een boot heeft gekocht en die volgeladen heeft met wijn en de Rijn is afgezakt om in Dordrecht een eigen wijnhandel te beginnen.

De vraag is dus niet wie kwam er naar Nederland, maar waar is Johan der Junge gebleven? Ging hij (als boete doening) in het klooster of misschien in krijgsdienst?

 

Met vr.gr. Daan Bezemer

Daan Bezemer - 3 dec 2022 - 19:01


Ocker is een voornaam die in de middeleeuwen geregeld voorkwam (variant op o.a. Otger, Otker, Ottiger, Odgar, Ogier etc.), een connectie met de riviernaam Neckar is er niet. Ik denk ook niet dat er veel bijzonders gezocht moet worden achter zijn vertrek naar Dordrecht behalve handelsmogelijkheden en misschien dat zijn eigen vrouw Dords was.

 

Zelf zoek ik nog naar wat meer 'body' tussen de eerste Heynrick Besemer te Hendrik-Ido-Ambacht en de Besemers in Dordrecht

VvdHeijden - 10 dec 2022 - 17:10Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu