stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Voorouders van de Amerikaanse tak van 'de Valois' familie



Profiel afbeelding
Peter

jan achterberg - 28 nov 2010 - 21:03

Peter,

Aan gegevens voor een lokale genealoge groep kan ik je niet helpen.Ik woon al 29 jaar niet meer in Nederland.Er zijn genoeg leden hier, die dit van mij kunnen overnemen.

jan achterberg - 28 nov 2010 - 21:06

Kijk eens op deze site. Er is geen directe aansluiting, maar er zijn wel aanwijzingen, dat jullie het hier moeten zoeken.

http://www.duvaloois.com

Rene Remkes - 29 nov 2010 - 16:34

Beste Heer Bekker, Even een samenvattende reactie op uw aanvraag betr. de/du Valois. Ik ben al zo'n 40 jaar bezig met onderzoek naar deze naam. Al vele jaren niet meer zo actief omdat mijn dossier (bijna) geheel compleet is. Ter info: Alle de/du Valois, de/du Valoys, Duvalois, Duvaloois in Nederland, USA, Canada, Australië hebben één stamvader afkomstig uit Strijen: Willem du Valois, geboortig omstreeks 1640. Waar? In geen enkele akte staat zijn afkomst beschreven. Het oudste officiële gegeven in mijn bezit is een akte uit 1663 Tweemaal gehuwd. Uit beide huwelijken had hij een zoon: Wilhelmus du Valois, geb. in Strijen 1672 en Jan (Willemsz) du Valois, geb. in Strijen 1683. Gemakshalve heb ik alle nakomingen van de eerste zoon (Wilhelmus) de Brouwershaventak genoemd en van de tweede (Jan) de Heenvliettak. De personen, die u noemt: Leendert, Teunis en Cornelis, alsmede een latere emigrant: Arie zijn nakomelingen van de tweede zoon: Jan (Willemsz), dus de Heenvliettak (Heenvliet, Piershil en meer). Ik ben een nakomeling (10e generatie) van de eerste zoon: Wilhelmus. Zijn afstammelingen vertrokken later naar Brouwershaven en nog later naar Rotterdam. Ik heb eveneens (lang geleden) een uitvoerige correspondentie gevoerd met ene Cornelia in de USA. Een (groot) deel van mijn dossier en van Cornelia bevindt zich in CBG in Den Haag, alsmede ons (min of meer) erkende wapen. Ook was er een Amerikaanse meneer zeer actief, wiens naam ik moet opzoeken in mijn dossier. Deze heer had ook contact met een collega onderzoeker de Valois. In de loop der jaren heb ik (uiteraard) een uitvoerige correspondentie gevoerd met de vele onderzoekers van deze naam. Helaas waren dat veelal goewillende amateurs, die het soms niet zo nauw namen met de diverse registraties. Ik kreeg al gauw reacties over adel, Franse koningen en meer. Ook doet een hardnekkig gerucht de ronde, dat de afstamming gezocht moet worden van ene: Willem de Valois uit Sluis, die in 1619 geregistreerd staat als poorter van deze stad. Hij was soldaat en huwde in Sluis. Wij stammen niet van deze Willem af, daar deze stam uitstierf in 1886 in Bommel (Guilhelmus, de kleinzoon van Willem uit Sluis). Toch moet er een familieverband bestaan hebben en aan dit onderzoek heb ik vele jaren gewijd. Het bracht mij in Middelburg, Sluis, Brugge, Hoogerboude, Picardie en meer. Helaas zijn de archieven in Sluis tijdens de oorlogsjaren verbrand. Ter afsluiting: In Nederland staan geregistreed Duvalois, Duvaloois (Brouwershaventak) en de Valois (Heenvliettak). Naar ik vernomen heb staan de afstammingen in de USA tegenwoordig vermeld als DeValois, De Valois, Devalois. vr. groetend, Henk Duvaloois Foutje in de BS ten tijde van mijn overgrootvader en zijn 4 broers. De vijfde broer (jongste) werd vermeld als Duvalois. PS. Uw USA vriendin kan ik checken in mijn dossier, als de namen van haar vader en grootvader mij bekend zijn.

Henk Duvaloois - 29 nov 2010 - 17:23

Ja, Rene, ik ben de tekst die je noemt aan het vergelijken met  http://postpage.nl/postparentelen/duvalois_parenteel.pdf

Hoewel de inhoud overtuigend klinkt, is het jammer dat er op die link geen bronnen genoemd worden.

Ik ben van plan contact op te nemen voor meer achtergrond gegevens.

Iets dat me ook opviel van die site is het verhaal over dat sugggereert dat Valois van Hugenoten afstammen. Nergens heb ik nog een officieele lijst kunnen vinden van Hugenoot namen waar Valois, de Valois of andere varieteiten van die naam voorkomt.

Nog een punt: Google Earth laat duidelijk een plaats zien (met post code) in ZW Frankrijk dat Valois heet.

Als je naar de Franse kaart kijkt (net als die naamdrager kaarten van Meertens) en 'Valois' in vult, zie je dat in dat gebied van Frankrijk de meeste Valois (geen 'de Valois') wonen. Tenminste gedurende de laatste 200 jaar. Ik vraag me af of we aan kunnen nemen dat die Valois afstammelingen zijn van de katholieke Valois tak.

Uitgeschreven lid - 29 nov 2010 - 17:34

Henk- Hartelijk dank voor deze opsomming. Het is duidelijk dat ik alle gegevens die ik nu heb van verschillende bronnen moet her lezen en dan verteren. Met de Kerstvakantie is er de kans, ten dele door deze hernieuwde aandacht, dat verschillende DeValois hier in Noord Amerika weer contact met elkaar op zullen nemen. ook zal ik u de namen sturen van de leden van deze familie die mij bekend zijn. Met vriendelike groet en nogmaals bedankt voor de opheldering. Jur Bekker

Uitgeschreven lid - 29 nov 2010 - 17:52

Gebruik deze link als je versprijding van een naam in Frankrijkt zoekt.

http://www.genealogie.com/v2/services-nom-de-famille/nom.asp

Gewoon de achternaam in typen. Er zijn 3 tijdsperioden die je kan bekijken.

Gaat terug naar het eind van de 19e eeuw.

Zo vond ik de Valois naamdragers in Frankrijk.

Uitgeschreven lid - 29 nov 2010 - 18:09

Beste Henk, De door U genoemde Arie is een broer van mijn grootvader, zover ik weet is er nog een broer vertrokken, maar later weer teruggekeerd. Kan dit checken bij mijn vader. Ook over deze Cornelia heb ik wel eens in de familie gehoord. Uit Uw woorden maak ik op, dat het spoor +/- 1640 doodloopt. Bedankt voor de input. Ik begrijp hieruit, dat ik in Den Haag de data zo kan inzien? Zal dit zeker een keer doen, woon er vlakbij. Ik neem aan, dat ik er dan zelf ook in voorkom? Interessant! Mvg Peter de Valois

P. de Valois - 30 nov 2010 - 00:14

Vond nog de volgende link, niet verder onderzocht.

Pretendeert iemand de lijn terug te kunnen voeren tot het jaar 926 of rammelt dit aan alle kanten?

Uitzoeken.

http://search.geneanet.org/result.php?name=VALOIS&country=NLD&start=1600&end=1800&bdd=g3_arbre&lastid=140175494&skip=62&blockused=25218&page=1

P. de Valois - 30 nov 2010 - 00:19

Beste Peter,

Zoals vermeld, ben ik de laatste jaren niet meer zo actief in genealogische onderzoeken.

Het dossier heb ik afgesloten en ben zo nu en dan bezig naar de oorsprong van deze naam, dus de jaren ongeveer van 1560 tot 1600. Hiervoor in o.a. Sluis, Brugge en Picardie geweest. Ook diverse bezoeken gebracht aan het dorpje en omgeving: Crepy-en-Valois. Het zou te ver voeren om hier verder op in te gaan. Betreffende jouw afstamming: Jij bent van de Heenvliettak. Alle gegevens zijn bekend.

Jouw stamvader is: Jan (Willemsz) de Valois. gedoopt: Strijen: 29-09-1683 overl. in Heenvliet.

Gehuwd: 1. in Nieuw Beijerland 17-07-1706 met: Aagje Corneliss Stolck en 2. in Strijen 28-12-1714 met Aarjaantje Maartens Giessenburg. Jij stamt af vanuit zijn eerste huwelijk.

Zijn (Jan Willemsz de Valois) vader is ons beider voorouder, dus stamvader: Willem de Valois. De grote onbekende, de grote puzzel. Waar kwam hij vandaan? Geboren plm. 1635-1640 overl. in Strijen? in 1692. En het probleem is, dat deze door velen verward wordt met Willem de Valois uit Sluis.  

Dus, bespaar je de bezoeken aan Den Haag (Rijksarchief of CBG). Op zich wel interessant daar eens heen te gaan, want er ligt daar een deel van het dossier. Ook van Cornelia.

Nu ik onverwachts en onvoorbereid weer geconfronteerd word met allerhande opmerkingen en vragen, is het weer hetzelfde liedje: Iedereen heeft er een mening over en ik constateer, dat er vele fouten en verkeerde info verstrekt wordt. (Mijn mailbox stroomt over).

Ik heb indertijd regelmatig contact gehad met jouw (overleden) oom J.C. de Valois in Badhoevendorp. Ook met zijn zoon Hans de Valois. Hij is in het bezit van het gehele Amerika dossier en ik ook. Zo is er nog heel wat meer te vermelden. Nog even een opmerking: Als je pas begonnen bent met genealogie: Noteer altijd de bron. Tot 1815 is alles heel makkelijk te achterhalen via de tienjarige tafels in de archieven. Voor 1815 ben je aangewezen op bodtboecken, DTB en overige registers. Er komen dan heel wat verschillende schrijfwijzes voor. Ik heb er ongeveer 30. de/du Valois, Valus, Vloys etc.

De dominees indertijd schreven maar wat op wat ze hoorden van de aangevers, die veelal analphabeet waren. Er worden dan uitsluitend doopdata vermeld. Ga genealogie (2-4-8-16-32-etc) niet verwarren met sibbekunde. Begin met een systeem (registratie) en softwareprogramma en vooral: codes voor elke persoon. Je kunt desnoods mijn codes overnemen, die door velen wordt gehanteerd.    

Voor verdere info kan je mij rechtsstreeks benaderen (gawet@planet.nl) en dan kan ik je enkele parentelen opsturen.

vr. groetend,

Henk Duvaloois

PS. Doe het bewust en rustig aan, want als je eenmaal bezig bent, dan wordt het een verslaving.

Is het bij mij een tijdje geweest met historische onderzoeken en meer.

Henk Duvaloois - 30 nov 2010 - 11:32

Waar ik nog steeds benieuwd naar ben is of de 'Valois' (of hoe het ook gespeld mag worden) die naar Nederland kwamen Protestants waren of Katholiek, of beide. Als ze Protestant waren, werden ze beschouwd als Hugenoten? Van al de lijsten van Hugenoten die ik heb gezien was er geen melding van de naam Valois. Als ik het al eerder heb gevraagd. Sorry!

Uitgeschreven lid - 30 nov 2010 - 23:05

Nog een reactie.

Nu Dhr. Henk Valoois het mij heel duidelijk heeft gemaakt waar de Valois weg (voorlopig) dood loopt, ben ik tevereden met mijn deel in dit onderzoek. Bovendien volgt Dhr. Peter de Valois nu in het voetspoor van Henk om andere details van deze ingewikkelde familie verder uit te pluizen. Hij en ik zullen vast wel een poosje langer contact houden over de Amerikaanse tak van de familie.

Wel wil ik nog heel graag weten (zie mijn vorige reactie) waar ik bewijs kan zien dat de Valois toen ze naar Nederland kwamen inderdaad Hugenoten waren. Jur Bekker

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Uitgeschreven lid - 3 dec 2010 - 19:05


Bewijs lijkt niet mogelijk, als de oorsprong niet verder terug te leiden is dan Strijen. Generaties lang heeft men globaal in dezelfde streek gewoond. Dat men uit Frankrijk kwam lijkt zeer aannemelijk, gezien de naam, maar zelfs dat is nu niet te bewijzen. Gezien het tijdframe (1600 ~ 1660) kan migratie hoogstens aannemelijk gemaakt worden door deze te linken aan historische gebeurtenissen rond die tijd.

De laatste generaties zijn in ieder geval overwegend protestants.

P. de Valois - 4 dec 2010 - 23:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu