stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Joodse Voorouders?



Profiel afbeelding

Nou , ik stuit weer gelukkig op de pagina en ik moet inmiddels rechtzetten , ik heb mijn d n a laten onderzoeken en heb inderdaad ook ASHKENAZISCH  joods d n a , wetenschappelijk bewezen in het lab van Houston Texas!

zo zie je maar je gevoel klopt meestal .

Mulleneers - 4 nov 2017 - 10:40

D N A , onderzoek uitslag ook ASHKENAZISCH genen . Discussie gesloten , ik had gelijk.

Mulleneers - 4 nov 2017 - 10:56

En ook gaat het niet erom , om maar al te graag joods te zijn  , belachelijk , je bent wat je bent !

joods ben je als je uit een joodse moeder geboren wordt , het gaat erom dat je deel uit maakt van het joodse ras .

joods is ook een ras , maar ook geloof , iemand kan geen joodse genen hebben en toch jood worden door bekering .

ik ben geen jood , maar heb wel joods bloed , dus joodse roots en voel me met hun verbonden .

en ja ik vindt dit fantastisch .

Mulleneers - 4 nov 2017 - 11:03

Mijn zusje heeft al sinds kleins af aan interesse in Japan. De kans dat wij in onze stamboom een Japanner hebben zitten is 0,0. Het kan ook gewoon v as buit je eigen komen. Ik heb ook een voorouder met een 'joods' klinkende naam. Salomon salomonsz. Was gewoon een protestant :)

Kee - 4 nov 2017 - 12:41

Ik heb een Joodse grootvader . Uit een dna test bij Ftdna werd dit bevestigd middels een uitslag van 22% ashkenazi. Haplogroep E-M5021.

Mijn dochter heeft ook zo'n test gedaan en daar kwam uit dat ze 18% zuid oost europese genen heeft. Niks over Ashkenazisch. Hoe is dit te verklaren? Ze is 100% zeker mijn biologische dochter. 

Louis Prummel - 4 feb 2019 - 12:04

@Louis

Jij hebt waarschijnlijk een Y-DNA test laten doen. Je dochter heeft geen Y-DNA, dus logisch dat de uitkomsten dan niet precies hetzelfde zijn!  Heeft je dochter een autosomale DNA test laten doen? En is je Joodse grootvader de vader van jouw vader?

Haplogroep E-5021 is, naar ik begrijp, een andere naam voor E1b1b. Zie https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml  voor het verspreidingsgebied. Je kan daar lezen dat deze haplogroep vooral voorkomt in Noord Afrika maar ook bij Asjkenazische Joden (20%) en …. veel op de Balkan. Dus dat komt aardig overeen met die 18% Zuidoost Europees van je dochter.

Ik vind het overigens verwarrend dat in dit soort opsommingen Asjkenazich op één hoop wordt gegooid met geografisch aangeduide identiteiten. Het zal wellicht een commerciële of zelfs politiek/religieuze reden hebben en dat leidt per definitie tot emotionele reacties (ook eerder in dit draadje). Ik vond hierover een interessant artikel; zie: https://www.trouw.nl/home/dna-wijzigt-joodse-geschiedenis~a8daf52a/ .

sprangers - 5 feb 2019 - 13:10 (laatst bijgewerkt 5 feb 2019 — 17:40 door auteur)


Sprangers: Hartelijk dank voor je reactie. Dat verklaard een en ander. Inderdaad heb ik een Y-dna test laten doen en is mijn Joodse grootvader de biologische vader van mijn vader. Die Balkanlink van mijn haplogroep is een interessant gegeven. Het laat zien wat een mengelmoes het Joodse volk eigenlijk is wat ook al blijkt uit het -overigens interessante- artikel uit de Trouw. Nou, ik vind het leuk de uitkomst van mijn dochter nu beter te kunnen plaatsen. Ik ben zelf niet echt bezig met genealogie maar kan me inmiddels voorstellen dat er veel mensen hun hobby van maken.

Louis Prummel - 5 feb 2019 - 15:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu