stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » op zoek naar gegevens van mijn voorvader Cornelis Koorengevel



Profiel afbeelding

Bas,

Bij deze maak ik gebruik van het aanbod:

Ik ben op zoek naar gegevens van mijn voorvader Cornelis Koorengevel, zoon van Jan Koorengevel en Sara Bakker. Hij is geboren op 4 oktober 1789 te Schiedam, overleden op 24 mei 1883. In een historische krant  van Schiedam vond ik een artikel waarin stond vermeld dat Cornelis in 1812 de tocht van het Franse Leger naar Rusland heeft meegemaakt, waar hij werd gewond en krijgsgevangen genomen. Cornelis was één van de weinige soldaten die levend in nederland terugkeerden.

Volgenseen ander krantenartikel was hij ook oudstrijder van Waterloo.

Misschien beschikt u over nadere gegevens omtrent Cornelis Koorengevel ?

In welk regiment, is hij gewond geweest, heeft hij onderscheidingen gehad ?

Vriendelijk groetend,  Cornelia Bourgoin-Koorengevel

Cornelia Bourgoin-Koorengevel - 23 jul 2012 - 22:26

Helaas geen details over zijn dienstperiode gevonden, echter de gegevens over de Slag bij Waterloo (als ik het goed heb tussen 13-02-1815 / 18-06-1815) lijkt dat mij een twijfelgeval gezien de datum van zijn huwelijk als volgt.

Cornelis Koorengevel huwde te Schiedam op 30-04-1815 met Johanna Angenita Margareta Blommendaal. Hij was op dat moment Schippersgezel wonende te Schiedam. Bij de geboorte van zijn zoon Johannes in1816 was hij Brandersknecht en wonende te Schiedam alsmede bij de geboorte van zijn dochter Johanna in 1819.

Is het u bekend dat de ouders van zijn echtgenote Blommendaal zich hebben verzet tegen het huwelijk van hun dochter met Cornelis. De huwelijkse bijlagen melden alles daarover.

Groetend - Herman G.

Herman G. - 24 jul 2012 - 01:47

Herman, hartelijk bedankt voor uw antwoord.

Ik had reeds gegevens gevonden omtrent deze voorvader, maar, zoals u zegt, wat betreft de slag bij Waterloo, een twijfelgeval, bovendien kregen Cornelis en Johanna op 26 januari 1816 een zoon Johannes, voor mij nog een reden om aan te nemen dat er ergens iets niet goed zit.

De kranten vermelden de slag bij Waterloo en de veldtocht van Napoleon. Ik denk dat de veldtocht met Napoleon wel mogelijk was.

Ik hoop spoedig meer gegevens te vinden omtrent Cornelis en de veldtocht met Napoleon.

Hij is gewond geweest in Rusland en als krijgsgevangene opgenomen in een ziekenhuis, en ( nu weer iets waar ik aan twijfel)  hij verbond zich na zijn herstel, om zijn toekomst te verbeteren, voor vijf jaar in Russische Krijgsdienst. De veldtocht was in 1812, hij trad in 1815 in het huwelijk, er is iets wat niet duidelijk is. Ik hoop in de toekomst dit raadsel op te lossen, wat niet gemakkelijk zal zijn, dar ik geen registratienummers en dergelijke heb.

Ik heb inderdaad alle bijlagen gelezen (en notitie genomen) wat betreft de weigering van de vader van Johanna Blommendaal, helaas is niet vermeld waarom deze man zicht tegen dit huwelijk verzette.

Nogmaals, heel hartelijk dank,

vriendelijk groetend,  Cornelia B

Cornelia Bourgoin-Koorengevel - 24 jul 2012 - 20:45

Dag Cornelia,

Het is een interessant verhaal, we moeten eens kijken of het op waarheid berust.

Ik heb al iets opgezocht, er heeft geen Cornelis Koorengevel gevochten in de Slag bij Waterloo, maar wel een Jan Korigevel. Dat kan natuurlijk een schrijffout zijn...

Hij diende als soldaat bij het Bataljon Infanterie Staande Armee No. 2 (Infanterie van Linie).

Het stamboek van dat regiment is online te raadplegen:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25182-6817-82?cc=1498335&wc=14229478

En misschien ook deze:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-25182-18904-74?cc=1498335&wc=14229237

Mvg

Bas Lems - 26 jul 2012 - 00:27

Cornelia,

Hebt u hem al gevonden in de stamboeken?

Mvg

Bas Lems - 27 jul 2012 - 18:36

Hallo Bas;

Hartelijk bedankt voor uw reactie. Ik heb helaas nog geen tijd gehad om te zoeken, wel heb ik even naar de links gekeken, maar ik moet eerst even uitvogelen hoe ik met deze links om moet gaan.

Ik heb gekeken in mijn stamboom of er een Jan Koorengevel was, die ongeveer de leeftijd had om in deze periode aan de slag bij  Waterloo deel te nemen, maar ik heb niets gevonden. De vader van Cornelis heette Jan, maar deze is geboren in 1765 en overleden in 1807, Cornelis had een broer Johannes, geboren in 1793, misschien wat te jong en bovendien, hij is gehuwd met Suzanna Nijssen op 31 maart 1820 en hij werd vrijgesteld van militire dienst op 14 maart 1820. De rest van de familieleden uit deze periode zijn meisjes en jongens na 1816 geboren.

Wellicht is er ergens een ontbrekend persoon? Ik heb namelijk ene Cornelia Koorengevel, gehuwd in 1689 met Embregt Jan van Enschot, zij stierf in 1693. Misschien is er tussen deze Cornelia en Jan Koorengevel, geboren in 1765 een familie Koorengevel geweest, waaruit deze Jan geboren zou zijn?

Hartelijke groeten,

Cornelia Bourgoin-Koorengevel

Cornelia Bourgoin-Koorengevel - 28 jul 2012 - 15:49

Beste Cornelia,

Hier een mailtje van een Cornelis Koorengevel. Via via ben ik ook een eind op weg gekomen met de Familie Koorengevel, de door U, of jou genoemde Cornelis is voor zo ver ik heb kunnen nagaan ook mijn directe voorvader, zes generaties terug. Van zijn eventuele soldaten-leven was mij niets bekend. Wat ik wel een toevallig/leuk vond, was dat zijn schoonvader, Antony Rudolphus Blommendaal evenals ik, horlogemaker was. Per slot is zijn schoonvader ook  mijn/onze directe voorvader. Ik blijf  Uw en mijn "geschiedenis" volgen. 

Vriendelijke groet van een verre achter-achterneef.

C. Koorengevel

C. Koorengevel - 29 jul 2012 - 23:38

Hallo, hier meldt de derde onderzoeker van de Koorengevel familie zich.

Ik heb snel even gekeken in deze twee stamboeken. Elk zo'n 350 pagina's, oef... Vast een hele naieve vraag van mij: bestaat hier niet een index ofzo van? Of als iemand Jan Korigevel daarin heeft gelocaliseerd, welke pagina staat hij op?

Nog over Cornelis Koorengevel, hij is de zoon van ene Jan Kooregeevel. Ik weet dat hij op 8 jan 1807 is overleden, terwijl hij 3e timmerman was bij de Koninglijke Hollandse Flotille in Vlissingen. Afschriften daarvan gevonden op SchiedamGen:

http://sgen.schiedam.nl/schiedamgen/acteshow.aspx?f=h1815-0021-02a.jpg&s=h1815-bijl

http://sgen.schiedam.nl/schiedamgen/acteshow.aspx?f=h1820-0017-03a.jpg&s=h1820-bijl

Weet iemand iets over de Hollandse Flotille in deze tijd? Hoe kan ik verder informatie verkrijgen? Marine archieven? Vermoedelijk staat er ergens in een stamboek oid z'n exacte geboortedatum. Kan zo snel in het archief van Leiden waar hij geboren is niet veel vinden.

Wel heb ik in het Leidse online archief gevonden dat zijn ouders waarschijnlijk Johannes Koorengevel en Hendrina Scheen zijn, gehuwd op 28 jan 1757 te Leiden. Geboorteplaats van deze laatste Johannes is Saxen Weimar, dus dat wordt zoeken naar een speld in een hooiberg. Wel heb ik bij toeval gevonden dat hij op 14 mei 1783 in Schiedam is overleden, twee jaar nadat hij ook in Schiedam met Maria Elisabeth Heun is getrouwd. Enige aantekening die ik vond was dat hij woonde op "Laan" en kinderen naliet.

In diezelfde tijd (1763 - 1773) heb ik ook o.a. Anna Catharina Koorengevel / Korngebel / Korngibel en Johan Michiel Korngibel in Amsterdam aangetroffen in de Luthers-Evangelische kerk. Was het gebruikelijk dat men namen in kerkboeken vergermaniseerden? Of betreft dit wellicht inderdaad migranten vanuit het oosten?

Sorry voor de vele vragen...

Vriendelijke groeten,

Bert Koorengevel.

BertKoor - 1 aug 2012 - 17:54

Het lezen van de stamboeken is niet zozeer het probleem, wel het wachten erop. Opgelost door twee browser-tabs te gebruiken, eentje lezen terwijl de volgende laadt (even en oneven pagina's).

Maar ik heb 'm in het eerste boek gevonden, onderaan op pag 76:

438: Koorngevel, Johannis

Vader: Johannes

Moeder: Sara Bakker

Geboren te: Schiedam

den 16 ?feb? 1794

laatst gewoond te: Schiedam

lang: 5 voeten 2 duim

aangezicht: rond

voorhoofd: laag

oogen: bruin

neus: ordinair

mond: idem

kin: spits

haar: bruin

wenkbraauwen: idem

merkbare teekenen: (onleesbaar, potlood of doorslag?)

Bij het corps gekomen: 12 december 1813 aangenomen voor zes jaren

Van tevoren gediend, etc: In Holland (onleesbaar)

Bevorderingen: ___

Gedane veldtochten etc: 1815 in Frankrijk

Afgegaan: ___

Dit is de jongere broer van onze Cornelis. Kleine foutje hierin: hij is in 1793 geboren, niet 1794.

Wil het toch even checken: 1815 in Frankrijk, da's dus zeker DE slag bij Waterloo?? Toch een hele mooie vondst!!

BertKoor - 15 aug 2012 - 21:24

Dag Bert,

Gelukkig, je hebt hem gevonden.
Ik zal proberen de onleesbare gedeelten aan te vullen:

Merkbare teekenen: pokdalig.

Van te voren gediend: In Holland. In dienst getreden als soldaat bij het legioen velites 15 Aug. 1809. Bij de vereniging van Holland met Frankrijk overgegaan bij de Garde Pupillen 31 (...) 1811. Gedeserteerd 12 october 13.

Over de garde pupillen en de velites is op dit forum al het een en ander geschreven. Het zou dan betekenen dat Johannes vanuit een weeshuis het leger is ingegaan.

Inderdaad, 1815 in Frankrijk, is vaak de aanduiding in de stamboeken voor de Slag bij Waterloo. De meeste troepen trokken na de slag verder Frankrijk in.

Maar ja, nu zitten we nog met het 'probleem' Cornelis Korengevel. Wat is er waar van de verhalen over zijn diensttijd?

Iemand nog suggesties?

Bas Lems - 16 aug 2012 - 23:59

Dag Bas,

Bedankt voor de ter beschikking stelling van de voor mij onleesbare gedeelten. Zeer interessant, een voormalig deserteur en toch weer aangenomen.

"Pokdalig" had ik kunnen weten, dat staat ook in zijn vrijstellingsacte voor de Nationale Militie (lichting 1816) wegens actieve dienst.

Legioen Velites (vrijwilligers) en Garde Pupillen, als ik erop zoek zie ik een korte lijst met resultaten echter de links lopen dood. Kan het zijn dat subforum "Militairen onder Napoleon" recent is verplaatst? Daar kom ik nl ook niet meer in met eenzelfde foutmelding.

Betreft het mogelijke weeshuis, zijn vader was in januari 1807 overleden maar moeder is pas in 1828 overleden. Zover ik kan nagaan had ze rond 1809 nog de zorg over drie kinderen van 16 jaar en jonger waarvan deze Johannes dan de oudste was. Dit geeft in elk geval wel genoeg redenen om daar nog eens wat verder onderzoek naar te doen in het archief van Schiedam (de Weeskamer, het Weeshuis der Hervormden...)

Tot zover hardstikke bedankt! Nu nog Cornelis en zijn vermoedelijke veldtocht naar Rusland. Ik zou niet weten waar te beginnen met zoeken helaas.

BertKoor - 17 aug 2012 - 15:28

Ronald Hellenbrand - 19 aug 2012 - 01:03

Weer een stukje van de puzzel erbij! Januari 1823 doet Johannes nog aangifte van het overlijden van zijn zuster Henderina. Van de periode daarna was mij niets meer bekend. Zijn vrouw Susanna Nijssen trouwt in 1834 te Vlissingen met Adam den Bakker. Van hem wordt wel vermeld dat hij weduwnaar is, maar dat zij eerder gehuwd is geweest (laat staan gescheiden of weduwe) wordt over gezwegen.

Dit handschrift vind ik wel moeilijk leesbaar. Wat ik ervan kan maken:

  • 26 november 1823 aangenomen als Marechausée te Voet
  • In Holland: Soldaat bij het Legioen Velites ?rond? 5 aug 1809
  • In Frankrijk: Bij de Vereniging geworden garde Pupilles 31 maart 1811
  • ?Geme der teerd? (gedeserteerd) 12 october 1813
  • In Nederland: Soldaat bij het Battaillon Infanterie no 2 ?dons? 2 December 1813 ge??adp?oorteerd 1 November 1819
  • 1815 in Frankrijk
  • Op den 13 July 1829 de bronzen medaillle ontvangen, ?zonderop? gratificatie, ingevolge (rest helaas onleesbaar)
  • Den 1 Januarij 1831 overgebragt op het nieuw Stamboek op No 204.

 

Nu weet ik in elk geval dat Johannes zeker tot 1831 bij het Corps Marechaussee zat. Is dat nieuwe stamboek ook te raadplegen?

BertKoor - 21 aug 2012 - 11:02

  • 26 november 1823 aangenomen als Marechausée te Voet
  • In Holland: Soldaat bij het Legioen Velites den 5 aug 1809
  • In Frankrijk: Bij de Vereniging geworden garde Pupilles 31 maart 1811
  • gedeserteerd 12 october 1813
  • In Nederland: Soldaat bij het Battaillon Infanterie no 2 den 12 December 1813 gepasporteerd 1 November 1819
  • 1815 in Frankrijk
  • Op den 13 July 1829 de bronzen medaillle ontvangen, zonder gratificatie, ingevolge ministeriele att[esta]tie d.d. 23 juny tevoren letter M.
  • Den 1 Januarij 1831 overgebragt op het nieuw Stamboek op No 204.

Bas Lems - 21 aug 2012 - 17:48

Hartelijk bedankt, Bas, voor de transcriptie! Het is me geheel duidelijk.

Alleen "letter M" bij de ministeriële attestatie kan ik nog niet plaatsen.

BertKoor - 21 aug 2012 - 18:02

Dag Bert,


Letter M of Littera M is de aanduiding voor een bijlage in het verbaalarchief van het Ministerie van Oorlog.

Je hebt dan bijlagen A t/m M of verder. Waarschijnlijk hebben toen een aantal mensen gelijk de bronzen medaille ontvangen.

Dat is op te zoeken via de volgende archief: Nationaal Archief, toegangsnr. 2.13.01, Openbaar Verbaalarchief Ministerie van Oorlog 1813-1845. Op www.gahetna.nl is de inventaris te downloaden. Daar staat in de inleiding hoe dat archief werkt. Daar moet je wel even voor gaan zitten, overigens. Het is het zgn. verbaalstelsel, gebruikt door ministeries in de 19e eeuw.

Wat betreft dat nieuwe stamboek marechaussee. Dat moet je even opzoeken in archief Stamboeken van onderofficieren en minderen van de landmacht 1813-1924, toegansnr. 2.13.09. Ook op de website www.gahetna.nl.

Misschien is het dit boek op GenVer: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25184-37951-42?cc=1498335&wc=14229561

Mvg

 

 

 

 

 

Bas Lems - 21 aug 2012 - 19:23

Ja, dat is het juiste stamboek.

Kijk  maar bij image 40.

Dan zie je meteen wat er met hem gebeurd is.

Mvg

Bas Lems - 21 aug 2012 - 19:27

Iedereen hartelijk bedankt voor het meezoeken. Johannes is dus overleden te Dordrecht op 19-10-1831. Acte daarvan uit Dordrecht heb ik inmiddels ook al gevonden. Index van het verbaalarchief heb ik nu ook geraadpleegd, letter M van 23 juni 1829 zit als het goed is binnen 2.13.01 in inventarisnr 2249. Die zal ik zeker reserveren als ik nog eens naar Den Haag ga, dan weten we ook waar hij die bronzen medaille aan te danken heeft.

Het verhaal van Johannes is nu (bijna) compleet. Nu nog z'n oudere broer Cornelis en zijn vermeende deelname aan de veldtocht met Napoleon naar Rusland, waar het ons eigenlijk om ging. Ik vrees toch dat Cornelis een dikke duim had...

NB: klopt het dat het subforum Militairen onder Napoleon niet meer benaderbaar is? Opgeheven of verplaatst wellicht? De links vanuit de menu's geven foutmelding "Subforum bestaat niet", de berichten die erin stonden zijn wel op te zoeken maar niet meer te lezen helaas.

BertKoor - 22 aug 2012 - 10:16

Het subforum is er nog wel en is te vinden onder een andere naam.

Militairen tussen 1795 en 1815 en die in dienst waren van Napoleon

http://www.stamboomforum.nl/subfora/245/0/

Kijk onder alle forums,in de oranjebalk links boven,dan helemaal onderaan nog meer fora, dan

3de blad.

Kort geleden zijn er forums veranderd

H.Herwig - 22 aug 2012 - 10:24


Dit betreft kennelijk een andere Johannes Koorengevel, maar wellicht toch interessant? Anders negeer je het maar:

,,Register van Burgers en Poorters dewelke tot het ,,kleijn Burgerregt der Stad Schiedam zijn ge-

,,admitteerd.”  Van 21 Mei 1729 tot 1 December 1794.

K O O R E N G E V E I, JOHANNES Leiden 1O Mrt. I788

(bron: Wapenheraut 1907, 476)

Annemarie57 - 22 aug 2012 - 10:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu