stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » van Grootveld



Profiel afbeelding
Ik zoek nadere gegevens over het adellijk dan n wel riddermatig geslacht "van Grootveld' Het familiewapen is bekend, (Muschart.... Gelderland?) "Over rood een gouden schuinkruis" Mogelijkerwijs heeft de familie omstreeks 1600, of vroeger, domicilie gehad in Culemborg, Zij hadden ook grondbezit boven Rhenen.
Wie heeftnadere gegevens, of weet een goed raad te geven m.b.t. nader onderzoek ?
met dank voor uw hulp

Harry Tuinhout

Uitgeschreven lid - 29 mei 2007 - 15:34

Misschien kan je er wat mee?
Gr.
Everardus



Via http://www.cbg.nl de volgende gegevens:
Familiewapen Grootveld
Wapen: in goud een rood schuinkruis.

Wapenvoerder: Grootveld
Bron: 1, 2

Wapenvoerder: Groodveld
Een van de kwartierwapens van het wapen Ruijsch, overl. 9 januari 1654, aanwezig op een rouwbord in een kerk te Wijk bij Duurstede.
Bron: 3

Wapenvoerder: Grootveld
Een van de kwartierwapens van het wapen Wijck, overl. 15 april 1672, aanwezig op een rouwbord in een kerk te Wijk bij Duurstede.
Bron: 3

Wapenvoerder: Grootveld
Een van de kwartierwapens van het wapen Ruijsch, overl. 28 september 1687, aanwezig op een rouwbord in een kerk te Amersfoort.
Bron: 3

Wapenvoerder: Grootveld
Een van de kwartierwapens van het wapen Ruijsch, overl. 14 juni 1715, aanwezig op een rouwbord in een kerk te De Bilt.
Bron: 3

Wapenvoerder: Grootvelt
Een van de kwartierwapens van het wapen Wijck, overl. 13 mei 1657, aanwezig op een rouwbord in een kerk te Wijk bij Duurstede.
Bron: 3

Wapenvoerder: Grootvelt
Eén van de acht kwartierwapens van het wapen Stoutenborgh, rouwbord te Rhenen, 1641.
Bron: 4


Bron 1:
CBG, GHS 50C03, Reinier van Heemskerck, Waapen boeck van adelijke en aanzienelijke famiellien in de 17 provintien van de Nederlanden. Alle uit de waapens en grafzarken en cachetten bij een versamelt en op het alphabet gesteld, blz. 73.

Bron 2:
CBG, GHS 50A08, Collection de 2266 armoiries ... de familles nobles et patriciennes des Pays-Bas (ca. 1825), blz. 241.

Bron 3:
CBG, GHS 50D31, M.L. van Hangest d'Yvoy. Grafschriften, rouwborden en kerkglazen in Utrecht, Holland, Gelderland en Noord-Brabant, nagetekend in de jaren 1776-1815, (blz. 10, 14, 123 en 124 volgens copie).

Bron 4:
GHS 50B19, P. Van der Schelling, Genealogie en Wapenen der voornaamste Adelijke geslagten dezer Landen en der zelver Alliantien met hunne couleuren afgemaakt, blz. 45.


Afbeelding: Grootveld02

-------------------------

Heb je onderstaande site al bekeken?
http://www.genealogiezuidoostutrecht.org/

Everardus Rollema - 29 mei 2007 - 23:51

Stuur mij even prive-bericht. ik heb meer informatie over deze familie.

Maarten - 2 jun 2007 - 21:31

Beste Harry,

Zelf doe ik onderzoek naar de Amersfoortse familie Van Grootveld (in de periode voor 1600). Zij hadden (waarschijnlijk) banden met Rhenen via de familie Van Harn. Wellicht zijn er aanknopingspunten. Welke gegevens zoek je in het bijzonder?

Groeten,

Gérard Derks

Uitgeschreven lid - 3 jun 2007 - 22:49

De naam Van Grootveld komt in de 17e eeuw voor in Maurik, Lienden en andere plaatsen in de West-Betuwe. Kijk voor de 15e en 16e eeuw in: A.P. van Schilfgaarde - Inventaris en regesten Archief Heeren en Graven van Culemborg.

Uitgeschreven lid - 4 jun 2007 - 13:00

Beste Gerard,

Ik denk dat je me belangrijke aanknopingspunten biedt. ik doe al lang aan genealogie, maar heb nog niet veel ervaring met dit forum. Vandaar dat ik wat laat reageer, waarvoor mijn verontschuldiging. ik heb momenteel, d.w.z. op dit moment, degegevens nog niet dorect paraat, dat is echter snel te verhelpen.Ruim gemeten, het gaat om de connectie Vosch van Avesaet, en het gaat om het eigendom "De Donderberg"boven Rhenen, en het landgoed te Noorden hiervan, het Grootveld, waarschijnlijk staat daar nu, op een zeer oude plek, het huis Prattenburg. Dit zijn wat globale gegevens ter oriëntatie, exacte gegevens zijn zekerin mijn bezit. Die volgen in verdere corrspondentie (ik moet ze er even bij zoeken.

Mail je mij ?

Met dank en vriendelijke groeten,

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 10 jun 2007 - 17:06

Vriendelijk bedankt voor de reactie en voortreffelijke hulp. Ik kom er weer een stuk verder mee. heel sympathiek van je (u)

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 10 jun 2007 - 17:07

Aan Gerard Derks,

Beste Gerard,

Eigenlijk Gerard, zit ik precies op een contact te wachten zoals jij mij kunt bieden. Mijn voornaamste aandacht gaat nu uit naar gegevens in Renen, waar jij ook in geinteresseerd bent. Zoals je in mijn profiel kunt lezen gaat mijn belangstelling uit, naar een huwelijk Vosch van Avesaet/ van Grootfelt (Grootvelt)

Ik zoek dan ook heel graag contact met je, maar Gerard, hoe doe ik dit ?. Ik heb geen link gevonden, en ook geen verwijzing naar je profiel (als gewoon stervelijk mens kom je nooit in dit leven om een profiel heen, maak het s.v.p. even aan) Als je dat doet, kom ik snel langs, om je duidelijker aanwijzingen te geven.

Met dank voor je moeite,

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 11 jun 2007 - 15:10

Ik doe onderzoek naar Jan van Grootvelt D ong. 1613, B. 1678 Arnhem ? Huwd voor de NH kerk te Arnhem op 11-03-1638 met Anneken Jansdr van Winckel geb. te Nijmegen ong. 1615 B. ong. 1648 Arnhem ? huwd 2e met Anneken Herkmans op 01-01-1649 Arnhem NH.
Jan was Ruyter, hoefsmid.

zoon Jan Jansz D 27-09-1642 te Arnhem vertrekt naar Scheveningen B. 23-09-1727 Schev. is ook hoefsmid. trouwde 2x kreeg 10 kinderen.

Weet u nog wat meer? graag respons.

Groeten,

wilsoonius@live.nl

Uitgeschreven lid - 12 jun 2007 - 10:33

beste Harry,
Zelf ben ik jaren geleden op zoek gegaan naar de stamboom van mijn familie..
Ik ben gekomen in Lienden bij Steven van Grootveld deze was de vader van Willem van Grootveld uit 1643.
Verder ben ik niet gekomen, misschien dat jij nog wat informatie voor me hebt dei me verder terug in de tijd kan brengen.
met vriendelijke groet
Jan van Grootveld

Uitgeschreven lid - 28 okt 2007 - 09:44

Beste Jan,

Een raadselachtige familie, dat blijft het, de van Grootvelds. Zoals je inmiddels is gebleken, Jan, heb ik enkele gegevens verzameld, waaronder wel een paar vroege, rond 1500. Het is me echter nog steeds niet duidelijk hoe ik de route van de familie in de tijd moet traceren. Ik heb om bepaalde redenen voorlopig maar aangenomen dat zij uit Culemborg stammen, maar zoals je wellicht weet, is daar weinig oud archief meer beschikbaar.

Dat jouw van Grootvelds aan de van Lienden's geparenteerd lijken verbaast mij niet zozeer, ik had de van Grootvelds ook inderdaad op een "redelijk hoog niveau" ( bij wijze van spreken, het gaat over maatschappelijk aanzien en dat is zeker betrekkelijk)gedacht.
Natuurlijk wil ik graag met je coresponderen, en sorry dat ik vanwege een aantal persoonlijke omstandigheden wat laat reageer. Ik verzoek je bij deze nogmaals contact op te nemen. Overigens houd ik mij zeer aanbevolen bij een ieder die dit leest, om nadere hulp bij het zoeken naar de weg om oude gegevens over de van Grootvelds te vinden..

Met dank en vriendelijke groeten,

Harry Tuinhout

Uitgeschreven lid - 30 dec 2007 - 16:27

http://home.tele2.nl/jbruin/index.htm
deze link komt op het schevenings museum in scheveningen uit daar is een heleboel bekend over grootveld het is miesschien voor degene wel handig om daar is te kijken of u daar wat meer van de grootvelds kan vinden mijn overgrootvader was een grootveld deze hette jacob en zijn vader heete jan grootvelt en kwam niet uit scheveningen
groet ineke

Uitgeschreven lid - 19 jan 2008 - 20:19

Beste Harry,

Ik lees nu je reactie van 30 december 2007, ik zou graag met je willen corresponderen en gegevens uitwisselen. Ik ben nu geregistreerd bij het stamboomforum

Met vriendelijke groet,

Jan van Grootveld
mail adres janvangrootveld@casema.nl

Uitgeschreven lid - 26 jan 2008 - 09:57

Ik ben op zoek naar de ouders van Steven van Grootvelt en Willemken Roelofse geboren circa 1615/1620. Hun huwelijk is op 23-8-1646 te Rhenen.
Kinderen geboren circa 1650 te Achterberg/Rhenen: Mechteltje en Gosen. Steven was eerder gehuwd met Teuntjen Arisz. Uit dit huwelijk Jantjen en Adriaen.
Alvast bedankt voor de hulp!

Lesley Basten - 21 aug 2015 - 20:53

 

Hoe het geslacht Vosch van Avesaet in bezit van het Grootveld (waarop nu het huis Prattenburg is gebouwd) is niet precies na te gaan.

 

Een reële mogelijkheid is, dat zij van ouds in Rhenen, met name bij het slot Ter Horst, als borchlieden, Richters, betrokken waren.

 

U vindt hen daar nog niet in de latere erfnaam Vosch van Avesaet, maar nog in oorspronkelijk naambezit als familie… van Avesaet.

 

De  VvA-familie kent een huwelijk met een van Grootveld, u vind hierna de exacte gegevens welke ik overneem uit de aantekeningen die worden toegewezen aan Snouckart van Schauburg, (ong 1840) en Collectie van Spaen (ong 1819)bij de Hoge raad van Adel;

 

Johan Vos van Avesaet; hij ontvangt Remissie van Hertog Karel van hetgene hij jegens Johan van Lijnden In Neder-Betuwe gedaan heeft 1529 (rek.. Met zijne vrouw 1538. Is dood op de twee eerste Riddercedulen ux Geertruid die Groot 1538. Zij is weduwe 1546 (alias Grootveld)

 

Uit dit huwelijk  bekend o.a. twee zoons

Hendrik VvA, gehuwd 1562 met  Anna van Eck, Hendrik en Johanna de Grootdr, (Grootveld)zijne volle nicht,

Johan VvA   , gehuwd met Pancvare (Pancratia) van Eck , Hendrik en Johanna de Grootdr(Grootveld), zijne volle nicht;

 

Wel het zijn natuurlijk wonderlijke verwikkelingen, genealogie kent kennelijk geen grenzen.

 

Indien u aansluitend meer nieuws vindt over, het bovenstaande verneem ik het graag. Ik heb gegevens om dit verder uit te zoeken, door tijdgebrek is het er nog niet van gekomen.

 

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest,

 

Met vriendelijke groeten,

 

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 29 sep 2015 - 15:20

Hallo,

Uit het bovenstaande huwelijk van Hendrik Vos van Avesaet en Anna van Eck, stamt één van mijn voorouders. Omdat beide neef en nicht waren stam ik dus op 2 manieren van de familie Van Grootveld af.

In 1466 leefde er in de Nedebetuwe 7 personen van deze familie: Jan, Gerit, Wolter, Steven, Rutger, Dirk en Goissen van Groitfelt. Voornamelijk in en rond de plaatsen Lienden en Meerten.

De moeder van Anna Hendriks van Eck, Janna van Grootvelt lijkt in 1550 in Rhenen te wonen. Maar over Rhenen heb ik geen overzicht welke leden van die familie hier leefde, ook is het nog onbekend uit welke tak van de familie Van Eck Hendrik kwam.

Zijn er ondertussen misschien aanvullende gegevens?

Vriendelijke groeten,

Remco van den Heuvel

Remco van den Heuvel - 13 aug 2017 - 12:39

Beste Remco,

Met belangstelling je bericht gelezen. Ik ben sedert 1984 bezig met een algehele reconstructie van de genealogie Vosch van Avesaet, etc, verre voorouders van mijn vrouw. De dubbele afstamming, zoals door jou aangehaald, is dus ook de hare. Je stelt een ogenschijnlijk eenvoudige vraag, maar het onderwerp is door de veel resultaten die het onderzoek ons (mij) opleverde, minder eenvoudig te omschrijven, of hier te herhalen... Dat komt door de overstelpende hoeveelheid gegevens, die zich over vele eeuwen uitstrekt.

Om daar dan een algeheel verslag van te maken kost veel dagen en uren.

Ik wil je beslist graag van dienst zijn, maar dan zou je gerichte vragen moeten stellen. Dit namelijk voorkomt vage antwoorden, waarmee jij niets kunt, en niets aan hebt, en waaraan ik dan heel veel tijd zou moeten besteden.

Die tijd heb ik dringend nodig voor eigen publicaties en kan helaas, door overige tijd beperkende persoonlijke  omstandigheden, niet simpel aangeleverd worden.. Mijn archief bestrijkt vele eeuwen,... daarom mijn vriendelijk verzoek aan jou.

Beperk je s.v.p. tot de vragen die je werkelijk, bij eigen onderzoek, direct verder kunnen helpen. (V.v.A dan wel Grootvelt?)Stel dan beperkte vragen, die voor jou richtinggevend zijn , en die jouw persoonlijk onderzoek , qua zoekrichting, verder  kunnen  helpen. Doe dit welbewust heel beperkt. Zo mogelijk, ( De genealogie van Grootvelt en van Avesaet,  is door o.a.de vele schrijfvarianten nogal ingewikkeld) , wil ik je met antwoorden, zo ik die heb, (het is mijn ervaring dat wij nooit iets met "zekerheid" kunnen vaststellen, en dat veel nog niet bekend, of ontsloten is, in deze vroege tijd) graag van dienst zijn.

Laat  niet ontmoedigen, de aanhouder wint. Dit is een hobby met vele misvattingen en valkuilen, beslist  tijdrovend, ook voldoening gevend. Ik hoop nader van je te vernemen. Met vriendelijke groeten,

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 14 aug 2017 - 10:55

Beste Harry,

Zo te horen ben je al veel langer met het onderzoek van deze familie(s) bezig als ik. Pas een maand geleden ontdekte ik af te stammen van Hendrik Vos van Avesaet, zoon van Hendrik x Anne van Eck. Zo zit ik met vele vragen, maar ik zal het aantal beperkt houden.

De genealogen Snouckart van Schauburg en Van Spaen, hebben Hendrik en Anne, opgevoerd als volle neef en nicht. Dit maakt Geertruid van Grootvelt en Janna van Grootvelt tot zussen. Echter in het handschrift van Van Rhemen (7G fol. 45v) zijn Hendrik en Anne opgevoerd als achterneef en nicht, helaas zonder de ouders te noemen. Is de neef/nicht aanduiding gebaseerd op een aanname of op een vermelding uit een originele bron?

Met vriendelijke groeten,

Remco van den Heuvel

Remco van den Heuvel - 15 aug 2017 - 18:41

Naar aanleiding van bovenstaande heb ik een vraag: Bart van Grootveld, geb. voor 1726 in Lienden is getrouwd met Judith de Haas op 01-05-1746 in Lienden. Hun kinderen heb ik in beeld maar ik ben op zoek naar hun voorouders, uiteraard met bronvermelding. Behoren deze personen ook tot jullie zoekgebied?

Femke A.S. Nijveldt - 15 aug 2017 - 20:51


Ter overweging: 6.10.1725 doop Lienden:
​Den 6 Zaterdag proefpredik. twee kinderen gedoopt, een soon van Hendrick van de Bleeck de Smit, en Jenneken van ......, genaemt Bart, gegeven door ....., vr. van Schepen Wouter van Grootveld" etc.

G.Karssenberg - 15 aug 2017 - 22:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu