stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Opsporing gezocht van Johannes Philippus Pauli



Profiel afbeelding
Sedert 1974 ben ik een onderzoek gestart naar onze familienaam Pauli. Helaas door omstandigheden enkele jaren het onderzoek stopgezet maar de verslaving van mijn hobby neemt zijn oude vormen weer aan. In mijn bezit zijn diverse families Pauli - Poulie vanuit heel Nederland, echter vele ontbrekingen nog daarbinnen, en zeker wat de laatste jaren betreft. Mijn eigen familie vind zijn oudste oorsprong binnen Nederland in Vlissingen, waarvan de meeste nazaten nu nog wonen in Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn en Meppel.
Mijn oudst bekende voorvader uit Vlissingen werd geboren te Dachsenhausen in Duitsland. In oude militaire archieven wordt hij vermeldt als volgt: Philipp Pauli uit Dachsenhausen bij Darmstat. Hij trad op 27 jarige leeftijd op 3 oktober 1747 in Schaumburg in dienst van het Regiment Oranje Nassau als gewoon soldaat, nadat hij eerder in Hessen had gediend. Hij verliet dit Regiment op 14 februari 1759 in Tholen. Hij was Luthers. en was op dat moment ongehuwd.
Nadat hij vanuit Duitsland met het leger naar Nederland kwam, is hij vervolgens in de jaren 1750, 1752 en 1753 te Maastricht, waar hij 4 kinderen liet dopen waarvan twee overleden. Daarna is hij getraceerd in Leeuwarden als lidmaat van de Lutherse kerk in 1754, vervolgens uit dienst in Tholen en liet hij in 1761 een zoon dopen te Vlissingen. Vanaf dat moment is van hem zelf het spoor bijster.Wellicht is hij ook korte tijd gelegerd geweest in Zwolle.
Een huwelijk is niet teruggevonden, maar volgens diverse akten is hij gehuwd geweest met Eva Magrita (Margaretha) Schmidin Smit(h). afkomstig uit Robershoffen in Hessen bij Darmstadt. Zij huwde als weduwe van Johannes Philippus Pauli op 8 april 1775 met Hendrik Krassenberger jongeman uit het Damstadtschen. Op dat moment had zij 1 zoon welke geboren werd op 15 juli 1761 te Vlissingen. Over de andere kinderen welke in Maastricht en verder zijn geboren is verder niets meer bekend op dat moment. Na jaren onderzoek ben ik sinds kort erachter dat Eva Magrita met de familienaam Smitte te Vlissingen is begraven te Vlissingen 23 mei 1792. Haar tweede echtgenoot Hendrik Krassenberg (Knutsenberger) overleed aldaar op 70 jr. leeftijd op 19 januari 1810.
Betreffende het echtpaar Pauli'/Schmidin heb ik vele contacten gehad in Duitsland, echter doordat het Schloss Schaumburg in privé handen terechtgekomen was, is het moeilijk verdere gegevens aldaar te vinden. Maar wellicht is er hier in Nederland nog het een en ander in privécollecties terug te vinden betreffende Maastricht, Leeuwarden, Zwolle, Kampen of verder.

Uiteraard ook verdere aanvullingen betreffende de door mij gezochte namen zijn altijd van harte welkom, hoe klein de informatie ook is.

De diverse families welke verder in mijn bezit zijn hebben totaal niets met elkaar te maken. Dit zijn families uit Den Haag - Roermond - Waubach en omg. - Sprang-Capelle en verdere kleine nog niet in te passen generaties. Daarbij een stamboom van de familie Poulie te Rotterdam. Ook deze familie is afkomstig uit Duitsland en stammen ook af van de schrijfwijze Pauli.

Wie o wie helpt mij aan verdere informaties

Robert Pauli - 8 aug 2007 - 00:06

vervallen

Henk Elsinga - 8 aug 2007 - 11:44

Hallo Henk Elsinga,

Velen dachten in het begin dat het echt een Italiaanse naam was, omdat deze daar ook veelvuldig voorkomt, het is eigenlijk een verlatijnisering van de naam Paulus. Er is in Rotterdam en omgeving een uitgebreide familie Paul, welke allen afstammen van een familie Paulus uit Stettin en later doorgingen met de naam Pauli. De nederlandse tak werd Paul.

Het is mij bekend waar Dachsenhausen ligt, maar het werd in die periode aangegeven onder het resort Darmstädtchen.

In Nederland is er ook een familie Pauli ontstaan in Hilvarenbeek, doordat een zwarte Negerslaaf (in dienst van de Hr.Cornelis Bles) die werd geboren op de Kust van Guinee, werd gedoopt met de naam Johannes Pauli.

De meeste families, waarvan van Duitse en zelfs Poolse oorsprong, welke zich hier vestigden kwamen hier doordat zij in dienst waren van diverse regimenten van Oranje Nassau.

Echter de Johannes waar ik naar op zoek ben, is volgens alle militaire gegevens geboren in Dachsenhausen, maar is daar alsmede in de omgeving niet terug te vinden in doopakten.

In elk geval nog bedankt voor de tip van de VOC.

Groetend Robert Pauli

Robert Pauli - 8 aug 2007 - 13:01

vervallen

Henk Elsinga - 8 aug 2007 - 22:18

Hallo Henk Elsinga,

De bewuste Johannes Philippus Pauli uit Reidenbach/Usingen was mij bekend, maar omdat de naam van de vader Andreas totaal niet vernoemd werd in latere generaties heb ik deze even op reserve gezet, maar is zeker wel een interessant persoon.
Wat betreft de plaats Smitten of Smittin, dat is geheel nieuw voor me en zeker interessant. De geboorteplaats van Eva Magrita Schmidin wordt ook aangegevens als Robbershofen (Rupertshofen). Dus dat is het uitzoeken waard.
De verdere gegevens in dit grote puzzelstuk heb ik even op een rij gezet. Ik ben ook een echte puzzelaar, maar er ontbreken vele stukjes.

---------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------- ---------------
Eva Paulij
Begraven te Maastricht 26-4-1750 Groote Graght
(vernoemd naar moeder?)
-----
Begraven te Maastricht 5-12-1750
Kind van Philip Pauli (soldaat Regiment Orange Nassau)
Ned. Hervormd
-----
Johan Wilhelm Paulij (vernoemd naar vader en getuige)
gedoopt te Maastricht 7-5-1752
zn van Johan Philip Paulij (geboren in Dachsenhausen in Darmstadtschen) en Eva Margaretha Schmidin (geboren Robbershofen in Hessen)
-----
Georg Conrad Paulij (vernoemd naar 2 getuigen)
Gedoopt te Maastricht 1753/54
zn van Johan Philip Paulij (geboren in Dachsenhausen) en Eva Margaretha Paulij (geboren in Robershoffen in Hessen)
Aldus doopacte
-----
Lidmaat 21-7-1754 Leeuwarden
Evang. Luthers
Joh. Philip Pauli (Uyt het Darmstads)
-----
Johannes Philippus Pauli
geboren Vlissingen 15-5-1761
zn. van Johannes Philippus Pauli (Dachsenhausen) en Eva Magrita (Margaretha) Schmidin / Smit(h) / Smitte
Eva Margrita huwde als weduwe op 8 april 1775 met Hendrik Krutsenberger (Kratsenberg/Krassenberg), j.m. uit het Darmstadtschen.

-----
(nog twee personen met bekende voornamen maar onbekend)
Magrieta Paulie
Geb. te Kampen 1772
Overleden te Kampen 3-2-1842
was gehuwd met Pieter Bernard Aleijer
-----
-----
(Onbekend)
Johan Philip Pouly/Poulie
geboren te Zwolle 25-8-1746
Overleden aldaar 13-5-1815
Rentenier (oud rentmeester)
-----

Robert Pauli - 10 aug 2007 - 14:45

Helaas kan ik je niet helpen met Johannes Phillipus Pauli, maar ik wil even laten weten dat ik de familie Pauli uit de omgeving Den Haag onderzoek.Er is een link met Rotterdam via Willem Frederik Pauli geboren 1882 te Rotterdam, hij was de zoon van Cornelis Lambertus Pauli geboren 21-04-1840 in Den Haag.Ik hoop dat je wellicht iets met mijn informatie kunt doen

Frank Rietman - 25 mar 2015 - 15:12

Hallo Frank,

Ik ben sedert 1974 actief met het onderzoek naar allen met de familienaam Pauli. Wat betreft de Haagse familie Pauli bezit ik zeer veel gegevens met daarbij copies van actes en fotomateriaal. Deze tak gaat terug tot plm 1700. Zoals je in mijn profielgegevens heb kunnen zien bezit ik zowel families uit Den Haag, Rotterdam, Brabant, Limburg alsmede uit buitenland. Wil je zelf iets meer weten kan je me een privé bericht zenden. Doordat ik niet erg actief ben de laatste tijd op het stamboomforum is de reden van mijn late reactie. Mijn eigen tak betreft Rotterdam, Amsterdam en Zeeland .

Met vriendelijke groeten - Robert Pauli

Robert Pauli - 22 nov 2015 - 05:43

Robert,

welkom terug, ik miste jouw bijdragen al een tijdje. Onderstaand bericht is jouw bekend. Wij correspondeerden daar al eerder over en is een aanvulling voor de andere Pauli onderzoekers.

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog "namen"  de Engelsen de duitse kolonies over. Ik denk hierbij aan zuidwest Afrika [Namibië], Tanzania en Samoa. Dit laatste is een eiland in de Pacific/ Stille Oceaan. Hier huwden duitse ambtenaren en kolonisten met inlandse vrouwen. Na begin 1970 kwamen Samoan mannen als gastarbeiders naar Nw Zeeland toe. Als gevolg hiervan kom ik een aantal gezinnen Pauli tegen in Auckland. Er wonen onderdehand meer Samoans in Auckland, dan in Samoa.

jan achterberg - 22 nov 2015 - 08:00

In 1828 is Johannes Baptista Paulij geboren.

Hij is overleden in 1901.

Hij was gehuwd met Magaretha van der Velden overleden 1n 1903

Hij had een zus Benoite.

Ook zijn moeder heette waarschijnlijk zo.

Ik ben nog op zoek naar zijn vader. Wel weet ik dat deze waarschijnlijk geboren is in 1791

Zijn zoon heette eveneens Johannes Baptista en is geboren in 1866 en overleden in 1942 in Breda.

Joh. Bapt. (2) was gehuwd met Maria van Overbeek die leefde van 1867 tot 1952.

Joh. B. had o.m. een zus Catharina Theodora., die leefde van 1863 tot 1940.  

Frans van Oostrum - 1 feb 2016 - 13:13

Bruidegom Joannes Baptista Paulij
Leeftijd 24
Geboorteplaats Mechelen (België)
Vader bruidegom Hubertus Josephus Paulij
Moeder bruidegom Joanna Sibilla Margareta Titulaer
Bruid Margaretha van der Velden
Leeftijd 23
Geboorteplaats Leiden
Vader bruid Theodorus van der Velden
Moeder bruid Adriana Schram
Datum huwelijk 23-05-1853
Plaats Breda
   
Bron Huwelijksregister Breda 1853
Toegangsnr. 50
Inv.nr. 1233
Aktenummer 48
Diversen Bruidegom geboren circa 1829 Bruid

Robert Pauli - 1 feb 2016 - 14:29

Het lukte mij helaas niet de overlijdensakte van Joanna Sibilla Margaretha Titulaer hier te plaatsen. Zij overleed 25-02-1852 te Breda. Ik moet nog meerdere gegevens bezitten, maar zal dit vanavond verder even nazoeken.

 

Groetend - Robert

Robert Pauli - 1 feb 2016 - 14:42

Bedankt, Had ik zelf inmiddels ook uitgezocht op stadsarchief Breda.

Frans van Oostrum - 1 feb 2016 - 15:08

Omdat de familienaam Po(u/l)le(t) e.d. - zie mijn profiel - en Pauli qua schrijfwijze elkaar (be)naderen, heb ik ooit een boek over een/de genealogie Pauli aangeschaft. Moet ook nog informatie over de familie Poulie Wilkens o.i.d. in een oude mail hebben vastliggen.

Met vriendelijke groeten,

Martin Jongkoen (Zwolle/Overijssel)

Martin Jongkoen - 1 feb 2016 - 15:39

Ben inmiddels ook achter de geboortedatum en plaats van Joanna Sibillia Titulaer:

Geboren in Venlo in 1805.

Waarschijnlijk heeft haar man, Hubertus Josephus Pauli, geboren in 1800 in Charlois, een broer die Johannes Hendricus Cornelis, heette en evenals zijn broer militair was en geboren is op 7 augustus 1791 in Maastricht en overleden in Batavia op 27 september1843.

De nakomelingen van J.H.C moet je in Indonesië zoeken.

Frans van Oostrum - 3 feb 2016 - 14:58

Hallo Frans,

Ik weet niet welke gegevens jezelf nog precies naar op zoek bent. Heb diverse oude papieren teruggevonden met gegevens. Hubertus Joseph Paulij was een buitenechtelijk kind van Marie Agnes Paulij. Hij zou gedoopt zijn op 05-03-1800 te Charlois (echter niet terug te vinden via de boeken). Deze gegevens komen vanaf zijn akte van overlijden te Norg d.d. 18-11-1863 (aktenr. 142). Marie Agnes nergens anders nog teruggevonden. Het is mogelijk dat de aangevers van overlijden fouten hebben gemeld. Is wellicht bij je bekend wie de ouders waren van Johannes Hendricus Cornelis? Verdere kinderen van Hubertus Joseph met Titulaer bezit ik ook diverse gegevens van.

 

Groetend - Robert Pauli

Robert Pauli - 3 feb 2016 - 18:00

Hallo Martin Jongkoen,

Ik vermoed dat het boek welk je ooit hebt aangeschaft Betreft het geslacht PAUL(I), samengesteld door Paulinus Paul en Wouter Paul in 1979? Mocht het een ander betreffende ben ik zeer benieuwd. Ik kan me herinneren dat wij jaren geleden reeds contact hebben gehad via het stamboomforum, met de suggestie over een familie Polet te Vlissingen en daarbij ook betreffende de familie Poulie/Wilkens.

Groetend - Robert

Robert Pauli - 3 feb 2016 - 23:10

Beste Frans en andere forumleden - Het lijkt mij verstandig om verder te reageren op het andere topic welke Frans heeft aangemaakt:   https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/55893/1

Dit om onnodige dubbele zoekacties te voorkomen.

 

Groetend - Robert Pauli

Robert Pauli - 3 feb 2016 - 23:39

Hallo Robert P.,

Het is inderdaad dat boek. Het vermeldt:

  • Als stamvader Paulus zv Paulus 1313 Ratsherr in Settin.
  • Als stamvader van de Nederlandse tak Johann Pauly (Greifenberg 23/05/1752 - Zevenhuizen 19/08/1835) landbouwer, gemeenteraadslid van Zevenhuizen x Zevenhuizen 10/04/1785 Anna Strijdhorst (Zevenhuizen 04/11/1764 - Zevenhuizen 28/11/1825).

De familienaam gaat dus terug op de voornaam Paul(us). Dat beweert het Meertensinstituut onder aanroeping van ongenoemde Fransen en zonder bronvermelding ook van de familienaam Pol(l)et. Volgens familieonderzoeker Ton Polet uit Oud-Beijerland gaat de familie terug tot Lille/Rijssel e.o. rond 1250.

In mijn bezit is tevens "Het Geslacht Poley" door A.W.E. Dek, dat de nodige witte vlekken vertoont. Verder onderzoek heeft tot voor een paar jaar geleden verricht Ad/Adriaan Cornelis Poley (1952) dominee te Arnhem. Familiewortels liggen eveneens in Lille; stamvader Nederlandse tak kleermaker Philibert kwam via Canterbury in 1630 als Waalse Lidmaat te Middelburg.

Martin Jongkoen - 4 feb 2016 - 19:59

Hallo Robert, Ik heb de gegevens ook van de overlijdensakte van Hubertus Josephus uit Norg. M.vr.gr. Frans

Frans van Oostrum - 4 feb 2016 - 23:14


Na verder onderzoek kom ik toch terecht bij de Rotterdamse familie Paulij.

Frans van Oostrum - 1 mar 2016 - 14:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu