stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Jan en Jannitge Jansz Aelbrechts Noordende/Noortende/Van der Meer/Vermeer, (tak Berkel & Rodenrijs)



Profiel afbeelding

Nu volg ik het ff niet meer.

Maria Pietersz van Noort x met Arij Willemsz van Rijt volgens het volgende

http://vanvelthoven-vanrijt.nl/wp-content/uploads/2014/01/VIn.pdf

Saskia Hendriks - 11 jan 2017 - 12:17

(gesworens: Maerten Jansz. Rooboll en Anthonis Jorrisz.) 25-5-1645: Comp. Cornelis Aelbrechtsz. van der Meer voor hem zelf en Pieter Lourisz. van Noorden als getrouwd hebbende Neeltgen Aelbrechtsdr. van der Meer, kinderen van Aelbrecht Jansz. zal. en mede-erfgenamen van Maritgen Jansdr. wed. en bij testament boedelbezitster was van Jan Aelbrechtsz. beide zal. gewoond hebbende en overleden zijnde in het Noordeinde van Berckel, en hebben verkocht aan Dirck Adrijaensz. Ouwerkerck wonende binnen de stad Schiedam een stuk land gelegen in Vlielant in Pijnacker te verongelden voor 4 morgen gekomen van de Oude en Nieuwe Kerk binnen de stad Delft en daarna onder andere bij erfenis ab intestato uit de boedel van Vranck Jansz. zal. gewoond hebbende in Roodenrijs in het ambacht Berckel. 

Bron

http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1208&type=source

Saskia Hendriks - 11 jan 2017 - 12:25

Hey Saskia ik zie dat je weer met een aanstekelijke gedrevenheid hebt gezocht voor me, wat ontzettend lief van je. Alleen ik denk dat je het laatste uittreskel dat je hier post beter als eerste had kunnen bekijken en plaatsen, dan hadde kunnen zien de Aelbrechtsz Jans dus waarschijnlijk al in 1645 al was overleden (inderdaad die van mij ook rond die tijd) maar dat er bij die van jouw maar 2 kinderen worden genoemd respectievelijk Cornelis Aelbrechtsz en Neeltgen Aelbrechtsdr. En al hadde een Jan Jansz Aelbrechts kunnen ontdekken dan hadden we die Jan Jansz Aelbrechts (die dus niet bestaat omdat er dus alleen een Cornelis en Neeltgen waren) ook nog moeten kunnen plaatsen in een huwelijk met Maertge Gangers. Dus of we moeten alsnog bewijzen dat jouw Aelbrecht Jansz een zoon heeft gehad Jan heeft gehad en we moeten dan ook nog eens bewijzen dat juist die Jan met Maertge Gangers was getrouwd of we zullen toch echt op zoek moeten gaan naar een andere Aelbrecht en een andere Jan Aelbrechts

Jermaine van der Meer - 11 jan 2017 - 14:24

Ik weet het. Kwam er ook achter. Het is in ieder geval een lastig en ingewikkeld geheel, maar wel een leuke puzzel op zich, hou ik wel van.

Ik ga nu eerst nog even terug naar Jan, Jannetje, Leendert enz om te kijken of ik daar nog wat kan vinden.

Ik ga eens stap voor stap Jan, Jannetje enz eens onder de loep nemen....dus wordt vervolgd in ieder geval.

En toch is er een band richting Berkel en Rodenrijs....met de laatste gevonden gegevens.

Gr

Sas

Saskia Hendriks - 11 jan 2017 - 15:08

Ben nog zoekende, maar dit is in ieder geval wel fam van Maertje Gangertsdr, 

Neem het volgende door, misschien heb je er nog wat aan.

Komt in ieder geval een Gangert Jansz Vermeer gehuwd met Grietje Huijgensdr van der Scheer in voor

En ook de halfzussen van Jan en Gangert Jansz Vermeer :  Annetje en Marritje Ariensdr van der Wijck in

voor.

http://appl.gemeentearchief.rotterdam.nl/docs/archieven/index_notarieel_berkel_1670-1727.pdf

Saskia Hendriks - 11 jan 2017 - 15:39

Hey Saskia het is inderdaad een leuke puzzel, in je link staat niks vermeld over de naam Gangert of Gangers doch de indexen en ook de half broers en zussen van Jan en Gangert van de Van Wijcks/Van Berckels zijn me bekend (zie de omschrijving in m’n onderwerp)

 

Denk jij dus dat Adryaen Ganggertsz & Marritgen Cornelis de ouders waren van Gangert Adriaansz, dit vraag ik omdat ik voornoemde personen eerder uittreksels van je heb gezien hier op dit forumonderwerp?

 

Nu we op zoek moeten naar een andere Aelbrecht en z’n gezin en heb ik dus het kohier van het Monnikengeld van Berkel & Rodenrijs 1591-1598  bekeken, met het volgende resultaat dat ik bij de 18e hoeff inderdaad een Jan Aelbrechtsz tegen kom maar of hij nu familie van Lenart Vranckensz is door mij niet op te maken uit het stuk. Waar al die hoeven liggen of gelegen moeten hebben is mij ook niet bekend zodat ook hierbij nog wat informatie van andere welkom is.

 

We komen bij 18e hoeff sowieso al een Jan Aelbrechtsz tegen en wellicht was Neeltgen Aelbrecht Aertsz die bij de 20ste en 21ste hoeff voorkomt zijn zus, mocht deze hypothese kloppen dan moeten zij de kinderen van Aelbert Aertsz zijn. Deze Aelbert Aertsz staat weer vermeld onder de hoeff genaempt die Gemeen Hoern, maar waar deze hoeve lag zou ik ook wel graag willen weten?

 

Hieronder het register:

 

Register van de hoeven in Berckel gelegen waer wuijt men mach collecteren ende ontfangen van de ingelanden des voorsz. ambochts den erfftijns genaempt ’t monnickengelt ’t  welck toecomt ’t convent van IJselsteijn. Vernieut anno 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598. 

 

De 1 hoeff genaempt die Gemeen Hoern daer wuijt gaet 3 L. 19 sch. 3 d

 

Cornelis Cornelisz. van Dirck Claesz. van Adriaen Allertsz. Molenaer van Aelbert Aertsz. 14 hont 8 sch. 4 d. 

 

De 18e hoeff

Jan Aelbrechtsz. van Lenart Vranckensz. van Vranck Lenartsz. 11 hont 2 sch. 10 d.

 

De 20e hoeff

Neeltgen Aelbrecht Aertsz. wede 5 hont ende 3 margen 1 hont 7 sch. 3 d

 

21e hoeff

 

Neeltgen Aelbrecht Aertsz. wede 2 L. 2 sch.

Link: https://sites.google.com/site/hvarchieven/overige-bronnen/ob-subpagina-4

 

Hieronder heb ik ook nog wat leuke uittreksels voor je Saskia van Jan Jansz Van der Meer (mijn voorvader die dus met Maritje Jansdr Vuyck was getrouwd), en zijn halfbroers uit de familie Van Wijk/Van Berckel:

 

Vranck Corssen van der Wijck, wonend te Berckel, opnemer van het bedrag met zijn broer Arien Korssen, eveneens wonend tot Berckel en Jan Jansz Vermeer, wonend in Schieveen als borgen, bekennen aan Arien Ariensz Kleijn, wonend in Berghsenhouck en Arien Leendetsz Post, wonend tot Overschie, als voogden over de nagelaten weeskinderen van Cornelis Ariensz Kleijn en Aefge Leendersdr 300 gulden schuldig te zijn. 20/05/1670 Schuldbekentenis

 

Arien Korssen te Berckel en Huybert Cornelisz Boertge, ook daar wonend, voogden over de weeskinderen van Pleuntge Korssen, bekennen een schuld van 1.200 gulden te hebben aan Arien Ariens Kleyn te Bergschenhouck en Arien Leenderts Post te Ouwerschie, voogden over de weeskinderen van Cornelis Ariens Kleyn, ter zake van een lening. 20/05/1670 Schuldbekentenis

 

Arien Ariensz Kleijn en Arien Leendertsen Post, wonend tot Overschie, als medevoogden over de kinderen van wijlen Cornelis Ariens Kleijn en Aefge Leenderts verhuren aan Jan Jansz Vermeer, wonend in de ambacht van Overschie en Schieveen, een huis en schuijr met 24 morgen land,
gelegen in Schieveen en Sestienhoven in de ambacht van Overschie, totaal voor 516 gulden jaarlijks, met diverse verordeningen, waar de huurder zich aan te houden heeft.
Borg stellen zich Jan Cornelisz Vuijck, schoonvader van de huurder, wonend in Schieveen en Arien Corssen Berckel, vader van de vrouw van de huurder, wonend tot Berckel. 20/05/1670 Verhuur

 

Jan Jansz Vermeer wonend in de ambacht van Overschie in Schieveen verklaart.
N.B. akte is niet afgemaakt en niet ondertekend. 20/05/1670 Attestatie of verklaring

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 12 jan 2017 - 00:03


Hey Saskia in 1610 blijkt die Adriaen Gangertsz (de schoonvader van Annetge Adriaansz dus) in Benthuizen te wonen en dat de opa van Gangert Adriaansz dus waarschijnlijk ook weer Adriaan Gangertsz moet hebben geheten

 

Weesboek Zevenhuizen1607–1620

 

25-1-1610: Comp. Betgen Willemsdr. weduwe van Barent Jansz. geassisteerd met Adriaen Gangertsz. wonende tot Benthuizen en Arris Dircxsz. ver..al? wonende tot Zevenhuizen haar voogden in deze, en bekende uitgekocht te hebben haar acht kinderen bij de voorsz. Barent

Jansz. staande huwelijk geprocreerd genaamd Jan Barentsz. man en voogd voor hem zelf, Marritgen Barentsdr. oud 20 jaar, Niesgen Barentsdr. oud 18 jaar, Lijseth Barentsdr. oud 16 jaar, Aeltgen Barentsdr. oud 15 jaar, Willem Barentsz. oud 12 jaar, Ariaentgen Barentsdr.

oud 9 jaar en Cornelis Barentsz. oud 7 jaar of elk daaromtrent, en dat jegens Lenert Jansz. wonende tot Reewijk die met hem gevoegd had Jan Jansz. van Reeuwijck woonachtig tot

 

f. 50 d.d. 12-6-1612: Comp.

Marrichgen Cornelisdr. weduwe van Adriaen Gangertsz. wonende

in het zuideinde van Zevenhuizen omtrent het dorp geassisteerd met Willem Cornelisz. van Moordrecht haar broeder en voogd die met hem gevoegd heeft gehad Wouter Pietersz. tot ...?

en bekende uitgekocht te hebben haar drie weeskinderen bij de voorsz. Adriaen Gangertsz. in echtelijke staat geprocreerd, genaamd Dieuwertgen Adriaensdr. oud Kerstavond 1612 nu toekomende 7 jaar, Marritgen Adriaensdr. oud St. Jacob mede toekomende 5 jaar en Heijltgen Adriaensdr. oud Vrouwendag 1612 lestleden 2 jaar, en dat jegens Gangert Aertsz. als bestorven bloedvoogd van de voorsz. kinderen met hem adjunct hebbende Gerrit Jacobsz. van

Vleuten als beneffens de voorsz. Gangert Aertsz. bijgevoegde voogd van dezelve kinderen, en dat van alle erfenis zulks als het de voorsz. kinderen door het overlijden van haar zal. vader aanbestorven is.

 

[1959]

f. 106v d.d. 16-12-1616: Comp. Thijman Dircxsz. weduwnaar en boedelhouder van Pleuntgen Jansdr. en bekende uitgekocht te hebben zijn drie kinderen die hij staande huwelijk uit de voorsz.

Ploentgen Jansdr. heeft verwekt, genaamd Dirck Thijmansz. oud 4,5 week voor mei 1616 12 jaar, Jan oud Jaarsdag 1616 8 jaar en Leentgen Thijmansdr. oud 3 weken in meimaand 1616 4 jaar, dit jegens Cornelis Willemsz. Olshoorn gevoegd met Adriaen Adriaensz. Gangertsz. als moederlijke omen nomine uxoris en zulks bestorven voogden over dezelve kinderen, van al haar moederlijke erfenis.

Jermaine van der Meer - 13 jan 2017 - 10:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu