stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Jacob Jans X Hendrikje Gerrits (rond 1700 Heerde)



Profiel afbeelding

In dit bericht wil ik 2 verschillende vragen stellen:

Ik heb wat problemen met een transriptie in het doopboek van Heerde. Dit was mijn startpunt: k zocht de doop van Klaas Jacobs (X Rijkje Jans). Dit was hun huwelijk: 

# Jacobs, Claas, jongeman van Wapenveld
ondertrouwt op: 22 8 1731 trouwt op: 14 10 1731 met:
Rijkje Jans, jongedochter in `t Merkland

Kinderen: Berendjen, Hendrikjen, Janna, Gerritje, Jacob en Jan (ik heb dacht ik al eens een vraag over dit stel gesteld, maar dan in verband met Rijkje, nu is de focus dus op Claas)

Ik kan een doop vinden van een Claas: 

Klaas
Jacob Jans (verm. Jacob Henrixs wedr)
Henrikje Gerrits
doop: 17 4 1701

Claas
Jacob Jans (verm. Jacob Henrixs wedr)
Henrikje Gerrits
doop: 3 4 1712

(transricptie dopen Heerde)

De beheerder van de website van de transcripties Hattem/Heerde kon mij niet vertellen waarom dat gedaan was en hij vertelde dat deze vraag ook onbeantwoord zou blijven: persoon overleden of onbereikbaar. In het origineel staat alleen Jacob jans, Een huwelijk tussen Jacob Jans en Henrikje Gerrits heb ik niet gevonden. Wel een huwelijk in 1694 met Jacob hendrix

Henrix, Jacob, weduwnaar tot Heerde
ondertrouwt op: 28 4 1694 trouwt op: 0 0 1694 met:
Henrikje Gerrits, jongedochter van Welsen (transcriptie Huwelijken Heerde)

Kinderen van dat huwelijk heb ik wel gevonden:

Gerritje
Jacob Henrix
Henderikje Gerrits
doop: 1 9 1695

Sara 1697

Maar vanaf jan (1699) heet Jacob jans

Jan
Jacob Jans (verm. Jacob Henrixs wedr)
........ ........
doop: 5 2 1699 (dit gaat om dezelfde jacob denk ik, want in de doop eronder is Hendrikje Gerrits die daar de vrouw van Jacob Jans genoemd wordt, getuige)

Klaas (1701), Koendert (1703), Jutte (1706) en dan Klaas (1712)

In elk geval is bij alle dopen vanaf 1699  de man die met Hendrikje Gerrits kinderen krijgt Jacob jans genoemd (zie ook boven) met dan in de transcriptie de aantekening dat waarschijnlijk Jacob Hendrix bedoeld is). Ik heb geen huwelijk tussen een Jacob Jans en een Henrikje Gerrits kunnen vinden.

Vragen dus: wat moet ik met het patroniem? En de aantekening daarover? Is het een persoon en heet hij dan Hendrix of Jans? (nogal van belang voor voorgeslacht zoeken)

Dan vraag 2: Deze jacob wordt op verschillende websites Bijsterbosch (http://www.pietheres.nl/Genealogie%20Bijsterbosch.htm#p1099510159) genoemd, maar ik snap niet zo goed waarop dat gebaseerd wordt. Ook wordt er een zoon Roelof in dit gezin geplaatst waarvan ik de doop niet kan vinden en er mist de doop van de Gerritje die ik wel vind. Blijkbaar wordt aangenomen dat het om twee stellen gaat? (Jacob Hendrix en Jacob Jans) Ik heb gekeken in het oud-notarieel boek van Hattem (online), alle dopen van dit stel gezocht en nooit bijsterbosch erbij gevonden. Op grond waarvan wordt deze man door anderen als Bijsterbosch aangeduid? Ik kon daar niets over vinden, of zoek ik niet goed? Is het stel elders getrouwd en verklaart dat waarom de vernoeming niet klopt? (geen Jacomina bij de kinderen en mogelijk ook de doop van de genoemde Roelof elders) 

Zwenny - 16 apr 2017 - 14:46 (laatst bijgewerkt 4 aug 2019 — 10:38 door auteur)

Ik kan me voorstellen dat een van de twee (dus of Henrix of Jans) direct verwijst naar zijn vader en de ander een versteend patroniem van vaderskant of moederskant is. Maar het blijft giswerk zolang dit niet verder is uitgezocht.

U geeft aan ooit Bijsterbosch erbij gevonden te hebben. Is dat ook wat u bedoelt? Zo ja, dan lijkt het me goed de gegevens hiervan te vermelden.

JP Ouweltjes - 16 apr 2017 - 22:59

Ik vind de toevoeging Bijsterbosch op websites en ik vind daar verder geen aanwijzingen. Het lijkt nogal gekopieerd te zijn van elkaar. Als ik het intik in google kom ik bv. uit bij deze: https://www.genealogieonline.nl/pannekoek-geslacht-nijbroek/I2658.php en deze https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I6627.php of deze http://members.chello.nl/p.heres/Parenteel%20van%20Jacob%20Bijsterbosch%20(Jans).htm. 

Ik zou heel graag weten waarop men dat baseert.

Zwenny - 16 apr 2017 - 23:30

Ik heb ook grote twijfels. Afgaande op de parenteel op deze site lijkt een cruciale stap het bestaan van Roelof Bijsterbosch. Maar in hetzelfde jaar dat hij geboren wordt, wordt er ook een kind van Jacob Henrix gedoopt te Heerde. Roelof kan dus geen kind zijn van Jacob Henrix en Hendrikje Gerrits.

Ik twijfel ook of Jacob Henrix en Jacob Jansz wel dezelfde personen zijn.

Ook sluiten de namen van de kinderen van Jacob Henrix en Jacob Jans niet aan op voornoemde parenteel.

Ook kan er verwarring zijn ontstaan doordat zowel Jacob Jansz als Frerick Jansz Bijsterbosch met een Hendrikje Gerrits getrouwd waren.

Overigens was de familienaam Bijsterbosch eind 17e eeuw in Heerde niet onbekend, zie hier.

JP Ouweltjes - 17 apr 2017 - 00:05

De Claas zou nog kunnen (broer van Jacob heet claas). Gerritje (het oudste kind van Jacob en Henrikje wordt gemist en er past met veel moeite nog wel een Roelof voor, maar waarom is die dan niet gedoopt te vinden? 

Daarbij komt, dat ik ook de voornamen helemaal niet zo vind passen. Ook al weet ik verder niets van Hendrikje dan dat ze uit Welsum komt, Sara, Koendert en Jutte zie ik verder nergens. Roelof past trouwens ook niet vind ik. 

Zonder andere bronnen wil ik niet aannemen dat Jan Martens en Jacomina Freriks  de ouders van Jacob Jans (voor mij is het Jans, want ik zoek vanaf een kind bij de vader Jans heet).Hoe het voor hem verder gaat, weet ik ook niet.  

Verder is het inderdaad verwarrend dat Frerik Bijsterbosch ook rond dezelfde tijd getrouwd is met een Hendrikje Gerrits.Deze Frerik wordt wel Bijsterbosch genoemd, oa in het oud notarieel: 

Willems, Haarman x zijn huisvrouw, verkochten aan Bijsterbos, Frederick x Gerrits, Henrikjen +2 wat: ? hof, huis, bosje, 4 akkers +5, waar: kerspel Heerde, ter waarde van ƒ 456, 17250806, ..., bron: 1, 896, 2/7, 49, r, 

 

Nu ben ik via terugredeneren aan het kijken of ik ergens uitkomt, via wiewaswie. Dan kom ik tot de conclusie dat er een Roelof Bijsterbosch geweest zijn: 

Rolofs, Abel, jongeman van Markluijden ondertrouwt op: 16 3 1764 trouwt op: 13 4 1764 met: Bartjen Teunis van Putten, jongedochter te Heerde  

Een zoon (roelof abels) van hem overlijdt na 1811 (1814), als zoon van Abel roelofs Bijsterbosch en Bartha Teunis van Putten .

 

Er moet ook een Rijkje Bijsterbosch geweest zijn en een Jacob Klaas Bijsterbosch. Geen huwelijk gevonden in Heerde (Epe en Veessen nog niet gezocht).

Wat ik een beetje jammer vind, is dat ik deze lijn nog niet verder terug kan volgen:

Rijkje Jacobs Bijsterbosch overlijdt in 1824, 43 jaar, als dochter van Jacob Klaas bijsterbosch en Wichempje Bouwmeester. 

Zwenny - 17 apr 2017 - 09:52

Claas Jacobsz tr. Heerde nederd. geref. 22.8.1731 met Rijkje Jans, ged. Heerde nederd. geref. 15.1.1708, dr.v. Jan Aarts en Berentje Jans.

Uit dit huwelijk:

  1. Berentje, ged. Heerde nederd. geref. 22.9.1731
  2. Henrikjen, ged. Heerde nederd. geref. 28.11.1734
  3. Janna, ged. Heerde nederd. geerf. 21.10.1736
  4. Gerritje, ged. Heerde nederd. geref. 6.7.1738
  5. Jacob, ged. Heerde nederd. geref. 10.1.1740

Jacob Claasz, jongeman van Heerde dog gewoont hebbende te Oldebroek otr. Hattem nederd. geref. 16.4.1774 met Wigmentjen Jans, jongedochter van Hattem

Uit dit huwelijk:

  1. Trientjen, ged. Hattem nederd. geref. 22.9.1775
  2. Rijkje, geb. Doornspijk ca. 1781, overl. Epe 23.3.1824 (Rijkje Jacobs Bijsterbosch 43 jaar, dr.v. Jacob Klaasz Bijsterbosch en Wichempje Bouwmeester, gehuwd met Jan Hendriksz Jonker)
  3. Jan, ged. Doornspijk 25.12.1785, overl. Epe 10.5.1866 (Jan Bijsterbosch, 77 jaar, geb. Doornspijk wonende Epe, weduwnaar van Aaltje Visch overl. te Epe, zoon van wijlen Jacob Bijsterbosch en Wiegertje Jansen)

Daarmee lijkt de familienaam Bijsterbosch terug te voeren op Claas Jacobs gehuwd met Rijkje Jans. Het lijkt voor de hand te liggen dat zijn moeder Henrikjen heette.Waarmee het zeer wel mogelijk lijkt dat hij de zoon is van Jacob Jans gehuwd met Hendrikje Gerrits. Maar, nogmaals, lijkt het mij gezien de namen van de kinderen van Jacob Jans en Hendrikje Gerrits onwaarschijnlijk dat hij een zoon was van Jan Bijsterbosch en Jacomijna Waterbeeck. Wie zijn ouders dan wel waren wordt me niet duidelijk. Houd er rekening mee dat de naam Bijsterbosch in Heerde veelvuldig voorkwam; het was een toponiem (er bestond een hoeve groot bijsterbosch) en ik kan me voorstellen dat personen die werkzaam waren of woonden op die hoeve de naam Bijsterbosch zijn gaan dragen. Zoveel wordt hier ook duidelijk. 

JP Ouweltjes - 17 apr 2017 - 11:17

Dank voor het verder redeneren! De naam Bijsterbosch voor de nazaten van Claas en Rijkje snap ik nu, maar inderdaad, de link naar Jan Bijsterbosch en Jacomina maak ik niet mee. 

Ik weet dat er een erve Bijsterbosch was in Heerde. Wat ik in andere delen van Nederland zie, zie ik hier minder: in Twente wordt bijvoorbeeld ook voor 1811 de achternaam aangenomen van de boerderij waar je op woonde. Dat zie ik in Heerde niet zo terug, want daar gaat veel onder patroniem, ook al worden er ook wel eens achternamen gebruikt, maar dat zijn meestal dezelfde. Op dit moment durf ik dus nog niet te zeggen of de achternaamtoevoegingen echt op grond van plaats of boerderij waren.

Wat ik vreemd vind, is dat sommige personen na 1800 de naam Bijsterbosch aannemen (of variant ervan) maar volgens mij dragen veel meer mensen die achternaam. Blijkbaar hadden die de naam al, en deze "nieuwe" nog niet? 

Bijsterbosch heb ik ook via een andere lijn in mijn stamboom. 

Gerritsen, Harmen, "weduwnaar en"" onder-scholtis tot Heerde"""
ondertrouwt op: 22 12 1688 trouwt op: 0 0 1688 met:
Aartje Everts Bijsterbosch, jongedochter in Markluijden
(dit komt uit het trouwboek Heerde)

Maar helaas weet ik niet wat het eerdere huwelijk van Harmen zou zijn. 

Zwenny - 17 apr 2017 - 12:07

Indien Jacob Jans ook door het leven gegaan is als Jacob Henrix (slag om de arm), dan is er de mogelijkheid dat hij afstamde van Hendrik Bijsterbosch . Van Hendrik is een dochter bekend (Trijntje geb. ca. 1662) die later huwde met Gerrit Bijsterbosch, die mogelijk een broer was van Aartje Everts Bijsterbosch gehuwd met Harmen Gerritsen. Lastig is wel dat Hendrik gehuwd was met Else Hendriks, en er komt geen Else voor onder de kinderen van Jacob Jans. Maar misschien is Hendrik hertrouwd.

JP Ouweltjes - 17 apr 2017 - 12:33

Dat zou mogelijk nog een optie zijn.Er is wel het een en ander online, maar soms blijft het toch wel heel erg puzzelen. 

Zwenny - 17 apr 2017 - 13:42

Fredrik Bijsterbosch (jansz) Dit betekend dat zijn vader Jan was . Jans zoon. Fredrik Bijsterbosch (Jacobs) zijn vader hete jacob. Jacobs zoon van.....

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 13:12

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 13:17

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 13:19

De oudste gegevens
De oudste gegevens van 1450 - 1700 zijn verzameld door enkele deskundigen personen: Dhr. Johannes Christiaan Bijsterbos, Dhr. H.H.J. Bisterbosch en Dhr. D. Otten. 
Volgens een overlevering, opgetekend door Dhr. Johannes Christiaan Bijsterbosch, is de stamvader van het geslacht Bijsterbosch, Henrick Bijsterbuss geheten, afkomstig uit het noordelijke of Duitse deel van Polen. Hij zou gevlucht zijn na iemand doorstoken te hebben en vestigde zich omstreeks 1475 te Epe op het erve "Kaisersguet". Dhr. Johannes Christiaan Bijsterbosch vond akten waaruit bleek dat de Bijsterbussen inderdaad in de 16e eeuw het "Kaisersguet" bewoonden.

In het jaar 1600 of 1601 vertrok Johan Bijsterbuss uit Epe en vestigde zich te Heerde.

Volgens Dhr. H.H.J. Bisterbosch vestigde een latere generatie van de naar Heerde getrokken Bijsterbuss zich in Kampen, maar die is waarschijnlijk in de mannelijke lijn uitgestorven. Hier wordt misschien gedacht aan Antonius die geboren is te Vaassen op woensdag 13 december 1809 en overleden in Kampen op zondag 22 september 1839. Maar deze Antonius had twee zonen en één ervan was Wilhelmus geboren op zaterdag 26 juli 1834. Deze Wilhelmus was omstreeks 1850 naar Vaassen teruggekeerd en had zich daar als schoenmaker gevestigd. 

Dhr. H.H.J. Bisterbosch merkte op, dat het erve "Kaisersguet" reeds in het begin van de 14e eeuw als belastingplichtig stond vermeld, en dat het later Beelheym heette. Wanneer Henrick Bijsterbuss en zijn nakomelingen daar dan tot 1600 hebben gewoond, ging het erve geleidelijk aan de naam Bijsterbosch krijgen. Na het vertrek van Johan Bijsterbuss ontleenden de nieuwe bewoners hun naam aan het erve: Derk Stevens van den Bijsterbosch, geboren omstreeks 1625 had een dochter, Maritjen Derks van den Bijsterbosch, die trouwde met een zekere Cornelis WiIlems(z). Hun zoon, geboren omstreeks 1713, heette Derk Cornelis Bijsterbosch. Maar zij hadden nog twee kinderen: Jenna trouwde op vrijdag 18 april 1729 met Jan Teunis Hoff , en Willem Cornelwerd, geboren omstreeks 1711 te Epe en overleden aldaar op dindag 1 december 1778; hij trouwde op zaterdag 28 april 1739 te Epe met Maria Jans en vestigde zich later te Vaassen.

NB: Dhr. H.H.J. Bisterbosch trok hier de conclusie, dat allen die nu nog de naam Bijsterbosch dragen, nakomelingen zijn van hen, die na 1600 het erve te Epe bewoonden. Maar het zou ook kunnen zijn dat er twee takken zijn, waarbij de Eper Bijsterbosch-tak (waarschijnlijk) niet verwant is aan de naar Heerde en Kampen vertrokken tak. Verder onderzoek kan hierin misschien klaarheid brengen; als daarin duidelijkheid is gevonden, zal dat ook hier worden vermeld.

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 13:20

Na Hendrik/Henrik Bisterbuss is er een mannelijke lijn die nog steeds de naam Bijsterbosch draagt. Dat is de lijn Hendrik/Henrik naar Jan en dan via diens zoon Hendrick 1570 Deze lijn is nog steeds in leven.

 

Namen als Bijsterbos, biesterbos, Bijsterveld etc zijn allemaal gegeven namen.....Dit waren pachters, werklui en mensen die op de erve Bijsterbosch kwamen wonen.

 

Ik ben de gelukkige die kan zeggen dat hij rechtstreeks uit de lijn Henrick 1570 komt.......

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 13:28

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 13:43 (laatst bijgewerkt 1 aug 2019 — 15:43 door auteur)

Het kan voorkomen dat de ouders 2 kinderen hebben en dat de ene bijv: Jan Bijsterbosch (Jacobsz) heet en de andere Arend Bijsterbosch (Jansz) Dit zijn dan stiefbroers. Het kwam in die tijd wel vaker voor dat de moeder weduwe wordt en later hertrouwd met de broer van haar overleden man....

 

In die tijd was het ook gebruikelijk om heel veel kinderen te nemen omdat er toen veel ziektes waren. Het sterftecijfer bij kinderen lag toen vele malen hoger....... mijn overgrootouders hadden 14 kinderen....en ze woonden in een heel klein huisje in Elburg. 

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 14:10

Beste Erwin, zou je me uit kunnen leggen waarom je deze links geeft? Hoe staat dit in verhouding met mijn vraag? En op grond waarvan je denkt dat ik graag uitgelegd wil krijgen hoe het werkt met een patroniem? Of het concept halfbroers uitgelegd wil krijgen?

Het maakt mij niet uit van wie ik afstam of niet. Voor mij gaat het om de ouders van Claas en van wat ik daarover vind op internet en wat ik daarvan wel of niet aannemelijk vind. Of de onderzoekers gerenommeerd zijn of niet, maakt voor mij weinig uit: ik wil zelf graag op basis van bronnen mijn conclusies trekken en ik mis de bronnen. 

Zwenny - 31 jul 2019 - 14:24 (laatst bijgewerkt 31 jul 2019 — 14:39 door auteur)

Misschien heb je er wat aan, maar als je niet wilt dat anderen je helpen wat doe je dan op het forum?

In die links staan stambomen en als jij ergens niet verder komt dan heb je er misschien wat aan. Want als t ergens uitgebreid is uitgezocht dan is het wel in die links....... Er zijn mensen al jaren bezig met deze familie Bijsterbosch

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 15:08

.

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 15:10 (laatst bijgewerkt 1 aug 2019 — 15:44 door auteur)


.

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 15:12 (laatst bijgewerkt 1 aug 2019 — 15:44 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu