stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Rek



Profiel afbeelding

mijn vader A.b. Rek(1917) den haag ,is onofficieel geadopteerd door Fam Noppen-van de Ven rond 1920 

wie heeft misschien hierover nog info .

Rek - 21 mei 2018 - 19:56

Gaat het om dit echtpaar? Zo ja: de adoptievader is overleden te Waalwijk in 1934 (link). Een eerste kijkje in het bevolkingsregister aldaar toont hun gezinskaart hier, onder gezinskaarten 1911-1938, image 5335 en 5336, maar daar staat Uw vader niet op. Wel de nodige nadere informatie over hun verhuizingen. Evt. een van de andere bevolkingsregisters inzien van Waalwijk op gegeven link? [Edit 20:35: Inderdaad woonde A.B.Rek in Waalwijk in 1944, zoek onder voorouders in hetzelfde archief. Edit 20:44: Ik zie nu pas dat dit gezin in 1926 uit Amersfoort binnenkwam; voor hun kaarten te Amersfoort zie hier en hier.] Enfin, eerst maar zien of dit het gezochte gezin is.

Peter S2 - 21 mei 2018 - 20:13

Ben Wegman - 21 mei 2018 - 20:15

Adrianus Bernardus Rek, geboren Den Haag 30-10-1917,
is op 3-10-1918 verhuisd naar de Nieuwe Haven 452A bij van der Kamp? (moeilijk leesbaar)
Op 10-2-1920 uitgeschreven naar Huissen, Dorpsstraat D-74 p/a Melchers? (ook moeilijk te lezen)

Bron: bevolkingsregister Den Haag

@Ben, de links naar de kaarten in Den Haag werken niet goed; dat zijn tijdelijke links, die na een tijdje niet meer kloppen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Uitgeschreven lid - 21 mei 2018 - 20:19

Ik weet niet, of de verdere gegevens gevraagd worden, maar ik meld ze maar even.
(Als dat niet de bedoeling is, wil ik ze ook wel weer weghalen)
Hij is dus geboren bij zijn opa in huis, in de Jacob Marisstraat 82, in de Schilderswijk.
Opa was straatveger bij de Gemeentereiniging.
Het gezin was katholiek (opa kwam uit Den Bosch) en het lijkt me logisch,
dat het kind met behulp van de RK kerk uit huis is geplaatst.
Een triest verhaal, dat hopelijk toch nog goed afgelopen is.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Uitgeschreven lid - 21 mei 2018 - 20:51

Bedankt voor de reacties ,het was bijna allemaal wel bekent ,zoek vooral het verhaal erachter,en ook hoe het kan dat een kind nergens geregistreed staat . Mijn vader moet ook ergens op school hebben gezeten ,tussen 1920-1926.

waarschijnlijk in Amersfoort ,daar heeft hij naar eigen zeggen ook gewoond ,maar waar is niet bekent ook geen school.

in 1926 is de adoptie fam in waalwijk komen wonen ,ook zonder dat er een kind is geregistreed als inwonende .

Rek - 21 mei 2018 - 21:12

@ Jan,

Dat wist ik niet. Bedankt voor de melding.

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 mei 2018 - 21:13

Beste mevrouw of mijnheer Rek,

U schreef hierboven: "Zoek vooral het verhaal erachter". Als u eerst een goed totaal-overzicht wilt krijgen, dus: van alle opeenvolgende woonadressen, is 't toch het beste om gewoon vanaf het begin "het spoor te volgen" van 't ene klassieke bevolkingsregister (plaats 1) naar het volgende (plaats 2), en zo verder; in principe zijn verhuizingen naar búiten een gemeente gewoon aangegeven, zodat u steeds verder kunt met uw zoektocht; u vindt op internet gemakkelijk bij welke archieven u die oude bevolkingsregisters kunt inzien (of via internet kunt bekijken), en voor veel plaatsen vindt u die bij ZoekAkten (toegang tot FamilySearch, gratis registratie). Dit kan tot ca. 1939/40, toen de persoonskaarten werden ingevoerd (bijgehouden tot in 1994, daarna: persoonslijsten uit de computer); die worden in geval van overleden personen bewaard bij het CBG, waarbij u er uittreksels van kunt aanvragen; en bij nog levende personen bewaard bij de gemeente waar men in oktober 1994 als inwoner stond ingeschreven. - Hoe dan ook zou u toch het beste eerst kunnen uitzoeken, op welke adressen uw vader achtereenvolgens zoal heeft gewoond, via al die oude bevolkingsregisters; want dat is de basis voor al het andere. Weet u bijv. een adres in Amersfoort eenmaal, dan kan bijv. het Archief Eemland u wel vertellen welke lagere school er toen in de buurt was, en uitzoeken voor u of er misschien nog leerlingen-registers zijn bewaard gebleven.

Voor het verhaal eràchter is er vervolgens een andere, heel interessante bron. Die is hier op dit forum al vaker voorbijgekomen, maar helaas nog bij veel genealogen onbekend; jammer, omdat die je nou juist heel veel mooie informatie en duidelijkheid kan brengen.

Vandaar nog maar eens : in alle situaties waarin kinderen niet zijn opgegroeid in "normale gezinsomstandigheden" , en u de belangrijkste documenten liefst al onder handbereik heeft (geboorteakte; bevolkingsregister: klassiek, gezinskaart, persoonskaart/persoonslijst) is uw belangrijkste bron, om te weten wat er vervolgens allemaal gebeurd is in het leven van zo'n kind, het voogdijregister (tegenwoordig: gezagsregister; artikel 1:244 van het Burgerlijk Wetboek).

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

1.    Het voogdijregister is een register, vroeger bijgehouden bij het kantongerecht, waarin aantekening werd gehouden van belangrijke beslissingen en maatregelen in het leven van zo'n minderjarige (tot 1988: minderjarig tot 21 jaar). De oude registers zijn voor het grootste deel inmiddels overgedragen aan archiefinstellingen (daarmee openbaar!), en worden daar bewaard onder de "rechterlijke archieven" (kantonrechter, rechtbank, gerechtshof). In het bijzonder vaak onder de sub-rubriek "rechtspraak" en vervolgens "buitengerechtelijke zaken". 

Deze registers waren na hun instelling in 1909 eerst vastbladig (grote boeken met honderden in te vullen model-formulieren; er is in principe altijd wel een "index" of "klapper" aanwezig om de gezochte persoon terug te vinden), en bestonden later uit allemaal losse kaartenbak-kaarten per persoon, "voogdijkaarten", die zijn opgeborgen op jaar van meerderjarigheid. - (Anno 2018 houden de rechtbanken de registers digitaal bij). - In een beschrijving op een archief-website lees je dan meestal "voogdijregisters" als nog de oude ingebonden boeken bedoeld worden, en "voogdijkaarten" als het om de verzameling losse voogdijregister-kaarten gaat.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                                                     ['modern' voorbeeld van een voogdijregister-kaart, nog vóór de automatisering]

Zijn er dus in een bepaald genealogisch onderzoek van u kinderen in het spel, en is er iets bijzonders aan de hand met de manier of plaats (gezin, huishouden) waarop die kinderen opgroeien of worden opgevoed, dan is dit één van de allerbelangrijkste bronnen voor u, want het voogdijregister kan heel veel extra-informatie opleveren, en de documenten die daarin worden genoemd kunnen u heel veel inzicht in de vroegere gebeurtenissen geven.

Een genealoog / stamboomonderzoeker moet er eigenlijk op gespitst zijn, in àlle gevallen rond kinderen waarin hij/zij bij het onderzoek een niet-typische opvoedings- of gezinssituatie tegenkomt (kort door de bocht gezegd: niet "standaard voor die tijd" opgroeien daadwerkelijk in een gezin waarbij de twee ouders nog in leven zijn, èn bij elkaar zijn, èn met elkaar gehuwd zijn, èn ook beiden juridisch ouder zijn van het kind, èn beiden over de ouderlijke macht / het ouderlijk gezag over het kind beschikken), éérst en vooral in een archiefinstelling te gaan zoeken naar het voogdijregister.   - Liefst voor àlle bekende kinderen uit het desbetreffende gezin tegelijk, want pas dàn worden allerlei verbanden en samenhangen duidelijk.

2.    In uw geval, waar het gaat om een geboorte op 30-10-1917 in Den Haag, is het dus zaak te zoeken naar de bewaarplaats van het desbetreffende voogdijregister. Citaat uit de handleiding bij het Nationaal Archief: "Voor iedereen die tot en met 1966 is geboren geldt dat zij met het bereiken van de leeftijd van 21 meerderjarig werden. De kaart is dan opgeborgen op het geboortejaar plus 21 jaar. Wie geboren is in 1967, 1968 of 1969 werd op 1 januari 1988 meerderjarig. Iedereen die in 1970 of later is geboren, mocht zich vanaf zijn 18e verjaardag meerderjarig noemen. Vanaf dat moment telt u dan ook 18 jaar op bij het geboortejaar om de juiste kaart te kunnen vinden."  -  Het gaat in uw geval dus om de berekening 1917 + 21 = 1938, dus onder dat jaar zal de kaart zijn opgeborgen; en de informatie op de kaart zal in principe ook "reiken" tot zijn meerderjarigheid bereikt was, op 30-10-1938.

Als ik mij niet vergis, zou u daarvoor terechtkunnen ter plaatse (niet via internet!) bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Het gaat om de archiefcollectie met de archieftoegang nr. 3.03.27, Kantongerecht 's-Gravenhage, 1838-1939: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/3.03.27 ; en als ik het goed zie, zou u daar moeten vragen om inventarisnummer 2472; zie:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

3.    Heeft u eenmaal de desbetreffende voogdijregister-kaart voor een persoon gevonden, en u ziet daar ook allerlei aantekeningen op vermeld, láát u het dan daar niet bij... maar gaat u ook daadwerkelijk, zo vaak als de archief-regeling (openbaar / beperkt openbaar) dat toelaat, op zoek naar alles wat daarin vermeld is: rechterlijke uitspraken, beslissingen van de officier van justitie, maatregelen van de Voogdijraad resp. de Raad voor de Kinderbescherming, bemoeienis van de gemeentelijke Dienst Maatschappelijk Hulpbetoon, enz. enz. enz. - Het personeel van de archiefinstelling kan u daarbij prima de weg wijzen, en van dienst zijn. - Veel dossiers zijn nog bewaard gebleven!

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 21 mei 2018 - 22:15

Dank Dimitri, ik ga er mee aan de slag :-)

Rek - 21 mei 2018 - 22:28

Bedankt Dimitri voor weer eens een uitgebreide uitleg. Chapeau

Jan Achterberg - 21 mei 2018 - 23:20

Het ging in die tijd ook weleens anders, zoals bij een moeder van een kennis van mij...de biologische moeder woonde in Slochteren, was ongehuwd zwanger, is bij haar gehuwde zus in Voorschoten gaan wonen tijdens de zwangerschap, 2 maanden voor de geboorte is er een advertentie geplaatst in de HC, "pleeggezin gezocht, en wanneer de geboorte werd verwacht (eind febr. 1934)"...de baby is een paar weken na de geboorte naar de "pleegouders" gegaan en er is geen instantie aan te pas gekomen. Toen zij ging trouwen in 1954 is haar pleegvader naar Slochteren gegaan voor de toestemming van de moeder.

Er is van haar een kaart bevolk.reg.: geboren Wassenaar, laatste woonplaats Voorschoten en vanaf 11-4-1934 inwonend bij v.d. Bosch

Marcella de Jager - 22 mei 2018 - 00:25

Geen antwoord op je vraag. Wel een aanvulling op het onderwerp" het verhaal er achter ivm eventuele voogdij".

Mijn oma was geb in 1898. Moeder ongehuwd. Bij huw van haar moeder in 1899 werd mijn oma bij dit huw erkend. Echter direct daarna naar haar grootouders gebracht die de verdere opvoeding overnamen. Geen enkel officiele instantie kwam daar aan te pas.

Karst - 22 mei 2018 - 14:12

Ik ken net als Marcella en Karst een (flink) aantal voorbeelden uit die tijd,
waarbij een zeer jong kind uit huis werd geplaatst,
weliswaar met aantekening in het bevolkingsregister,
maar zonder enige bemoeienis van overheidsinstanties.

Vaak werd alles geheel geregeld vanuit het kerkgenootschap, waar de ongehuwde moeder
toe behoorde; in dit geval dus de RK kerk.
Van individuele gevallen zijn overigens vrijwel nooit aantekeningen bewaard gebleven.
Met name in zeer arme wijken van Den Haag was deze gang van zaken bij wijze van spreken aan de orde van de dag.

Onderzoek in het voogdijregister kan wellicht nuttig zijn, maar de mogelijkheid
bestaat, dat daar absoluut niets in te vinden is.

Uitgeschreven lid - 22 mei 2018 - 15:02

Hoi Marcella, dat is inderdaad ook een beetje ons vermoeden. Hoe heb je de advertentie in de HC gevonden? Stonden er namen bij of heb je het door middel van de datum gevonden?
 

Rek - 22 mei 2018 - 15:10

De advertentie heeft de "pleegvader" bewaard, dus ik heb deze wel gezien, maar als uitgeknipt stukje uit de krant. Er stonden geen namen bij, je kon schriftelijk reageren,als ik mij goed herinner via de krant. Je zou via Delpher kunnenkijken of je iets kunt vinden uit de periode. https://www.delpher.nl/

Marcella de Jager - 22 mei 2018 - 15:17

Er is trouwens best nog wel wat te vinden over A. B. Rek. Middels zoeken op Delpher naar zijn naam vind je snel deze vermelding van verhuizing van Waalwijk naar Oss in februari 1938.

Dit kun je dan snel opzoeken in het register van vertrokken personen te Waalwijk 1932-1939, hier, image 117, waarop hij staat o.v.v. een dienstbodenkaart met als adres Kromstraat 60 te Waalwijk en staat dat hij vertrok naar Oss op 17.2.1938. De vermelding ervoor in het register van vertrokken personen (vorige bladzijde onderaan) betreft mevr. van Noppen - van de Ven, die van hetzelfde adres vertrok naar Oss.

Vervolgens de dienstbodenkaarten van Waalwijk erbij, die zijn gelukkig t/m 1938 online (zelfde link als van de gezinskaarten); A.B. Rek is te vinden op scans 4011 en 4012. Daarop staat dat hij eerst binnenkwam op 15.3.26 uit Amersfoort en woonde bij A. v.d.Ven, en pas later bij van Noppen en diens vrouw. Enfin, daar staan nogal wat details die U beter zelf even op een rijtje kunt zetten. Edit: U kunt vervolgens weer in gezinskaarten opzoeken wie A. v.d. Ven was.

Ik krijg de indruk dat de vraagsteller al veel informatie heeft die niet in de vraag is gegeven. Hopelijk is bovenstaande niet allemaal dubbel zoekwerk geweest. Het is jammer dat veel vraagstellers te weinig info geven en vervolgens aan komen zetten met het antwoord "was al bekend", zoals hierboven.

Peter S2 - 22 mei 2018 - 15:37

Hoi dimitri

ik ben met jou aanwijzingen naar het acrchief in den haag geweest,

daar was inderdaad een kaart aanwezig in het adoptie archief ,helaas stonden er geen gegevens op alleen een nr namelijk zie xv1(16) neem ik aan en nr 168 

op het archief weten ze ook niet wat dit is. Weet jij wat we nog verder kunnen doen ,of loopt het hier dood . 

Gr louise

Rek - 13 jun 2018 - 14:31

het is in elk geval een verwijzing naar een dossier of boek denk ik (xv1(15-1) pag.?? 168)...er is daar meer te lezen misschien..er is vast wel iemand hier die het weet

Marcella de Jager - 13 jun 2018 - 16:18

Zie ook nog extra informatie, met links erbij naar o.a. familysearch.org =
https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/65580/0/rekriepruep

Deden - 13 jun 2018 - 16:33


Sorry typfout  het moet zijn XVI ( dus 16  denk ik),168

Helaas weten ze bij het archief in den haag niet wat dit is , 

ze zeggen dat we registerkaart van de moeder kunnen aanvragen .hebben we gedaan,

maar de moeder heeft de zelfde achternaam als haar zoon :  Rek

er is maar een Rek te vinden en dat is de kaart van mijn vader .

ook het achterhalen van de persoonskaart levert niets op .

helaas denk ik ,of iemand moet nog iets weten .?

Rek - 13 jun 2018 - 17:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu