stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Huwelijk gezocht van He(y)ndri(c)k Quellenburgh/Quellenborgh voor 1670



Profiel afbeelding

Graag Uw hulp.

Gezocht het huwelijk (in Den Haag niet gevonden) van Hendrick (van) Quellenborgh/burgh, hovenier/tuinman van de Prins van Oranje en Koning van Engeland o.a. in volgorde te Rijswijk, Honselersdijk, Engeland, met Loijsa/Louijse/Lowisa Borenhemmer/Borrenheijmer/Bornheijmer/Bornheimer, denkelijk gedoopt te Leiden  samen met haar tweeling zus Johanna op 27 mei 1634 (NG) in de Pieterskerk als dochter van Mattheus/Mathias Borrenheijmer/Bornhei(j)mer en Barbara Dickesbach.
Uit het huwelijk van Hendrick van Q. en Loijsa van B. 3 kinderen gevonden.
1. Barber Q., gedoopt (NG) te Delft op 27 januari 1669 (dg. Johannes van Naesthoven en Marija van Naesthoven) (tr. later in Naaldwijk gegevens bekend)
2. Jacob Q., gedoopt te Rijswijk (NG)op 28 mei 1673 (dg. Jacob Dolbergen en Maria van Nasthou (zal Naesthoven zijn)
3. Christina van Kwellenburg, gedoopt te Rijswijk (NG) op 18 augustus 1675 (dg. Maarten van Waatssen (=Naesthoven), Kornelia van Duif en Maria van Waasthove (=Naesthoven).

Diverse spelvarianten.
Even terug naar het gezin van Bornheijmer-Dickesbach.
In de periode 1625 t/m januari 1637 zijn uit dit gezin 6 kinderen gedoopt te Leiden, daarna geen spoor meer van het gezin gevonden, behalve dat kind Louise Bornhei(j)mer, gedoopt in 1634 voor het eerst opduikt met haar man Hendrick van Q/Kw. waar zij in Delft in 1669 kind Barber laten dopen.

Mij gaat het er om of iemand het huwelijk kan vinden van het echtpaar: van Quellenburgh/borgh-Bornheijmer (diverse spelvarianten) en waar het echtpaar Bornheijmer-Dickesbach na 1637 is gebleven, zodat via dit laatste echtpaar wellicht het spoor naar het huwelijk van Hendrick van Q en Bornheijmer kan leiden.

Let wel Mr. Hendrick (Johannesz.) van Q. advocaat in Utrecht en aldaar geboren/gedoopt is een andere. Gezien de handtekeningen van een Hendrick Maertensz. van Q. eerst in Den Haag en later te Utrecht, in vergelijking met de handtekeningen van Hendrick van Q. tuinman/hovenier, Rijswijk, Honselersdijk bij Naaldwijk en Engeland zal mogelijk ook een andere zijn!

Bij voorbaat dank voor Uw hulp.

Met vriendelijke groet,
Everardus
 

Everardus Rollema - 10 aug 2018 - 14:32

Heb je ook bij de Nederlandse kerk in Londen gezocht? Toevallig heb ik zelf ook zo'n onvindbaar huwelijk daar teruggevonden.

Uitgeschreven lid - 10 aug 2018 - 15:52

Dag Annemarie,

Bedankt voor je reactie.

Hoewel Hendrick met het gevolg met de Prins / Koning naar Engeland is gegaan kan je inderdaad niets uitsluiten. Heb jij een link naar de Nederlandse kerk? Vr.gr. Everardus 

Everardus Rollema - 10 aug 2018 - 16:27

Niet wat je vraagt, maar misschien heb je er iets aan.

In Leiden een ref. doop op 1-12-1688 Ida, ouders Jan de Groot en Martijntje Quellenburg, dg. Jannetje Ros. (erfgoed Leiden, pag.65)

Lidmaten Naaldwijk 1645-1688 (hogenda)

14-4-1686

met attestatie

Hendrick Quellenburgh

Louwise Baerelhem sijn vrou van Rijswijk.

Ik kwam een Hendrick Quellenburg tegen in Leiden, die in Utrecht woonde. Je meende dat die niet de juiste persoon was die je zoekt. Die (notariële) akte heb ik dus niet verder doorgeworsteld.

Groeten,

Apollonia - 10 aug 2018 - 16:35

Ik heb de link niet bij de hand, maar zal een poging doen om die te vinden.

Edit: Gevonden:

https://archive.org/details/marriagebaptism00moengoog

Uitgeschreven lid - 10 aug 2018 - 16:46

Beste Apollonia 

Inderdaad ken ik alle gegevens die je hebt vermeld. Toch bedankt voor jouw inspanning.

Gr. Everardus

Everardus Rollema - 10 aug 2018 - 19:32

Dag Annemarie,

Dank voor de link, ik ga er maar kijken. Je weet maar nooit en je hoort nog.

Groet, Everardus

Everardus Rollema - 10 aug 2018 - 19:35

Beste Annemarie,

Het was het proberen waard, maar jammer genoeg geen huwelijk gevonden in Londen
Mijn vraag blijft helaas openstaan:

Waar en wanneer was het huwelijk van Hendrik v. Q. ? Denkelijk voor 1670, gezien de doop dochter Barber te Delft in 1669.
Waar is het gezin Bornheijmer na 1637 gebleven op dochter Louise na, zie voorgaande berichten.

Vriendelijke groet,
Everardus

Everardus Rollema - 11 aug 2018 - 11:35

Jammer, ik hoop dat de antwoorden ooit boven water komen.

Uitgeschreven lid - 11 aug 2018 - 13:17

Terzijde, gegeven de doopgetuigen van Naesthoven - is een verband met die familie bekend?
Ene Cornelia Jansdr van Quellenburgh wed. Cristiaen Maertens van Naesthoven wordt genoemd in NA Den Haag nr.412 fol.335 (16.3.1663).
Edit.: Van Naesthoven lijkt vooral een tuiniersfamilie te zijn.
Ene zich schrijvende maerten korsen vannaesthoven was eveneens tuinman te Den Haag in 1669, zie NA Den Haag, nr.89, folio 240. Verder o.a. veel notariele akten te Den Haag (1630-1650) van een tuinman Adriaen Leendertsz van Naesthoven geb. ca. 1605. En een Christiaen Maertensz van Naesthoven, tuinman in 1631, en een Cornelis Maertensz van Naesthoven hovenier in 1645-1647.

Peter S2 - 12 aug 2018 - 00:34

In NA Den Haag verder een testament (17.11.1647) van Neeltgen Maertens van Naesthoven wed. Hendrik van Quellenburch, nr. 117 folio 414 (laatste pdf). Drie zoons: Johan (te Utrecht), Martinus en Cornelis (beiden te Den Haag). Meer materiaal haar betreffende in de index 1651-1660 (en nog de latere index). Daarin ook een gegeven dat ene Maerten Hendrickss van Quellenburch de clercq ter finantie was die je meer tegenkomt.
Aanv.: In  het NA Den Haag 1661-1670 veel stukken waarin tezamen voorkomen: Hendrick vQ, advocaat te Utrecht, Cornelis vQ, wijnkoper te Den Haag, Maerten vQ, clerq te Den Haag, en Joannes vQ.
Eea zal reeds bekend zijn, de vraagsteller kent al deze archieven, dus wacht ik dit verder maar af.

Peter S2 - 12 aug 2018 - 07:49

Beste Peter,

Dank voor jouw reactie.

Inderdaad ken ik de kinderen van het echtpaar Hendrik Jansz. van Q, pasteibakker in 1616, en Neeltgen Maertensdr. van Naesthoven.en heb ik de akten uit ONA gezien en gelezen.

Hendrick de advocaat is een zoon van Jan H. van Q., Cornelis H. v. Q. wijnkoper, broer van Jan/Johan en Maerten H. v. Q. de klerk is inderdaad eveneens een broer.Van deze laatste Maerten twee buitenechtelijke dochters, verder zoon Dirck M. v. Q.en een zoon Hendrik M. v. Q.,maar heeft een totaal andere handtekening dan Hendrick van Q. de hovenier gehuwd met Louise Bornheijmer voor 1669. De laatste tekent ook iedere keer met van Quellenborgh.

Helaas staat nergens in een akte vermeld, niet door mij gevonden, hoe oud de hovenier Hendrick van Q. is en een patroniem achter zijn voornaam evenmin. Daarom is het vinden van een huwelijksinschrijving van belang, die wellicht meer uitsluitsel kan geven en ook de bewegingen van zijn schoonouders Bornheijmer kunnen in dit verband belangrijk zijn.

Velen van de van Naesthovens waren hovenier/tuinier. Cornelia Jans van Q., warmoerzierster, mogelijk een zus van Hendrick Jansz. Q. de pasteibakker, gehuwd Den Haag april 1630  met Christiaan/Corstiaen Maertensz. van Naesthoven, hovernier/tuinier. Vele akten van dit echtpaar in ONA Den Haag te vinden.Ook de kinderen van dit echtpaar ken ik en enkelen zijn getuigen bij dopen van de kinderen van het echtpaar Hendrick van Q. en Louise Bornheijmer: O.a. Jan en Maria van Naesthoven.

Ergens zal ongetwijfeld een familieverband zijn, maar dat moet wel hard gemaakt kunnen worden.

Het zou knap zijn, als de huwelijksinschrijving van Hendrick (van) Quellenburgh/borgh, de hovenier, en Louise Mathijsdr. Borneheijmer gevonden kan worden. Soms komt bij mij het idee op of de hovenier een natuurlijk kind is geweest van Cornelia Jansdr. van Q., warmoerzierster, maar dat moet dan wel hard gemaakt worden.

Vr.groet,
Everardus

Everardus Rollema - 12 aug 2018 - 11:27

De ouders van Hendrik Quellenburg zouden m.i. wel uit het tegenwoordige Duitsland of een ander Duitstalig gebied afkomstig kunnen zijn. Ook de andere familienamen wijzen op een Duitse afkomst.

Dat hij is Duitsland getrouwd zou zijn lijkt niet erg waarschijnlijk omdat zijn vrouw in Leiden is gedoopt. Hij zal haar denkelijk niet in Duitsland ontmoet hebben.

Nog een gedachtengang. Misschien zijn zij niet Geref of NH getrouwd, maar was de familie Quellenburg van oorsprong b.v. R.K. Oud Katholiek zou misschien ook nog kunnen. Ik dacht ook nog aan de naam Bronnenburg of Bronbeek. Maar misschien heb je dit allemaal ook al bedacht.

Groetjes,

Apollonia - 12 aug 2018 - 13:33

Everardus,

ik heb in mijn bestanden ook uit het buitenland afkomstige werknemers van de huizen Honselersdijk en Ter Nieuburch (Rijswijk),
waarvan stuk voor stuk geen huwelijk te vinden is, maar waarvan wel de dopen van hun kinderen te vinden zijn,
en de nodige vermeldingen in de notariële archieven (tuinlieden, stucadoors, decorateurs).
Ik heb het bange vermoeden, dat al die huwelijken zijn voltrokken door de hofpredicant van de Prins, en daarom niet te vinden zijn.

Uitgeschreven lid - 12 aug 2018 - 13:54

Een paar van de getuigen bij dopen van kinderen Bornheijmer-Dickesbach :

Jan Jacob Housman - Pedagogus van de Princen van Bohemen
Margareta Ondorp (Oyendorp x Georgius Stubensand) - wonende te Princenhoff
Georgius Stubensand - kamerling van mevrouw Van Ples(sen), wonende te Princenhoff
Johannes Stephanus Fries - kok in het Prinsenhoff
Zacharias Homberg - camelingh bij de ceurvorst v. d, heeren palsgraeff
Hans Leonard Holder - keldermeester in t Prinsenhof
Samuel Albert (Aelbert) x Loijsa Russ (Rousse) - bij dopen van hun kinderen zijn als getuigen vermeld : de heer Caplier Hofmeester, madame
                                                                                     van Plessen, prinses Henriette Phaltsgravinne, prins Gustavus Phalsgrave, prinses Sophia
                                                                                     Phalstgravinne
 

Leiden en de Winterkoning 1613-1641
[...]
Vanaf 1624 bewoonden de kinderen van de Winterkoning het Prinsenhof. De prinsen en prinsessen zouden er maar liefst zeventien jaar blijven wonen tot de laatste in 1641 vertrok.

Dit laatste komt ongeveer overeen met de periode waarin de kinderen Bornheijmer-Dickesbach te Leiden werden gedoopt.

Willem Hak - 12 aug 2018 - 15:08

@Apollonia,

Hoewel de andere families van Quellenburgh allemaal Ned.Duits Geref. zijn is niets uit te sluiten.
Stadhouder en Koning Willem de III van Engeland zal denkelijk niet zou gauw een hovenier in dienst genomen hebben genomen die (Oud) katholiek zou zijn, gezien het aandeel van stadhouder/Koning in de oorlog in Engeland tegen zijn katholieke schoonvader Jacobus de II.

Naamvarianten kunnen er altijd zijn en opmerkelijk Hendrick van Quellenburgh tekent iedere keer met Quellenborgh.
Er moet een hecht contact geweest zijn tussen de kinderen van Cornelis Jansdr. van Quellenburgh, gehuwd met Christoffel Maertensz. van Naesthoven.

Groet,
Everardus

Everardus Rollema - 13 aug 2018 - 12:37

@Jan,

Dank je wel voor het nakijken in jouw bestanden.
Ik neem aan, dat jij ook slechts 3 kinderen heb gevonden uit het huwelijk van Q. met Bornheijmer?

Gezien zijn vaardigheden zou het huwelijk inderdaad gesloten kunnen zijn door een hof predikant, maar als zijn vrouw met haar ouders vertrokken is naar het buitenland, dan zou hij haar daar ontmoet kunnen hebben, maar dat blijft gissen.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 13 aug 2018 - 12:43

@Willem,

Een interessante conclusie en een boeiend verhaal.
Leiden en de Winterkoning 1613-1641

Het verhaal komt goed overeen met het mogelijk vertrek van het gezin Bornheijmer uit Leiden.
Op een gegeven ogenblik komt dochter Louise Bornheijmer de hovenier Hendrick (van) Quellenburgh tegen.
Echter waar? In ons tegenwoordige land, Duitsland, België?

Ik denk dat we een toevalstreffer moeten hebben om het huwelijk te kunnen vinden van Q. met Bornheijmer.

Groet,
Everardus

Everardus Rollema - 13 aug 2018 - 12:50

Ik heb hem zelf niet in mijn bestanden zitten, maar ik heb genoeg informatie over het personeel van de Prins,
om te weten, dat hun huwelijken vrijwel nooit in de reguliere DTB zijn vermeld, in tegenstelling tot de dopen van hun kinderen.
Dan ligt een huwelijk voor de hofpredicant voor de hand.

Enigszins off topic; in huwelijksbijlagen ben ik ook wel eens extracten van dopen tegengekomen door de hofpredicant,
eind 19e eeuw dus, van hele eenvoudige lieden, die voor het KH werkten.

Uitgeschreven lid - 13 aug 2018 - 12:51


@Jan,

Bedankt voor je uitleg.

Vr.groet,
Everardus

Everardus Rollema - 13 aug 2018 - 12:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu