stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Wijngaarde - Kudigen, Lieroord, 1700/1745



Profiel afbeelding

Gezocht Michiel Wijngaarde en zijn vrouw Anna Maria Barbera (of Barbara) Kudigen. Hun dochter Maria Anna Wijngaarde werd gedoopt op 21/12/1732 te Lierop (Gr). Haar vader was waarschijnlijk militair. Dit in het kader van het familieonderzoek Scholte.

Tine Bogers - 14 aug 2018 - 20:48

Lierop - dat zal ook wel Lieroord moeten zijn.
Mighel Wijngaarde en Maria Barbera lieten in Lieroord op 21.8.1735 hun zoon Mighel dopen.

G. Karssenberg - 14 aug 2018 - 21:32

En Lieroord/Leerort ligt niet in Groningen maar in Duitsland - daar waar de Leda in de Eems uitmondt - ten zuiden van Leer.

G. Karssenberg - 14 aug 2018 - 21:47

Ja,inderdaad, dat moet Lieroord zijn, een dom tikfoutje. Dank voor uw reactie. Ik ga meteen op zoek naar de scan. Op de scan van de doop van Maria Anna Wijngaarde is de spelling van de naam van haar vader Michiel, zoals u wel begrepen zult hebben. En nu Mighel....leuk! Ik hoop dat ik daar wat mee kan doen. Nogmaals heel hartelijk bedankt, ik ben er blij mee.

Tine Bogers - 14 aug 2018 - 22:03

Ja, dat weet ik. Maar alle registers van de Nederlandse vesting die daar was in de 17e eeuw zijn tijdig overgebracht naar het Groninger Archief.

Tine Bogers - 14 aug 2018 - 22:08

Michiel Wijngaarde was idd wellicht militair, gegeven dat Lieroord een garnizoensplaats was. In dit verband is het misschien interessant de ondertrouwinschrijving te Groningen te zien in 1747 van een soldaat Mighiel Wijngaart - hoewel er niet bij staat dat die weduwnaar was is dat misschien geen bezwaar. Die Mighiel diende onder "generaal-majoor B Leuwe". Ik meen dat dit het regiment IR671b betreft - hoewel de garnizoensplaatsen niet helemaal overeenkomen met bovenstaande gegevens (loop anders evt. de andere regimenten na waarvan bekend is dat ze in Lieroord zijn geweest, zie hier). Een idee zou dan zijn de DTB van de reeds bekende garnizoensplaatsen van dat regiment op de gegeven jaren te controleren. Het kan echter een vals spoor zijn en  dat dit een andere Michiel W betreft - ik heb bijv. niet verder gezocht op gegevens van het paar van 1747.

Peter S2 - 14 aug 2018 - 22:23

Heel interessant. Ik ga dat morgen beter bestuderen. Die Mighiel Wijngaart had ik niet gevonden. Maar het is nu een beetje laat. Overigens, maar U weet het misschien al, de dochter en de zoon van Michiel, Mighel, Mighiel, vindt men later terug in Amsterdam..Hartelijk bedankt, morgen zien we wel verder en goede nacht. 

Tine Bogers - 14 aug 2018 - 23:32

Wat de referenties te Amsterdam betreft, gegeven het profiel van de vraagstelster zal het gaan om Arnoldus Scholte x Anna Maria Wijngaerden (RK), zie bijv. hier, waar een doopgetuige Michiel W optreedt. Zeker dat dit dezelfde personen betreft zou ik vooralsnog zo niet zijn maar wellicht is over dat echtpaar inmiddels eea bekend.
Aanv.: De ondertrouwinschrijving van Scholten x Wijngaarden hier in 1761. De bruid was toen ca. 26jr., geen ouders meer in leven, geads. met ene Jannetje Dekkers; de Anna Maria W van Lieroord was toen ca. 29jr. De genoemde plaats van herkomst van de bruid is niet goed leesbaar - "huijs noont"?
Aanv.2: in haar tweede trouwinschrijving staat inderdaad dat ze van Groningen was (link).
Aarnoldus Scholten is begraven op 14.6.1778 op het St. Anthonis kerkhof te Amsterdam. De inschrijving daarvan in het aparte register van de weeskamer geeft verder geen bruikbare informatie (zie hier).

Peter S2 - 15 aug 2018 - 09:12

Als verder niets boven water komt is een suggestie de weeskamerboeken van Groningen te doorzoeken voor 1761 en evt. voor 1747 (misschien deze link). Heb niet geverifieerd of die online te doorzoeken zijn, geen tijd. Maar indien Michiel nog militair was is er ook daar wellicht niets te vinden.

Peter S2 - 15 aug 2018 - 12:37

Ik heb de scan van Mighiel Wijngaart ingezien. Wat een gekriebel zeg. Kunt U dat allemaal lezen? Het begin gaat nog wel tot en met de naam van de majoor generaal, maar dan komt, in: puntje, puntje, puntje. Dat moet de naam van het garnizoen zijn. Met veel moeite kan ik daar alleen maar lezen Kuervorstendoen mens. (Dat lijkt een beetje op Kurfürstendamm, een brede straatweg in Berlijn). Of misschien moet dat Kurvorstendienst zijn. Ik ben benieuwd wat U van dat woord gemaakt hebt. Maar of dat de Michiel is die we zoeken blijft voor mij de vraag. Ten eerste omdat niet vermeld is, dat hij al eerder getrouwd was (maar ja, voor een soldaat werd misschien niet zo nauw gekeken) en ten tweede omdat hij in 1747 toch al een jaar of 47 of ouder moet zijn geweest. En dan een baantje voor 8 stuiver per dag.....?

Ja, ik heb zelf al sinds een paar dagen geprobeerd om wat te vinden op Onderzoek van militairen, maar de aanwijzingen van hoe te doen om daar toegang te krijgen heb ik tot nu toe niet goed begrepen.

En nu dan Huijs Noont... Daar moet U lezen Huijs Noort, dwz van huize Noord. Het noorden van Nederland dus. En wat de verschillen betreft van de datum van doop en leeftijd bij ondertrouw moeten we wel bedenken dat Maria Anna W. lezen noch schrijven kon. Voor haar zoon David gold het zelfde: gedoopt in 1764 en bij de ondertrouw zou hij 25 jaar zijn. Ik heb me suf gezocht naar een David met een andere doopdatum, maar die is er niet. Hij zal ook wel niet sterk zijn geweest in lezen en schrijven. Kon misschien alleen zijn naam schrijven, wat me doet denken dat ze beiden zeker nooit hun doopakten hebben gezien en dat ze zich niet het hoofd braken wat betreft hun precieze leeftijd.

De grote vraag is dan ook: hoe ging het toe in die vroegere tijden? Moesten er papieren worden ingeleverd bij de inschrijvingen van ondertrouw of was een mondelinge verklaring voldoende? Zo, dat was het dan. Bedankt voor je reactie Peter S2.

Tine Bogers - 15 aug 2018 - 14:28

Mijn lezing van de inschrijving van 1747 is
Mighiel Wijngaart soldaat
in de kompaneij van de geeneraal
maioor B Leuwe van? Gronsen
berg in kuervorstendoen Mens
en Margrieta Settares wed
van Pieter Bocksen van Cuelen
pro qua Vrederijck Stortheim ...
Gecop: den 5 Decemb. 1747 door Ds Bertling

[Overigens kwam m.i. een oude, slecht-betaalde gewone soldaat veel voor.]

Peter S2 - 15 aug 2018 - 17:21

We zijn het dus eens over Kuervorstendoen, dat lijkt toch verdacht veel op Kurfürstendamm. Maar we weten niet waar het is. Tenminste ik niet. Mens is misschien een afkorting van een regio ergens in Duitsland. En hoe bent U aan het garnizoensnummer gekomen?

Tine Bogers - 15 aug 2018 - 17:50

Zelf denk ik eerder dat "kuervorstendoen Mens" moet worden gelezen als Keurvorstendom Mens, maar wellicht kan een ander hierover adviseren, want ik weet evenmin welk vorstendom dat nu echt zou zijn. Wat het regimentsnummer betreft: een regiment werd steeds vernoemd naar de commandant, en dat is dus een generaal-majoor B. Leuwe in 1747, hetgeen overeenkomt met IR671b waarvan ik de link gaf (zie de daar gegeven informatie).

Ik raad U overigens aan om eerst meer zekerheid te krijgen over de meer recente generaties van Uw stamreeks. Kunt U die reeks hier geven, dus vanaf Aarnoldus Scholten x Wijngaarden t/m Nicolaas Scholte (1841-1899)? Ik begrijp dat U lang heeft gezocht naar en niet geheel zeker bent over een David Scholten, en ik zie in de gauwigheid dat Uw meer recente generaties in Friesland zouden zijn geweest. Zonder die tegen het licht te hebben gehouden zitten we misschien hier te kijken naar inschrijvingen die uiteindelijk niet voor U van belang zullen blijken te zijn.

Peter S2 - 15 aug 2018 - 17:59

Keurvorstendom Mens = Mentz = Mainz.

ChrisvD - 15 aug 2018 - 18:09

Aan de stamreeks t/m david twijfel ik niet. Alle gegevens die ik heb kloppen en zijn glashelder. Nicolaas van 1841 is in Weststellingwerf geboren, dat is inderdaad Friesland, maar zijn ouders Hendrik en Elisabeth Helmsen zijn beiden in Amsterdam geboren en getogen. De vader van Hendrik is David. Hij staat op de scan van de doop van Hendrik vermeld als diens vader. Het enige, wat mij een beetje heeft doen twijfelen wat David betreft is het feit dat hij,op zijn ondertrouwinschrijving van1793, 25 jaar is en dat zijn doopakte op 3/9/1764 gedateerd is. Hij zou dus volgens die akte bij zijn ondertrouw 29 jaar moeten zijn. Vandaar dat ik veel gezocht heb naar een doopakte met een datum die me meer kon overtuigen. Bij voorbeeld David had het broertje kunnen zijn dat later geboren is, na de dood van de eerste kleine David. Maar zoals gezegd, niets gevonden. Nou en dan zijn er nog de ouders van David: Arnoldus Scholte en Maria Anna W. die verantwoordelijk zijn voor die bewuste doopakte van 1764. Oef, wat een relaas. Ja, ik heb wel een beetje gespeeld met de gedachte dat Arnoldus en Maria Anna er niet bij horen. Maar toch.....

Tine Bogers - 15 aug 2018 - 19:38

Chris van Dijkum, bedankt voor de verheldering van Mens in Mainz

Tine Bogers - 15 aug 2018 - 19:42

Doopgetuigen en vernoemingen dus nalopen. Voor de oorspronkelijke vraag gaat het om de herkomst van onderstaande David - is hij de in 1764 RK gedoopte zoon van Arnoldus Scholten en (Maria) Anna Wijngaarden? En lidmatenregister checken [daar zie ik hem niet, link1 lnk2].
Uit de overlijdensakte van David Scholten valt weinig op te maken, overleden op 23.11.1816, 54 jr., aangifte door een zwager - behalve dan dat hij lijkt te zijn hertrouwd [10-jarige tafels: op 2.5.1813].

David Scholte, geref. geb.ca.1768 van Amsterdam, ouders overleden, geads.met Alida Das
Anna Seulijn, geref. van Londen, d.v. Nicolaas Seulijn
ondertrouw 1793 hier

Kinderen allen geref. tot nu toe gevonden, is er geen Arnoldus?
Hendrik 16.8.1795 get.Elisabet Nicholsen
Nicolaas 5.11.1797 get.Nicolaas Seulijn, Maria Teckelenburg
Anna geb.1.4.1801 get. Joseph Schietenaar, Anna Schietenaar geb. Kers
Maria 27.11.1804 get.-
Niekolaas 1/6.1.1808 get.Jan Nagel, Anna Katrina Petme

Vooralsnog lijkt me dat deze David niet de zoon van Scholten x Wijngaarden was. "Van Amsterdam" in de ondertrouwinschrijving is niet persé geboren te A. Correcties van bovenstaande graag melden.

Peter S2 - 15 aug 2018 - 21:19

De ouders van David Scholten worden evenwel bevestigd in de akte van diens tweede huwelijk d.d. 2.5.1813, zie hier - Andries Scholten en Maria van Wijngaarden.
Aanv.: de huwelijksbijlagen zijn hier, daarin een afschrift van de doopinschrijving, idd 3.9.1764.

Peter S2 - 15 aug 2018 - 23:07

Ik sta paf ! Morgen reageer ik wel nader!

Tine Bogers - 15 aug 2018 - 23:58


Ter aanvulling van bovenstaande gegevens. Anna Seulijn is begraven op 19.9.1810, 2 kinderen nalatende. De aparte inschrijving daarvan door de weeskamer geeft geen nadere details. Al met al kan de discussie over de oorspronkelijke vraag natuurlijk weer hervat worden.

Peter S2 - 16 aug 2018 - 09:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu