stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ik ben op zoek naar de ouders van Jan Aelbrechtsz en Maritie Jans



Profiel afbeelding

Hoi Jermaine,

De Jan Simonsz die getrouwd was met Trijntge Aelbrechtsdr was zeker geen Vlieger. Hij woonde wel bij de Vlieger's in de buurt, maar dat maakt je er nog geen een. Ik ben al een hele tijd op zoek geweest om een passende Simon in de tweede helft van de  16e eeuw als vader te vinden, maar in Vlaardingen en Vlaardingerambacht barst het van de mannen met de voornaam Simon. Ik weet alleen dat hij een zuster had Annetge, gehuwd met Cornelis Jansz Boer die in Zouteveen woonde. En die had weer een broer  Cornelis Simonsz. Alleen hun ouders heb ik nog niet kunnen ontdekken. Helaas, komt nog wel denk ik ooit. Rome is ook niet op een dag gebouwd.

En ik blijf waarschuwen: pas op met gelijknamige figuren uit andere plaatsen. In vrijwel ieder dorp of stad in die tijd kom je wel naamgenoten tegen!!

Misschien moet je  Hodenpijl niet als achternaam beschouwen maar als herkomstplaats? Hodenpijl was een ambachtje, nu opgegaan in Schipluiden. 

Annemarie57 - 30 apr 2020 - 11:43

Dag Wesley en Annemarie.

Dank voor jullie reacties, potverdomme Wesley je hebt inderdaad gelijk, hier heb ik inderdaad de link: https://1530-1600.blogspot.com/2018/07/1832-noordeinde-wz-in-de-meermin.html waarbij ik de oudste vermelding tegenkom in de volgende akte:

H-1542, Aelbrecht Arentsz, alias Hartog, bakker, landerijen en zijn HEE Noordeinde in de Meermin, O de heerstraat, Z Steven Meesz, W de sloot van de president Was, N Jan Willemsz Patersdens? (329)

Dus helaas is dat niet de goeie Arent helaas....

Maar jij had dus ook op de site van het landgoed Hoochstad geschreven dan Annemarie?

Ik daarom haal nog wel ff de akte erbij Wesley en Annemarie waarvan Wesley al aantoonde dat het de verkeerde Jan Aelbrechtsz en Claes Leenaertsz betrof maar nu haal ik m erbij om een andere reden:

Op 20 oktober 1589 maken Adriaen Jansz en Arentgen Jansdr. uit Pijnacker een testament. Tot erfgenamen worden benoemd: Cornelis de Vlijeger, Adriaentgen Cornelisdr., Jan Cornelis Cock, Marritgen Cornelisdr., Fijtgen Cornelisdr., Maerten Cornelisz Cock, Cornelis Cornelisz, Jan Ariaensz, Jannitgen Cornelisdr. en Elijsabeth Cornelisdr. Getuigen zijn Pieter Jansz uit RuijvenJan Aelbrechtsz en Claes Leenaertsz. Het testament is op 13 juni 1594 deels herroepen

Dat herroepen gebeurt trouwens hier:

Op 13 juni 1594 maken Arentgen Jansdr. en Adriaen Jansz een testament. Erfgenaam zijn Jannitgen Cornelisdr. en lakenkoper Sijmon Jansz van de Beest. Getuigen zijn Sijmon Jansz Vlieger en Heijndrick Heijndricksz

Kan het wellicht zijn Annemarie dat Jan Sijmon niet alleen van boerderij de Vlieger afkwam maar wellicht ook een zoon was Van Sijmon Jansz Vlieger en was Marritgen Sijmons uit de link https://gw.geneanet.org/jvbsh?lang=en&pz=aloysius+johannes&nz=van+beurden&p=maertgen&n=sijmonsdr die getrouwd was met Aelbrecht Jansz Van der Meer wellicht een dochter van Sijmon Jansz de Vlieger?

Graag zou ik ook de ook de connectie tussen Sijmon Jansz de Vlieger en Cornelis Cornelisz de Vlieger weten. Bovenal zou ik ook heel graag weten wie weer de ouders waren van Cornelis Cornelisz de Vlieger en Arentgen Jansz waren omdat dit echtpaar ook weer in mijn stamboom terugkomt omdat hun dochter Jorisge Cornelis dse Vlieger weer als betovegrootmoeder van Geertruijd Paulus de Vette voorkomt die weer was getrouwd met Joris Janse Van der Meer

Dat landgoed Hoochstad is trouwens wel prachtig joh mensen, die vorogevel is denk ik 18e eeuws maar de rest van die bouwvolume is die wellicht nog uit de tijd van Trijntgen Aelbrechtsdr?

Ik weet Annemarie en Wesley, het is een wilde gok maar als ik de link bekijk https://www.genealogieonline.nl/willemse-stamboom/I510965.php dan bekruipt mij toch iedere keer het gevoel dat ik gezien de voornamen en patroniemen mijn familietak ergens bij Van der Graeff, Pijn Van der aa of wellicht toch bij Van den Burch moet zoeken of is mijn gok dan toch 'te wild"

Nogmaals super bedankt voor alle hulp allemaal! 

Meej warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 30 apr 2020 - 22:33

Alles kan Jermaine. Proefballonnetjes zijn leuk en vliegen aardig totdat ze doorgeprikt worden en met vreemde geluiden neerkomen. Als je nou met keiharde bewijzen komt geef ik me gewonnen. Als die ellenlange teksten waarin je steeds mijn naam meent te moeten noemen maar ophouden. Alstjeblieft.  Je lijkt steeds meer op zo'n opdringerige verkoper die zijn klant iets door de strot wil wringen waarbij de klant nog steeds het gevoel heeft dat het niet het juiste product voor hem is.  Héél irritant, in zo'n winkel zien ze mij dan ook nooit meer terug. 

Annemarie57 - 1 mei 2020 - 10:38

Oh okee daar heb je gelijk in Annemarie, uiteindelijk draait het in de genealogie en stamboomonderzoek om doorslaggevend bewijs inderdaad, verder is het zeker niet mijn bedoeling om je iets door de strot te wringen doordat ik je naam noem Annemarie. Ik noem weleens je naam omdat Wesley ook reactie's plaatst, en het leek mij handig voor jullie als ik bij elke vraag en/of opmerking erbij schrijf aan wie het gericht is en dat is namelijk ook handig om e.e.a. voor mezelf te ordenen.

Ik zal het deze keer zo kort mogelijk proberen te houden Annemarie, met 3 zo kort mogelijke vragen. De 1e vraag is (ik heb landgoed Hoogstad grond bestudeerd op streetview en google afbeeldingen) is de boerderij die naast het "kasteeltje" Hoogstad staat dezelfde als oorspronkelijk "huis de Vlieger", of heeft laatstgenoemd huis op een andere plek gestaan?

Mijn 2e vraag gaat over de volgende doop, kijk hier maar:

  • 1591

    23 juli, Hilletgen en Aelbrecht, zoon en dochter van Petrus Poot XE "Petrus Poot" en Grietgen, getuigen: Jan Aelbrechtsz , Arent Lenaertsz, Hilletge Huygen XE en Aryaentge Lenaertsdr

Ik herken hier eventueel de ouders van Pieter Pieters Poot in, uit de link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-de-kleine/I49191.php als dit zo zou zijn dan zou de naam Pieters drie generaties achter mekaar gevoerd moeten zijn. Maar daar gaat mijn vraag niet over, zij laten namelijk naast hun dochter Hilletgen ook een zoon Aelbrecht dopen en Jan Aelbrechtsz (en het is toch de goeie Jan want het is in Berkel) is hierbij doopgetuigen, mijn vraag is even simpel als kort wat hadden Jan Aelbrechtsz en zijn familie met Petrus Poot en/of zijn vrouw Grietgen te maken of gemeen?

Mijn 3e en laatste vraag is de volgende, want via de stamboom van Jacobs-Schumacher heb ik weer wat meer ontdekt:

  • 22704 Aernt *; tr. 22705 Machtelt (Matgen) Claesdr. **, ovl. na 21 okt. 1563 (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563); tr. 1e kw. 22704; tr. 2e (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563) voor [1553] (NA, archief van de Staten van Holland 1445-1572, nr. 571, fol. 13v) Symon Jansz. * Mogelijk identiek met Aernt Aelbrechtsz., ovl. na 31 okt. 1516 (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 490, 1516, akte 119). Kw. 11352 en een kleinzoon van diens zuster Maritgen Aerntsdr. heten Aelbrecht. ** Moeder van kw. 11352 blijkens NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563. De Nederlandsche Leeuw, jg. 101 (1984), kol. 79 Ons Voo

    Link: http://www.jacobs-schumacher.eu/XV.pdf

Hierin staat namelijk weer dat het niet zeker is dat de vader van Aelbrecht Arentsz (de vader van Jan en Arent) dezelfde was Aernt Aelbrechtsz, ook we hebben met z'n 3e inderdaad de akte nog niet kunnen inkijken maar ik vraag me dan gelijk af van staan er geen patroniemen in vermeld dan vanwege deze vermelde onzekerheid? Ook kom ik een hele rommelige tekst tegen: " Kw. 11352 en een kleinzoon van diens zuster Maritgen Aerntsdr. heten Aelbrecht." 

Begrijp ik het dan goed mensen? de oudst bekende stamouders tot nu toe is Aelbrecht Arentrz getrouwd met Neeltgen Jansdr, zijn ouders waren dus Arent Aelbrechtsz (mogelijk dus) en Machteld Claes maar had deze "Arent Aelbrechtsz" dan ook nog een zus Maritgen Aernstdr die dan zelf ook weer een kleinzoon had die Aelbrecht heette? en met wie was zij dna getrouwd en wie van haar kinderen had dan een zoon Aelbrecht?

Ik hoop dat jullie iets snappen van deze ingewikkelde puzzel??

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 2 mei 2020 - 03:54

Ik lees in de eerste 5 regels 3x mijn naam. Dus zelfs netjes vragen brengt je niet tot inkeer.

Huis de Vlieger zoals jij het noemt ofwel Vliegerswoning zoals het staat aangeduid op een oude 17e eeuwse kaart lag op de plek van het nieuwe zwebad de Kulk. (Hoek Broekweg, burg. Heusdenslaan, zo ongeveer.  In de 16e eeuw woonde daar een zekere Willem Adriaensz Strijckoff die kinderloos overleed. Daarna werd de boerderij verkocht aan een Dordtse investeerder die op zijn beurt de boerderij in 1591 verkocht aan Cornelis Cornelisz Vlieger.

 

De geschiedenis van boerderij  Hoogstad gaat zeker terug tot medio 15e eeuw, maar in 1457 als Willem Jacobsz er woont is er sprake van de woninf 'die Vranck Zijsz was. Deze Vranck leefde in de 14e eeuw en ken ik als eigenaar van de Hoochwoning (aan de andere kant van de Vlaardingse Vaart.  Daarna bolen er een paar generaties Van der Hoeve op Hoogstad waarna in  1547 een zekere Adriaen Cornelisz Voocht op de boerderij woonde (hij was gehuwd met de weduwe van Hendrick Adriaensz van der Hoeve. Daarna volgt Gerrit Claesz die zich naar de boerderij " Hoogstad" ging noemen ter onderscheiding van een andere Gerrit Claesz "van Dijck" die op Clattenburch woonde.  Gerrit Claesz Hoogstad was een zoon van Claes Jacobsz en Maritge Meesdr. 

 

Dit is mijn laatste reactie.

Annemarie57 - 2 mei 2020 - 10:46

Oh sorry, ik had het verkeerd gelezen, ik zal je naam niet meer noemen inderdaad. Mocht jij Wesley je naam liever ook niet genoemd hebben in mijn reacties dan moet je het maar laten weten, dan houd ik daar rekening mee. Over dat huis de vlieger (Vliegerswoning) maar ook van landgoed Hoogstad en de "Hoochwoning" en die andere dingen heb je daar toevallig ook de bron van in een link of heb je het op CD-rom staan?

Want dan kan ik de bronnen checken en alles uitzoeken namelijk

Ik heb ook nog de vrouw van Aelbrecht opgezocht, en duidelijk is te izen dat zij (Maritgen Sijmons) en haar familie ook het patroniem "Sijmons" droegen!

Nr. 394 folio 120v. d.d. ut supra (d.d. 03-04-1641).
Maertgen Willemsdr. weduwe Frans Sijmonsz. wonende alhier geassisteerd met Aelbrecht Jansz. van der Meer als haar gekozen voogd geeft gifte aan Mees Dircxz. Leeuwerschilt haar schoonzoon, van haar huis, schuur, barg en geboomte met 2 morgen 1 hond 15 roeden land in een kamp van 9 morgen waar de woning opstaat en waarin de erfgenamen van de zuster van Mr. Joost hebben 3 morgen 4½ hond land en de resterende 3 morgen de voorn. Mees Dircxz. zelf toekomt, belend in het geheel ten N: de Slinksloot, ten O: Jan Jacobsz. van Vliet met bruikwaar en Jacob Jansz. van der Arent met bruikwaar, ten Z: de Zwet en ten W: Dirck Cornelisz. Zegwaert en de voorn. Mees Dircxz. Niet belast.

R E C H T E L I J K   A R C H I E F   Z O U T E V E E N 0 2 – 1 1 – 1 6 2 8   t / m   0 5 – 0 7 – 1 6 4 8

Nr. 95 folio 86 d.d. 04-04-1641. Compareerde voor de schepenen van Zouteveen en Vlaardinger-ambacht Maertgen Willemsdr. weduwe en boedelhoudster van Frans Sijmonsz. wonende alhier, geassisteerd door Aelbrecht Jansz. van der Meer haar gekozen voogd en heeft verkocht aan Mees Dircxz. Leeuwerschilt haar schoonzoon, haar woning als huis, schuur, barg en geboomte met 10 morgen en ½ hond land, gelegen in de kampen en jurisdictie hierna genomineerd. Eerst 2 morgen 1 hond 50 roeden gemeen in een kamp van 9 morgen waar de woning opstaat en waarin de erfgenamen van de zuster van meester Joost 3 morgen 4½ hond in hebben en de resterende 3 morgen de koper zelf toekomt. Belend in het geheel ten N: de Slinksloot, ten O: Jan Jacobsz. van Vliet met bruikwaar en Jacob Jansz. van der Arent mede met bruikwaar, ten Z: de Zwet en ten W: Dirck Cornelisz. Segwaert en de koper komt zelf nog 4 morgen 5 hond 54 roeden, gelegen in Vlaardinger-ambacht, belend ten O: doorgaans de koper zelf met de navolgende 3 morgen 1 hond 81 roeden en ten W: Arij Pietersz., strekkende uit de Zwet zuidwaarts op tot aan het land van Arij Pietersz. voorn. Nog 3 morgen 1 hond 81 roeden land, mede gelegen in Vlaardinger-ambacht, strekkende uit de Zwet zuidwaarts op tot aan het land van Jacob Burgertsz., belend ten O: het Kapel land en ten W: de koper zelf met de voorn. 4 morgen 5 hond 50 roeden, zijnde de voorn. 3 morgen 1 hond 81 roeden belast met een kapitaal van f 700 die Pieter Claesz. Vercroft, wonende te Vlaardingen, daarop sprekende heeft. De koper zal nog volgen de levende have van koeien en paarden en alles wat tot de bounering behoord. Nog zal volgen de toegift van 7 morgen bruikwaar, gebruikt wordende van diverse eigenaren. De laatste opdrachtbrief in dato 08-04-1622. Betaald met een rentebrief van f 2.000 kapitaal en f 5.500 contant geld.

Nogmaals super bedankt voor alle hulp tot nu toe.

Met vriendelijke & warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 2 mei 2020 - 20:06

Wat ik me trouwens ook nog afvroeg omdat Jan Aelbrechtsz getrouwd met Maritie Jans schepen was van Berkel & rodenrijs waar ik eventuele schepenzegels dan wel aktes van deze Jan zou moeten opvragen, kan ik mij dan het beste wenden tot het archief Rotterdam of toch tot de Historische kring Berkel & Rodenrijs? 

Ik heb trouwens nog een mogelijke broer en zus van Aelbrecht Arentsz (getrouwd dus met Neeltgen Jansdr) gevonden, deze personen staan in de stamboom van Jacobs-Schumacher dan ook erg dicht (samen met Aelbrecht) bij mekaar (hoogstwaarschijnlijk wou men dus door een huwelijkspolitiek de bezittingen in de familie houden)

De "mogelijke" Broer en zus van Aelbrecht Arentsz betreffen:

I. Jan Aerntsz, getrouwd met Ceuntgen of Coentgen Adriaensdr Pue(e)r

II. Maritgen Aerntsz, getrouwd met Cornelis Huychensz Molenaer

Om op de laatste verder te borduren, werd er al bij Aernt (Aelbrechtsz??) getrouwd met Machteld (Matgen) Claesdr vermeld dat hij een zus Maritgen Aerntsz moet hebben die een kleinzoon had genaamd "Aelbrecht"

Als ik wil aantonen dat Maritgen Aerntsz getrouwd met Cornelis Huychensz Molenaer dezelfde Maritgen Aerntszis als de zus van Aernt die dus mogelijk ook Aelbrechtsz als patroniem had dan zal ik dus moeten kunnen aantonen dat zij een kleinzoon moeten hebben gehad die Aelbrecht heette, en dat kan ik (denk ik)!

Heel toevallig kom ik in de link: http://www.genealogybos.com/parentelen/Molenaar/Molenaar.html ook een Aelbrecht en Dirck Molenaer tegen, er word daar veel met "mogelijke "jaartallen gegooid maar zonder hard bewijs. Het kan dus zijn dat Dirck Aelbrechtsz helemaal niet minstens 35 jaar was maar slechts een jaar of 15 à 20 jaar en zou hij in dat geval rond 1535 geboren moeten zijn. omdat in de stamboom Jacobs-Schumacher word vermeld dat Aernt Aelbrechtsz??)na 1516 gestorven moet zijn dan moeten zijn zoon Aelbrecht en doichter Maritgen Arentsz en zijn mogelijk zoon Jan Arents (getrouwd met Ceuntgen of Coentgen) zo rond 1500 of net daarvoor geboren moeten zijn. 

En dan zou het dus misschien net kunnen want stel dat Maritgen Aerntsz en Cornelis Huychensz Molenaer dus tussen 1518/15 en en 1520 een kind Aelbrecht hebben laten dopen dan zou deze dit dus een Aelbrecht Molenaar kunnen zijn en dan zou hij dus niet alleen een Dick Aelbrechtsz Molenaer moeten hebben laten dopen maar dus ook een Aelbrecht Aelbrechts Molenaer (want dan dus het vermelde kleinkind van Maritgen Aerntsz zou moeten)

Qua tijdlijn, voornamen, patroniemen maar ook gezien de in de akte vermelde kleinzoon Aelbrecht EN de dezelfde achternaam Molenaer zou het bewijs dus rond moeten zijn voor deze hypothese!

En omdat er meerdere hondjes waren die dus fikkie heette zou het kunnen zijn dat de in de voornoemde link vermelde Dirck Alebrechtsz een andere is als op diezelfde site vermelde Dirck Aelbrechtsz die in  1544 molenaar was op de Nieuwe Swaenlase molen en wellicht was de laatste Dirk wel een oom of oudere neef van eerst voornoemde Dirck Aelbrechtsz!

Jullie antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Hoogachtend,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 3 mei 2020 - 17:58

Hi  

 

Ik ga dadelijk eens even neuzen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Saskia Hendriks - 7 mei 2020 - 18:22

Even een overzicht 

 

Jan Jan Aelbrechtsz. Noortende Maertge Gangers

..-02-1634 Annitge Jannitge Jans  

02-01-1636 Trijntge Neeltge Jans  

29-08-1638 Jan Aelbrecht Jansz., Maertge Jans, avia

38 10-04-1640 Anna Neeltge Gangers 

02-03-1642 Gangulphus Claes Schouten

 Opm. ..-02-1634: Infans Annitge Noortende. 

 

Als ik dus zoek op Aelbrecht Jans,

dan vind ik het volgende, waar ook Maertgen Gangers in voorkomt als doopgetuige :

Cornelis Dircksz. Hogenboom Jannetge Jan Aelbrechtsz.

..-11-1635 Dirck Leendert Jansz.

31 07-03-1637 Pleuntge Barber Jorys Jansz. 

03-09-1638 Jan Aelbrecht Jansz., Maertgen Jans, avia

38 21-06-1640 Annitge Maertge Ganger

01-01-1642 Trijntge Neeltge Jan Aelbrechtsz.  

31-01-1643 Catharina Neeltge Jan Aelbrechtsz.

29-04-1644 Maria Grietge Jans, amita

14-07-1645 Theodora Neeltge Jan Aelbrechtsz.

29-12-1646 Dirck Gabriel Dirckxsz. Verhooff, Barber Jorys

13-08-1649 Petrus Thomas Schrevelsz.

02-04-1651 Catharina Maertge Jans, soror

 Opm. ..-11-1635 en 07-03-1637: in ’t Noortende. 

 

Nu lijkt er ook latijns benamingen te worden genoemd

Soror zou tante kunnen betekenen

Amita betekend tante v vaderszijde

avia grootmoeder v t kind

 

https://www.sijses.nl/transcript/delden/info/latijn.pdf

 

bij beide is Maartje Jansdr de grootmoeder 

Saskia Hendriks - 7 mei 2020 - 18:41

in 1623 volkstelling 

 

Kom Jan Aelbrecht dus niet voor

Wel komt er een Jan Aelbrecht te Molenstock voor 

Jan Aellbrechtsz, sijn huijsvr vijff kinderen 

Saskia Hendriks - 7 mei 2020 - 19:48 (laatst bijgewerkt 7 mei 2020 — 20:02 door auteur)

Jan Aelbrechtsz en Maertge Jansdr

 

1. Jannetje, huwt met Cornelis Dirksz Hogenboom

- 1635 Dirk, get Leendert Jansx

- 1637 Pleuntge, get Barber Jorys Jansz

- 1638 Jan, get Aelbrecht Jansz en Maertge Jans (avia, grootmoeder van het kind)

- 1640 Annitgen get Maertge Ganger

- 1642 Trijntge, get Neeltge Jan Aelbrechtsz

- 1643 Catharina, get Neeltge Jan Aelbrechtsz

- 1644 Maria, get Grietje Jans, (amita, tante van vaderszijde) 

- 1645 Theodora, get Neeltge Jan Aelbrechtsz

- 1646 Dirck, get Gabriel Dirckxsz Verhooff en Barber Jorys

- 1649 Petrus, get Thomas Schrevelsz

- 1651  Catharina, get Maertge jans (soror tante)

opm 1635 en 1637 in t Noordende 

 

2. Leendert Jansz Aelbrechtsz x Barber Jorys

Uit dit huwelijk

- 1637, Annitgen, get Jorys Jansz en Jannitge Jans

- 1639, Jan, get Aelbrecht Jansz

- 1642 Pieter, get Ariantge Pieters avia (grootmoeder van het kind)

 

3. Jan Jansz Aelbrechtsz x Maertge Gangers

uit dit huwelijk

- 1634 Annitgen, get Jannitge Jans

- 1636 Trijntge, get Neeltge Jans

- 1638 Jan, Get Aelbrecht Jansz en Maertge Jans avia (grootmoeder van het kind)

- 1640 Anna, get Neeltge Gangers

- 1642 Gangulphus, get Claes Schouten

Opm 1634 Noordende

 

4. Grietje Jansdr Aelbrechtsz

 

5. Neeltge Jansdr Aelbrechtsz

 

Aanvulling Claes Schouten (Claes Cornelisz Schouten) is gehuwd met Neeltge Gangers

Saskia Hendriks - 7 mei 2020 - 20:47

"soror" betekent "zuster" en zeker niet "tante". Alleen in een combinatie als "soror patris" of "soror matris" gaat het weliswaar om een tante van het kind, maar stáát er "zuster van de vader" c.q. "zuster van de moeder".

Met vriendelijke groet, André

André Jansen - 7 mei 2020 - 22:34

Dag Saskia & Henk, dank voor jullie reacties. Het is wel oppassen geblazen daar deze familie het heel ingewikkeld heeft gemaakt met patroniemen, zo had Jan Aelbrechtsz niet alleen een zoon Jan Jansz aelbrechts (Van 't Noordeinde) die weer de vader was van Jan Jansz Van der Meer/Vermeer (getrouwd met Maritje Jans Vuijck) en ook de grootvader was van de gelijknamige zoon Jan Jansz Van der Meer/Vermeer (getrouwd met Catharina Cornelis Paridon) maar ook was Jan Aelbrechtsz de vader van jawel Aelbrecht Jansz die eveneens Van der Meer heette en die op zijn beurt weer de vader was van Neeltgen Aelbrechtsz Van der Meer (getrouwd met Pieter Lourisz Van Noorden) & Cornelis Aelbrechtsz Van der Meer secretaris van Zouteveen!!!

We zijn inmiddels wat verder met de voorouders van Jan Aelbrechtsz, waarbij de hieronder genoemde Arent Aelbrechtsz een broer was van Jan Aelbrechtsz Boerman/Boerdam/de Boer!!

hieronder de stamboom:

Variant 1 (van de CD-rom die ik via een WeTransfer bestand heb gekregen):

I. AELBRECHT ARENTSZ., geb. 1520 of eerder, ovl. voor 14-8-1584,
wonende in het Noorteynde van Berckel, met landbezit
aan de Berkelse Oostmeer. Tr. NEELTGEN JANSDR.
Kinderen, voor zover bekend:
1.Arent Aelbrechtsz., volgt IIa.
2.Jan Aelbrechtsz., volgt IIb.

IIa. ARENT AELBRECHTSZ., gezworene van Berckel (1612), tr.
MARITGEN ADRIAENSDR.; nageslacht noemt zich Droog, Boerdam
(den Boer). Niet verder gevolgd.

IIb. JAN AELBRECHTSZ., schepen in Berckel (1586,1590), won.
in het Noorteynde van Berckel, ovl. na_8-10-1612.
Tr. MARITGEN JANSDR., ws. Jan Leendertszdr., ovl.na 3-9-
1638.

(ik heb al naar het gemeentearchief van Rotterdam en naar de historische vereniging Berkel & Rodenrijs een mail gestuurd of ze eventueel foto's van de schepenzegels van deze Jan Aelbrechtsz naar me toe kunnen mailen)

Variant 2:

12592    Aernt, mogelijk Aernt Aelbrechtsz, overleden na 31-101-1516 (NA archief van het hof van Holland nr 490, 1516 akte 119).
Gehuwd voor 1535 met
12593    Machtelt (Matgen) Claesdr, overleden na 10-1563, zij is de moeder van Aelbrecht Aerntsz blijkens NA archief van het Hof van Holland nr 1677, akte van 14-11-1563.
Gehuwd (1) voor 1535 met Aernt (zie 12592).
Gehuwd (2) voor 1553 met Symon Jansz.
Uit het eerste huwelijk:

   1. 

Aelbrecht Aertsz (Aerntsz) (zie 6296

6296    Aelbrecht Aertsz (Aerntsz), overleden 1561-1577, zoon van Aernt (zie 12592) en Machtelt (Matgen) Claesdr (zie 12593).
Gehuwd voor 1553 met
6297    Neeltgen Jansdr, begraven op 14-08-1613 te Berkel, dochter van Jan Gerritsz (zie 12594) en Katrijn (Trijtgen) Cornelisdr (zie 12595).
Uit dit huwelijk:

   1. 

Arent Aelbrechtsz Boerman, geboren ca 1553 (zie 3148).

 

Variant 3 (genealogie Jacobs-Schumacher):

22704 Aernt *; tr. 22705 Machtelt (Matgen) Claesdr. **, ovl. na 21 okt. 1563 (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563); tr. 1e kw. 22704; tr. 2e (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563) voor [1553] (NA, archief van de Staten van Holland 1445-1572, nr. 571, fol. 13v) Symon Jansz. * Mogelijk identiek met Aernt Aelbrechtsz., ovl. na 31 okt. 1516 (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 490, 1516, akte 119). Kw. 11352 en een kleinzoon van diens zuster Maritgen Aerntsdr. heten Aelbrecht. ** Moeder van kw. 11352 blijkens NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563. De Nederlandsche Leeuw, jg. 101 (1984), kol. 79 Ons Voo

11352 Aelbrecht Aer(n)tsz., ovl. tussen 1561 (NA, archief van de Staten van Holland 1445-1572, nr. 1222, kohier van 2 juni 1562, fol. 30v, 36, 36v-37, 38v, kohier van 30 sept. 1562, fol. 28, 33v, 34-34v, 36) en 7 juli 1577 (GA Rotterdam, voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, rechterlijk archief, nr. 24); tr. 11353 Neeltgen Jansdr., begr. Berkel geref. 14 aug. 1613 (GA Rotterdam, voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, oudarchief, nr. 489, fol. 44). De Nederlandsche Leeuw, jg. 101 (1984), kol. 76 Ons Voorgeslacht, jg. 61 (2006), p. 302

Variant 4:

5676

Arent Aelbrechtsz. Boerman, gezworene, weesmeester, Heilige

Geestmeester en ambachtsbewaarder van Berkel, op 13 jan.

1616 "out omtrent twee ende tsestich jaren" (GA Rotterdam,

voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, rechterlijk

archief, nr. 8, fol. 59), begr. Berkel geref. 1626 (GA

Rotterdam, voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, oud-

archief, nr.

489, fol. 226);

tr. voor 23 april 1577 (GA Rotterdam, voormalige gemeente

Berkel en Rodenrijs, rechterlijk archief, nr. 24)

5677

Maritgen Adriaensdr. (Aryensdr.), begr. Berkel geref. 1630

(GA Rotterdam, voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, oud-

archief, nr. 491, rekening 1630);

tr. 1e (GA Delft, notariële archieven, nr. 1572, akte 47)

Jacob Hendricxz.;

tr. 2e kw. 5676.

De Nederlandsche Leeuw, jg. 101 (1984), kol. 76, 77

Ons Voorgeslacht, jg. 55 (2000), p. 129, 225, jg. 60

(2005), p. 60, jg. 61 (2006), p. 302, 314, jg. 62 (2007), p.

88, jg. 66 (2011), p. 440 Bron: https://adoc.tips/generatie-xiii-kwartieren.html

Conclusie.

De conclusie is dus dat Arent Aelbrechtsz Boerman (hier stamt ook de familie Droogh/Droog vanaf) en Jan Aelbrechtsz (de stamvader van de latere familie Van der Meer/Vermeer) zonen waren van Aelbrecht Arentsz en Neeltgen Jans. Deze Aelbrecht Jansz was sowieso (gezien de kohieren van Berkel gedurende de 16e eeuw) de zoon van Machteld/Matgen/Mettgen Claesdr die dus getrouwd moet zijn geweest met de oudst bekende stamvader tot nu toe ene "Arent/Aernt".

Er word gesuggereerd dat de stamvader van mijn familie wellicht Arent Aelbrechtsz heette, in dat geval moet Aelbrecht Arentsz dus een zus hebben gehad die Maritgen Arentsz, waarbij de laatste ook een kleinkind aelbrecht moet hebben gehad. Ook denk ik (mocht dit alles kloppen) dat zij getrouwd was met Cornelis Huychensz Molenaer waarbij op de een of andere manier de Aelbrecht Molenaer uit de volgende link: http://www.genealogybos.com/parentelen/Molenaar/Molenaar.html dan of de zoon (in dat geval moet er ook nog een Aelbrecht Aeblrechtsz Molenaer zijn geweest en niet alleen een Dirck) of de kleinzoon moet zijn geweest. In dat geval denk ik trouwens ook dat Jan Aerntsz ook hun broer moet zijn geweest, deze was getrouwd met Ceuntgen of Coentgen Adriaensdr Puy(e)r en heel misschien was ook Cornelis aertsz dan een broer van hun!!

Maar goed dat van die Aelbrechtszpatroniemen is dus nog slechts een hypothese!!!

 

De Berkelse kohieren en de zoektocht naar het juiste patroniem van Arent/Aernt die getrouwd was met Machteld Claesdr.

Ik ben dus op zoek gegaan naar het juist patroniem, waarbij ik allereerst het volgende overzicht met jullie wil delen:

Kohieren van de 10e penning van Berkel & Rodenrijs (1544, 1553 en 1556)

Naam                              1544          1553       1556

Aelbrecht Aertsz.              -                9             7

Aelbrecht Ockersz.             -               3v           8

Jan Aertsz. (Jan Arentsz.)  6               7v          7v

Maerten Aertsz.                  -                -            11

Pouwels Aertsz.                  -                -             8

Sijmon Arentsz.                7v               -            -

 

Waarbij ik gelijk de opmerking maak dat er in het jaar 1544 geen spoor te bekennen is van Aelbrecht aertsz, Aelbrecht Ockersz en Machteld Claesdr!! Ook in hierbovengenoemde schema staat dat zij niet vermeld worden.

Maar als ik op de CD-rom kijk die ik van WeTransfer heb gekregen dan zie ik WEL weer de volgende vermelding:

Aernt Aelbrechtsz

Het kohier van de 10e penning over het ambacht van Berkel anno 1544 vermeldt de navolgende posten op naam van Aelbrecht Arentsz. (ook -Aertsz., Aerntsz., Ariensz.):

Zijn huisweer, ca.12 morgen, deels verdolven, eigen, het huis daarop staande, eigen, getaxeerd 7 gld., 151/2 morgen daar t' ende westop tot de meer toe, nog een kamp van 2 morgen, deels verdolven land, 4 morgen op de meer, waarvan 6 hont eigen, nog 8 hont huur van Machtelt Claesdr., nog 14 hont huur van Machtelt Claesdr. tot Berckel *1.

 

HUH!!!!!! HOE KAN DIT????????????

 

Ik ga ervan uit dat Maerten, Pouwels, en Sijmon aerts (de laatste heel misschien) er niet bijhoren en zodoende laat ik die uit de gegevens, in ieder geval tot nader order.

 

Dan heb ik hier dus de kohieren van de jaren 1544, 1553, 1556 & 1566 doorplozen!

Zie de gegevens hieronder:

 

1544

  • Jan Aertsz. (Jan Arentsz.)        

6 m. 15 L. noch 9,5 m. venen meest verdolven die m. 16 st

1553

Item Aelbrecht Aertsz. gehuyert van Cornelis Pietersz. tot Delft 5 m. die margen voir 4 LH. Noch den selfden gehuyert van Cornelis Pietersz. tot Delft 3 m. die margen 4 car. gld. Noch den selfden gehuijert van Machtelt Claes dochter tot Berckel 6 m. die margen voir 4 LH. Noch den selfden gehuyert van Machtelt Claes dochter tot Berckel 4 m. ende 2 h. die margen voir 3,5 LB. Noch den selfden 14 m. zyn eygen toebehorende eensdeels verdolven venen getacxseert diie margen voir 2 car. gld.

 

(fol. 3v) [3299] Item Aelbrecht Ockersz. gehuyert van Matgen Claesdr. tot Berckel 3 m. lants den hoop voir 12 LH. Noch den selfden 20 h. lants zyn eygen toebehorende eensdeels verdolven getaxseert den hoop voir 8 LH.

 

Item Jan Aertsz. 9,5 m. zyn eygen toebehorende eensdeels verdolven getacxseert die margen voir 2,5 LH. (fol. 8)

 

1556

Item Aelbrecht Aertsz. gehuijrt van Cornelis Pietersz. tot Delft 3 m. lants ende 1 h. lants den hoep voir 12 gld. Noch den selven gehuijrt van Cornelis Pietersz. metselaer tot Delft 5 m. lants den hoep voir 20 gld. ende een kinnetgen butters mit een hamme getaxeert den hoep voir 6,5 gld. Noch den selven gehuijrt van den Heijlijghen Geest tot Berckel 8 h. lants voir 4 gld. ende 5 groot. Noch den selven gehuijrt van Mattgen Claesdr. tot Berckel 6 m. lants den hoep voir 18 gld. Noch den selven gehuijrt van Mattgen Claesdr. voirsz. 4,5 m. lants voir 12 gld. min 7,5 groot. Noch den selven 5 h. lants hem toebehoerende gemeen mit die eijghen voirnt. geheten Mattgen Claesdr. getaxeert den hoep voir 2,5 gld. Noch den selven 14 m. lants leggende op Swemmecoep sijn toebehoerende eendeels uwtgedolven getaxeert den hoep voir 28,5 gld.

 

Item Aelbrecht Ockersz. gehuijrt van Mattgen Claesdr. 3 m. lants voir off den hoep voir 9 gld. Noch den selven 6 m. lants achter off leggende sijn toebehoerende eendeels verdolven getaxeert den hoep voir 9 gld.

 

Kohier van de 10e penning van Berkel & Rodenrijs 1561

Het eijnde vanden Tempel

Machtelt Claesdr. 3 m. lants haer tuebehoerende getaxeert voer 13½ gld. - 27 st.

Strect vande watering oestwaert

Jacob Dircxsz. huijsweer groot ontrent 31 m. 2 h. ende strect vande watering voernt. ende Machtelts lant off oestwaert tot die kae toe

 

Machtelt Claesdr. een camp van 4 m. ende is getaxeert voer 12 gld. - 24 st. Daer noertwaerts an leggen streckende soe veer als die boevenste twie campen oest ende west [3385] (fol. 23v)

Het Dorp

(fol. 26) Jan Maertijnsz. een huijs met ontrent 15 h. lants gehuijrt van Machtelt Claesdr. tot Berckel voer 22½ gld. tsiaers den hoep off slach gelts.

Hier eijnde vant Dorp

Aelbrecht Aertsz. gehuijrt 14 h. van Machtelt Claesdr. tot Berckel voer 9½ gld. 5 st. off slach gelts, nootwaerts daer van streckt als voeren. Daer van offgetoegen sluijsgelt, margengelt ende molengelt 26 st. 4 d. Blijft suijvers 8½ gld. min 20 d. – 16 st. 14 d. bij eedt verclaert [ in de marge: zij hier anders nyet gecort dan sluijsgelt, met attestatie ]

Aelbrecht Ockersz. sijn achter offs lant eendeels verdolven groot ontrent 20 h. lants met die werff getaxeert den hoop voer 7 gld. – 14 st. Noertwaerts daer van vande lantschee west op

Item sijn huijs daer op staende getaxeert voer 2½ gld. - 5 st.

Aelbrecht Ockersz. 3 m. lants gehuijrt van Machtelt Claesdr. tot Berckel voor 10½ gld. – 21 st. Daer tende tot Sijmonsz. voer offs lant toe. huijcedul gesien

Machteld Claesdr. 8 h. lants getaxeert voer 4½ gld. – 9 st. Tende voirn. noortwaert an Maritgen Valckerts lant tot Sijmonsz. lans toe west op

Aelbrecht Aertsz. een camp van 2 m. een deels verdolven getaxeert voer 4½ gld. – 9 st. Daer tende tot die wech toe.

Jan Aertsz. huijszaet groot ontrent 9½ m. 5 dolmen lant getaxeert voer 23 gld. – 2 gld. 6 st. Noertwaerts daer van vande sche

Aelbrecht Arentsz. huijsweer groot ontrent 12 m. een deels verdolven getaxeert voer 27 gld. – 2½ gld. 4 st. Van de lantsche west op soe veer als die voern. weeren.

Ende thuijs daer op staende getaxeert voer 7 gld. – 14 st.

Aelbrecht Arentsz. voer offs lant groot ontrent 15½ m. lants. Daer tende west op tot die ..etoe? wat bruet? daer wesende

Item Machtelt Claesdr. tot Berckel 6 m. en is gehuijrt voer 18 gld. tsjaers - 1½ gld. 6 st. bij eedt verclaert

Item den heijlijgen geest tot Berckel 8 h. lants ende is gehuijrt voer 4 gld. 5 gr. – 5½ gr.? 1 d. [ in de marge: exemt ] tregister gesien ende is die reste vande 15½ m. lants leggende al geemeen doergaens malcanderen

(fol. 38v) Aelbrecht Aerentsz. een camp van 4 m. lants. Daer tende west op tot die meer.

Item Machtelt Claesdr. 19 h. ende is die reste vande 4 m. gehuijrt sijnde voer 8 gld. 6 st. 4 d. – 16½ st. 2 d. bij eedt verclaert

Aelbrecht Arentsz. noch gehuijrt van Machtelt Claesdr. voernt. 8 h. voer 3½ gld. – 7 st. Noertwaert daer van vande meer oest op bij eedt verclaert

Machtelt Claesdr. 32 h. lants getaxeert vaer? voer 24 gld. - 2 gld. 8 st. Daer tende vande wech west op.

Cornelis Aertsz(!). 2 h. ende heeft dat gehuijrt van Machtelt Claesdr(!). voer 25 st. – 5 gr. Ande wech int selffde wees in een hoeck. bij eedt verclaert

Cornelis Aertsz. achter offse huijszaet groot ontrent 8½ m. getaxeert voer 19½ gld. toegemaect hoeij lant – 1½ gld. 9 st. Westwaerts vant voersz. weer vande lantsche west op

Ende thuijs daer op staende is getaxeert voer 7 gld. – 14 st.

Cornelis Aertsz. voern. voer offs lant groot ontrent 12 m. 1 h. weij lant 6 m. toegemaect 6 m. 1 h. niet toegemaect Daer tenden noertwaerts van Jonge Crusers campen vande wech west op tenden die voers. Campen

[3407] (fol. 45v) Item daer sijn off tuebehoert 9 m. ½ h. ende is getaxeert voer 36 gld. – 3½ gld. 2 st

Item die pastorij tot Berckel ½ m. ende is gehuijrt voer 1½ gld. 7½ st. – 7½ gr.

Cornelis Aertsz. noch 13 m. 2½ h.

[doorgehaald] Cornelis Aertsz. 9 h. lants ende is getaxeert ende angebrocht int 46e blat toegemaect hoeijlant

Lenaert Claesz. moelenaer. 7½ m. verdolven lants getaxeert voer 15 gld. – 1½ gld. Dit leggende tenden Cornelis Aertsz. voer offs lant noertwaerts van sijn huijsweer streckt vande wech tot die lantsche.

Jan Jansz. Koeninx voer offse weeslants 13 m. Dit daer tenden noertwaerts vande voers. campen west op streckende tenden Cornelis Aertsz. ende Jonge Crusers lant om zuijtwaert op

Hilletge Lenaert Claesz. weede. 17 h. lants gehuijrt van Machtelt Claesdr. voer 9 gld. – 18 st. Dit tenden voersz. lant. bij eedt verclaert

Cornelis Aertsz. 8 h. ende is getaxeert ende angebrocht int 46e blat toegemaect weij lant Oest op tot die wech toe

(fol. 49) Hilletgen Lenaert Claesz. weede. een weer lants van 8 m. een deels verdolven getaxeert voer 18 gld. – 1½ gld. 6 st. Daer tenden oest op tot die lantsche toe

(fol. 49v) Item Machtelt Claesdr. tot Berckel 7 h. ende is gehuijrt voer 3 gld. den hoep – 6 st. bij eedt verclaert

ende is die rest vande 7 m. 1 h. ende leijt gemeen uijt? malcander an 3 perceelen

Hilletgen Lenaert Claesz. weede. 15 h. ende is getaxeert ende angebrocht int 49e en 50e blat Daer tenden oest op toe die wech toe

Hilletgen Lenaert Claesz. weede. huijs weer groot ontrent 10 m. eendeels verdolven getaxeert voer 25 gld. – 2½ gld. Noertwaerts daer van vande lantsche tot die wech toe

Ende thuijs daer op staende getaxeert voer 6½ gld. – 13 st.

Jan Sijmonsz. huijsweer groot ontrent 12½ m. verdolven lant getaxeert voer 26½ gld. – 2½ gld. 3 st. Den? noertwaerts van Hilletgen weer ande lantsche west op tot die wech toe Ende thuijs daer op staende getaxeert voer 5½ gld. – 11 st.

Jan Sijmonsz. voer offse weer lants groot ontrent 11½ m. lants Daer tenden van de wech west op

Daer sijn off tue behoert 2½ m. ende is getaxeert voer 15 gld. – 1½ gld.

Machtelt Claesdr. 10 h. eijgen lants ende is getaxeert voer 7½ gld. – 15 st. Noertwaerts daer van streckt van Cornelis Jacobsz. lant off bij dat selff… oest op

Machtelt Claesdr. een weer lants groot ontrent 6 m. een deels verdolven getaxeert voer 14½ gld. – 29 st. Daer tenden over die wech tot die lantsche toe

(fol. 56) Machtelt Claesdr. 12 m. voer offs lant ende is getaxeert voer 54 gld. – 5 gld. 8 st. Daere tennen tot doe wech toe

Machtelt voersz. haer huijsweer groot ontrent 12 m. een deels verdolven getaxeert voer 36 gld. – 3½ gld. 2 st. Ende daer tennen tot die lantschee

Hilletgen Lenaert Claesz. weede. 14½hl. ende is getaxeert ende angebrocht int 49e en 50e blat Tennen Steffens lant west op tot Lenaert Vranckesz. voersz. lant toe

Item Machtelt Claesdr. 5 m. min ½ h. ende is gehuijrt voer 22 gld. 5 gr. – 2 gld. 4 st. 4 d. bij eedt verclaert

Cornelis Aertsz. 10 h. lants ende is getaxeert ende angebrocht int 46e blat niet toegemaect weijlant Daer tennen oest op

Arent Claesz (wie is dit nou weer? Arent zou toch Aelbrechtsz moeten heten met zijn patroniem?)). een camp van 4 m. ghehuijrt van Machtelt Claesdr. voer 15 gld. 6 st. – 1½ gld. 9 d. Streckt weder om vande wech oest op tot die lantschee bij eedt verclaert

(fol. 67) Cornelis Aertsz. 10 h. getaxeert ende angebrocht ont 46e blat lach? toegemaect ende was gesaeijt met haever Daer tennen over die wech vande wech west op

 

Een aantal dingen vallen op en dat is allereerst de namen van Aelbrecht Ockers en Hilletgen Lenaert Claesz, waarbij er gelijk 2 mysterieuze raadsels zijn ontstaan, want wie waren zij?

En het word nog vreemder bij de volgende doop:

 

  • 1591 23 juli, Hilletgen en Aelbrecht, zoon en dochter van Petrus Poot en Grietgen, getuigen: Jan Aelbrechtsz Arent Lenaertsz, Hilletge Huygen en Aryaentge Lenaertsdr 

 

Waarbij we exact dezelfde namen te weten Hilletgen en Aelbrecht tegenkomen bij het voor mij tot nu toe totaal onbekende echtpaar Petrus Poot & Grietgen, waarbij Jan Aelbrechtsz (en ene Hilletge Huychen?) persoonlijk doopgetuigen is!!

 

En dan die vreemde aelbrecht Ockersz, daar heb ik 3 hypotheses op ontwikkeld:

  1. Of Machteld Claesdr is voor of na de stamvader "Arent" nog eens met een andere man getrouwd geweest waaruit Aelbrecht Ockersz uit geboren is, in dat geval zou hij een halfbroer van Aelbrecht Arentsz moeten zijn
  2. Als het patroniem van de stamvader inderdaad (weer) Aelbrecht was dan was deze Aelbrecht wellicht een gelijknamige oom van zijn vader (onwaarschijnlijk maar ik noem hem wel)
  3. Of was Aelbrecht Ockersz wellicht de grootvader van Aelbrecht Arentsz, is de vader Arent Aelbrechtsz wellicht vroeg gestorven en heeft opa Aelbrecht Ockersz dan misschien de zorg van de landerijen op zich genomen door deze te huren van zijn schoondochter Machteld Claes?

 

Kortom nog vragen en raadsels genoeg, jullie antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Meej warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 8 mei 2020 - 03:54

Kan het zijn dat men eerder dus niet RK werd gedoopt ?

want zie hier , allen geref gedoopt te Berkel/Rodenrijs:

 

06.09.1609 Grietgen, Jan Aelbrechtsz en Maritgen Jans

08.11.1615 Jannetgen, Jan Aelbechtsz en Maritge Jans

Saskia Hendriks - 9 mei 2020 - 10:39

geref ged berkel

20.02.1594 Aelbrecht, z v Jan Aelbrechtsz en Maritgen, get Arent Aelbrechtsz en Arent Cornelisz

20.12.1597 Maritgen, d v Jan Aelbrechtsz en Maritgen, geen get

21.05.1600 Jan, z v Jan Aelbrechtsz en Maritgen, geen get

06.09.1609 Grietgen, d v Jan Aelbrechtsz en Maritgen Jans, geen get

08.11.1615 Jannetgen, d v Jan Aelbrechtsz en Maritgen Jans, geen get 

Saskia Hendriks - 9 mei 2020 - 13:23

Dag Saskia! Super bedankt voor je reactie! De dopen had ik inderdaad al en je ziet dus inderdaad bij de dopen dat Arent Aelbrechtsz zijn broer was. Ik heb trouwens nog wel een vraag of jij Saskia misschien het antwoord weet in het raadsel van de volgende doop:

  • 1591 23 juli, Hilletgen en Aelbrecht, zoon en dochter van Petrus Poot en Grietgen, getuigen: Jan Aelbrechtsz Arent Lenaertsz, Hilletge Huygen en Aryaentge Lenaertsdr

Wat was de relatie Petrus Poot en zijn vrouw Grietgen met Jan Aelbrechsz? Was Grietgen wellicht een zus of jongere tante van Jan Aelbrechtsz? Dat laatste klinkt onwaarschijnlijk, doch er zit ook 20 jaar tussen het oudste en jongste kind van Jan Aelbrechtsz en Maritie Jans? 

En dat Jan Aelbrechtsz daarom een van zijn kinderen ook Grietgen heeft genoemd, maar wie was dan bijvoorbeeld Jannetgen? Want ook een van de dochters van Jan Aelbrerchsz en Maritie Jans heet Jannetgen? Qua geloof heb je het scherp gezien Saskia, want Berkel en Rodenrijs bleef na de reformatie ook katholiek, maar het bestuur en ook de mensen moesten wel iedere keer handig laveren om hun vrijheid te kunnen behouden. Dit probleem speelde tot heel recent zelfs nog een grote rol in mijn familie! Bijvoorbeeld mijn betovergrootouders Jan Van der Meer & wilhelmina Van der Schee en weer de ouders van Jan Van der Meer te weten Reinier Van der Meer en Lena Monster, ik heb namelijk weleens een verhaal gelezen uit de streek Vlaardingen-Hoogvliet-Poortugaal (ik kan het verhaal helaas niet meer terug vinden) dat zij (als katholiek echtpaar) door de goddienstige situatie in hun streek zich genoodzaakt zagen om hun zonen Protestant te laten dopen en hun dochters katholiek! wie mij aan dit verhaal kan helpen trouwens ben ik eeuwig dankbaar!

En de situaties uit de 16, 17e en 19e eeuw hebben dan ook zeer recent nog invloed gehad daar mijn familie via mannelijke lijn natuurlijk in het katholieke Brabant terecht wam waardoor men in nog geen 100 jaar weer katholiek moest worden, dus wat er 500 jaar geleden gebeurde heeft mijn familie dus recent flink beinvloed! En  voor de scherpe lezers onder ons, Reinier Van der Meer heeft inderdaad een Brabantse voornaam, dit komt omdat zijn moeder Jannetje Van Reijsbergen (de naam zegt het al) namelijk uit een Brabantse familie in Rijsbergen kwam!

Verder is ook dn tekst in mn vorige comment (en ook deze tekst eigenlijk weer) weer veels te lang geworden Saskia, haha dus het schiet niet echt op met mijn "beknoptheid". Om dan toch nog maar een poging te doen is de samenvatting dat Jan Aelbrechtsz en zijn broer Arent Aelbrechtsz (Boerman/de Boer) kinderen waren van Aelbrecht Arentsz en Neeltgen Jansdr.

Aelbrecht Arentsz zijn vader is niet met zekerheid vast te stellen maar wellicht was dit ene Arent Aelbrechtsz (om het simpel te houden haha), de moeder van Aelbrecht Arentsz is wel bekend en dit was Machteld/Matgen/Mattgen Claesdr. Ik heb in mijn vorige bericht alle kohieren van Berkel onder mekaar gezet om de familieverbanden met deze Aelbrecht Arentsz en zijn moeder Mattgen Claesdr helder te krijgen.

En beste Saskia daar komt gelijk het 2e raadsel want niet alleen Aelbrecht Arentsz en zijn mogelijk boer Cornelis Aertsz huurde land van hun moeder Machteld Claesdr maar ook een Aelbrecht Ockers? Was dit toeval of was Aelbrecht Ockersz wellicht de opa van Aelbrecht Arentsz die na een eventueel vroeg overlijden van zijn zoon Arent (Aelbrechtsz?) de huur heeft voortgezet en het land is gaan huren van zijn mogelijke schoondochter Machteld Claesdr?

Ook zie ik in de kohieren dat ene Hilletgen Lenaertsz Claesdr landen huurt van Machteld Claesdr, zit hier toevallig een link met de doop van Hilletgen en Aelbrecht van 23 juli 1591 door Petrus Poot en zijn vrouw Grietgen die ik hierboven al noem???

Dus kortom nog heel veel vragen en veel raadsels.....

Met warme Brabantse groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 10 mei 2020 - 16:30

Dag Saskia!

Ik heb misschien een nieuw aanknopingspunt gevonden in het REPERTORIUM OP DE LENEN VAN DE HOFSTAD TE HONTSHOL, 1253-1770   zie de volgende lijst::

Het leen 8 gesplitst in 8A en 8B.

8A. Een huisje met erf naast het huis van Zent Jansz., strekkende van de Heerweg 5 roeden westwaarts 2½ roede breed met de halve sloot aan de westzijde en 2 roeden 1½ voet breed met de halve sloot aan de oostzijde.

..-.-1...: Cornelis Claesz. na overdracht door Cent Jansz. Poelen.

6-5-1553: Quirina Cornelisdochter te Naeldwijck, hulde door Jan Jorisz. aldaar, bij dode van haar vader Cornelis Claesz. en draagt het leen over aan Machteld Claesdochter, hulde door Lenaert Jorisz.

4-6-1580: Lenert Lenertsz. in de Ketel bij dode van zijn tante Machtelt Claesdochter en draagt het leen over aan Dirck Aemsz. te Naeldwijck.

2-3-1584: Cornelis van Reynegom, rentmeester te Naeldwijck, na overdracht door Dierick Aemsz. ..-.-

1610: Cornelis van Reynegom krijgt het leen ten vrij eigen

 

ook denk ik dat het kan zijn dat de Aelbrecht Aertnsz waar wij

* Aelbrecht Aerntsz. / Hartoch Aelbrecht Aerntsz. / Aelbrecht Aerntsz. den Hartoch, mogelijk een zoon van kw. 45552, is op 3 jan. 1532 "oudt omtrent 46 jaeren" (NA, handschriften van de derde afdeling, nr. 1336, fol. 154). Zijn nageslacht voert sedert 1582 de naam Van Beyeren. ** Moeder van kw. 22776 blijkens Algemeen Rijksarchief te Brussel, archief van de Grote Raad van Mechelen, beroepen uit Holland, dossier 322, d, p. 138. De Nederlandsche Leeuw, jg. 116 (1999), kol. 387

Link: http://www.jacobs-schumacher.eu/XVI.pdf

In dat geval zou de volgende naam ook mooi verklaard kunnen worden:

22776 = 22880 Huych Aer(n)tsz. Molenaer, ovl. tussen [1561] (NA, archief van de Staten van Holland 1445-1572, nr. 1472, fol. 45, 56) en 21 mei 1579 (Archief van het huis Twickel, nr. 8124 / 4). M.G. Wildeman, Aanteekeningen uit de rentmeestersrekeningen der Groote of St.Jacobs-kerk te 's-Gravenhage (1557-1567), 1896-1897, p. 19 A.J. Brunt (red.), Inventaris van het huisarchief Twickel 1133-1975, 1993, p. 1153 Kwartierstatenboek, uitgave van de Genealogische Vereniging Prometheus, dl. 15, 1998, p. 257 G.M. van Aalst, Regesten van het fonds Wassenaar in het huisarchief Twickel, 1222-1599, 1998, p. 71

Ik weet dan nog steeds niet waar we Aelbrecht Molenaer ergens moeten plaatsen maar de Hiuych Maertsnz te Berkel die bij de dopen van Arent Aelbrechtsz de broer van Jan Aelbrechtsz aanwezig is zou dan wellicht weer een kleinzoon kunnen zijn van deze Huych Aerntsz en dan is dat mysterie ook opgelost?

Dopen Berkel

1588

3 juli, Maritgen, dochter van Huych Maertensz XE "Huych Maertensz" en Maritgen, getuigen: Cornelis Vincent XE "Cornelis Vincent" en Aryaentgen

1589 12 februari, Aelbrecht, zoon van Claes Lenaertsz XE "Claes Lenaertsz" , getuigen: Arent Aelbrechtsz XE "Arent Aelbrechtsz" , Huych

12 februari, Aelbrecht, zoon van Claes Lenaertsz XE "Claes Lenaertsz" , getuigen: Arent Aelbrechtsz XE "Arent Aelbrechtsz" , Huych Maertensz XE "Huych Maertensz" en Trijntge Aelbrechtsdr XE "Trijntge Aelbrechtsdr"

 

Wat denk jij ervan Saskia?

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

 

 

Hij zou dan dus getrouwd moeten zijn met Machteld Claesdr

In dat geval zou mogelijk een zoon zijn van:

* Aelbrecht Aerntsz. / Hartoch Aelbrecht Aerntsz. / Aelbrecht Aerntsz. den Hartoch, mogelijk een zoon van kw. 45552, is op 3 jan. 1532 "oudt omtrent 46 jaeren" (NA, handschriften van de derde afdeling, nr. 1336, fol. 154). Zijn nageslacht voert sedert 1582 de naam Van Beyeren. ** Moeder van kw. 22776 blijkens Algemeen Rijksarchief te Brussel, archief van de Grote Raad van Mechelen, beroepen uit Holland, dossier 322, d, p. 138. De Nederlandsche Leeuw, jg. 116 (1999), kol. 387

Link: http://www.jacobs-schumacher.eu/XVI.pdf

Jermaine van der Meer - 12 mei 2020 - 02:05

Hey Jan ik heb een heeeeeelle interessante link gevonden, zie: http://www.pietheres.nl/Parenteel%20Houtman.htm waarbij het opmerkelijk is da gij en ik van de week mekaar nog mailde over onze Duitse afkomst! In voornoemde link worden de namen Houtman en Holtman door mekaar geschreven. Ook lijkt dit in ieder geval alle (Noord) Hollandse en Utrechtse Houtmannen met mekaar te verenigen! 

 

Vanaf Evert Houtman (Holtman) gaat de eerste lijn verder via Albertus Holtman (Houtman), doch de 2e lijn die van Heinrich Holtman geboren  "Pastoor te Walstedde bij Hövel DE" (geen idee welke plaats hier word bedoeld?) is veel sumierder!

 

Heinrich Evert Holtman (Houtman) krijgt nog een zoon Johannes en daarna hout het op met deze tak, zie hieronder de informatie:

III-b Johannes Holtman is geboren in 1536 in Almelo, zoon van Heinrich Holtman (zie II-b). Johannes is overleden in 1616 in Epe (Dld), 79 of 80 jaar oud. Johannes trouwde met Fenne. Fenne is overleden.

Kinderen van Johannes en Fenne:

1 Henrick Holtman, geboren omstreeks 1550. Henrick is overleden.

Notitie bij Henrick: Opgeleid tot stadssecretaris in Weesp

2 Johan Holtman, geboren omstreeks 1560. Johan is overleden.

Notitie bij Johan: Opgeleid tot stadssecretaris in Almelo

 

Stamt van een van deze 2 laatst genoemde personen wellicht de Zeeuws/Wast-Brabants tak af, hadden Henrick of zijn broer Johan Holtman (Houtman) wellicht een schoonvader Pieter genaamd en hebben ze daar hun zoon naar vernoemd? Of had een van deze 2 wellicht een zoon die een schoonvader Pieter had en die dus diens zoon naar zijn schoonvader vernoemde? 

Je antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Met warme groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 21 okt 2020 - 23:13


Ships ik heb de verkeerde reactie onder de verkeerde casus geplaatst. Kan de redactie dit verwijderen (mijn reactie op de familie Houtman/Holtman hoor bij een ander topic)

Jermaine van der Meer - 21 okt 2020 - 23:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu