stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ouders van Lijsbeth Jacobs van Tetrode tr. Leiden 1615 Pieter Symons Bink opgelost



Profiel afbeelding

Beste allen, Al een tijdje ben ik bezig met onderzoek naar de ouders van Lijsbeth Jacobs van Tetrode. Zij trouwde met Pieter Symonsz Bink op 4 dec 1615 te Leiden. Via diverse getuigenissen bij huwelijken en dopen tussen broerd en zussen en de hierna volgende akte uit de Weeskamer Leiden concludeer ik dat de ouders Jacob Willems en Baertgen Jans zouden moeten zijn. no. 5 d.d. 20-1-1588: Garbrandt Fransz. rietdecker en Claes Jansz. van Tetroede over Willem oud omtrent 12, Jan 9, Huijch 5, Claertgen 7 en Lijsbeth 1 jaar weeskinderen van Jacob Willemsz. schoemaicker geteeld aan Baertgen Jansdr. zijn zaliger huisvrouw zijn tot voogden geordonneerd. Nu was ik naarstig op zoek naar een Jacob Willems van Tetrode tot ik deze discussie op Stamboom Forum tegenkwam waar werd gesuggereerd dat het niet Jacob Willems zou zijn die van Tetrode zou heten, maar dat de kinderen naar hun moeder Baertgen Jans zijn vernoemd. De Claes Jans van Tetrode zou haar broer zijn volgens een site van de familie van Tetrode. Deze zouden kinderen zijn van Jan Willemsz van Tetrode x Pietertje Gommers: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/73892/0/willem_jacobsz_van_tetrode_17e_eeuw_leiden Toch twijfel ik daaraan gezien de volgende akte waar de weeskinderen een oom Jan Willemsz van Tetrode blijken te hebben: f. 24v d.d. 27-4-1605: Willem Jacobsz. schoenmaker vervnagende voor Jan Jacobsz. schipper mitsgaders Claertgen Jacobsdr. ongehuwde persoon zijn broede en zuster, alle voljaarde kinderen van Jacob Willemsz. in zijn leven schoenmkaer en Baertgen Jansdr.beide zaliger hebben ontvangen etc. vanwege de erfenis hen aanbestorven door het overlijden van hun zaliger ouders, mitsgaders Jan Willem van Tetrode hun zaliger oom. Ik vraag me af of iemand weet hoe dit nu echt zit, dus welke van de ouders is de echte van Tetrode en wie zijn daar de juiste ouders van? Iets wat misschien kan helpen is de volgende akte waarin een Jacob Willemsz, schoenmaker te Leiden uit Rijnsburg wordt genoemd. Wellicht dezelfde: https://www.openarch.nl/elo:93916213-36b4-4299-98e4-56271e06c6bc Ik hoop dat iemand mij kan helpen! Met vriendelijke groet, Johan van Oosten

Johan Van Oosten - 8 okt 2020 - 22:40 (laatst bijgewerkt 8 okt 2020 — 23:05 door moderator)

Ik denk dat het helpt als u de zaak helderder uiteen zet. Het is lastig lezen zo.

JP Ouweltjes - 9 okt 2020 - 10:52

Hoi JP, Ja klopt. Op de een of andere manier vallen de enters weg als ik mijn tekst publiceer. Misschien komt dat omdat ik vanuit de app post. Enig idee of ik iets fout doe?

Johan Van Oosten - 9 okt 2020 - 11:13

Ja, typen in de app is crap. Het probleem doet zich niet voor op de pc.

JP Ouweltjes - 9 okt 2020 - 11:22

Zie hieronder de "vertaling":

Beste allen,

Al een tijdje ben ik bezig met onderzoek naar de ouders van Lijsbeth Jacobs van Tetrode. Zij trouwde met Pieter Symonsz Bink op 4 dec 1615 te Leiden. Via diverse getuigenissen bij huwelijken en dopen tussen broerd en zussen en de hierna volgende akte uit de Weeskamer Leiden concludeer ik dat de ouders Jacob Willems en Baertgen Jans zouden moeten zijn.

no. 5 d.d. 20-1-1588: Garbrandt Fransz. rietdecker en Claes Jansz. van Tetroede over Willem oud omtrent 12, Jan 9, Huijch 5, Claertgen 7 en Lijsbeth 1 jaar weeskinderen van Jacob Willemsz. schoemaicker geteeld aan Baertgen Jansdr. zijn zaliger huisvrouw zijn tot voogden geordonneerd.

Nu was ik naarstig op zoek naar een Jacob Willems van Tetrode tot ik deze discussie op Stamboom Forum tegenkwam waar werd gesuggereerd dat het niet Jacob Willems zou zijn die van Tetrode zou heten, maar dat de kinderen naar hun moeder Baertgen Jans zijn vernoemd. De Claes Jans van Tetrode zou haar broer zijn volgens een site van de familie van Tetrode. Deze zouden kinderen zijn van Jan Willemsz van Tetrode x Pietertje Gommers:

https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/73892/0/willem_jacobsz_van_tetrode_17e_eeuw_leiden

Toch twijfel ik daaraan gezien de volgende akte waar de weeskinderen een oom Jan Willemsz van Tetrode blijken te hebben:

f. 24v d.d. 27-4-1605: Willem Jacobsz. schoenmaker vervnagende voor Jan Jacobsz. schipper mitsgaders Claertgen Jacobsdr. ongehuwde persoon zijn broede en zuster, alle voljaarde kinderen van Jacob Willemsz. in zijn leven schoenmkaer en Baertgen Jansdr.beide zaliger hebben ontvangen etc. vanwege de erfenis hen aanbestorven door het overlijden van hun zaliger ouders, mitsgaders Jan Willem van Tetrode hun zaliger oom.

Ik vraag me af of iemand weet hoe dit nu echt zit, dus welke van de ouders is de echte van Tetrode en wie zijn daar de juiste ouders van? Iets wat misschien kan helpen is de volgende akte waarin een Jacob Willemsz, schoenmaker te Leiden uit Rijnsburg wordt genoemd. Wellicht dezelfde:

https://www.openarch.nl/elo:93916213-36b4-4299-98e4-56271e06c6bc

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Met vriendelijke groet,

Johan van Oosten

Johan Van Oosten - 9 okt 2020 - 11:28

Johan

Met formuleringen uit die tijd moet je altijd oppassen omdat men lang niet altijd dezelfde manier van formuleren gebruikte zoals wij die nu zouden hanteren. Je concludeert dat in 1605 de weeskinderen een oom Jan Willemsz van Tetrode hadden. Deze passage: vanwege de erfenis hen aanbestorven door het overlijden van hun zaliger ouders, mitsgaders Jan Willem van Tetrode hun zaliger oom.
Maar je kunt het ook anders lezen, namelijk dat Jan Willemsz de oom van hun ouders was. En zelfs nog dat hij wel oom wordt genoemd, maar eigenlijk hun oudoom was. ook dat komt weleens voor ( <hier> het origineel). 
Als je het zo leest is het zelfs een bewijs dat er twee Jan Willemszonen waren, iets waar in die andere discussie lijkt te worden getwijfeld.

Dat van Jacob Willemsz en Baertgen Jansdr, zij degene was die uit de familie van Tetrode stamde is gebaseerd op een akte in het Weeskamerarchief van Leiden. In de genealogie Tetrode wordt vermeld dat die in inv.nr 1827 zit, maar ik heb dat in 0518 (Weeskamer) opgezocht en dat inv.nr. gaat over iets heel anders. Dus vooralsnog kunnen we het niet checken, net als enkele andere vage vermeldingen. 

Ik citeer dan maar letterlijk uit genoemde genealogie, onder X-44 Jan Willemsz van Tetrode (de oude):
Verdeling nalatenschap van Jan Willemsz van Tetrode, hun oom en oudoom in zijn leven wonende in de Leprozen buiten Delft;
Maritge Bokelsdr van Tetrode, 36 jr, huisvrouw van Huijbrecht Janssen, woont in Delft,
Judich Louwerensdr, 31 jr, huisvrouw van Claes Cornelisz Corff, weduwe van Willem Bokelsz van Tetrode, woont te Delft.
Claes Jansz van Tetrode, wonende te Leiden, voor hem zelf en als voogd van de kinderen van zijn zusters Maritge en Baerte Jansdr. /
/ dochter van Claertgen Willemsdr van Tetrode.
Baerte Dircksdr woont te Utrecht.

Garbrant Fransz van Zanten, voogd van de vijf kinderen van Baerte Jansdr van Tetrode.

Hier wordt dus Baerte twee maal met de toenaam van Tetrode vermeld (en had ik graag willen controleren of dat de letterlijke weergave is of de interpretatie van de transcribent). 

Dan lijkt het wel duidelijk dat één Jan Willemsz van Tetrode de kinderen Claes, Baerte en Maritgen had (en er schijnt ook nog een keer een Anthonis Jansz genoemd te worden), en dat die Jan Willemsz een Bokel, Jan, Claertgen, Dirck als broers/zussen had. 

De vader zou dan Willem Dircksz van Tetrode zijn. Er is een testament van een Margaretha Dircksdr, ook een dochter van hem < link > dat het er niet echt duidelijker op maakt. Ze benoemt tot haar erfgenamen, elk voor 1/4e part: Anna Jacobsdr, dochter van haar broer; Dirck Willemsz, zoon van haar broer; Boockel Willemsz, ook zoon van haar broer; en Anna Willems, dochter van haar broer. En een legaat voor Baerte Cornelisdr bij Emme? Willems, dochter van haar broer.
Geen  oude en jonge Jan Willemsz of Claertgen, maar kennelijk wel een Jacob (want dochter Anna wordt begunstigd), die de genealogie Tetrode negeert, voor zover ik zie. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 okt 2020 - 17:23

Hoi Frans, Wow you did it again! Het klopt wel met de genealogie zoals je het schetst. Daarin een Baerte (XI63) x Jacob Willemsz als dochter van (Jonge) Jan Willemsz van Tetrode x Pietertgen Gommers. Dat zou dus dezlfde Baerte moeten zijn. Enige jammere is nog dat we de originele bron missen. Weet jij toevallig waar die genealogie te vinden is? Op de familiewebsite ontbreken de bronnen dus ik ben benieuwd waar jij die vandaan haalt? Heb jij er verder nog herkenning bij dat het gaat om de Jacob Willemsz, schoenmaker die die lening aangaat en afkomstig is uit Rijnsburg? Mvg, Johan

Johan Van Oosten - 9 okt 2020 - 19:45

Johan

Op de website van Marcel Tettero is de Genealogie Tetrode van W.C. Tettero grotendeels overgenomen. Die genealogie is een eenvoudige, getypte en gekopieerde uitgave, waaruit ik hierboven enkele brongegevens citeerde. 
Die zijn niet altijd even duidelijk en precies (zoals "in het Weeskamerarchief" of "komt in diverse testamenten voor"). 

Die ene waar hij dan wel inv.nr noemt is net weer niet goed, dat is wel irritant. Toch zal het wel in die toegang zitten, waarvan overigens maar een deel is gescand.

Jacob Willemsz en Baerte Jansdr staan in de volkstelling van 1581 als allebei "van Leijden" en ze woonden aan de Haarlemmerstraat. Jacob Willemsz uit Rijnsburg woonde in 1573 als vluchteling in de Breestraat, en komt daarna alleen nog in 1576 voor. Daarentegen zien we Jacob Willemsz uit Leiden pas vanaf 1581.
Je kan dat allemaal nazien op deze site: < link > (een pagina met alle Jacob Willemszonen uit die periode). Klik maar even heen en weer op de personen, de bronnen en de percelen, het wijst zichzelf wel.

Er zijn denk ik twee mogelijkheden: 1. ze waren allebei toevallig schoenmaker en de een keerde weer terug naar Rijnsburg of overleed; 2. in de volkstelling in het niet correct dat Jacob uit Leiden kwam, in welk geval de beide Jacobs identiek zijn en hij eerst in de Breestraat en daarna in de Haarlemmerstraat heeft gewoond. 

Ik vond nog in de Kleine Bewijzen A de volgende opmerking: Nog het ‘Principaal instrument’ tussen Jacob Willemsz. en Baertgen Jansdr. zijn zaliger huisvrouw voor Willem Claesz. Oudevliet notaris d.d. 15-2-1576.
Logischerwijze zijn dat de huwelijkse voorwaarden van het stel, maar de protocollen van nots. Oudevliet beginnen in 1577. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 okt 2020 - 22:23

Ok dank je Frans! Mooie vondst ook weer. Ooit hoop ik zo de weg te weten als jou :) Ik heb toevallig contact met Marcel gehad hierover en kan hem evt vragen stellen. Andere familieleden hebben het genealogische werk gedaan. Wie weet kunnen ze het zeggen. Zal het even delen als ik wat hoor. Ik heb trouwens nog 1 vraag: in de genealogie staat dat het onzeker is dat Jan een zoon is van Willem Dircsz van Tetrode. Komt dat nu door die akte van het testament van Margaretha dircksdr dat die twijfel er is? En is er dan uberhaupt wel bewijs voor? Groeten, Johan

Johan Van Oosten - 9 okt 2020 - 22:40

ja, daarom ging ik ook nog even op het testament in in mijn eerdere reactie. Normaal zou je verwachten dat tante Margaretha haar bezit verdeelt onder al haar neven en nichten. Er wordt wel gesuggereerd dat die Jannen uit een ander huwelijk van Willem zijn, maar dat zou voor tante Margaretha niet moeten uitmaken: het zijn allemaal kinderen van haar broer.

ik zie in de genealogie niet zo gauw directe bewijzen, het lijken me meer aannames. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 okt 2020 - 22:47

Ok dat is wel interessant om even te vragen in dat geval. Zal het hier posten als ik wat hoor! Fijne avond en nogmaals dank!

Johan Van Oosten - 9 okt 2020 - 22:51

Ik lees met belangstelling mee Johan en Frans omdat ik afstam van Hughe Jacobsz. van Tetrode (x Abigael Moyaert) en dus ook uitkwam op deze rijstebrijberg. 

Annemarie57 - 13 okt 2020 - 13:14

Leuk Annemarie! Dat maakt ons verre familie :) Lijsbeth, Hughe en Abigail kwamen vaak bij elkaars dopen en bruiloften. Ik ben in contact met dhr. Tetteroo. Zal evt. nieuws hier posten!

Johan Van Oosten - 13 okt 2020 - 13:37


Hoewel de discussie over de (voor)ouders van Lijsbeth Jacobsdr. van Tetrode als ‘opgelost’ wordt beschouwd, denk ik dat er toch nog al wat losse eindjes zijn. Niet dat ik betere suggesties heb dan de voorgaande reaguurders - laat staan dat ik onweerlegbare oplossingen in de aanbieding heb. Maar wel heb ik mogelijk – hoe bescheiden ook – enige opmerkingen en/of aanvullingen. 

Om te beginnen is dat een reactie op Frans Angevaare. Hij heeft gelijk wanneer hij schrijft dat de bronverwijzing (inv.nr. 1827) in het archief van Leidse Weeskamer niet klopt. Het gaat namelijk om inventarisnummer 8037. Verder citeert Frans uit een mij onbekende genealogie (de pagina zou niet meer bestaan). Daarbij maakt hij zeer terecht een voorbehoud door te zeggen dat hij ‘net als andere vage vermeldingen’ de bron niet kan checken. Maar ik heb die bron (en alle andere documenten uit de Weeskamer) vier jaar geleden gefotografeerd. En wat blijkt? Met name de geciteerde passage: ‘Claes Jansz van Tetrode, wonende te Leiden, voor hem zelf en als voogd van de kinderen van zijn zusters Maritge en Baerte Jansdr. / dochter van Claertgen Willemsdr van Tetrode’ blijkt niet helemaal te kloppen. Eigenlijk gaat het maar om één letter, want in het origineel staat geen ‘zusters’, maar zuster (zie het bijgaande fragment). Dan zou je het moeten (of in ieder geval kúnnen) lezen als Maertgen Jansdr. zijn suster gevolgd door: ende Baerte Jansdr., dochter van Claertgen Willemsdr. van Tetroede. Maar los van de interpretatie rijst natuurlijk de vraag wie die Claertje dan wel is? Het kan onmogelijk Claertje de dochter van Baerte Jans zijn geweest die met Jacob Willemsz., schoenmaker, was gehuwd want die heette Claertje Jacobsdr. (= mijn voormoeder die in 1605 met Jacob Jansz.  Stasy  trouwde). 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Omdat de breed gedeelde veronderstelling is dat Baerte Jansdr. een zuster is van Claes Jansz. en een dochter is van Jan Willemsz. van Tetrode en Pietertje Gommersdr. voelt dat ongemakkelijk aan. Je gaat je afvragen of die veronderstelling wel klopt. Daarmee zeg ik niet dat de aanname onjuist is. Maar ze moet wel goed worden onderbouwd. Wat dat betreft staat er in de marge van inv.nr. 8037 een uitgebreide aantekening die als volgt luidt:

Opten 16e Mey 97 heeft Jop Jansz. van Blommendael gezworen taxeerder dese voors[eyde] goeden ten versoucke van de voors[eyde] Claes Jansz. van Tetroede ende Garbrant Fransz. van Zanten als voochden van de vijff kinderen van Baertgen Jansdr. van Tetroede - die voors[eyde] Claes Jansz. voor hem zelven ende noch als voocht van de kinderen van Marijtgen Jansdr. van Tetroede getaxeert als elcx vuytgetopen staet in gereet gelt voor welcken prijs Jop Jansz. de voors[eyde] goeden ’t allen tijden wil begeert voor datel[icken] te behouden. Dan hebben de voors[eyde] Claes Jansz. ende Garbrant van Zanten de voors[eyde] goeden ter voors[eyde] soe voor elcx vuytgetogen aengenomen, die ’t samen in als met de bevonden p[enningen] bedragen vyerenveertich gulden 5 stuvers. Actum ten voors[eyde] dage ende jare [?] (met de ondertekening van notaris W. [van] Oudevliet en het handmerk van Jop Jansz. van Blommendael)

Hier wordt Claes Jansz. van Tetrode dus als voogd genoemd van de weeskinderen van zowel Baerte Jansdr. en Maritgen Jansdr. van Tetrode. Er is dus onmiskenbaar sprake van een familierelatie. Het zullen vast zijn zusters zijn, hoewel het jammer is dat die niet als zodanig wordt benoemd. En om het allemaal nog wat lastiger te maken levert de voogdijstelling (Voogdenboek A fol. 46vso, 20-01-1588) ook geen duidelijkheid op, want nu worden Claes Jansz. van Tetrode en Garbrant Frans. van Zanten als neven 

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/archieven/archievenoverzicht/scans/NL-LdnRAL-0518/2.1.1/start/60/limit/10/highlight/6

van de kinderen vermeld – terwijl Claes als de veronderstelde broer van hun moeder Baerte geen neef, maar een oom moet zijn. 

 

Toch is er nog een (minder bekende?) bron die de broer/zusterrelatie tussen Baertge Jansdr. en Claes Jansz. wel lijkt te bevestigen. Zoals bekend had het echtpaar Jacob Willemsz. en Baertge Jansdr. vijf kinderen. Hun oudste zoon Willem Jacobsz. van Tetrode  zou trouwen met Susanna Bartholomeesdr. Cloots. Op 13-12-1624 bepaalde het echtpaar in hun testament (ONA inv.nr. 310 akte 97) 

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/archieven/archievenoverzicht/scans/NL-LdnRAL-0506/26.1.1/start/170/limit/10/highlight/9

dat wanneer Willem komt te overlijden, de E[dele] Michiel Chimare zijn cousijn – dus zijn neef – als medevoogd over zijn kinderen zal worden benoemd. Zoals bekend was Michiel een zoon van Maria Jansdr. van Tetrode en Mathijs Chimaere (zie Voogdenboek A fol. 53, 05-03-1590)

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/archieven/archievenoverzicht/scans/NL-LdnRAL-0518/2.1.1/start/70/limit/10/highlight/2

En inderdaad, wanneer Baerte, Claes en Maritgen broer en zusters waren dan zijn hun kinderen nichten en neven van elkaar.  

Kees Walle - 21 apr 2021 - 14:43







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu