stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Adriana van Opstal ~23-12-1799 Oisterwijk, wie is de "echte" vader? [opgelost]


Profiel afbeelding

In het RK doopboek staat vermeld dat Adriana een buitenechtelijk kind is van Adrianus Adriaansse van der Ven en Maria Walterus van Opstal. (getuigen Henrica Wlhelmi van Gorp/Gurp en Laurentius van Opstal). In de trouwacte van Adriana 16-2-1823 te Waalwijk staat o.m. "natuurlijke en meerderjarige dochter van Maria Waltera van Opstal" over de vader wordt niets verteld, terwijl die wel bij de doop wordt genoemd.  Hoe moet ik dit interpreteren?

Overigens kan ik verder niets van Adrianus Adriaansse van der Ven en Maria Walterus vinden. Er is wel een Walterus van Opstal (~6-1-1736 te Moergestel die trouwt met Joanna Beckers te Oisterwijk op 18-10-1770). Zijn vader is Laurentius van Opstal x Joanna de Kort). Walterus en Joanna krijgen 6 kinderen; een ervan is Maria ~ 4-5-1781 te Oisterwijk. Zou dit de Maria Walterus kunnen zijn?; zij was dan 18 toen zij Adriana kreeg.

Frans van der Velde

Ik zou het er op houden dat Adriana inderdaad een dochter van Adrianus van de Ven is (zeker weten doe je het nooit natuurlijk). De doopinschrijving is hierin duidelijk: filia illegitima Adriani Adriaanse van de Ven et Mariae Walteri van Opstal. Dat haar vader niet genoemd wordt bij haar huwelijk zou kunnen komen omdat haar ouders nooit getrouwd zijn en zij niet door hem erkend is. 

Anneke

Helemaal met Anneke eens. In het doopboek had de pastoor genoeg vrijheid om dat zo te kunnen stellen... We kunnen nog toevoegen dat het meisje ook nog naar hem vernoemd is!  Dat zegt wel iets over de overtuigingen die achter deze inschrijving schuilen.

Maar bij het huwelijk in 1823 valt dat allemaal weg. Dan zitten we met de Burgerlijke Stand en die zoekt het meer aan de juridische kant van de zaak. Geen huwelijk? Geen erkenning? Dan ook niet de wettige vader. Weg met de vermelding.

Petra

Er is een borgbrief voor Maria Wouter van Opstal en haar kind Adriana van de Ven voor Drunen in 1807.  Zoek een persoon (regionaalarchieftilburg.nl).

Maria trouwt (ondertrouw 31-10-1807) in Drunen op 15-11-1807 met Lauwerens Jan Pijnenburg.

kinderen: Maria, gedoopt 6-2-1808, Johannes gedoopt 23-9-1811, Johanna, geboren 4-3-1814 en Wouterina, geboren 12-4-1819 (allemaal te Drunen).

Maria overlijdt te Drunen op 16-9-1834. Volgens de overlijdensakte zijn haar ouders Wouter van Opstal en Johanna van Oers.

Laurens Pijnenborg overlijdt te Drunen op 25-4-1845.

bronnen: salha.nl

Anneke

Anneke,

De Maria die jij noemt is volgens mij dezelfde persoon als ik boven aangaf. In de overlijdensacte staat dat zij 52 jaar is en geboren in Oosterwijk; dat klopt met de geboortedatum 4 mei 1781. In het doopboek is als vader vermeld Walterus van Opstal (dat klopt dus) en moeder Joanna Beckers. In de overlijdensacte staat "Johanna van Oers". Dit zal dan wel een schrijffout zijn of verkeerd verstaan. Het lijkt mij hiermee opgelost.

Iedereen bedankt voor de bijdragen.

Frans van der Velde

Ik vraag mij nog af waarom in de borgbrief van Oisterwijk Adriana genoemd is als "Adriana van de Ven" en niet met haar moeders naam "van Opstal" als zij niet getrouwd was met van de Ven. Ook wordt er bij het huwelijk van Maria met Lauwerens Jan Pijnenburg niet gesproken over haar dochter Adriana.

Frans van der Velde

In Oisterwijk was het mogelijk "algemeen" bekend dat Adriana een dochter van Adrianus van de Ven was en werd zij zo ook aangeduid. Achternamen stonden in die tijd nog niet officieel vast zoals nu (dat gebeurde rond 1811). In de borgbrief wordt zij genoemd zoals ze bekend was, maar later bij haar eigen huwelijk in 1823 heet ze Adriana van Opstal, omdat haar ouders nooit getrouwd zijn en zij niet erkend is en zij dus de naam van haar vader niet heeft gekregen, maar die van haar moeder. Dat Adriana bij het huwelijk van haar moeder niet wordt genoemd is omdat dat nergens voor nodig was, Lauwerens was tenslotte niet haar vader.

Anneke


Dank je Anneke; helemaal duidelijk.

Frans van der VeldePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu