stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht ouders Dirck van Delmerhorst get. Johanna Clarisse Leiden ~1675



Profiel afbeelding

Maria was tenminste getuige in Arnemuiden. Susanna niet, helaas. De kinderen van Dirck zijn ook niet vernoemd naar Maria, Susanna etc. Ook niet naar de ouders Bon en Francoise. 

Wat ik wel toevallig vind, is dat de hele familie in dezelfde tijd naar Zeeland is gegaan. Abraham bijvoorbeeld werd leraar op de Waalse school. 

Johanna werd schoolvrouw. Het lijkt er dus op dat de familie een soort onderwijsfamilie was, of zo iets?

B Volger - 4 mei 2021 - 11:59

V.w.b. de vernoemingen van de kinderen van Dirck en (Joh)Anna kun je eigenlijk geen conclusies trekken. 2 zijn er vernoemd naar de vader van Dirck, en eentje blijkbaar naar Claudina Johanna Wiltschut, wellicht zoals jij aangeeft vanwege de 'Wiltschut-dynastie':

Claudina Johanna, ged ald. 21.8.1701, get. Jan van Buijten?, Claudina Johanna Wiltschut. en: "Een dochter van de oude Steven Wiltschut, Glaudina Johanna, geboren in 1674 te Hulst, trouwde op 3 februari 1701 te Arnemuiden met Willem van der Heyden [...]". 

M.a.w. niet alleen was de ene Claudina getuige bij de doop van de andere. (Joh)Anna was ook al een paar maanden zwanger van Claudina ten tijde van het huwelijk van de andere Claudina, ook te Arnemuiden.

=> er is dus ook geen 'plek' voor andere vernoemingen. Of heb jij weet van meer dopen van kinderen van Dirck en (Joh)Anna? Trouwens, als dit alle dopen zijn dan is dat ook wel weer een aanwijzing, namelijk dat (Joh)Anna inderdaad mogelijk al 'wat ouder' was, en dus niet lang door kon gaan met het krijgen van kinderen.

-Bart- - 4 mei 2021 - 13:47

Ik heb geen andere dopen kunnen vinden. Dus vernoemingen worden inderdaad lastig. Wat bedoelt u met die zin over Claudina?

B Volger - 4 mei 2021 - 19:46

Dat de beide dames in de periode dat de een trouwde en de ander zwanger was vermoedelijk intensief contact gehad hebben, en dat daar die vernoeming uit voort gekomen is.

-Bart- - 4 mei 2021 - 21:30


vervalt

B Volger - 5 mei 2021 - 19:58 (laatst bijgewerkt 7 okt 2022 — 15:03 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu