stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Freerk Harrits (Wijnsma voor zij anders van naam waren) Friesland 17e eeuw opgelost



Profiel afbeelding

goede morgen,               heb alle  (wijnsma) nog eens bekeken en her lezen  en het volgende:  Freerk Harrits (voor hij wijnsma werd)  zou geboren moeten zijn tussen 1626-27 x trijntje pieters/peters ongeveer zelfde.   Van beide geen geb. + overlijden.         Uitgaande van 24 jaar bij trouwen (kan fout zijn) want 1e kind komt in 1649.                  Heb bij älle friezen"gekeken en bij tresoar- ruim gezocht van 1600-1650.             lidmaat-vermeld-weeskind is uit den boze want hier word je geen klap wijzer van.     Er moet toch ïets"te vinden zijn.

Mocht dit op de een of andere manier opgelost worden dan is de volgende vraag weer 1 met deze familie, maar eerst dit.         heel graag hulp   marian         

------

Reeds vele malen de titel moeten aanpassen. Is het echt zo moeilijk om  een duidelijke titel te vermelden?
Indien er een discussie is aangezwengeld op een ander forum over hetzelfde onderwerp, dan is het niet de bedoeling om anderen onnodig zoekwerk te laten verrichten.
Moderator F.                             

m.oorbeek - 26 jul 2021 - 09:28 (laatst bijgewerkt 26 jul 2021 — 10:43 door moderator)

Marian, je voerde hierover zojuist een uitgebreide discussie op het forum van Tresoar.

Het is wel zo netjes om dan daarnaar te verwijzen.

Petra - 26 jul 2021 - 09:54

Dit zal wel bekend zijn:

  • Bron: Tietjerksteradeel bevolking
  • Soort registratie: Tietjerksteradeel bevolking inschrijvingen

Bijzonderheden:
Freerk Harrits; tr. Trijntje Pieters, beiden belijd. IJlst 27 nov. 1650; ki. (ged. IJlst): Pietje / Pyttrick 20 okt. 1650, Symen, 6 aug. 1653 (getuige: Berber Harryts), ook Harrit

Anneke 12 - 26 jul 2021 - 10:05

Gaarne vermelding van tijd/tijdvak en plaats/regio in de onderwerptitel. Alvast bedankt.

Ben Wegman - 26 jul 2021 - 10:18

petra: heb dus duidelijk de naam tresoar vermeld. omdat er niet uit te komen was, zou de mogelijkheid kunnen bestaan om naar leeuwarden te komen vanuit edam.      garantie tot de deur.        om iemand anders proberen in te schakelen die er mogelijk wel in zou kunnen zien, dus een beroep op stamboom forum, zo doende.   wat anneke 2 omschrijft is bekend maar belijdenis is geen garantie voor een huwelijks akte.        de 2 kinderen hebben nog een broer en wel: harrit freerk(s) geboren ca 1648/49 x jetske ruurds die mogelijkerwijs in 1644 zou zijn geboren en zou trouwen in 1672 te IJlst.

Tijd/tijdvak weet ik niet weet alleen Friesland. Dus geen vader of moeder-geen plaats van zowel geboorte als overlijden, eigenlijk helemaal niets van dit echtpaar en hun zoon van 1648/49.                Dus om de reis naar leeuwarden te voorkomen doe ik liever een beroep op stamboom forum.                 zodoende     marian

m.oorbeek - 26 jul 2021 - 20:42

p.s. ze hebben nl. overal gewoond  (nazaten).        hoopte via een eventuele huwelijks akte er achter te komen hoe of wat.

m.oorbeek - 26 jul 2021 - 20:44

@ M. Oorbeek,

U hebt meer gegevens maar vermeldt ze niet. Het bericht van Anneke bevat meer informatie dan u in de vraag geeft.

In de reactie van Anneke staat tijd (ca 1750) en streek/stad (Tjietjerksteradeel). Met die informatie kunnen forumleden trachten verder te werken/zoeken. Door dergelijke informatie in de onderwerptekst te vermelden weten de forumleden welke expertise wordt gevraagd. En dat is gewoon handig. U hebt namen van kinderen. En u bent bekend met vernoemingen. Dan is het toch handig om dergelijke info ook te verschaffen?

mvg-Ben

Ben Wegman - 26 jul 2021 - 22:39 (laatst bijgewerkt 26 jul 2021 — 22:40 door auteur)

heb dus duidelijk de naam tresoar vermeld

Dat u meldt gekeken te hebben bij Tresoar is iets heel anders dan een discussie voeren op het forum op de website van Tresoar. En het was wel zo handig geweest even een linkje naar die discussie te geven Informatie gezocht over Anne Harry(i)ts uit Oude Bildtzijl - Tresoar (forumtresoar.nl). En zoals Ben al opmerkte, u weet meer dan u in de vraag vermeldt, zet dat soort informatie er een volgende keer bij, dat maakt het voor medeforumleden ook gemakkelijker om u te helpen.

Anneke 12 - 26 jul 2021 - 22:57 (laatst bijgewerkt 26 jul 2021 — 23:02 door auteur)

nou vind het aardig wat jullie schrijven maar de enige info die ik heb is dus: Freerk Harrits ca 1626/27 uitgaande dat hij met 24 jaar, trouwde x trijntje pieters-peters ongeveer hetzelfde jaar geboren.             Ga ervan uit dat zij ongeveer trouwde 1648 want Harrit Freerks werd geboren ca 1649 (ongeveer) x Jetske Ruurds uit IJlst.              Dus van deze 4 mensen is niets te vinden.    Wie komt waar vandaan.          Dan zijn er papieren waarop staat ingekomen met geen verdere info- lidmaat met geen verdere info, neem aan dat dat voor de kerk is-maar niet informatief voor een zoeker- enz. Nou was in die tijd minimalisme normaal maar er zal toch wel ergens een huwelijks akte zijn waar wat meer op staat?               Het klopt van een anne harrits wijnsma x grytje pytters en zij trouwen 1731 (bij 24 jaar) maar die past dan weer niet bij harrit en jetske want als zij dus trouwen in 1731-24 jaar, zou die dan weer geboren moeten zijn ca 1707 en zouden  vader en moeder (anne en grytje) over de 60 jaar zijn.     Het is gewoon te ingewikkeld met deels info die dan weer niet klopt.          En hier loop ik vast, niet met alles wat daar onder komt,na  1731, omdat dat als info er wel is, maar alles als omschreven hier boven is er dus niet.          Ik weet dus niet meer als wat hier staat of je dit wil geloven of niet het is er niet.   En is geen van de reactie dames/heren er niet van overtuigd en vind dat ik meer weet (en dan is niet zo) dan houdt het dus op en ga het dus als opgelost afvinken.             sorry maar dat is nou eenmaal zo.en dan iedereen bedankt voor de moeite en ergernis.              marian.          ps anne en grytje petters staan hier helemaal buiten en was niet van toe passing op de vragen

m.oorbeek - 27 jul 2021 - 10:26


lidmaat met geen verdere info, neem aan dat dat voor de kerk is-maar niet informatief voor een zoeker- 

Die info hoefde ook niet, het was alleen belangrijk te noteren dat iemand belijdenis deed, of bij komst in een dorp al belijdend lid was, dus een naam was in principe al voldoende. En rekening houden met genealogen die een paar honderd jaar later meer willen weten hoefde natuurlijk al helemaal niet! Hetzelfde geldt voor huwelijken e.d., zeker in kleine dorpjes (waar iedereen elkaar toch wel kende) was het meer dan genoeg om de datum en de namen van de echtgenoten te noteren. Bovendien is heel veel uit de 17e eeuw (en ook later) niet bewaard gebleven. Laten we blij zijn met wat er nog is!

Er zijn trouwens nog wel mogelijkheden om verder te zoeken:

- Bij de doop van Symen in 1653 is ene Berber Harrits de doophefster, deze Berber zal waarschijnlijk een zus van Freerk zijn, wellicht is er via haar wel meer te vinden over de ouders en/of de herkomst.

- Nedergerechten: een gedeelte daarvan is te raadplegen via allefriezen.nl (voor de andere zult u naar Tresoar moeten ben ik bang). Hier TRESOAR - Nedergerechten uitleg over de Nedergerechten.

- Quaclappen Roddelboeken: Quaclappen 1527-1620 prachtige bron voor Friese streekhistorie en genealogie - Historische Vereniging Noordoost-Friesland (hvnf.nl). Ook hier een gedeelte te raadplegen via allefriezen.nl

Anneke 12 - 27 jul 2021 - 13:10







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu