stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: hulp bij het zoeken van de "levensloop" van De Steur, haar bewoners/eigenaren, 20e eeuw


Profiel afbeelding

Beste medeforummers,

Wellicht een beetje off-topic, maar ik stel de vraag toch maar. Er is op dit forum zoveel expertise, dat jullie mij vast kunnen helpen.

Eerst wat geschiedenis: In 1923 werd in Alphen aan de Rijn bij de scheepswerf van de Fa. Boot een schip gebouwd (bouwnummer 751). Dit gebeurde in opdracht van Cornelis Huisman, schipper uit Gouderak. Dit schip werd Paulina gedoopt (waarschijnlijk zoals gebruikelijk was vernoemd naar zijn vrouw Paulina Goudriaan). Het geluk was echter niet met hem, want 5 jaar later verdronk Cornelis bij het aanmeren in de Rijnhaven in Rotterdam omdat hij tussen wal en schip viel. Echtgenote Paulina bleef achter met  4 kinderen, waarvan 2 minderjarig. Een van de meerderjarige zonen werd schipper op de Paulina. Hem bleef, voor zover ik kon vinden, een ramp bespaard. In 1932 zonk de Paulina, waarbij hij zichzelf gelukkig kon redden. Kennelijk werd het schip weer vaarklaar gemaakt, want het vaart nu nog steeds.

In de loop der jaren wisselde het van eigenaren en van naam, wat de zoektocht niet makkelijker maakt. Tevens is het schip een keer verlengd en jaren later weer korter gemaakt (waar en door welke werf?). 

De namen die ik tot dusver heb kunnen achterhalen:

1923 Paulina, P Goudriaan in Gouderak

1934 Dina, P.M. Goeije in Breskens

1935 Dina, S. Sunesael Goeije in Hoofdplaat

1935 Zwerver, J.C. Heuvelman in Ouderkerk a/d IJssel

1965 Mutation, Berkhouwer & Zn in Gouderak

1969 Anne, WAK Broekhuijzen in Ouderkerk a/d IJssel

1973 Anne, gebr Broekhuijzen in Ouderkerk a/d IJssel

1976 Fourage II, Baas Veevoeders BV in Ouderkerk a/d IJssel

1980 Fourage II, Green Fouragehandel in Berg Ambacht

1981 Fourage II, W. Pleysier in Zeist

1983 Broedertrouw 6, P de Jong BV in Krimpen a/d IJssel

1984 Nooitgedacht 4, Otto & Ambagtsheer BV in Woerden

2004 De Steur, Verkennersgroep in Geertruidenberg

Bij het maritiem museum in Rotterdam ligt het originele bestek van de bouw in 1923. Die ga ik opvragen. Maar ongetwijfeld is er meer documentatie te vinden. 

De reden van mijn zoektocht, is dat de Steur, zoals het schip nu heet, over 2 jaar 100 jaar bestaat. Reden voor een feestje..... Ze is nog volop in de vaart en wordt momenteel gebruikt als wachtschip van de scouting in Geertruidenberg.

Waar ik al gezocht heb: Op de website van S2HO heb ik de brandmerklijsten en rapporten gevonden. Er ligt ook documentatie bij het Maritiem Museum in Rotterdam. En verder spit ik kranten door op zoek naar meer info.

 

Kunnen jullie helpen met zoeken of anders een tip geven waar ik meer info (foto's, documenten, verhalen, bewoners, lading, routes van varen) zou kunnen vinden over Paulina (en de overige namen).

Wellicht handig om te weten: ENI nummer 03030632; brandmerk 632 B Leid 1928

 

Alvast bedankt voor jullie hulp in deze. 

groetjes, Bedet

Bedet - 18 sep 2021 — 09:38 (laatst bijgewerkt 18 sep 2021 — 09:39 door auteur)

Als je wat in Delpher zoek is over de periode 1935-1965 met de zoekopdracht "zwerver prox heuvelman" veel v.w.b. vaarroutes terug te vinden. Die periode begint in 1937 en stopt december 1964 zo te zien. Over die decennia is dus vermoedelijk wel een soort reconstructie te maken van waar het schip allemaal geweest is, maar dan moet je wel een paar honderd scheepvaartberichten doorploegen.

-Bart- - 22 sep 2021 — 17:05


@Bart, dank je wel. Ga ik zeker doen. Ik was in Delpher al aan de gang geweest met de berichten in de Schuttevaer. Dit had ik nog niet gevonden (niet op die combi gezocht en alleen op Zwerver.... dat geeft zoveel hits).

Bedet - 22 sep 2021 — 18:03Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu