stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » algemene vraag, tijd tussen geboorte en dopen in de Katholieke Kerk (20e eeuw)? opgelostProfiel afbeelding

Medestrijders, wat is ongeveer de tijd die tussen geboorte en dopen van een kind zit in de Katholieke kerk, is dat de volgende dag of later? ik heb rond 1940-1960 wat doopgegevens gekregen (Peter en Meter), maar geen doopdag, vandaar mijn vraag!

alvast bedankt.

Walther uit Gendt

Walther - 3 jul 2022 - 17:40

In de Katholieke Kerk werden de kinderen zo spoedig mogelijk gedoopt, dus liefst dezelfde dag of hooguit één dag later. In de door u genoemde periodes werd daar nog behoorlijk de hand aan gehouden. Tegenwoordig is men niet meer zo streng, als het kind überhaupt nog gedoopt wordt. Overigens staan de doopgegevens soms vermeld in het trouwboekje! 

Chrit Klerken - 3 jul 2022 - 18:06

Aangezien het geloof was dat een ongedoopt kind niet in de hemel kwam, werd er zo snel mogelijk na de geboorte gedoopt. Wat ik me herinner van onze katholieke overburen, vond de doop van een kind daar nog de dag van de geboorte plaats en anders was het de volgende dag. In elk geval werd er tot de jaren zestig binnen 24 uur na de geboorte gedoopt. Na 1960 veranderde dat.
Nicolette

Nicolette Jentink - 3 jul 2022 - 18:15


Nicolette en Chrit, dank je wel, hier kan ik wel wat mee!

Walther - 3 jul 2022 - 18:18De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu