stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht voorgeslacht Jacob Pietersz Cobus, get. Aeltje Jans, Ilpendam ±1663 NGProfiel afbeelding

Geachte forumleden,

Ik zoek het voorgeslacht van Jacob Pietersz Cobus, getrouwd met Aeltje Jans. Ik heb hun huwelijk nog niet gevonden, maar ik denk dat dat komt door hiaten in de doop- en trouwboeken. Het stel doopt de volgende kinderen, allen te Ilpendam:

 

28 november 1663: Dieuwer

9 mei 1666: Pieter

10 mei 1668: Meijs

6 maart 1672: IJsbrant

 

In een notarieel archief van Ilpendam (https://waterlandsarchief.nl/images/nadere%20toegangen/0022-3654%20ora%20purmerland%20en%20ilpendam.pdf, akte 57) wordt gesproken over verschillende familieleden, waaronder Dirck Cobes, zeevarende, en Claes Cobes, dominee te Scharwoude. Ik snap niet helemaal op welke manier deze mensen in de akte familie zijn van Jacob, wellicht dat iemand dat er wel uit kan halen? Er wordt gesproken over een stuk land genaamd "Dirck Cobes Dijckamp".

In hetzelfde archief, bij akte 9 wordt er gesproken over de gebroeders Jacob Pietersz, Isbrant Pietersz, Dirk Pietersz, Jan Pietersz en zus Muesje Pietersz. Ik kan niet bevestigen of dit over dezelfde Jacob Pietersz Cobus gaat.

Ik hoop dat iemand kan helpen! Alvast veel dank en een fijne vrijdag.

B Volger - 9 sep 2022 - 16:12

Van Ilpendam zijn op internet ook transcripties van het oud-rechterlijk archief te vinden.

Cobus is een variant op Jacobus/Jacobussen

JP Ouweltjes - 15 sep 2022 - 18:39

Daarin heb ik al gezocht. Wat ik gevonden heb, heb ik vermeld. Vooral dat 1 van de familieleden predikant is intrigeert mij, wellicht is de naam toch een soort latinisering? Ik denk ook dat het inderdaad van Jacobus komt, maar het kan altijd nog anders zijn. Helaas kan ik over de predikant niks meer vinden.

B Volger - 15 sep 2022 - 18:49

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Enerzijds hebben we dus Muesje Dircks, gehuwd met dominee Claes Cobes [en denkelijk niet zijn moeder zoals deze transcriptie eveneens suggereert], als ouders van de zeevarende Dirck Cobes [Cobbes zal een typo zijn].

Anderszijds hebben we dan Griet Dircks, gehuwd met zekere Aem, en moeder van Trijn Aems en Pieter Aems van de Hoeck.

Ik vermoed dat zowel Muesje als Griet dochters waren van Dirk Jansz Kaeskoper en Neel Isbrants van Ilpendam.

Tenslotte is er dan Aeltje Jans, die volgens de transcriptor een oomzegster was van Dirck Cobes. Dat zou betekenen dat ofwel haar vader een zoon, danwel haar moeder een dochter was van Claes Cobes en Muesje Dircks.

Dat zou betekenen dat er op grond van bovenstaande, anders dan zijn huwelijk met Aeltje, geen verwantschap blijkt tussen de familie Cobes en Jacob Pietersz Kobus.  

Edit: Na nogmaals lezen: Aaltje was verwant via vaders zijde. Haar vader was dus een zoon van Claes Cobes en Muesje Dircks.

JP Ouweltjes - 21 sep 2022 - 13:59 (laatst bijgewerkt 24 sep 2022 — 19:49 door auteur)

Dank voor uw uitleg!

B Volger - 26 sep 2022 - 16:00

Ik besef me nu: de vader van Aeltje heette dan Jan Claesz Cobes. Misschien komt de naam Kobus wel van haar? Heeft haar man misschien de naam van zijn vrouw aangenomen?

B Volger - 4 jan 2023 - 11:20

Ik heb geprobeerde de originele akte erbij te pakken, maar die kan ik niet vinden.

B Volger - 4 jan 2023 - 13:12

De dominee uit Scharwoude lijkt onvindbaar. De DTB-registers gaan niet ver genoeg terug, er zijn geen notariële akten of iets in die richting. Verder kan ik dus de volledige akten van Ilpendam niet vinden.

Wie o wie weet wat een goede volgende stap is?

B Volger - 1 mar 2023 - 11:27

Dominees.nl misschien ?

Willem van de Pol - 1 mar 2023 - 13:32


Ik zal daar eens op zoeken, bedankt

B Volger - 1 mar 2023 - 13:52Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu