stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Leeuwarden 1891. Wie waren de postbodes Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en conducteur J. Postema?Profiel afbeelding

Vandaag in de Telegraaf 

Bij de restauratie van de perronkappen op het Leeuwarder NS-station is een raadselachtige fles uit 1891 gevonden. Hierin zaten vier briefjes met namen.

De fles zat ingemetseld aan de oostelijke achterzijde van het station. Hier was een ijzeren overkappingsbalk ingemetseld in het gebouw. Bij de bouw in 1891 moet de fles zijn achtergelaten in de holle ruimte binnen deze balk.

De overkapping is in 2021 verwijderd voor restauratie. Hierbij werd deze loodzware balk overgebracht naar staalbedrijf Staalcon. De balk was toen al afgestraald, maar er zat nog metselwerk in. Bij Staalcon werd dit verwijderd. In het puin dat op de grond viel bleek een ’papieren pakketje’ te liggen. In eerste instantie leek dit niets bijzonders, maar toen directeur Ernie Baars het oppakte, raakte hij nieuwsgierig. Hij verwijderde het touwtje en zag een fles. Hierin ontdekte hij briefjes. „Daar kon ik het jaartal 1891 op lezen.”

In totaal bleken er vier briefjes in te zitten met hierop de namen van drie postbodes en een conducteur. Een van hen was rijksbrievenbesteller Arnoldus ten Hulscher.

Historisch Cluedo

Archeoloog Jerry Huisman van ProRail werd ingeseind en hij deed deze maand verder onderzoek. Hij constateerde dat de fles typisch negentiende-eeuws is: „Vermoedelijk is het een bierfles, maar dat weten we niet zeker.”

Hij ging zoeken in archieven en stuitte op een trouwakte van ene Arnoldus ten Hulscher. Die vergeleek hij met het briefje. Daarop stond dezelfde handtekening als op het briefje: dit moest dus dezelfde persoon zijn.

Het is niet ongewoon dat bouwvakkers hun naam achterlaten op plekken waar ze werken. De zolder van het Leeuwarder stadhuis is in het verleden volgezet met zulke namen van timmerlieden.

De andere drie namen

De fles met de vier briefjes maakt echter wel nieuwsgierig. Archeoloog Huisman vraagt zich af of iemand er meer van weet. Hij noemt het een ’historisch Cluedo’. Naast Ten Hulscher gaat het om de volgende namen: (F.L.) Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema.

Wie meer weet, kan het aan ProRail laten weten via een mailtje aan content@prorail.nl onder vermelding van „Flessenpost.”

sprangers - 29 nov 2022 - 16:07 (laatst bijgewerkt 30 nov 2022 — 10:57 door auteur)

Rudolf Affolter, geboren op 17.5.1849 in Leeuwarden, was brievenbesteller.

G. Karssenberg - 29 nov 2022 - 17:06

Mailtje gestuurd met de gegevens van Frans Lieuwes Brameijer (1854-1944), brievenbesteller.

Anneke 2 - 29 nov 2022 - 18:06

Het AD heeft ongeveer hetzelfde bericht maar met een afbeelding van de 4 briefjes

sprangers - 29 nov 2022 - 23:46


Huwelijksregister 1874

  • Bron: BS Huwelijk
  • Soort registratie: BS Huwelijk akte
  • (Akte)datum: 20-05-1874
  • Plaats: Leeuwarden
  • Soort akte: Huwelijksakte
  1.  

Moeder van de bruidegom

Elisabeth Affolter

 

  1.  

Bruidegom

Bruid

Beeke Swart

 

leeftijd 26 jaar, geboren te Huizum

Rudolf Affolter (brievenbesteller)

 

leeftijd 25 jaar, geboren te Leeuwarden

  1.  

Vader van de bruid

Moeder van de bruid

Helena de Haas

 

Harmanus Arjens Swart

 


 

Renee2 - 4 dec 2022 - 09:30Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu