stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » RaadselProfiel afbeelding

Hallo allemaal,

Mijn naam is Chris en ik doe onderzoek naar mijn stamboom.

Ik focus mij vooral op 8 takken (die van mijn overgrootouders).

Op dit moment doe ik de tak ‘van de Ven’. Op zich geen al te interessante tak met alle respect, maar nu stuit ik op iets heel bijzonders;

 

Mijn betovergrootvader was genaamd ‘Johannes van de Ven’. Samen met zijn echtgenote ‘Antonia Strijbosch’ krijgen zij een zoon genaamd ‘Johannes Antonius van de Ven’, mijn overgrootvader.

Nog niets bijzonders, totdat ik benieuwd werd naar de overlijdensdatum van eerdergenoemde ‘Johannes van de Ven’.

Ik zie twee totaal verschillende data, namelijk die van 6 juni 1929 en die van 7 augustus 1934.
Bij de één staat ‘Antonia Strijbosch’ vermeld als partner en bij de ander ‘Helena de Beer’.
Je zou zeggen; dat is dan natuurlijk ‘Antonia Strijbosch’, MAAR; beide ouders van deze Johannes‘en hebben dezelfde namen, namelijk Judocus van de Ven en Catharina Renders (zie aktes). Heel bijzonder.

Ik ben gaan zoeken in de huwelijksakten en bij het huwelijk met ’Strijbosch’ en ‘de Beer‘ komen opnieuw de ouders overeen, maar ook het beroep van Johannes (spoorwerker), het beroep van de vader van Johannes (landbouwer). 
In de huwelijksakten is de ene Johannes geboren in Zeelst en de ander in Woensel, maar als ik kijk in een bevolkingsregister o.n.v. Helena de Beer (BHIC) zie ik dat die ene Johannes die in Woensel geboren zou zijn opeens in Zeelst geboren is. Komt weer overeen met die ‘andere’ Johannes.

Het ENIGE wat afwijkt tussen de Johannes’en is de leeftijd (2 jaar verschil), dat is mijn inziens alles.

Om uit te sluiten dat Judocus van de Ven en Catharina Renders niet tweemaal een zoon ‘Johannes‘ hebben genoemd ben ik gaan zoeken. Er is enkel één kind genaamd Johannes (of iets dergelijks) uit dit huwelijk voort gekomen.

Om uit te sluiten dat er toevallig geen andere koppel was met dezelfde namen ‘Judocus van de Ven’ en ‘ Catharina Renders’ ben ik daarop gaan zoeken. Er is maar één koppel gevonden.

Kan het zo zijn dat ‘Johannes’ na het overlijden van ‘Helena de Boer’ (1884) is hertrouwd? Tuurlijk, maar dat verklaart weer geen twee overlijdensaktes.

Ben ik nou gek of is hier iets geks aan de hand?  Kan iemand me helpen dit op te klaren?

 

Alvast mijn grote dank.

en Ps; op een gegeven moment wordt bij een huwelijksakte ‘Judocus’; ‘Jacobus’ genoemd. Dit heeft de archivaris verkeerd geschreven. In de bijbehorende akte staat duidelijk ‘Judocus’.

Chris de Waard - 3 jan 2023 - 19:23

Het antwoord staat in het bevolkingsregister van Woensel van 1849:

het gezin bestond toen uit vader, moeder, Martinus 5, Johanna 4, Jan 3 en Johannes 1 jaar oud [hier]. Jan is geboren (als Johannes) op 7-5-1846 te Zeelst en Johannes is geboren op 31-1-1848 te Woensel. Er zijn dus twee zonen met de naam Johannes, de ene werd Jan genoemd, de ander Johannes.

Anneke 12 - 3 jan 2023 - 20:15 (laatst bijgewerkt 3 jan 2023 — 20:16 door auteur)


Wow, bedankt! 
Supersnel en het klopt als een bus.

misschien dat ik nog eens een vraag post ☺️
 

hartelijk bedankt nogmaals en wellicht tot spreeks

Chris de Waard - 3 jan 2023 - 20:46Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu