stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Leendert Jacobsz. Verhoogh x Grietje Cornelis van der Wolff 17e eeuw Zwammerdam



Profiel afbeelding

Het zijn Jan, Leendert en Swaantje die telkens de testamenten opmaken waarin de familie wordt genoemd. Dit is het gezin:

Cornelis Dirksz en Marrigje Jans Verhoog:
- Dirk Cornelisz Verhoog (ca. 1575)
- Jan Cornelisz Verhoog x Hendrikje Jans Verweij
- Leendert Cornelisz Verhoog x Stijntje Willems
- Swaantje Cornelisdr Verhoog (ca. 1580)

Ze benoemen elke keer een aantal mensen aan vaderskant (familie van Cornelis Dirksz) en van moederskant (familie van Marrigje Jans Verhoog).

De broer van Cornelis Dirksz is Aart Dirksz, vandaar dat de volgende personen vaak terugkomen in de aktes. Hier valt ook Cornelis Jacobsz Verhoog uit Driebruggen onder (voor zover mijn weten niet verwant aan de Cornelis Jacobsz Verhoog uit Bodegraven).

Aart Dirksz en Grietje Jans
- Jannigje Aarts x Roelof Dibbits (vader van Hendrik Dibbits)
- N.n. Aarts x Cornelis Jacobsz Verhoog (Driebruggen)
- Jan Aartsz
- Dirk Aartsz

Cornelis en Willempje Jacobs Verhoog worden neef en nicht van moederskant genoemd. Ik dacht eerste aan één optie (hun moeder is een zus is van Marrigje Jans Verhoog). Er is inderdaad nog een tweede optie (hun vader is de broer van Marrigje Jans Verhoog).

Optie 1:
Jacob N.n. en N.n. Jans Verhoog
- Willempje Jacobsz Verhoog x Huijbert Jacobsz (schipper te Gouda)
- Cornelis Jacobsz Verhoog (Weipoort onder Bodegraven)
- Marrigje Jacobs Verhoog

Optie 2:
Jacob Jansz Verhoog en N.n.
- Willempje Jacobsz Verhoog x Huijbert Jacobsz (schipper te Gouda)
- Cornelis Jacobsz Verhoog (Weipoort onder Bodegraven)
- Marrigje Jacobs Verhoog

In de akte van 17-04-1657 worden de volgende neven en nichten genoemd: Willemtgen Jacobs Verhooch, Cornelis Jacobsz Verhooch, Jan Pietersz Verhooch, Marrichgen Jacobs Verhooch en Marrichgen Heijndricx [Verhoog]. (Er was volgens de akte 22-10-1640 in ONA Oudewater ook een neef Jan Heijndricksen Verhooch.)

Ik kom dan tot een volgende mogelijk samenstelling van het ouderlijke gezin:
- Marrigje Jans Verhoog x Cornelis Dirks
- Jacob Jansz Verhoog (zie opmerking hierboven, kan ook een zus zijn x Jacob)
- Pieter Jansz Verhoog (kinderen o.a. Marrigje en Jan)
- Leentje Jans Verhoog x Hendrik [Ik dacht eerst aan Hendrik Jansz Verhoog, maar n.a.v. de volgende akte is dit mijn voorstel.]
- Gijs Jansz Verhoog

Ik kwam de volgende akte tegen in de bewoningsgeschiedenis van Haastrecht:
LvS06 Gijs Jans Verhoogh 1601+
R30 f9 21/3/01 Gijs+, erfgen. verk. Hendrik Willems Wieren 2 viertelen met huis, oost Arie Leenderts, west Jan Pieter Claasz erfgen.
erfgen. zijn:
Cornelis Jacobs met broers en zusters ¼ part
Leentje Jans Verhoogh x Hendrik met zoon Jan ¼ part
Marrigje Jans x Cornelis Dirks met zoon Dirk ¼ part
Marrigje Pieters x Frans Ellerts ¼ part

Blijft er nog een zwakke schakel over: Is Maria Leenderts Verhoog de dochter van Leendert Jacobsz Verhoog?

Timon Schuurman - 7 okt 2023 - 10:55

N.a.v. de Cornelis Jacobsz in Driebruggen.

Jacob Cornelisz Verhooch, wonend te Driebruggen, is schuldig Jan en Dirck Abrahamssen van Tol, houtkopers, broers, aan de Lage Zijde, een bedrag van 590 gulden wegens leverantie van een eikerscheepje, gelevert door Aert Mouringssen Butterman, scheepmaker aan de Lage Zijde.
GA Alphen a/d Rijn, ORA Alphen (toegangsnr. 112.1.02), inv.nr. 18, p. 112v, d.d. 01-06-1661

Des naernoens de clocke ontrent een uyren, compareerde Wouter Michielse jegenwoordig wonende inden nieuwgebouwden Proveniershuyse alhier, sieckelick na den lighame, testeert. Nomineert tot enige erfgenamen Neeltie, Leentie, mitsgaders Cornelis Jacobsz Verhooch, alle kinderen van Jacob Cornelisz Verhoogh, of hun nakomelingen, (...)
RHC RL, ONA Oudewater (toegangsnr. O063), inv.nr. 1894, aktenr. 93, d.d. 22-08-1678

Mourits Harmensz Schipper, getrouwd met Lambertje Jacobsdr Verhoogh, wonend te Woubrugge en Steven Joosten Clement, getrouwd met Leentje Jacobsdr Verhoogh, wonend onder Driebruggen, en Neeltje Verhoogh, getrouwd met Pieter Reijersz van Wijck, nog Neeltje Jansdr Verhoogh, die dochter was van Jan Jacobsz Verhoogh, samen erfgenamen van hun broer en oom Cornelis Jacobsz Verhoogh, overleden te Driebruggen. Deze Lambertje, Leentje, Neeltje en Cornelis, allen kinderen van Jacob Cornelissen Verhoogh, zijn erfgenamen van Wouter Michielsz, overleden in het proveniershuis van Oudewater, volgens diens testament voor Slaeff (?) Cooren, notaris te Oudewater, d.d. 22-08-1678, zoon van Michiel Andriessen. Hun valt ten deel 10/16 deel van een rentebrief van 2000 gulden. De rentebrief dateert van 26-04-1646 en ging van Michiel Andriessen over op Wouter Michielsz op 25-01-1653 bij erfenisdeling te Lange Weide. Ze verkochten de rentebrief aan schout Dirck van Stoopenburgh op 26-10-1681. Koopsom 1250 gulden.
GA Alphen a/d Rijn, ORA Zwammerdam (toegangsnr. 114.1.02), inv.nr. 24, p. 162, d.d. 16-06-1682

De ondertrouw van Jacop Cornelisz [Verhoog], j.m. van Driebruggen, en Neelje Chielen, j.d. van Hekendorp, is in 1639 te Oudewater. Ze trouwen te Waarder.

Het bovenstaande betreft Jacob Cornelisz Verhoog de oude, want er wordt een Jan Jacobsz Verhoog genoemd als zoon. Sijmon Jacobsz Verhoog is mogelijk al kinderloos overleden. Het huwelijk verklaart waarom de kinderen van Jacob Cornelisz Verhoog erven van Wouter Michielsz.

---

Ik heb de akte van 12/5/64 (ORA Haastrecht, inv.nr. 140), er nog eens bijgepakt:
Henricus Dibbits, dokter te Woerden, en Johannis van Groenevelt, notaris en procureur te Woerden, maken zich sterk voor Gijsbert Cornelisz Verhooch, wonende aan de Driebruggen, de kinderen en kleinkinderen van Jacob Cornelisz Verhooch de oude en de kinderen en kleinkinderen van Jacob Cornelisz Verhooch de jonge. (Dit betreft de vaderskant.)
"Marritgjen Huijbertsd die een dr. is van sar. Willemtje Jacobs Verhooch in die qte. mede erffgen. uijt crachte van den selven testamente van s'moeders zijde voor een geheel dardepart van de voorsz naergelaten goederen, item van Annitje Jansdr Verhooch mede woonende binnen deselve stede Oudewater voor haer selffs ende haer sterck maeckende ende de rato caverende voor haer suster Meijnsje Jans Verhooch, woonende tot Amsterdam, beijde kinderen van sar. Jan Cornelisz Verhooch, die een soone was van sar. Cornelis Jacobsz Verhooch, ende sulcx voor een negende gedeelte van een derde gedeelte uijt crachte van versz. testamente mede erffgen. van s'moeders zijde van de meergemelden Jan, Leendert en Swaentje Verhooch, item noch van Dirck Cornelisz Verhooch, woonende aen de Nieuwerbrugge op de Bree, soo voor hem selffs en in qualite als oom ende bloedvoocht van Cornelis, Leendert en Neeltje Cornelis Verhooch, kinderen van sijn sar. broeder Cornelis Cornelisz Verhooch, mitsgrs. noch als oom ende bloetvoocht van Gerrit, Cornelis, Jan, Annichje ende Marrichje Jacobs mede kinderen van sijn sar. suster Neeltjen Cornelisdr Verhooch, Jan Jansz Verwoert woonende in de Weijpoort van Bodegraven, als ten echte hebbende Niesjen Cornelisdr Verhooch, ende eijntel. van Jan Koenen ende Neeltjen Koenen voor haer selven en sich sterckmaeckende voor haer broeder ende suster, Jan Koenen ende Niesjen Koenen, mitsgaders de weeskidneren van Marrichjen Koenen, kinderen en kintskinderen van Marrichje Cornelisdr Verhooch, in haer leven gewoont hebbende in Reeuwijk, gesaementl. vervangende ende de rato caverende voor de versz. Meijnsjen ende Annichjen Jansdochter Verhooch, kinderen van harl. voorne broeder sar. Jan Cornelisz Verhooch, respective mede kinderen en kleinkinderen van sar. Cornelis Jacobsz Verhooch, in sijn leven gewoont hebbende in de Weijpoort van Bodegraven vernt., alle erffgenamen uijt crache van de selven testamente van s'moeders zijde voor ses negende gedeelten van een derde gedeelte in de een helfte van de gemelte goederen"

N.a.v. bijgevoegde akte van 22-06-1664 (5 okt 2023 23:02) ging ik er vanuit dat de kinderen van Jacob Cornelisz Verhooch de jonge zich conformeren met de moederskant. Ik denk dat ik er helemaal naast zit. Ik ging er vanuit dat het overige 3/9e deel ging naar niet genoemde kinderen. Dat 3/9e = 1/3e deel ging naar de dochter van Willempje Jacobs Verhoog. Er zijn dus geen ongenoemde kinderen.

Wat vaststaat is dat Leendert Jacobsz Verhoog een zoon is van Jacob Cornelisz Verhoog de jonge en Dirkje Jans de Bruijn. De vader van Gijsbert, Jacob de oude en Jacob de jonge heet Cornelis, maar een patroniem is niet met zekerheid te zeggen. Dat deze Cornelis is getrouwd met een dochter van Aart Dirksz, broer van Cornelis Dirksz, is een mogelijkheid. De familie aan vaderskant is echter breder dan dat, dus ook daar ga ik maar niet vanuit.

Timon Schuurman - 7 okt 2023 - 12:00

Hmm, onzekerheid all-over, en niet alleen in de details. Wat voor mij het bewijs is dat de zoekrichting in grote lijnen toch wél raak is, is dat - zoals je hierboven al zegt - bewezen is dat Ds. Hendrik Dibbits (mede erfgenaam) de zoon is van Roelif Dibbits (x Jannigje Aarts, dochter van Aart Dirksz en Grietje Jans)

En inderdaad, het is aannemelijk (want Waddinxveen) dat Maria Leenderts Verhoog de dochter is van Leendert Jacobsz Verhoog. Maar dat is niet bewezen. Gelukkig zijn er tijdens deze zoektoch nog een paar andere Leenderts Verhoog opgedoken die wellicht óók een kandidaat zouden kunnen zijn. Hopelijk is te achterhalen waar de 'de boedel van Leendert Verhoog, 1702 - 1704. -- 3 stukken' is in te zien omdat - als Maria zijn dochter is - ze in die documenten toch op zou moeten duiken.

-Bart- - 7 okt 2023 - 12:44

Wat mij nog steeds niet duidelijk is, is de verdeling van de erfenis van Jan (Leendert en Swaantje) Cornelis Verhoog.

Er is sprake van eerst 2 helften (vaders kant en moeders kant?) waarbij de moeders kant dat in 3/3e gaat, en één van die derden dan in negenden.

Wat betreft de vaders kant is het verhaal mij nog absoluut onhelder, in zie zin dat er uiteindelijk (blijkbaar?) óók een deel terecht komt bij Gijsbert, Jacob de oude en Jacob de jonge Cornelissen Verhoog. En schijnbaar loopt dat via Cornelis Jacobsz Verhoog (Driebruggen)?

Wat betreft de moeders kant, gaan die derden dan niet naar:
1/3 Willempje Jacobsz Verhoog x Huijbert Jacobsz (schipper te Gouda)
1/3 Cornelis Jacobsz Verhoog (Weipoort onder Bodegraven) => verdeeld in negenden waarbij 6/9 is opgehelderd, en 3/9 niet.
1/3 Marrigje Jacobs Verhoog (zij komt in de akten nergens voor?)

Het lijkt mij logischer dat de 3/3en naar de broer en zussen Cornelis, Willempje, en Marrigje gaan (dat zou ook de 1/3 voor de dochter van Willempje verklaren), maar dan is er dus nog steeds geen verklaring waar de overige 3/9 heen zijn gegaan.

Brengt ons trouwens weinig verder in wie dan de ouders zijn van Gijsbert, Jacob de oude en Jacob de jonge. Jij zegt: "Dat deze Cornelis is getrouwd met een dochter van Aart Dirksz, broer van Cornelis Dirksz, is een mogelijkheid" => Logischerwijs komt Cornelis Jacobsz Verhoog (Driebruggen) in beeld. Maar dat lijkt niet te kunnen, want zijn erven zijn - blijkbaar? (ORA Zwammerdam) - zijn broer Jan Jacobsz Verhoog en diens kinderen.

Maar met bovenstaande kan ik weer makkelijk dingen door elkaar hebben gehaald. Generaties bijvoorbeeld. Het is een in ieder geval voor mij vrijwel onontwarbare knoop.

-Bart- - 8 okt 2023 - 20:09

Ik heb er mee lopen puzzelen, maar ik kan er ook niet meer chocola van maken op dit moment.

Ik kwam wel de volgende akte tegen.
Willem Clase Douwer, weduwnaar van Alijd Hendriks Roelen, Jan Pietersz van Nes, getrouwd met Jannetje Hendriksz Roelen, waar moeder van was Clemensje Jansdr Kleijn, Cornelis Tomasse van Swieten en Alijd Tomasdr van Swieten, kinderen van Tomas Cornelisz van Swieten en Elisabeth Jansdr Kleijn, Cornelia Josephse Kleijn, meerderjarige ongetrouwde dochter van Joseph Jansz Kleijn, Maria Lenardsdr de Bruijn, weduwe van Jan Hendriksz en Jan Lenardsz de Bruijn, kinderen van Lenard Jansz de Bruijn, Gerrit Jaspersz van der Mij, getrouwd met Maria Jacobsdr Verhoog, voor zichzelf en opkomend voor Lenard Jacobsz Verhoog, kinderen van Dirkje Jansdr de Bruijn, Cornelis Jansz de Bruijn, laatst weduwnaar van Jan Aalbertsz Groeneveld, Jan Jansz de Bruijn, en Anna Jansdr de Bruijn, voor henzelf en optredend voor Walraven Schouten, getrouwd met Antonia Jansdr de Bruijn, en mede voor Joris van Leeuwen, getrouwd met Maria Jansdr de Bruijn, kinderen van Jan Jansz de Bruijn, elk voor 1/14 deel, erfgenamen van Maria Cornelisdr Kleijn, overleden te Alphen, wonend de eerste comparant onder Montfoort, de tweede in Reijerskop, de derde in Korteraar, de vierde te Aarlanderveen, de vijfde te Rotterdam, de zesde te Gouda, de zevende te Sluipwijk, de achtste onder Noord-Waddinxveen, de negende en tiende van Bodegraven. Zij verklaren dat Maria Jansdr, weduwe van Cornelis Janse Kleijn in leven had verkocht aan Jan Gerritsz Liesveld, wonend te Alphen, een huis, berg, schuur in de Steekt op de werf en het land van de erfgenamen van Pieter van der Dussen, belend ten oosten Willem Jansz Vermij, ten noorden de Hogedijk. Koopsom 300 gulden. Met schuldbrief.
GA Alphen a/d Rijn, ORA Alphen (toegangsnr. 112.1.02), inv.nr. 26, p. 142, d.d. 13-11-1697

Het was even zoeken waarom de kinderen van Jan Dircxsz de Bruijn in deze akte voorkwamen. Het blijkt dat Cornelis Janse Kleijn dezelfde persoon is als Cornelis Jan Sijmonsz.

ORA Sluipwijk, inv.nr. 3, fol. 119 (1648):
Jan Jansz de Bruijn, onze mede inwoner, is schuldig aan Theuntgen Jansdr, weduwe van Jan Dircxsz de Bruijn, zijn moeder, voor de ene helft, Idem Leendert Jansz de Bruijn, Jacob Cornelisz Verhooch, getrouwd met Dirckgen Jansdr de Bruijn, Cornelis Jan Sijmentsz als man en voogd van Marritgen Jans de Bruijn, Thomas Maertensz Camerick en voornoemde Leendert Jansz de Bruijn als voogden van het nagelaten weeskind van Annitgen Jansdr de Bruijn en Ghijsbert Maertensz Camerick, beiden overleden, naast de comparant kinderen en erfgenamen van voornoemde Jan Dircxsz de Bruijn, hun overleden vader, schoonvader en grootvader, voor de andere helft, een bedrag van 4.050 gulden.

Timon Schuurman - 9 okt 2023 - 09:10


Beste Bart en Timon,

Hartelijk dank voor zoveel gegevens m.b.t. deze familie.

Het zou mooi zij, als Maria Leenderts Verhoogh zou afstammen van deze familie.

 

MvG

Alex

Alex Dragon 2 - 10 okt 2023 - 21:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu