stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: huwelijk van Hendrik Simons en Petronella Telders, voor 1791 in Noord-Limburg.



Profiel afbeelding

Henricus Simons, gedoopt Well 04-01-1765, overleden aldaar 24-01-1801 was een zoon van Gerardus Simons en Catharina Smits.Hij was getrouwd met Petronella Telders, gedoopt Meerlo 16-08-1765, overleden Well 27-07-1824, dochter van Joannes Telders en Joanna Smits. Vanaf 1791 laten zij kinderen dopen in Well. Hun huwelijk is niet te vinden in Well of Meerlo. Op familysearch is een site: Limburg Parish Registers Transcripts. Hier vind je indexen op alle DTB-boeken van Limburg. Daarop heb ik ook gezocht bij 15 omliggende dorpen, zonder resultaat. Nu weet ik uit ervaring dat deze indexen niet bepaald betrouwbaar zijn, Al honderden keren heb ik onjuistheden en hiaten geconstateerd. Wie weet waar dit echtpaar getrpuwd is?

Chrit Klerken - 18 dec 2023 - 11:12

Dag Chrit,

Ik heb een soortgelijk geval aan de hand met voorouders in Twente, die in deze politiek roerige tijden zijn getrouwd. Het is heel goed mogelijk dat het huwelijk niet geregistreerd is, of dat de registratie verloren is gegaan. Met de invoering van de Burgerlijke Stand rond deze tijd moeten het voor de burgers verwarrende tijden zijn geweest bij wie je nu wat moest laten vastleggen. En de nieuwe burgerbesturen wisten waarschijnlijk ook niet meteen hoe een-en-ander aan te pakken. Dus, het zou me niet verbazen dat in de overgangstijd huwelijken 'kwijt' zijn geraakt.

Het is natuurlijk erg lastig om te bewijzen dat iets niet bestaat, of bestaan heeft. Maar, daar lijkt het in jouw geval wel op. Mogelijk dat het huwelijk bij toeval ergens in een Duits dorp opduikt, maar op de website Aezel.nl is het vooralsnog ook niet te vinden.
Indien de pastoors bij de dopen van de kinderen geen aantekening maakten dat het kind buitenechtelijk was, moet je er van uit gaan dat de ouders echt getrouwd waren. Ook al weten we nu niet waar en wanneer.

Michaël

Boers 2 - 19 dec 2023 - 11:53

Kleine aanvulling op @Boers2, de juiste site voor Limburgse data is https://aezel.eu   

LeoP - 19 dec 2023 - 12:29

Wat buitenechtelijkheid betreft: ik heb de oudste dochter in 1791 opgezocht en die was gewoon legitima.

Meestal trouwde men in de woonplaats van de bruid. Bij het globaal bekijken van de trouwboeken van Meerlo,
om te zien of die wellicht verloren waren gegaan, viel mij het tegenovergestelde op.
De parochie Meerlo kent in de periode van het huwelijk drie verschillende DTB-boeken.
Ik heb ze verder niet geraadpleegd, maar mogelijk ligt daar de oplossing.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 19 dec 2023 - 14:13

NB. Wat betreft de invoering van de Burgerlijke Stand in Limburg, die is "pas" ingevoerd in 1794,
(en in Meerlo blijkbaar in 1798) dus niet van belang voor dit huwelijk

Jan CIavaux - 19 dec 2023 - 14:18 (laatst bijgewerkt 19 dec 2023 — 14:20 door auteur)


Dat was mij bekend. Daarom heb ik die drie dorpen ook geraadpleegd, maar zonder resultaat. De Burgerlijke Stand is op het platteland in Limburg overigens "pas" in gevoerd in 1798.

Chrit Klerken - 19 dec 2023 - 14:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu