stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » (Onjuiste ?) Ouders en overlijden van Jan Prijkel overleden in Laren 1928Profiel afbeelding

Medespeurders,

Op vijf mei 1843 wordt Jan Prijkel geboren in Laren NH.

De ouders zijn Jan Jansen Prijkel en Fuisje Gijsbertzen Calis.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Jan huwt op vijf januari 1871 in Laren met Mietje van Aken, waar nog steeds dezelfde ouders worden vermeld.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

In de huwelijksbijlagen is ook zijn militie certificaat welk laat zien dat hij als zijnde enige wettige zoon wordt vrijgesteld.

Dit komt overeen met drie gevonden zusters, Betje, Fuisje en Gijsje.

 

Zijn (?) overlijdensakte echter, datum 13 december 1928 geeft als ouders Hendrik Prijkel en Jaapje Hakvoort en hij is dan weduwnaar van Mietje van Aken.

 

Hendrik Prijkel en Jaapje Hakvoort hadden negen kinderen, daar werd in 1842 inderdaad ook een Jan geboren, maar deze werd slechts enige weken oud. 

De genoemde overlijdensakte van gezochte Jan Prijkel laat als aangevers zien Jan Smit de postbode en Johannes van de Laar de gemeentesecretaris, dit waren dus geen familieleden, waarmee de verwarring kan zijn ontstaan. 

Qua leeftijd zowel in huwelijksakte als in overlijdensakte komt een en ander wel overeen.

  

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het lijkt mij echter onwaarschijnlijk dat een dikke honderd jaar na de invoering van de BS zo'n fout  (met verkeerde ouders) nog mogelijk is. 

Is dit nu de (on)juiste overlijdensakte van Jan Prijkel als zoon van Jan Jansen Prijkel en Fuisje Calis, of is er nog een andere Jan in het spel?

 

Met dank Frans 

Frans A. van Lier - 20 feb 2024 - 03:04

Het lijkt mij echter onwaarschijnlijk dat een dikke honderd jaar na de invoering van de BS zo'n fout  (met verkeerde ouders) nog mogelijk is. 


Ik ben zelfs in 1966 in Amsterdam nog een overlijdensakte met verkeerde ouders tegen gekomen….

Anje B. - 20 feb 2024 - 07:07

Ik vermoed dat in dit geval de aangevers van het overlijden de namen van de ouders niet kenden en dat de  ambtenaar vervolgens een fout heeft gemaakt toen hij die namen moest opzoeken. Wel vraag ik me af of er bij aangifte van overlijden geen trouwboekje overlegd moest worden.

Liesbeth Niepoort - 20 feb 2024 - 15:23

Trouwboekje bestond wel maar was niet wettelijk verplicht. Gemeentes konden dat kennelijk zelf beslissen. 

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Trouwboekje#:~:text=In%20het%20derde%20kwart%20van,hoefden%20niet%20erfelijk%20te%20zijn.

Annemarie57 - 20 feb 2024 - 17:56

Met dank voor de reacties.

Zoals aangegeven, de aangifte werd gedaan door mensen die geen familieleden waren.

Op zich ook wel weer vreemd, er waren nog levende kinderen in de buurt, maar er liepen verschrikkelijk veel Prijkel's rond in Laren wat wellicht de verwarring groter maakte. 

@Anje, hoe ben jij er mee om gegaan of hebt het besluit genomen dat het wel om de juiste persoon ging ondanks dat de ouders verkeerd werden vermeld?

 

Met dank Frans

Frans A. van Lier - 20 feb 2024 - 22:52 (laatst bijgewerkt 20 feb 2024 — 23:10 door auteur)


@Anje, hoe ben jij er mee om gegaan

Omdat het om een overlijdensakte van 1966 ging en ik de persoon in kwestie kende wist ik wie de juiste ouders waren, die opgenomen.

Anje B. - 21 feb 2024 - 08:11Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu