stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ouders Rijmpgen Quirijnsdr uit Rijnsburg 16e eeuw



Profiel afbeelding

Beste allen,

In mijn kwartierstaat Floris Gerritsz Decker (ook wel van der Wiel)  x Rijmpgen Quirijnsdr uit Rijnsburg. Rijmpgen is ca. 1535 geboren en leefde nog in 1608. Ik ben op zoek naar de ouders van haar. In omderstaande aktes vind ik een Quirijn ijsbrandsz (van Nierop?) die kandidaat zou kunnen zijn. Wie kan mij helpen e.e.a. op te harden? 

Met vriendelijke groet,

Johan van Oosten, Zoeterwoude

 

N A T I O N A A L   A R C H I E F   ’S – G R A V E N H A G E R E K E N K A M E R   T E R   A U D I T I E A A N V R A A G N U M M E R   3. 0 1. 2 8 I N V E N T A R I S N U M M E R   4 7 2 8 2e   R E K E N I N G   V A N   M A E R T E N   H E I J N R I C X Z. G E A N N O T E E R D E   G O E D E R E N   V A N   D E D E L F T S E   K L O O S T E R S 1 5 8 0 

Floris Gerritsz. decker tot Reijnsburch inde plaets van Elijsabeth Claesdr. weduwe van Quijrijn IJsbrantsz. een losrente, verschijnende prima Martij £ 25. 

Nr. 37 folio 66 d.d. 26-12-1579. Floris Gerritsz. dekker wonende te Rijnsburg, gestelde curateur door de baljuw en mannen van Rijnland over de verlaten en onbeheerde boedel van Cornelis IJsbrantsz. van Nieroep, in leven wonende op de Mors, volgens acte van commissie welke hij vertoont, gedateerd 13051578, bekent op 29071578 verkocht te hebben ten overstaan van Jacob van Endegheest Jacobsz. schout van Zoeterwoude en Cornelis Cornelisz. toendertijt schout van Leiderdorp en tegenwoordig baljuw van Wassenaar, aan Lenaert Jeroensz. kastelein van Abspoel te Oegstgeest, eerst 2 hond land met een vervallen timmerage, poting en planting te Oegstgeest. Belend van ouds ten W: de Rijn, ten N: de papelijke proven van de Vrouwenkerk te Leiden, ten O: de Rijndijk en ten Z: de abdis van Rijnsburg. Van deze 2 hond is 90 roeden erfhuur waarvan jaarlijks uitgekeerd wordt f 2 gouden carolus. De rest is belast met 12 st. pacht per jaar. Nog heeft hij aan dezelve verkocht 10 hond land te Oegstgeest, belend van ouds ten Z: Jan van Bosshuijsen Jacobsz., ten N: de erfgenamen van heer Gerrit van Lochorst, ten Z: de Morsdijk en ten N: het kapittel van Hogelande. Prijs f 40 van 40 groten Vlaams het stuk, door de koper geboden boven de voorn. belastingen en nog f 25 gouden carolus per jaar erfpacht, mitsgaders 2 kapoenen per jaar toekomende de erfgenamen van Mr. Gerrit van der Laen, te lossen met f 405 carolus. Van de verkoopprijs gaat af £ 90800 voor Floris Gerritsz. als curateur, £ 7 0500 aan rechtelijke kosten, £ 230700 aan juffrouw Dieuwer van der Laen weduwe jonkheer Henric van Assendelft, mede erfgenaam van Mr. Gerrit van der Laen haar vader, in mindering van de rente van f 25 gouden enkele carolus van gewicht en 2 kapoenen per jaar, uit een rentebrief in dato 2107 1551, verschenen sedert St. Jansdag 71 t/m 78, welke rentebrief door de voorn. Cornelis IJsbrantsz. van Nieroep en Quiring IJsbrantsz. van Nieroep zijn broeder, voor Jan van Endegheest schout van Oegstgeest en Gerrit Jansz. de Rouwe schout van Rijnsburg is bezegeld, op een huizing, bargen schuren en poting met 2 hond land in Oegstgeest op de Mors, belend ten N: de papelijke proven van de Vrouwenkerk te Leiden en ten Z: het klooster van Rijnsburg, strekkende voor van de Rijnsdijk tot achter in de Rijn. Nog op 10 hond weiland, gekomen van Jan van Adrichem, gelegen te Oegstgeest, belend ten Z: Willem van Bosshuijsen, Huijch Jan Fransz. nazaat, ten N: heer Gerrit van Lockhorst weduwe en zonen, ten W: de Rijndijk en ten O: het kapittel van Hogelande te Leiden.

Johan Van Oosten - 7 mar 2024 - 08:55 (laatst bijgewerkt 8 mar 2024 — 19:37 door auteur)

Johan

Dat 'Sassenheim' zou ik maar gauw weghalen, het paar woonde toch echt in Rijnsburg. Misschien stam je af van hun zoon Gerrit, die ook in Oegstgeest en Sassenheim heeft gewoond.

Ik denk dat ze al eens eerder in het forum aan de orde zijn geweest. Toen was de gedachte dat het wel aannemelijk was dat Reijmpgen een dochter was van Quiring IJsbrantsz van Nierop. De akte waarin Floris Gerritsz  curator was over de boedel van Cornelis IJsbrantsz van Nierop (broer van Quirijn) speelde daarbij een rol.

Op de rol van het Hof van Holland met inv.nr. 3775 komt het echtpaar voor als gedaagden: Floris Gerritsz. wonende in het dorp van Rijnsburg als man en voogd van Reijm Quirijnsdr. als erfgenaam en zuster van Lange Quirijn (met dank aan Teun van der Vorm). Maar dat is nou jammer: zuster van lange Quirijn? Zou dat wel goed zijn of heeft de klerk zich vergist (wat wel eens vaker voorkomt in die stukken). Helaas kunnen we het niet nakijken, deze staan nog niet on line.

Dus zekerheid kan ik je ook niet bieden.

Groeten, Frans 
 

Frans Angevaare - 8 mar 2024 - 19:08

Dank je Frans, gauw aangepast, ik haal ze altijd door elkaar :s Ja dat was inderdaad mijn gedachte door die aktes maar dat is dan wel jammer. Heb jij toevallig meer info over de ouders van Floris Gerritsz? Die zou een zoon zijn van Gerrit Aelbrechts heb ik ooit eens genoteerd zonder bewijs. Dit is een zuster van hem die getrouwd was met Jan Hendricksz Smit uit Rijnsburg, later Leiden:

 

581/17 20-12-1591 in de zaak hangende voor dit hof tussen henrickgen weduwe en boelhoudster van jan hendricksz. smit tot reijnburch, impt. in raeu actie ende verweerster in reconventie ter eenre ende wouter jacobsz. tot noordwijk, gerrit lesser tot catwijck op de rijn als voogd van de weeskinderen van willem gijsbertszoonsdochter, cornelis cornelisz. won. tot reijnburch, dieuwer willemsdr. tot leiden, anourijn gijsberts. tot voorschoten voor hem zelve ende t exploit geaccepteert hebbende voor gerrit jansz. als man en voogd van weijntgen gijsbrechtsdr. ende brechte zijne huisvrouwe (?) gede. ende eissers resp. ter anderen zijde.

Johan Van Oosten - 8 mar 2024 - 19:44

ja, die Gerrit Aelbertsz is wel bewezen via ONA Leiden 12/142 dd 23-05-1584 <scan 217>  Mijn korte aantekening ervan: attestatie tvv floris gerritsz decker en henrickgen gerritsdr wed jan henricksz smit beiden uit rijnsburg; ze hebben goed gekend geryt aelbertsz decker des requiranten zal. vader, en aechgen aelberts diens zus, ihl won tot rijnsburg, aechgen had bij sijmon willemsz aliter cortwil een zoon sijmon sijmonsz die ruim anderhalf jaar geleden in rijnsburg was overleden

Gerrit Aelbertsz en Aechgen Aelbertsz staan beide vermeld in de 10e penning van Rijnsburg. Verder heb ik ook nhiet.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 8 mar 2024 - 20:03


Dank je Frans! Fijn die bevestiging te hebben in ieder geval. Fijne avond nog!

Johan Van Oosten - 8 mar 2024 - 21:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu