Wellicht een beetje een inkoppertje voor de meesten van jullie, maar voor mij een mysterie. Op 5 januari 1716 gaat Reijnier van Haarlem in ondertrouw met Johanna van der Maes in Dordrecht. Allemaal leuk en aardig, maar nu wordt het een beetje tricky.
Na het huwelijk doopt Reijnier namelijk alleen maar kinderen met de moeder Johanna de Jong:
1720.04.14: Marija
1723.05.07: Johannes
1725.07.11: Pieter
1726.11.08: Pieter
1730.01.18: Reijnier
1732.04.27: Regina
De ouders van Johanna van der Maes heetten Pouwelus en Maritje. Nu zou je Marija als een vernoeming van Maritje kunnen zien, maar er is geen Pouwelus als kind gedoopt. Wat verder opvalt, is het gat tussen het huwelijk en het eerste kind. Dan de naamverandering, dat vind ik opvallend. Ze was niet het eerste kind, dus niet de "jongste". Verder kwam Pouwelus Pietersz van der Maas ook niet voor onder de naam "De Jong", noch zijn vrouw. De naam zou dan echt door haar bedacht zijn, en alleen niet bij haar trouwen gebruikt zijn.
Misschien moet je naar het begraven van Johanna de Jong zoeken en staat daar mogelijk een leeftijd vermeld. Mogelijk dat Johanna gedoopt is in het gat tussen 1716 en 1720. De achternaam "de Jong" doet wel vermoeden dat er ook een "Johanna de Oude" geweest moet zijn.
Tussen 1716 en 1720 kan niet, want ze trouwt in 1716 met Reijnier. Daar heette ze Van der Maes. Johanna van der Maes is gedoopt in 1700. Het is dus de vraag of het dezelfde is als Johanna de Jong
Indien De Jong = Van der Maes: Johanna Maes is in 1700 gedoopt, dan was ze tijdens het trouwen 16 - Jong dus. Wellicht vandaar “De Jong”, en dat ze daarom pas later kinderen kreeg. Puur speculatief
Ja, dat had ik verkeerd geïnterpreteerd. Heb je al dopen van kinderen van Pouwelus en Maritje gevonden? Kunnen daar twee Johanna's tussen zitten?
Wat ook nog een optie is, is dat Johanna de achternaam van haar moeder is gaan voeren. Zeker als de moeder uit een meer vooraanstaande familie afkomstig was dan de vader, is dit een serieuze optie die wel vaker voorkwam. Al was dat meestal in de 17e eeuw of ervoor en kwam dit minder voor in de 18e eeuw. Maar je kunt de optie niet negeren.
Het is ook de moeite waard in de Weeskamer of het notarieel van Dordrecht te zoeken naar het aanstellen van de voogd Arij van de Graeff, want die moet uit de familie van de moeder van Johanna van der Maes afkomstig zijn.
De mogelijkheid al onderzocht dat er twee Reijniers van Haarlem waren, en dat die met Johanna van der Maes geen kinderen kreeg of anderszins (verhuizing?) uit beeld verdwijnt na zijn huwelijk?
Datering: 1720.04.14 Kind: Marija Vader: Reijnier van Haarlem Moeder: Johanna de Jong Ondertrouwdatum ouders: 1716.01.05 Doopplaats: Dordrecht Toegangsnummer: 11 Doop-, trouw- en begraafboeken van Dordrecht Inventarisnummer: 8
Schepenakte van transport door Reijnier van Haerlem, de echtgenoot van Johanna Vermade aan een huis, gelegen aan de Augustijnenkamp, aan Steven en Maaijcken Kramerheijn. 1 charter, 1716
Schepenakte van transport door Reijnier van Haerlem, de echtgenoot van Johanna Vermade aan een huis, gelegen aan de Augustijnenkamp, aan Steven en Maaijcken Kramerheijn. 1 charter, 1717
Ook bij het huwelijk in de Augustijnenkerk heet ze Van der Maes.
Nu blijkt dus dat ze én voor het schepenhuwelijk én voor het kerkelijk huwelijk én in de transportakten Van der Maes(en Vermade wat een verbastering is) werd genoemd. Daarna wordt de vrouw van Reijnier vanaf 1720, dus 4 jaar na het huwelijk, steevast Johanna De Jong genoemd.
Het moét haast wel een andere vrouw zijn, of niet?
B Volger - 12 nov 2024 - 13:25 (laatst bijgewerkt 12 nov 2024 — 13:31 door auteur)
Wat ik als reden kan bedenken voor het uitblijven van kinderen, is dat Johanna van der Maes gedoopt is op 21-11-1700. Dat maakt haar 15 bij haar eerste huwelijk.