stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht Huwelijk Hermanus de Wolff wonende Rapenburg Leiden 1781 ivm Johann Nicolaas Kropff



Profiel afbeelding

Ik ben bezig met Johann Nicolaas Kropff en kom niet verder vandaar dat ik jullie hulp nodig heb 

In 1780 is er een eerste vermelding van Johann Nicolaas Kropff in de archieven die ik tot nu toe heb kunnen vinden. Hij is geboren in 1739 in Mansbach in Hessen en komt in het poortersboek van Leiden voor.Borg staan Jacob Overvest (Houtvamer) en Jan van Hemeren (Bode met de busse) ,  Johann Nicolaas is vermeld als lijfknecht:

Poorterboeken op 10 november 1780 » Open Archieven

Jacob Overvest is zelf opgenomen in het Poortersboek in 1777, waarbij ook hij vermeld is als lijfknecht en Jan van Hemeren  (Bode met de Busse) ook borg staat.

Poorterboeken op 7 november 1777 » Open Archieven

In 1805 staan Jacob Overvest en en Johan Nicolaas Kropff samen borg voor Lambert Cornelis als Poorter:

Poorterboeken op 1 augustus 1805 » Open Archieven

Ook heb ik nog in het Poortersbroek een vermelding kunnen vinden van een Johann Christiaan Kropff in 1794 die als Houtvamer(!) is vermeld en borg staat voor iemand. Van deze Johann Christaan Kropff heb ik tot nu toe helemaal niks terug kunnen vinden en zou ook een aanknopingspunt kunnen zijn.

Poorterboeken op 10 mei 1794 » Open Archieven

 

Johann Nicolaas is bij zijn huwelijk in 1781 vermeld met beroep houtvamer hetgeen logisch lijkt gezien het voorgaande. Hier het huwelijk:

Trouwen Anna Catharina van Elsen & Johan Nicolaas Kropff (in het jaar 1779-1784) te Leiden » Open Archieven

Te zien is dat hij eerder getrouwd is geweest met Antonia Tu(n)ring (Doornik) die net zoals zijn tweede vrouw uit Gendringen komt wat natuurlijk  een grensplaats is ...., ook heeft hij een dochter uit het eerste huwelijk gehad maar die is overleden in 1781 net zoals zijn eerste vrouw. Ik kan even niet de bronnen terugvinden maar die heb ik wel.

Tijdens het sluiten van het tweede huwelijk woont hij  aan de oude Rhijn in Leiden in een pand later koopt hij een pand aan de Oude Rhijn (hetzelde?) zoals blijkt uit de bonboeken van Leiden en  bij zijn sterven nalaat aan zijn kinderen, hiervan heb ik twee testamenten en de memorie van succesie en het bijbehorende folio uit het bonboek, mocht het nodig zijn dan kan ik die hier plaatsen.

Tja en dan nu de hamvraag wat heeft Johann Nicolaas Kropff voor 1780 gedaan, hoe is hij in Leiden terecht gekomen en is er een verband met Johann Christaan Kropff, die ik niet kan vinden?

Een aanknopingspunt dat ik nog heb is dat bij het huwelijk van Johann Nicolaas en Anna Catherina van Elsen, een zekere Hermannus de Wolff wonende te Rapenburg vermeld is al behuwd broeder van Johann Nicolaas Kropff. Zou deze Wolff getrouwd zijn geweest met een zus van Johann Nicolaas? 

Alleen tja ik kan niks terug vinden van deze Hermannus de Wolff in Leiden en niet in combinatie met Kropff of alle alternatieve schrijfwijze, misschien jullie wel en zou dat een puzzelstukje kunnen zijn in mijn verdere zoektocht. 

Overigens is het onderzoek naar de Kropff's een zeer interessante die nauw verband houdt met het ontstaan van de apostolische kerkelijke stromingen in Nederland maar dit terzijde.....

MarcelO - 27 mar 2024 - 15:35 (laatst bijgewerkt 28 mar 2024 — 12:10 door auteur)

Uiteraard kan Johann Christaan Kropff een vrschrijving zijn.

JP Ouweltjes - 27 mar 2024 - 16:09

Blijkbaar (Google) is Johann Nicolaas Kropff een zoon van Maarten Kropff en Catharina Bok.

G. Karssenberg - 27 mar 2024 - 17:49

Ja, daar was ik natuurlijk al achter, al heb ik de doop van Johann Nicolaas Kropff nog niet kunnen achterhalen. Het zoeken in de archieven in Duitsland blijft redelijk ondoorgrondelijk voor me ook al heb ik me daar wel op ingelezen de afgelopen tijd.

MarcelO - 27 mar 2024 - 17:54 (laatst bijgewerkt 27 mar 2024 — 18:21 door auteur)

Hij zal rond 1739 geboren zijn. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Gerry - 28 mar 2024 - 09:28

Ja, die had ik ook gevonden, maar thx voor het kijken

MarcelO - 28 mar 2024 - 11:49

Een behuwd broer kan eventueel ook een zoon zijn van de nieuwe partner van zijn vader of moeder. 

Maar dat zal minder waarschijnlijk zijn aangezien Kropff uit Duitsland kwam. 

mst - 28 mar 2024 - 12:51

Mooi, ik zie dat u inmiddels het geboortejaar hebt aangepast.

Gerry - 28 mar 2024 - 13:17

Kerkboek Mansbach, in te zien op de site Archion, is hier te vinden.

Raadpleging kost geld.

JP Ouweltjes - 28 mar 2024 - 13:37


Ik zie dat die link niet werkt, maar middels de knop Ortssuche aen dan zoeken op Mansbach komt u er ook.

JP Ouweltjes - 28 mar 2024 - 13:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu