stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » 1922-1944 Harm Diepenbroek - Onstwedde / Dachau



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar meer gegevens van Harm Diepenbroek. Hij is geboren op 19 mei 1922 te Onstwedde en overleden op 8 december 1944 te Dachau. Ik ben benieuwd waarom hij in Dachau zat. Contacten met arols archieven geven geen uitsluitsel. Ook in diverse archieven bij het NIOD heb ik geen aanknopingspunten kunnen vinden.

Harm trouwt op 20 oktober 1943 met Geertje Wilhelmina Kloot in Den Haag. Volgens de huwelijksakte is hij schütze bij de waffen ss. Hij gaat dan ook in Den Haag wonen. Volgens dezelfde akte woont hij ten tijde van de huwelijksvoltrekking in Ter Apelkanaal. Echter, op dezelfde dag trouwt de zus van Geertje, Maria, met Hendrik Willem ten Brink. Hendrik Willem is oberschütze bij de waffen SS. De mannen en zussen zijn elkaars getuige. In de huwelijksakte van Hendrik Willem staat dat getuige Harm woonachtig is in Vught.

Volgens een ander document zou Harm op 15 december 1943 zijn gearresteerd en via de gevangenis in Scheveningen en kamp vught gedeporteerd zijn naar Dachau.

Ik vermoed dat hij in Den Haag is opgepakt omdat hij er toendertijd woonde. Ik kan niets vinden over razzia's en dergelijke op/rond deze datum in Den Haag. Iemand nog andere suggesties waar ik zou kunnen zoeken?

 

Alvast hartelijk dank.

Conny Schouten-Diepenbroek - 31 okt 2024 - 11:40

Dag Conny,

Heb je ook het dossier van Hendrik Willem ten Brink gelezen? Mogelijk dat daarin iets over zijn zwager gemeld staat.
Ik ken een geval van iemand die in Den Haag gearresteerd was en via het Oranje Hotel, Amersfoort en Vught in Oranienburg terecht is gekomen als 'Schützhäftling', alleen omdat hij brutaal was geweest tegen de verkeerde mensen in Den Haag en een duidelijke anti-Duitse sympathie liet blijken. Kortom, het hoeft niet iets groots te zijn geweest, waardoor Harm gearresteerd is geworden.

Michaël

Boers 2 - 31 okt 2024 - 12:10

Dank. Ik ben inderdaad begonnen met het dossier van Hendrik Willem naar kom nog niet heel veel verder.

Conny Schouten-Diepenbroek - 31 okt 2024 - 12:14

Als hij Schütze bij de Waffen-SS was, dan zou je denken dat hij pro-Duits was en dat er dan weinig reden was om hem op te pakken. Moest hij misschien op enig moment gewoon voor zijn werk als soldaat naar Dachau en is hij daar door een ziekte overleden? Of zou hij wellicht tijdens de bezetting tot inkeer zijn gekomen en zijn gedeserteerd? Of zat hij als Nederlandse spion bij de SS en werd hij ontmaskerd? Hoe dan ook, een interessante casus.

Liesbeth Niepoort - 31 okt 2024 - 15:58 (laatst bijgewerkt 31 okt 2024 — 16:00 door auteur)

Hmm, hij staat wel vermeld in de lijsten van de Oorlogsgravenstichting. Als beroep wordt fabrieksarbeider opgegeven.

Liesbeth Niepoort - 31 okt 2024 - 16:08 (laatst bijgewerkt 31 okt 2024 — 16:14 door auteur)

Volgens de Duitse overlijdensakte was hij - als ik het juist interpreteer - vrijwilliger bij de SS

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 31 okt 2024 - 18:03

Harm Diepenbroek is dus in Dachau - Herbertshausen overleden - en dat ligt echt niet op de  plek van het concentratiekamp.

G. Karssenberg - 31 okt 2024 - 19:38

Klopt dat Dachau - Herbertshausen niet hetzelfde is. Ik heb echter documenten die mij doen vermoeden dat hij wel in Kamp Dachau is overleden. Alle documenten bekijkend lijken er tegenstrijdigheden in te zitten en in ben benieuwd hoe het nu werkelijk zit.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Conny Schouten-Diepenbroek - 31 okt 2024 - 21:35

Dachau-Hebertshausen was een executieplaats van concentratiekamp Dachau, zie info in link hieronder.
Harm zal hier geëxecuteerd zijn.

https://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/en/historical-site/virtual-tour-of-the-surrounding-area/ss-shooting-range-hebertshausen/

 


 

Anje B. - 1 nov 2024 - 08:32


Kan het zijn dat Harm is aangesteld als kampbewaarder in Dachau en òf een dienstbevel heeft geweigerd, òf stiekum gevangenen op een of andere manier geholpen heeft en gesnapt is? Dat zou verklaren waarom hij in het kamp aanwezig was als SS-er en waarom hij geëxecuteerd werd. De meeste concentratiekampen stonden onder leidng van de Wehrmacht, maar een aantal stonden onder leiding van de SS. Ik weet niet welke organisatie in Dachau de leiding had. Indien dat de Wehrmacht was, dan gaat mijn theorie niet op. Maar indien dit de SS was, dan blijft dat een mogelijkheid.

Michaël

Boers 2 - 1 nov 2024 - 08:54







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu